brijanje nogu

Urasle dlačice: kako ih se riješiti


OVAKO SPRIJEČITE IRITACIJE KOŽE NAKON BRIJANJA

Urasle dlačice ne izgledaju lijepo, no jeste li znali da se mogu pretvoriti u ružne ožiljke? Spriječite to pomoću naših savjeta.

Kako nastaju urasle dlačice

KAKO NASTAJU URASLE DLAČICE?

Urasle dlačice nastaju iz više razloga, no najčešće se pojave nakon brijanja ili epilacije. Mogu nastati i zbog nošenja pretijesne odjeće. Tip dlačica također utječe na rizik nastanka uraslih dlačica.
urasle-dlacice-koza

Urasle dlačice mogu dovesti do bolne iritacije kože

Kada dlačica ne može izbiti na površinu kože, nastaje crvenilo, a ponekad i bolna upala kože. U većini slučajeva, tijelo se samo pobrine za problematičnu dlačicu.

Najčešći uzroci

Urasle dlačice najčešće nastaju kao posljedica brijanja ili depilacije. Umjesto da izbiju na površinu kože, one rastu ispod, što dovodi do neugodnih reakcija kože poput iritacije i crvenila.

Čak iako joj sebum i mrtve stanice kože blokiraju put, dlačica može urasti ispod površine kože. Tip dlačice također igra ulogu: guste i deblje dlačice puno češće urastaju od tanjih. Pripazite i na preusku odjeću: trenje i pritisak koji uzrokuje također može potaknuti urastanje dlačica.

Brijanje pazuha i bikini zone zahtijeva poseban oprez

Koža pazuha i u predjelu bikini zone imaju vrlo sličnu teksturu. Tu je rizik od urastanja dlačica najveći. Nestašne dlačice u ovim područjima posebice su sklone kovrčanju unatrag i urastanju s vanjske strane kože. Dlačice ispod pazuha mnogo su mekše, no svejedno su sklone urastanju. Koža u ovom području mekana je, osjetljiva i elastična. Time se povećava rizik od upale kože nakon brijanja, a pojedine dlačice urastaju umjesto da probiju na površinu kože.

Što se tiče nogu, dlačice su najčešće tanke i glatke, a koža je čvršća. Ipak, ne zaboravite da preuske hlače mogu uzrokovati trenje i pritisak na kožu te time pogoršati urastanje dlačica.

bikini zona

Ovako obrijte najosjetljivije područje kože

Koža u području bikini zone vrlo je osjetljiva i nježna, zato se ovdje često pojavljuju urasle dlačice. Osim toga, čvrste i guste dlačice u području bikini zone znaju se uviti unatrag i urasti u kožu s njene vanjske strane. Dlačice ispod pazuha mnogo su mekše, no i tamo postoji rizik od urastanja dlačica.


Spriječite ih

KAKO SPRIJEČITI URASLE DLAČICE

Sklonost urastanju dlačica razlikuje se od žene do žene. Njihov nastanak može se donekle kontrolirati korištenjem ispravnih metoda brijanja i njegujućih proizvoda.
brijanje-urasle-dlacice

Nježno odstranjivanje dlačica

Iritacije kože i urasle dlačice najlakše ćete spriječiti nježnim odstranjivanjem dlačica. No koja je metoda nježnija: brijanje ili epilacija?

Brijanje, epilacija i vosak

Većina žena preferira brijanje jer im omogućuje da dlačice uklone brzo, bezbolno i učinkovito. Pritom je najvažnije da su britvice brijača oštre i kvalitetne, tako da odrežu dlačice umjesto da ih čupaju. Za lakše klizenje po koži upotrijebite gel za brijanje. Ako ga nemate pri ruci, upotrijebite kremasti gel za tuširanje NIVEA Creme Care, koji će omekšati dlačice te omogućiti lakše klizanje brijača po koži.

Također, brijte dlačice u smjeru njihova rasta kako biste smanjili rizik od iritacije kože i uraslih dlačica.

Epilacija ili odstranjivanje dlačica voskom uklanja dlačice skupa s korijenom. Navedene metode nisu bezbolne, no koža dulje ostaje glatka. Nakon nekog vremena, dlačice ponovno počnu rasti i tada može doći do urastanja. Ako epilator ili vosak oštete korijen dlačice, gotovo je sigurno da će se pojaviti urasle dlačice.

brijanje-britvicom
5 savjeta za sprječavanje nastanka uraslih dlačica

Priprema kože na brijanje

Kožu nježno pripremite na brijanje pomoću tople kupke ili njegujućeg gela za tuširanje. Tako ćete otvoriti pore, što posebice olakšava odstranjivanje dlačica epilatorom.
gel-za-brijanje
5 savjeta za sprječavanje nastanka uraslih dlačica

Nanesite gel za brijanje

Gel za brijanje osigurat će besprijekorno klizanje britvice po koži, što će smanjiti mogućnost iritacije kože i nastanka uraslih dlačica.
piling-prije-brijanja
5 savjeta za sprječavanje nastanka uraslih dlačica

Redoviti piling

Piling jednom tjedno uklonit će mrtve kožne stanice i osloboditi put za rast novim dlačicama.
losion-nakon-brijanja
5 savjeta za sprječavanje nastanka uraslih dlačica

Upotreba kreme ili losiona za tijelo

Nanošenje blage kreme ili Aloe & Hydration losiona za tijelo trebalo bi postati dio vaše svakodnevne rutine. Na taj način sprječavate iritaciju, koži odmah vraćate elastičnost, ponovno postaje glatka i hidratizirana, a dlačice će lakše izbiti na površinu. Izbjegavajte pretjerano parfumirane losione za tijelo jer često iritiraju kožu.

hidratacija
5 savjeta za sprječavanje nastanka uraslih dlačica

Voda, voda i još malo vode

Svakako pijte dovoljno vode kako bi koža ostala elastična. Dovoljno tekućine također poboljšava cirkulaciju. Hidratacija iznutra posebno je važna za suhu kožu koja pogoduje urastanju dlačica.

Ovako se riješite uraslih dlačica

  • Urasle dlačice tretirajte pilingom kako biste ih potaknuli da izbiju na površinu kože.
  • Isprobajte kreme sa salicilnom kiselinom koje će omekšati urasle dlačice. Na područje uraslih dlačica također možete nanijeti topli mokri oblog na par minuta.
  • Ako nijedna od navedenih metoda ne pomaže, urasle dlačice možete pokušati ukloniti steriliziranom iglom ili pincetom. Područje zatim dezinficirajte. Nikako ne čupajte urasle dlačice, već ih samo izvucite na površinu.
crvenilo-nakon-brijanja

Kad se urasle dlačice ipak pojave…

Čak i ako ste uvažili sve savjete i koristili najbolje proizvode za brijanje, ponekad jednostavno nećete moći spriječiti urasle dlačice. Zato ih u određenim slučajevima možete pokušati sami odstraniti.