PRAVILNO PRANJE RUKU


UPUTE I SAVJETI ZA ČISTE RUKE

Znate da je pranje ruku važno, no znate li kako odabrati sapun i koje kreme za ruke će spriječiti nepotrebno isušivanje ruku?

ČESTO PRANJE RUKU JE NAJBOLJA ZAŠTITA

Ne kaže se uzalud da je čistoća pola zdravlja - čak 80 % bolesti prenosi se rukama. Pomislite samo koliko predmeta dodirujemo svakoga dana i s koliko ljudi stupamo u kontakt putem rukovanja i zagrljaja. Površina ruku nije sterilna - na njoj se nalaze mikroorganizmi koji su stalni "stanovnici" naše kože. Zato je redovito pranje ruku tako važno. Međutim, samo pravilno pranje ruku spriječit će širenje većine zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama. Saznajte kako pravilno oprati ruke!
higijena-pranje-ruku

Sapunice su opet in!

Najučinkovitija sredstva za čišćenje ruku su sapun i voda. U slučaju da sapun i voda nisu dostupni, ruke možete oprati i preparatima koji sadrže dezinficijense.

Korak po korak do čistih ruku

  • Skinite prstenje i ostali nakit.
  • Ruke namočite u vodi (po mogućnosti toploj, ali ne vrućoj kako ne biste oštetili kožu).
  • Ruke nasapunajte tekućim sapunom. Možete koristiti i običan sapun, ali pripazite da je na podlozi s koje se može ocijediti voda.
  • Dobro istrljajte ruke: dlanove, nadlanice, kožu između prstiju, nokte i zapešća, u trajanju 30 sekundi.
  • Isperite ruke pod vodom.
  • Osušite i obrišite ruke bez pretjeranog trljanja suhim i čistim ručnikom. Pamučni ručnik neka služi samo za brisanje ruku jedne osobe.
  • VAŽNO! Ako perete ruke u javnom toaletu, ruke osušite i slavinu zatvorite papirnatim ručnikom, izbjegavajući direktni kontakt ruku i slavine. Pri izlasku iz toaleta, izbjegavajte dodirivanje okolnih površina.

  • Nakon pranja koristite kreme za ruke kako biste spriječili isušivanje kože.

Kada moramo prati ruke?

Često pranje ruku je najbolja zaštita. Obavezno operite ruke prije: jela i pripreme hrane, dojenja i hranjenja djeteta, prije dodirivanja usta, nosa ili očiju, kao i kontakta s bolesnom osobom. Svakako operite ruke i poslije: uporabe toaleta, povratka u dom izvana, brisanja nosa, kašljanja i kihanja, mijenjanja pelena, kontakta s bolesnim osobama i životinjama.  

Neka pravilno pranje ruku postane svakodnevna navika na radnom mjestu, kod kuće, u školama, vrtićima, itd.!KOJI JE NAJBOLJI SAPUN I KREMA ZA RUKE?

Samo njegujući sapun i krema za ruke pobrinut će se da vaše ruke ostanu ne samo čiste, već i lijepe i njegovane!
NIVEA 3U1 CARE&PROTECT KREMA

Ne zaboravite kreme za ruke!

Pranje ruku sapunom i vodom dovodi do rastapanja prljavština, ali i masnoća, što može dovesti do isušivanja kože. Zato preporučujemo da izaberete njegujući sapun koji kožu čini čistom i mirišljavom, no ne zaboravite ni na jednako njegujuće kreme za ruke.

Koji sapun i kreme za ruke odabrati?

Odaberite sapun s blagom formulom koji će temeljito očistiti ruke bez da ošteti prirodni zaštitni sloj ruku, kao što je NIVEA Creme Soft tekući sapun. Zbog vrlo praktičnog nanošenja, tekući sapuni su odličan izbor, kao i sapuni s njegujućim uljima. Ako imate osjetljivu kožu, potražite sapune s oznakom »pH-neutralno«.

Običan ili tekući sapun?

Zbog izuzetne praktičnosti preporučujemo tekući sapun poput NIVEA Creme Care koji otežava razmnožavanje bakterija, što ga čini idealnim za upotrebu u zajedničkim i javnim kupaonicama. Ako ipak odaberete čvrsti sapun kao što je njegujući NIVEA Creme Care, poslije korištenja ga isperite i stavite na podlogu koja omogućuje cijeđenje i sušenje.

Koja je krema za ruke prava za vas?

Kremu za ruke odaberite glede na tip kože. Kreme bogate teksture poput NIVEA 3u1 Repair primjerene su za izrazito suhe i oštećene ruke. Ako radite za računalom, treba vam krema za ruke koja se brzo upija i ne ostavlja masne tragove, recimo NIVEA Intensive Moisture. Krema za ruke s anti-age sastojcima kao što je koenzim Q10 pomaže ublažiti vidljive znakove starenja kože. Naša preporuka je NIVEA Anti-age Q10 plus krema za ruke. Za sve koji traže rješenje protiv pigmentacijskih mrlja tu je NIVEA Luminous 630. Dok za one malo više opreznije tu je NIVEA 3 u 1 Care & Protect krema za ruke, koja spaja NIVEA njegu s antibakterijskim učinkom. U širokoj paleti NIVEA krema za ruke sigurno ćete naći nešto za sebe!SAPUN ZA RUKE ILI DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA?

Dezinfekcijska sredstva za ruke pružaju učinkovitu zaštitu od bakterija i virusa koji se rukama prenose u usta, oči i nos te uzrokuju razne bolesti. Dezinfekcijska sredstva koristite samo u slučaju kad nemate pri ruci sapun za ruke i vodu.

Kada koristiti dezinfekcijska sredstva?

Za razliku od sapuna, dezinfekcijska sredstva koristimo u slučajevima kad pranje ruku nije opcija ili nam je potrebna dodatna zaštita. Treba imati na umu da dezinfekcijska sredstva uklanjaju bakterije, ali ne i nečistoću. Također, često ih ne koristimo pravilno – premala količina smanji učinak, dok prevelika količina može ukloniti dobre bakterije i tako isušiti kožu. Kako bi spojili njegu i antibakterijski učinak bez isušivanja kože ruku osmislili smo NIVEA 3 u 1 Care & Protect kremu za ruke. Pruža dubinsku hranjivu njegu koži ruku koja je iscrpljena od učestalog pranja, hidratizira je i štiti te eliminira štetne bakterije.

Dezinfekcijska sredstva i pranje ruku u slučaju bolesti?

Kada ste bolesni, nikako ne zaboravite na pranje ruku, pogotovo nakon kihanja i kašljanja. Tijekom bolesti je često pranje ruku obavezno, a preporučuje se i redovita dezinfekcija. Dezinficiranje ruku je od posebne važnosti za zaposlenike zdravstvenih ustanova, kao i sve koji ih obilaze. Samo tako se može smanjiti širenje virusa među pacijentima koji ionako imaju slab imunitet.


djeca-pranje-ruku

Čiste ruke = pola zdravlja

Redovito pranje ruku je navika koju treba usvojiti već u ranom djetinjstvu. Ne kaže se uzalud da je čistoća pola zdravlja!

Kako ruke prenose zarazu?

Rukama dotičemo gotovo sve - kvake, tipkovnice, rukohvate u javnom prijevozu, kolica u shopping centrima, ruke drugih...Kada oboljela osoba dodiruje predmete i površine, na njih prenosi mikroorganizme. Opasnost je posebno velika u slučaju bolesti koje se prenose zrakom, kada zaražena osoba kašljanjem i kihanjem širi viruse u svoju okolinu. Virusi tada većinom završe na raznim površinama, podovima i namještaju. Ako zdrava osoba dotakne neku od zagađenih površina, viruse prenosi na svoje ruke, a nakon toga zarazi samu sebe dirajući oči, nos ili usta. Zato su pranje ruku i higijena ruku tako važni!


DODATNI SAVJETI ZA LIJEPE RUKE

Otkrijte zašto je bademovo ulje tako dobro za kožu i pronađite najbolji sapun i kremu za ruke za sebe.
bademovo-ulje-lijepe-ruke

Čudesno bademovo ulje za njegovane ruke

Njegujuća i ljekovita svojstva bademovog ulja su u mediteranskim zemljama poznata još od davnina. Saznajte zašto je bademovo ulje tako dragocjeno!

ciste-ruke-higijena-zdravlje

Savršena higijena ruku uz NIVEA sapune

Pobrinite za higijenu i ljepotu ruku uz pravilan izbor sapuna za ruke. Uz širok izbor njegujućih i zaštitnih NIVEA proizvoda, vaše ruke će ostati lijepe i njegovane!