SKUPINA MLADIH ŽENA

Kako se riješiti strija: uzroci, vrste i prevencija

Što su strije i što ih uzrokuje? Saznajte više o njima i o brizi koju možete poduzeti kako biste smanjili njihovu pojavu.

ŠTO SU STRIJE?

Strije nastaju kada se koža brzo rasteže ili skuplja i potpuno su normalne i bezopasne. Ovo brzo širenje ili skupljanje kože dovodi do prekida kolagenskih i elastinskih vlakana koja održavaju integritet kože. Strije počinju nastajati kada koža počne zacjeljivati nakon ovih naglih promjena.
Strije se mogu pojaviti na područjima kao što su trbuh, grudi, bokovi, stražnjica i bedra. Kao i svaki drugi ožiljak, strije su trajne, ali postoje načini da se minimizira njihova pojava raznim tretmanima, kremama i losionima.

ŠTO UZROKUJE STRIJE?

Glavni uzrok strija jest brzo širenje ili skupljanje kože. Njihova pojava može biti češća u razdobljima brzog rasta tijela kada koža ne može pratiti tempo. Evo najčešćih čimbenika koji mogu uzrokovati ili doprinijeti stvaranju strija:
žena koja koristi Nivea Luminous Body Oil Serum
 1. Niske razine ili problemi u strukturi kolagena
  Kolagen pomaže u održavanju elastičnosti kože i pospješuje zacjeljivanje - njegov nedostatak ili anomalija u njegovoj strukturi može dovesti do stvaranja vidljivih strija tijekom rastezanja kože.
 2. Brz rast tijekom puberteta 
  Strije će se vjerojatno pojaviti u pubertetu s obzirom na to da je ovo razdoblje brzog rasta tijela, a koža možda neće moći držati korak. Ovo je normalan proces i ti tragovi mogu izblijedjeti s godinama.
 3. Tijekom trudnoće 
  Promjene u tijelu i hormoni uzrokuju rastezanje kože slabeći njezina vlakna. Iako ti tragovi mogu izblijedjeti kako gubite na težini nakon poroda, ipak mogu ostati vidljivi.
 4. Brz rast mišića
  Strastveni posjetitelji teretane, sportaši ili bodybuilderi mogu primijetiti strije ako prebrzo dobiju mišićnu masu jer koža možda neće moći pratiti rast mišića.
 5. Genetika
  Iako ne postoji određeni gen koji bi uzrokovao strije, kombinacija gena kontrolira kolagen, elastičnost kože i druge aspekte zdravlja kože koji mogu dovesti do stvaranja strija u slučaju anomalije.
 6. Brze promjene težine
  Brze promjene težine stvaraju pritisak na vlakna kože, što zauzvrat uzrokuje pojavu strija.
 7. Sport i način života
  Intenzivni pokreti u sportu ponekad mogu pridonijeti nastanku strija. To je zbog stresa kože tijekom aktivnosti, brzog istezanja i skupljanja kožnih vlakana.

 

2 GLAVNE VRSTE STRIJA

Strije se mogu klasificirati prema stupnju nastanka i boji.

1. Nezrele strije

Ove se strije nazivaju nezrelima jer se pojavljuju na početku procesa nastanka strija. Općenito su ružičaste, crvene ili ljubičaste boje (Striae Rubrae) kod ljudi svijetle puti, ali mogu poprimiti tamniji ili čak crni izgled (Striae Nigra) kod tamnoputih ljudi.

Njihova crvena ili tamna boja posljedica je upale uzrokovane oštećenjem elastičnih vlakana tijekom širenja kože. Ova faza strija općenito je najbolje vrijeme za njihovo tretiranje jer su na početku procesa stvaranja ožiljaka.

Boja crnih ili tamnih strija (Striae Nigra) povezana je s prisutnošću veće koncentracije melanina. Iako njihova boja s vremenom može izblijediti, korištenje ciljanih kozmetičkih tretmana također može smanjiti njihov izgled.

2. Zrele strije

Bijele strije, ili svjetlije od kože (Striae Albae) jednostavno su starije, izblijedjele verzije crvenih ili tamnih strija i vrlo su česte.

Bijele ili svijetle strije može biti teže smanjiti od crvenih ili tamnih ožiljaka jer je proces stvaranja ožiljaka već uznapredovao. Iako mogu biti trajni, moguće je izblijediti njihov izgled tijekom vremena pravilnom i dosljednom njegom kože.

Postoje i druge klasifikacije strija koje nisu detaljno opisane u ovom članku.

TKO DOBIVA STRIJE?

mlada žena koja koristi Nivea Luminous Anti Stretch Marks

Iako se često povezuju s trudnoćom, strije mogu pogoditi svakoga tijekom razdoblja brzog rasta ili promjena težine. Ovo uključuje:

 • Tinejdžere: Tijekom puberteta zbog brzog rasta i razvoja.

 • Muškarce: Tijekom puberteta, debljanja ili intenzivnog rasta mišića od bodybuildinga.

 • Žene: Tijekom puberteta, debljanja, bodybuildinga i najčešće trudnoće (pogađa 50-90% žena).

 

STRIJE NASTALE U TRUDNOĆI

Strije su vrlo česte tijekom trudnoće, obično nastaju na trbuhu, prsima, bedrima i bokovima. To je zbog dva ključna razloga:

 • Brzo istezanje: The skin stretches significantly to accommodate a growing belly, chest, and other areas of weight gain.

 • Hormoni poput estrogena i relaksina mogu oslabiti vlakna kolagena i elastina u koži, čineći je sklonijom kidanju, što dovodi do strija.

Iako ne postoji način da se strije u potpunosti spriječi, postoje brojni načini koji mogu pomoći tijekom trudnoće i kasnije.


KAKO SPRIJEČITI STRIJE?

Teško je u potpunosti spriječiti pojavu strija. Iako većina metoda prevencije nije znanstveno dokazana, one mogu pomoći u održavanju vaše kože u dobrom stanju.
 1. Pijenje dovoljno vode
  Oni koji se dovoljno ne hidratiziraju, podložniji su strijama od onih s uravnoteženim unosom vode. Adekvatna konzumacija vode može pomoći u održavanju elastičnosti kože te tako smanjiti vjerojatnost strija.
 2. Jedite zdravo
  Opskrbite svoje tijelo zdravim namirnicama kako biste održali fleksibilnost kože. Ovo je posebno važno za postizanje postupnog, zdravog debljanja tijekom trudnoće. Obavezno jedite hranu bogatu cinkom i vitaminima D, A, C i E - svi oni igraju važnu ulogu u zdravlju kože.
 3. Redovito hidratizirajte kožu
  Iako se raspravlja o učinkovitosti hidratantnih proizvoda kao što su kreme, losioni i ulja za smanjenje rizika od strija, oni mogu pomoći da Vaša koža bude gipka i hidratizirana.

  Potražite hidratantne sastojke koji su općenito sigurni za korištenje tijekom trudnoće, poput shea maslaca, vitamina E i hijaluronske kiseline. Tijekom trudnoće preporuča se izbjegavati retinol. Ako imate bilo kakvih nedoumica, uvijek provjerite pakiranje prije uporabe ili se obratite svom liječniku ili ljekarniku za savjet.
 4. Izbjegavanje pretjeranih i brzih oscilacija težine
  Takve oscilacije nije uvijek moguće kontrolirati, npr. u pubertetu ili u trudnoći, no veća je vjerojatnost kontrole ako su one rezultat vaših životnih navika. Ako se želite udebljati ili smršavjeti, trebali biste to učiniti postupno.
boca vode

STRIJE I SPORT

Intenzivni pokreti u sportovima poput dizanja utega i gimnastike ponekad mogu uzrokovati strije. Ove aktivnosti opterećuju kožu, brzo istežu i skupljaju kožna vlakna.

Aktivnosti visokog učinka poput trčanja i skakanja također mogu pridonijeti nastanku strija. Iako su manje uobičajene nego kod aktivnosti poput dizanja utega, intenzivne kontrakcije mišića i ponavljajući pokreti ipak mogu opteretiti kožu, potencijalno dovodeći do strija kod nekih pojedinaca.

Ako dižete utege i zabrinuti ste zbog strija, možete smanjiti njihovu vjerojatnost tako da ne žurite s povećanjem mišićne mase. Postupni napredak također se odnosi na to koliko se jako opterećujete tijekom vježbanja, stoga postupno povećavajte intenzitet kako biste izbjegli preopterećenje tijela.

KAKO SE RIJEŠITI STRIJA

Je li moguće ukloniti strije?

Nažalost, potpuno se riješiti strija gotovo je nemoguće. Međutim, postoje određene prakse ili tretmani koje možete usvojiti kako biste smanjili njihovu pojavu tijekom vremena.
Evo nekoliko metoda za smanjenje pojave strija:
žena koja koristi Nivea blistavo ulje za tijelo
 1. Svjetlosni ili laserski tretmani
  Ovi tretmani imaju za cilj potaknuti rast kolagena i elastina, što bi moglo smanjiti pogoršanje strija. Ove metode su obično usmjerene na stvaranje novih strija.

 2. Mikrodermoabrazija
  Ovaj proces uključuje ribanje kože sitnim kristalima, uklanjanje vrha i otkrivanje novih slojeva kože ispod strija. Ova bi metoda mogla poboljšati izgled starijih strija.

 3. Rutinska rješenja za njegu kože
  Lokalne kreme mogle bi pomoći u izbljeđivanju strija ako se redovito koriste. Rutine njege kože također mogu pomoći u održavanju razine kolagena i elastičnosti kože.

 4. Losioni za samotamnjenje
  Iako to neće učiniti mnogo za smanjenje samih stvarnih strija, nanošenje sredstva za samotamnjenje može pomoći da se privremeno smanji razlika u boji između strija i tona vaše kože. To bi moglo pomoći u smanjenju vidljivosti strija.
Pregled činjenica

STRIJE

Uzrok: Strije nastaju kada se koža brzo rasteže ili skuplja, narušavajući vlakna kolagena i elastina, kao i integritet kože.

Uobičajena područja: Strije se obično pojavljuju na trbuhu, grudima, bokovima, stražnjici, bedrima, rukama, ramenima i leđima.

Čimbenici koji doprinose: Brzo debljanje, nagli rast u pubertetu, trudnoća, bodybuilding, genetika i određeni medicinski postupci mogu pridonijeti stvaranju strija.

Prevencija i upravljanje: Ostanite hidrirani, jedite uravnoteženu prehranu, postupno vježbajte i koristite proizvode za hidrataciju kako biste smanjili pojavu strija. 

NIVEA RUTINA ZA SMANJENJE STRIJA

Kao što je gore spomenuto, ne postoji način da se strije u potpunosti uklone - međutim, postoje načini koji mogu pomoći da izblijedite njihov izgled. Jedan od najdostupnijih koraka jest usredotočiti se na kontinuiranu rutinu njege kože:
mlada azijska žena koja koristi Nivea blistavo ulje za tijelo

1. Očistite

Za početak očistite tijelo nježnim i hranjivim gelom ili kremom za tuširanje. Po mogućnosti koristite pH-neutralan proizvod kako biste zaštitili kožu od isušivanja.

NIVEA Creme Care gel za tuširanje idealan je izbor jer njegova formula, obogaćena vitaminom C i E i uljima za njegu, stvara bogatu pjenu koja hrani kožu dok održava normalnu pH ravnotežu.

2. Tretiranje

Koristite proizvod za njegu kože ili serum koji može pomoći poboljšati elastičnost kože ili smanjiti pojavu strija tijekom vremena. Kako biste vidljivo smanjili pojavu strija, isprobajte NIVEA uljni serum protiv strija. Serum pruža 48-satnu hidrataciju kože za prve vidljive rezultate nakon 2 tjedna, a uz redovite masaže prstima može spriječiti pojavu novih strija.

Ako više volite kremastiju konzistenciju, NIVEA Luminous630 krema protiv strija i mrlja prikladna je za sve tipove kože. Njegova formula pomaže smanjiti strije, pjege od sunca i pigmentacijske mrlje, a istovremeno pruža 48 sati hidratacije.*

Bilo da odaberete uljni serum ili kremu, dovoljna je jedna primjena dnevno na ciljano područje i koristite samo jedan proizvod dnevno koji sadrži LUMINOUS630®.**

* Instrumentalni test, 33 ispitanika, 48 sati nakon jedne primjene.
** Potrošački test, 89 sudionika

3. Vlažite

Uz ciljanu njegu kože, koristite proizvode poput hranjivih losiona za tijelo za hidrataciju kože tijela i strija, što je osobito korisno ako su nedavno nastale, upaljene su ili svrbe.

KAKO NIVEA LUMINOUS630 POMAŽE U NJEZI STRIJA?

NIVEA patentirani sastojak Luminous630, razvijen tijekom desetljeća opsežnog istraživanja i testiranja 50 000 molekula, djeluje na strije na staničnoj razini uravnotežujući proizvodnju melanina.

Svojim djelovanjem na melanin i sposobnošću ujednačavanja tona kože, Luminous630 ne samo da pomaže smanjiti pojavu strija, već također doprinosi svjetlijem, ujednačenijem tenu.

Sažetak

Strije su prirodna posljedica brzih promjena kože, često uzrokovane čimbenicima poput oscilacija u težini, ubrzanog rasta ili trudnoće. Ove promjene mogu uzrokovati oštećenje kolagenih i elastinskih vlakana koja vašoj koži daju elastičnost.

Iako su strije trajne, postoje načini da se njihov izgled smanji ili pomogne smanjiti. To uključuje namjerno postupno dobivanje na kilaži, pijenje puno vode, prehranu bogatu esencijalnim vitaminima i adekvatnu njegu kože koja pomaže u poboljšanju tonusa i elastičnosti kože ili ujednačavanju tena.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA:

GDJE SE POJAVLJUJU STRIJE?

Strije se mogu pojaviti na raznim dijelovima tijela, uključujući stražnjicu, bedra, bokove, grudi, trbuh, ramena, ruke i leđa.

MOGU LI SE STRIJE POJAVITI KOD STARIJIH OSOBA?

Da, dok se strije obično povezuju s razdobljima brzog rasta ili debljanja kod mlađih osoba, mogu se razviti i kod starijih osoba zbog čimbenika kao što su fluktuacije u težini, hormonalne promjene ili određena medicinska stanja.

JESU LI STRIJE ZNAK TEMELJNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA?

U većini slučajeva strije su bezopasne i primarno su kozmetička briga. Međutim, u nekim slučajevima mogu biti povezani s temeljnim zdravstvenim stanjima. Ako ste zabrinuti zbog svojih strija ili primijetite iznenadne i neobjašnjive promjene, preporuča se da se posavjetujete s liječnikom.

MOGU LI STRIJE NESTATI BEZ POSEBNOG TRETIRANJA?

Ne, strije ne nestaju u potpunosti, ali u mnogim slučajevima mogu s vremenom izblijedjeti i postati manje uočljive, osobito ako se tretiraju dok su relativno nove. Međutim, stupanj blijeđenja razlikuje se od osobe do osobe, a neke strije mogu ostati istaknute.

POSTOJE LI PRIRODNI LIJEKOVI ZA SMANJENJE IZGLEDA STRIJA?

Iako postoje ograničeni znanstveni dokazi koji podržavaju učinkovitost prirodnih lijekova za strije, neki sastojci poput aloe vere, kokosovog ulja ili shea maslaca često se koriste za vlaženje kože i poboljšanje njezina izgleda. Bitno je napomenuti da rezultati mogu varirati.

MOGU LI STRIJE IZAZVATI SVRBEŽ ILI NELAGODU?

Da, neki ljudi mogu osjetiti svrbež, osjetljivost ili nelagodu u području zahvaćenom strijama, osobito ako su nove ili su u tijeku promjena. Korištenje hidratantnih krema ili losiona može pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju kože hidratiziranom.

POSTOJE LI PROMJENE NAČINA ŽIVOTA KOJE MOGU SPRIJEČITI STRIJE?

Zdrava prehrana, održavanje hidratacije, prakticiranje postupnog napretka u rutinama vježbanja i izbjegavanje naglih oscilacija u težini. Osim toga, nošenje potporne odjeće tijekom fizičkih aktivnosti također može pomoći u smanjenju rizika od nastanka strija.