žena joj dodiruje rame

Kako se riješiti strija

Otkrijte savjet NIVEA stručnjaka kako se riješiti strija

KAKO SE RIJEŠITI STRIJA

SAZNAJTE VIŠE O UZROCIMA, PREVENCIJI I TRETIRANJU STRIJA

Strije - linije ili pruge preko kože - vrlo su česte i pogađaju 90% populacije, muškarce i žene.
Osim što ponekad malo svrbe, strije su bezopasne i potpuno prirodne. One su znakovi vašeg života -  bilo da nosite bebu, rastete i razvijate se kao tinejdžer ili se bavite sportom. Strije dolaze u svim oblicima i veličinama, nijansama i dubinama.
Nestaju li strije? Slično kao i ožiljci, mogu biti trajne ili s vremenom izblijediti.
Iako nema ništa loše u strijama, ako vas one muče, postoje tretmani koji vam mogu pomoći da ih smanjite i umirite zahvaćena područja.

KAKO IZGLEDAJU STRIJE?

Kako bismo naučili kako se riješiti strija, moramo znati u kakvim se oblicima pojavljuju.
Strije su različite kao i osobe na kojima se pojavljuju. Mogu se pojaviti kao uske trake preko kože ili rupičasti, namreškani tragovi ili kao ljubičaste kose crte ili srebrnaste niti. Mogu biti ružičaste, crvene, smeđe, crne, srebrne ili ljubičaste i obično su na početku tamnije pa vremenom blijede.
Kako će izgledati uvelike će ovisiti o tome što je uzrokovalo strije, koliko dugo ih imate, boji vaše kože, tipu kože i gdje se pojavljuju na vašem tijelu.
Kako bismo naučili kako se riješiti strija, moramo znati u kakvim se oblicima pojavljuju.
Strije su različite kao i osobe na kojima se pojavljuju. Mogu se pojaviti kao uske trake preko kože ili rupičasti, namreškani tragovi ili kao ljubičaste kose crte ili srebrnaste niti. Mogu biti ružičaste, crvene, smeđe, crne, srebrne ili ljubičaste i obično su na početku tamnije pa vremenom blijede.
Kako će izgledati uvelike će ovisiti o tome što je uzrokovalo strije, koliko dugo ih imate, boji vaše kože, tipu kože i gdje se pojavljuju na vašem tijelu.
žena sa celulitom

GDJE DOBIVATE STRIJE?

Strije su najčešće tamo gdje vaše tijelo skladišti masnoću, na trbuhu, prsima, stražnjici ili bokovima, iako se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. Strije na bedrima, donjem dijelu leđa ili stražnjoj strani ruku također su česte.

1. TRUDNOĆA

Strije u trudnoći obično se pojavljuju na trbuščiću koji raste zajedno s vašom bebom koju nosite. Hormonske promjene u trudnoći također mogu utjecati na vašu kožu i povećati vjerojatnost za dobivanje strija. Strije na bedrima česte su u trudnoći, a često se pojavljuju i na grudima.
Kada se obično pojavljuju strije?
Kako izgledaju i kada će se pojaviti ovisi od žene do žene. Često je prvi znak strija u trudnoći osjećaj svrbeža na mjestima gdje je koža postala tanja. Oznake mogu postupno izblijedjeti i postati manje vidljive nakon rođenja djeteta.
Koliko je potrebno da strije izblijede?
Ovisi o vašem tipu kože, ali obično između 6 i 12 mjeseci, no strije vjerojatno neće u potpunosti nestati - prekrasan podsjetnik na to kako je vaše tijelo nevjerojatno.

2. PUBERTET

Nagli rast tijekom tinejdžerskih godina može uzrokovati rastezanje i trganje kože ostavljajući iza sebe strije koje će vjerojatno ostati s vama i nakon adolescencije. Tinejdžerice ih mogu primijetiti na grudima, bedrima, bokovima ili stražnjici, dok je vjerojatnije da će se kod tinejdžera pojaviti na donjim leđima ili bokovima.

3. BRZI GUBITAK KILA ILI DOBIVANJE NA TEŽINI

Strije su povezane s naglim debljanjem ili gubitkom kilograma jer će sve brze promjene na tijelu ostaviti traga – i to je sasvim u redu!

4. GENETSKI POREMEĆAJI

Rijetki genetski poremećaji kao što je Cushingov sindrom mogu uzrokovati strije. Cushingov sindrom je stanje uzrokovano prevelikom količinom hormona kortizola u vašem tijelu. Može biti ozbiljno ako se ne liječi. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom ako sumnjate da ga imate.

5. OSTALI ČIMBENICI

Žene su podložnije strijama od muškaraca. Procjenjuje se da ih ima između 50% i 90% žena. Ali i muškarci ih mogu dobiti, osobito kao rezultat povećanja ili gubitka težine, bilo kao rezultat dodanih mišića ili masnog tkiva.
Veća je vjerojatnost da ćete imati strije ako ih vaša obitelj ima. Dakle, ako je vaša majka dobila strije na bedrima dok je bila trudna s vama, velika je vjerojatnost da ćete i vi.

NESTAJU LI STRIJE?

JE LI MOGUĆE UKLONITI STRIJE?

Sada kada znamo što su strije i što ih uzrokuje, sljedeće pitanje je kako spriječiti pojavu strija?
žena nanosi losion za tijelo na ruku

Da se razumijemo, strija se, nažalost, ne možete u potpunosti riješiti, ali ako želite, strije se mogu znatno smanjiti.

Uravnotežena prehrana, hidracija, redovita tjelovježba i sustavna njega tijela učinit će vašu kožu hidratiziranom i elastičnom, pripremiti je za moguće promjene uzrokovane naglim debljanjem ili gubitkom težine, čak i tijekom trudnoće.

 

Uklanjanje strija:

Postoje načini za učinkovitije smanjenje strija korištenjem tretmana koje provode dermatolozi:

  • svjetlosnim ili laserskim tretmanima
  • mikrodermoabrazija, kojom se uklanja tanki sloj kože
  • Korištenje propisane otopine retinola ili kreme (ne koristiti ako ste trudni)

PREVENCIJA STRIJA:

Hranjivi losioni za tijelo hidratizirat će strije, što može pomoći osobito ako su nove pa mogu biti upaljene i svrbjeti.  
Prirodna ulja posebno mogu pomoći u smanjenju pojave strija na bedrima i drugim područjima, dok kreme i gelovi pružaju izvrsnu hidrataciju i učvršćujući efekt te se brzo upijaju, što ih čini idealnim za dnevnu upotrebu.


NIVEA Q10 losion za učvršćivanje kože tijela ima laganu, brzo upijajuću formulu koja djeluje na učvršćivanje i hidrataciju zahvaćenog područja pomažući ujednačavanju tona kože.

 

Ako imate suhu kožu, isprobajte NIVEA Q10 mlijeko za učvršćivanje kože tijela s vitaminom C. Osjetno učvršćuje kožu i poboljšava elastičnost u 10 dana održavajući vašu kožu nahranjenom do 48h.                                  

žena u crvenoj haljini