žena gleda u ogledalo

Što je potkožni prišt

Saznajte što je potkožni prišt i kako ga se riješiti uz NIVEA savjete

ŠTO JE POTKOŽNI PRIŠT?

Mnogi ljudi možda nikada nisu čuli za izraz potkožni prišt, pa... što je potkožni prištić?

Potkožni prišt poznat je i kao cistična akna koja se formira ispod površine vaše kože i teško ju je primijetiti. Budući da se potkožni prištevi razvijaju ispod kože, medicinski se nazivaju prištići s potkožnim oteklinama. Možete ih primijetiti kao male kvržice, mogu biti bolne, upaljene i crvenkaste boje. Čitajte dalje kako biste saznali što uzrokuje potkožne prištiće i kako ih se riješiti.


Potkožni prištevi na bradi i čelu

Potkožni prištići najčešće se stvaraju na licu, posebno na području brade i čela; također se mogu formirati na gornjem dijelu leđa ili prsima. Kako biste najbolje pronašli potkožne prišteve, probajte prijeći prstom po površini kože i ako pronađete kvržicu, vjerojatno je riječ o potkožnom prištu - što ne mora uvijek biti slučaj. Trebali biste izbjegavati istiskivanje potkožnih prišteva jer ga se na taj način nećete riješiti. To se posebno odnosi na one na bradi i čelu, jer istiskivanje često može dovesti do ožiljaka ili infekcija tako što se sadržaj prištića potiskuje dublje u kožu što dovodi do upale. Možda ćete primijetiti da se češće pojavljuju na bradi i čelu jer su šminka i dodir neki od vodećih čimbenika za nastanak potkožnih prištića.


ŠTO UZROKUJE POTKOŽNE PRIŠTEVE?

Potkožni prištevi su poput običnih prištića po tome što se razvijaju kada se pore na vašoj koži začepe sebumom (uljem koje proizvodi vaše tijelo), prljavštinom, bakterijama, mrtvom kožom i dlakama. Postoji više razloga zašto se vaše tijelo možda bori s regulacijom ovih čimbenika; ovo uključuje:
 

Hormonalne promjene

Kad tinejdžeri uđu pubertet, skloni su izbijanju akni jer se razina hormona mijenja. To se također može vidjeti kod žena tijekom menstrualnog ciklusa ili trudnoće.

 

Znoj

Aktivnosti zbog kojih se znojite mogu pogoršati pojavu akni i potkožnih prištića, osobito ako nosite usku odjeću ili šešir/kacigu.

 

Loša higijena

Ako se ne tuširate ili ne perete kožu redovito, vidjet ćete nakupljanje ulja i prljavštine na koži što će potaknuti pojavu akni i potkožnih prišteva.

 

Lijekovi

Potkožni prištevi i akne, općenito, mogu biti uzrokovani lijekovima koji sadrže kortikosteroide, testosteron ili litij.

 

Obiteljska povijest

Akne mogu biti posljedica obiteljske anamneze jer se smatra da su prisutne u obitelji; ako su vaši roditelji patili od toga, velika je vjerojatnost da ćete i vi. Ovo vrijedi i za potkožne prišteve.

 

Proizvodi za njegu kože

Nošenje guste šminke ili jakih hidratantnih krema može začepiti pore, potaknuti stvaranje akni i potkožnih prištića.


KAKO SPRIJEČITI POJAVU POTKOŽNIH PRIŠTEVA:

Ako stalno imate potkožne prišteve, evo naših preporuka kako spriječiti daljnje stvaranje potkožnih prišteva:
 
žena nasmijana

- Redovito čistite kožu
Neophodno je redovito čistiti kožu i održavati dobru higijenu ako želite spriječiti pojavu daljnjih potkožnih prištića, i zato preporučujemo pranje lica sredstvom za čišćenje lica ujutro, prije spavanja i nakon znojenja, poput NIVEA Derma Skin Clear gela za svakodnevno umivanje.

- Korištenje odgovarajućih proizvoda za njegu kože/ odgovarajuće šminke
Preporučujemo da se držite podalje od bilo kakvih masnih proizvoda, masna koža je kritičan čimbenik koji dovodi do pojave akni i potkožnih prišteva, preporučujemo da svoju kremu za lice zamijenite kremom za lice bez ulja, kao što je NIVEA Oil-Free Moisturizer. Ako nosite šminku, pokušajte je svesti na minimum, velike količine šminke mogu dovesti do prljave kože i začepiti pore.
 
- Ne dirajte potkožni prišt
Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti je pokušati istisnuti ili stalno dodirivati potkožni prišt, to će samo više nadražiti područje i može dovesti do infekcije ili ožiljaka. Nakon što ste očistili i nanijeli proizvode, ostavite to područje na miru.


Tvrdoglavi potkožni prištevi

Ako i dalje imate tvrdoglave potkožne prištiće mjesecima nakon što ste isprobali ove savjete i informirali se o tome što je potkožni prišt, što ga uzrokuje i kako se tretira, preporučujemo da potražite osobnog stručnjaka koji će vam pomoći pronaći individualni personalizirani tretman potkožnih prišteva. Trebali biste potražiti liječnika stručnjaka ako je potkožni prišt ozbiljno upaljen ili ako ste svjedoci znakova infekcije poput znojenja ili groznice.

nasmijana plava žena

ISTRAŽITE NIVEA DERMA SKIN CLEAR ASORTIMAN

Otkrijte NIVEA Derma Skin Clear asortiman koji se sastoji od četiri proizvoda koji se bave kožom sklonom aknama smanjujući vidljivost akni i sprječavajući njihovo ponovno pojavljivanje. Prikladan za sve tipove kože s formulom prilagođenom veganima, Derma Skin Clear je nježan, ali učinkovit u uklanjanju mrlja za čišću kožu zdravijeg izgleda.