djevojka koja nanosi kremu na lice

Bore na licu - kako ih se riješiti?

Zašto dobivamo bore i kako ih možemo tretirati? Otkrijte što sve uzrokuje različite vrste finih linija i bora te kako vam NIVEA u tome pomaže

nasmijana plava žena

Bore: zašto ih imamo i kako ih tretirati?

Bez obzira na to koliko ste dosljedni u svojoj rutini njege kože, određene se stvari s vremenom događaju našem tijelu.

 

 Bore su možda jedna od najočitijih. Koje je značenje bora na licu? Bore na licu, vranina stopala, bore smijalice – sve su one rezultat naših života koji se s vremenom pojavljuju na našem licu.

 

Bilo da želite naučiti kako spriječiti ili kako ukloniti duboke bore na licu, ovaj članak pokriva sve što trebate znati o naboranoj koži i donosi savjete o tome kako ju tretirati.


Što su zapravo bore?

 

Bore na licu su brazde, nabori ili grebeni koji se pojavljuju na koži kako sazrijevamo. Izgledaju pomalo kao linije na dlanu. Možda nije ono što želimo čuti, ali bore su potpuno prirodan dio procesa starenja.

Postoje li različite vrste bora?

Da. Dok će neki od nas imati fine linije ili izraženije nabore oko osjetljivih područja kao što su oči, drugi će dobiti okomite bore između obrva.

Bore se najčešće nalaze na licu, vratu i rukama, ali se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu.


Postoje li različite vrste bora?

7 glavnih tipova bora

Evo 7 najčešćih tipova bora na licu:
 

1. Linije na čelu

Poznate i kao bore na čelu, to su vodoravna udubljenja koja prolaze preko vrha naše T-zone. Najuočljivije su kada napravimo određene izraze lica, poput podizanja obrva.
 

2. Bore namrštenog lica

Ponekad se nazivaju i bore od brige, te se bore razvijaju između obrva i stvaraju oblik koji oponaša broj jedanaest. Ponovljeni izrazi lica poput mrštenja mogu uzrokovati da s vremenom postanu izraženije.
 

3. Zečići

To se odnosi na fine vodoravne linije i sićušne nabore koji se pojavljuju na hrptu nosa i s obje njegove strane kada ga naboramo, na primjer kada se smijemo ili smješkamo. Ovo su primjeri mimičkih bora koje se među prvima pojavljuju zbog ponovljenih pokreta.
 

4. Vranina stopala

Ovo je naziv za one fine linije koje zrače iz vanjskih kutova očiju. Podsjećaju na vranina stopala, otuda i naziv, ali su također poznate kao 'bore smijalice' jer često nastaju kada se smiješimo. Koža oko očiju je izrazito tanka, pa se ove vrste bora mogu pojaviti dosta rano.
 

5. Linije smijeha

Kao što naziv sugerira, ove se bore pojavljuju na dijelovima lica koji se boraju kada se smijemo. Poznate kao nazolabijalne bore, ove se bore lica protežu od nosa (s obje strane) do uglova usana. Mogu postati izraženije i trajnije kako starimo, osobito ako pušimo ili ne štitimo kožu od sunca.
 

6. Crte usana

Ove male okomite bore izgledaju malo drugačije kod svakoga, ali obično se formiraju i na usnici i na koži iznad gornje usne. Na usnama se često protežu od jedne strane usta do druge.
 

7. Marionetske linije

Kako se naša koža spušta prema dolje, mogu se razviti vilice i nabori poput marionetskih bora. Nazivaju se i melomentalni nabori, to su duge okomite linije koje počinju u kutovima usta i nastavljaju se do brade i linije čeljusti. Zbog njih nam usta, okrenuta prema dolje, mogu izgledati kao usta marionete, otuda i naziv.

Što uzrokuje bore?

Ako ste se pitali zašto vam se pojavljuju bore i kako one nastaju, čitajte dalje.
 

Bore, nabori i linije počinju se razvijati kako koža s vremenom postaje tanja, suša i gubi elastičnost. Kako starimo, razina kolagena i elastina u našem tijelu opada.

 

Bore, nabori i linije počinju se razvijati kako koža s vremenom postaje tanja, suša i gubi elastičnost. Kako starimo, razina kolagena i elastina u našem tijelu opada
 
Naši izrazi lica također su faktor. Osmijeh, smijanje, mrštenje, škiljenje i drugi ponavljani izrazi lica uzrokuju male kontrakcije mišića koje mogu dovesti do pojave finih linija i bora kad smo mlađi. Te se bore zatim mogu produbiti kako starimo i ponekad postanu trajna značajka našeg lica. To je uglavnom zato što se naša koža vraća u prvotno stanje kad smo mlađi, ali kako starija koža ima manje fleksibilnosti, gubi svoju mladenačku snagu.

žena koja se smiješi na suncu

Dinamičke vs. statičke bore

Brazde ili nabori koji se pojavljuju spadaju u dvije kategorije:
 

Dinamičke bore – to su one uzrokovane izražavanjem emocija ili ponovljenim pokretima lica, na primjer bore na usnama mogu se pojaviti ako često koristimo slamku.

Statičke bore – dolaze zbog gubitka elastičnosti i imaju tendenciju produbljivanja s godinama. Primjeri toga su bore u kutu usta i vratu.
 

S vremenom dinamičke bore mogu postati statičke bore. Jedan primjer je kada naši obrazi izgube bujnost, fine bore smijalice mogu se pretvoriti u istaknutije nabore.


Kako spriječiti bore na licu

Nažalost, ne možemo zaustaviti proces starenja ili promijeniti određene čimbenike poput genetike, koji imaju veliku ulogu u pojavi bora. Međutim, postoje neke životne navike koje možemo usvojiti kako bismo spriječili bore i duže održali kožu mladolikom.
žena koja drži Nivea kremu za lice
žena nanosi serum na lice

1. Unaprijedite svoju njegu kože

Naš asortiman NIVEA krema i proizvoda protiv starenja posebno je formuliran kako bi spriječio i smanjio pojavu bora te njegovao kožu. Asortiman uključuje obnavljajuće serume osmišljene za jačanje vlastite obrane kože protiv bora, inovativne hidratantne kreme s formulama za jačanje kolagena i učvršćujuće kreme za područje oko očiju.

2. Zaštitite kožu od sunca

Sunčevo zračenje oštećuje kolagen kože, zbog čega ona gubi elastičnost, i isušuje je, imajte na umu da je zrela koža prirodno suša. Previše izlaganja suncu može prerano ostariti našu kožu. To je poznato kao fotostarenje i razlikuje se od prirodnog starenja, uzrokujući duboke bore zajedno s kožnatim izgledom kože, pjege i promjenu boje kože.

Znati kako zaštititi svoju kožu od oštećenja od sunca jednostavan je korak koji možete poduzeti da to spriječite, uključujući usvajanje dobrih navika za zaštitu od sunca.

3. Prestanite pušiti

Pušenje je još jedan krivac za brzo starenje. Zdrava koža će se stalno obnavljati. Međutim, pušenje znatno smanjuje proizvodnju kolagena, a manje kolagena znači više bora. Povećane bore lica oko usta pokazatelj su pušenja.
 

4. Dijeta i tjelovježba

Nezdrave navike utječu na teksturu naše kože i mogu ubrzati proces starenja. Zdrava uravnotežena prehrana puna vitamina A i C i proteina (perad, riba, jaja i nemasno meso) dobra je za početak. Dodajte redovitu dnevnu tjelovježbu za poticanje cirkulacije i smanjenje razine stresa. Previše šećera i alkohola može oštetiti kolagen i elastin, stoga uživajte u umjerenim količinama.
 

5. Ostanite hidrirani

Uvijek je važno održavati našu kožu hidratiziranom. Obavezno pijte dovoljno vode, pa čak i probajte biljne čajeve koji sadrže antioksidanse koji mogu poboljšati našu kožu na druge načine. Izbjegavajte previše kofeina jer to može usporiti brzinu stvaranja kolagena u našem tijelu.
 

6. Dovoljno spavajte

Naša nam koža uvijek zahvaljuje što spavamo preporučenih 8 sati noću – ili što je moguće bliže toj brojci. Ali jeste li znali da naši položaji spavanja također utječu na bore? Koža nam se može naborati ako svaku noć spavamo u istom položaju. Spavanje na leđima ili ulaganje u svilene jastučnice, koje smanjuju trenje između lica i jastuka, mogu pomoći u tome.

Kako se riješiti bora

Ako ne postoji lijek koji bi zauvijek uklonio bore na licu, pridržavanje rutine njege kože protiv starenja pomoći će smanjiti bore i fine linije te dati našoj koži mladenačkiji sjaj tijekom vremena. Evo nekoliko savjeta protiv bora koje možete isprobati:
Savjet 1: Pravilno očistite
Trljanje kože može izazvati iritaciju i ubrzati starenje kože, dok pretjerano čišćenje može isušiti kožu. Perite lice dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje. Naše NIVEA micelarne vode izvrsne su opcije za nježno čišćenje kože te su odlične za uklanjanje šminke i prljavštine. Ne zaboravite uvijek ukloniti šminku prije spavanja.
 
Savjet 2: Redovito hidratizirajte
Koža koja stari manje je sposobna zaštititi se od vanjskih oštećenja, stoga je odabir stvarno ciljane hidratantne kreme još važniji. Jedna od naših najboljih krema protiv bora je naša NIVEA Q10 Power Anti-Wrinkle + Firming dnevna krema. Posebno je razvijena za smanjivanje 3 vrste bora: bora na čelu, bora smijalica te bora oko obraza i usta za glađu i njegovaniju kožu. Tu je i dodatni bonus, sa zaštitnim faktorom štiti od UVA/UVB zraka koje uzrokuju prerano starenje kože.

Savjet 3: Koristite kvalitetne proizvode
Ulaganje u kvalitetne proizvode i usvajanje dobrog režima njege kože pomoći će da naša koža nema nečistoća, ali ponekad može biti teško uvijek imati savršeno njegovanu kožu. Uz veliku ponudu proizvoda za njegu kože i NIVEA savjete za njegu kože koje je lako slijediti, pronalaženje savršene rutine za njegu kože trebalo bi biti jednostavno.

Znak punog života

Naravno, bore zapravo ne trebaju tretman. One su bezbolan, prirodan i lijep znak zrele kože. Možete ih tretirati ako vam se ne sviđa njihov izgled ili dojam na vašoj koži. Jednako tako, te bore od smijeha i bore pod očima možete prihvatiti zbog onoga što jesu – odraz života izraženog u najvećoj mjeri.