Imate li pitanja o dezodoransima?

Ovdje pročitajte odgovore na često postavljana pitanja.

1. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DEZODORANSA I ANTIPERSPIRANTA?
Proizvod koji onemogućuje nastanak neugodnih tjelesnih mirisa zove se dezodorans. On uklanja bakterije ili sprječava njihovo razvijanje. Prikrivanje neugodnih mirisa ugodnijim mirisima se koristi već stoljećima. Proizvod koji sprječava znojenje naziva se anti-perspirant. Ovi su proizvodi jednako učinkoviti kao i dezodoransi: broj bakterija je smanjen zbog niže pH vrijednosti i manje vlažnosti.

2. ZAŠTO NIVEA ANTI-PERSPIRANTI SADRŽI ALUMINIJSKE SOLI?

U NIVEA antiperspirantima, aluminijske soli su aktivni sastojci koji sprječavaju znojenje akumuliranjem mrtvih stanica kože u porama znojnicama i privremeno ih ”začepljuju”. Veliki broj dokaza govori u prilog tome kako je korištenje aluminijskih soli bezopasno. Sastojci koji se koriste u kozmetici strogo su regulirani europskim pravilnikom o kozmetičkim proizvodima, podliježu strogim kontrolama sigurnosti i znanstvenim analizama u Europi i pojedinim zemljama.

3. ZAŠTO SE ZNOJIMO?
Znojenje je vitalna funkcija našeg tijela: znojenjem/isparavanjem površina kože, regulira se tjelesna temperatura. Pored žlijezda znojnica, na tijelu postoje i pore za znojenje. Smještene su ispod pazuha, u predjelu lica i genitalija. Hormoni i emotivno stanje kontroliraju lučenje znoja iz ovih pora, pa tako primjerice proizvodnja adrenalina raste u stanju straha, boli ili tjelovježbe.

4. JE LI ŠTETNO ONEMOGUĆITI ZNOJENJE UPORABOM ANTIPERSPIRANATA?
S obzirom da je površina ispod pazuha mala u usporedbi s površinom tijela, skupljanje pora znojnica uslijed djelovanja ACH ne utječe na regulaciju temperature tijela. Ostatak tijela preuzima ovu funkciju. Ipak, to neće rezultirati osjetljivo većim znojenjem na drugim dijelovima tijela jer je regulacija topline proširena kroz čitavo tijelo. Nadalje, antiperspiranti ne zaustavljaju znojenje u potpunosti. Oni smanjuju znojenje, a kako svaka pora nije ”začepljena”, čep nestaje tijekom vremena uslijed djelovanja prirodnih mehanizama odstranjivanja mrtvih stanica kože (vanjski sloj je obnovljen tijekom ciklus koji traje oko četiri tjedna). ”Čep” može nestati uslijed intenzivnog znojenja, tuširanja i dr.

5. ZAŠTO SE STVARA NEUGODAN MIRIS?

Pore znojnice proizvode mliječno bijelu supstancu bez mirisa. Uobičajeni miris znoja je proizvod djelovanja bakterija koje su prirodno prisutne na našoj koži, u tim predjelima tijela. Osobito pod pazuhom, znoj lako isparava, a bakterije se mnogo brže razmnožavaju. To znači kako se neugodni tjelesni mirisi i višak vlažnosti mogu suzbiti uporabom dezodoransa ili antiperspiranta.

6. ZAŠTO JE POTREBNO PROTRESTI NIVEA ANTIPERSPIRANT ILI DEZODORANS?
Antiperspirante kao što je NIVEA DRY sprej potrebno je dobro protresti prije uporabe kako bi se aktivni sastojak jednako raspodjelio u limenci. U suprotnom će proizvod izaći u koncentriranom obliku, začepiti sprej i ostaviti trag na odjeći. NIVEA dezodoransi s alkoholnom bazom kao što je NIVEA Fresh se ne trebaju protresti jer se formula i potisak miješaju i formiraju u jedinstvenoj fazi.

7. MOŽE LI UPORABA DEZODORANSA UZROKOVATI MRLJE NA TKANINI?
Kako biste spriječili pojavu mrlji na tkanini, pričekajte da se proizvod  potpuno upije i osuši prije oblačenja - u suprotnom, neki bi se sastojci dezodoransa mogli upiti u tkaninu i uzrokovati pojavu ostataka proizvoda na njoj. Nekoliko faktora je uključeno u ovaj proces: učestalost nanošenja, količina dezodoransa, učestalost promjene odjeće, intenzitet pranja odjeće, individualni sastav znoja, udio bakra u vodi iz cijevi, itd. Bijele mrlje mogu se ukloniti s odjeće tako da se ista potopi u čistu vodu ili vodu sa sredstvom za pranje koje ne sadrži fosfate. Kod tvrdokornih mrlja, savjetujemo sljedeće: pripremite mješavinu 5% limunske kiseline (dostupna u ljekarni) i hladne vode. Zatim, namočite mrlju i ostavite ju nekoliko sati (ili preko noći). Temeljito isperite, operite odjeću na preporučenom programu i najvišoj mogućoj temperaturi dopuštenoj za tu tkaninu.

8. KAKO MOGU UKLONITI POŽUTJELE MRLJE?
Postojeće požutjele mrlje neće nestati čestim pranjem odjeće, pranje ponekad čak može učiniti mrlje tvrdokornijima. U slučaju mrlja, odjeću operite u hladnoj vodi prije nego ih operete s deterdžentom. U mnogim slučajevima mrlje se može uspješno odstraniti namakanjem odjeće u 5% limunskoj kiselini na otprilike 24 sata. Važno:  odjeću prvo ručno operite samo s vodom prije nego ju ubacite u veš mašinu na 30°C. Svejedno, ne možemo garantirati uspjeh procedure u svim slučajevima.  Budite oprezni s osjetljivijm i šarenim tkaninama te odjećom s dugmima koju bi kiselina mogla oštetiti. Prije upotrebe prvo izvedite test na manje vidljivom mjestu.
Upozorenje: limunska kiselina može izazvati iritacije u slučaju kontakta s kožom, i očima, inhalacije ili gutanja. Stoga preporučujemo nošenje zaštitnih rukavica tijekom rukovanja s limunskom kiselinom i izbjegavanje udisanja njenih para.

09.  SADRŽI LI MOJ DEZODORANS ALKOHOL?
Kemijski gledano, izraz "alkohol" označava široku paletu kemijskih spojeva. Ono što im je zajedničko je određena grupa atoma u molekuli. U svakodnevnoj upotrebi, izraz "alkohol" označava etanol, koji je pitka verzija alkohola. Proizvodi bez alkohola zapravo ne sadrže etanol, ali riječ "alkohol" bi se svejedno mogla pojaviti na popisu sastojaka u nekoj drugoj formi.

10.  KOLIKO DUGO NAKON BRIJANJA MORAM PRIČEKATI S UPOTREBOM ANTIPERSPIRANTA KOJI SADRŽI ALUMINIJ? 
Brijanje odstranjuje i mali dio vanjskog sloja kože, ali koža i njene barijere nisu nužno oštećene.  Ipak, male ozljede se svakako mogu dogoditi. Stoga u slučaju oštećenja ili rana treba upotrijebiti dezodorans bez aluminija. Čak i ako je koža pod pazuhom oštećena ili iziritirana iz drugog razloga, ne preporučuje se antiperspirant.IMATE LI DODATNA PITANJA?

KONTAKTIRAJTE NAS PUTEM OBRASCA