mlada žena nasmijana

Kako djeluje krema za samotamnjenje i kako ju primijeniti

Samotamnjenje: otkrijte savjete i trikove za nanošenje kreme za samotamnjenje za zdravi sjaj

ŠTO JE SAMOTAMNJENJE?

Želja za prirodnim tenom zajednički je cilj ljudi koji traže osunčan izgled bez izlaganja suncu, smanjujući tako njegove štetne učinke poput preranog starenja i raka kože. Postizanje tena koji djeluje prirodno može biti izazovno, pogotovo jer određeni proizvodi za samotamnjenje mogu rezultirati neprirodnim ili prugastim tragovima.

Postupno je tamnjenje mnogima postao preferirani pristup koji s vremenom omogućuje postići suptilan, a nadopunjiv sjaj. Samotamnjenje imitira sporiji i prirodan proces izlaganja suncu, a izbjegava nagle promjene boje kože. Ovom metodom možete postići ujednačeniji i prirodniji ten, smanjujući mogućnost pruga ili neujednačene obojenosti. Samotamnjenje k tome omogućuje pojedincima i prilagoditi intenzitet preplanulosti, što ga čini prikladnim za razne boje kože i osobne preferencije.

RAZUMIJEVANJE SAMOTAMNJENJA

Kako funkcionira samotamnjenje?

Postepeni ten metoda je samotamnjenja koja uključuje primjenu proizvoda koji s vremenom suptilno potamnjuju kožu, pružajući postepen ten čija boja i sjaj variraju ovisno o želji korisnika. Najčešće u obliku losiona, kreme ili seruma, postepeni ten sadrži manju koncentraciju sastojka za aktivno tamnjenje od običnih proizvoda za samotamnjenje.
žena koja nanosi Nivea losion za tijelo

Manja koncentracija sporije razvija boju, simulirajući tako postepeni proces izlaganja suncu. Kako korisnici nanose proizvod tijekom nekoliko uzastopnih dana, ten se intenzivira, a djeluje prirodnije i ujednačeno.

Važno je pritom napomenuti da je uz uporabu ovih proizvoda važna i primjerena zaštita od sunca. Oni nude kontroliran način postizanja osunčana sjaja, ali ne štite od štetnih UV-zraka.

 

 

Razumijevanje samotamnjenja

Kako se postupno tamnjenje razlikuje od instant sredstava za samotamnjenje?

Losioni za samotamnjenje razlikuju se od običnih proizvoda za samotamnjenje po tome što u nekoliko nanošenja pružaju suptilniju promjenu, za razliku od bržih i intenzivnijih promjena boje običnih proizvoda za samotamnjenje s većom koncentracijom DHA.

U tamnjenju DHA označava dihidroksiaceton, aktivni sastojak nekih proizvoda za tamnjenje. Postoje i drugi proizvodi za tamnjenje koji koriste drugačije mehanizme, poput melaninskog bronzera ili eritruloze.

Ovaj spoj reagira s aminokiselinama u mrtvim stanicama kože, što rezultira tamnijim izgledom i kožom koja djeluje prirodno osunčano. Takav postupni pristup korisnicima omogućuje bolju kontrolu nad konačnom nijansom tena, osiguravajući prirodniji izgled bez pruga i nepravilnosti.


ODABIR ISPRAVNOGA PROIZVODA ZA SAMOTAMNJENJE

Što uzeti u obzir prilikom odabira:
Pri odabiru proizvoda za samotamnjenje važno je voditi računa o tipu kože, boji kože te željenom ishodu. Odlučite se za formule koje odgovaraju jedinstvenim potrebama vaše kože, ovisno o tome imate li osjetljivu kožu, suhu kožu ili kožu skloniju nepravilnostima. Ako želite brz rezultat, odaberite proizvode za trenutno samotamnjenje prilagođene boji vaše kože. Pripazite, međutim, da ih oprezno nanesete kako biste postigli ujednačen rezultat. Ako želite smanjiti šanse za prugasti ten, koristite proizvod za postupno samotamnjenje koji nudi autentičniji i laskaviji rezultat.


Preporuke za žene i muškarce:
Premda su brojni proizvodi pogodni za oba spola, važno je uzeti u obzir individualne faktore poput mirisa, teksture i načina primjene. Imajte na umu da i muškarci i žene često mogu koristiti iste proizvode za samotamnjenje. No muškarci bi trebali voditi računa o dlakama na tijelu koje bi u konačnici mogle utjecati na prugav ten. Preporučljivo je odabrati proizvode s laganim, lako razmazivim formulama za postupno tamnjenje kako biste umanjili rizik od pruga.

PROIZVODI ZA SAMOTAMNJENJE ZA RAZLIČITE TONOVE KOŽE

mlada žena nanosi Nivea losion za samotamnjenje tijela

Proizvodi za samotamnjenje osmišljeni su za svaku boju kože, s različitim udjelom DHA.

 1. Svijetla put:
  Po mogućnosti koristite proizvod za samotamnjenje s niskom koncentracijom kako bi se izbjegla prugavost. Opetovano nanesite kako biste postigli prirodan sjaj. 

 2. Srednja ili maslinasta put:
  Ovaj tip kože može imati koristi od mnogih proizvoda za samotamnjenje, postupnih ili trenutnih. Prilagodite učestalost nanošenja ovisno o proizvodu koji koristite i željenu intenzitetu tena.

 3. Tamna put:
  Oni s tamnijim tonom mogu se odlučiti za odgovarajuće proizvode za samotamnjenje s većim udjelom DHA, odnosno za postepene ako žele povećati sjaj i produbiti prirodni ten.

SAVJETI ZA PROIZVODE ZA SAMOTAMNJENJE LICA I TIJELA

Odabir ispravna proizvoda za samotamnjenje lica i tijela zahtijeva različita i pomna razmatranja. Za lice odaberite proizvode prikladne koži lica, s obzirom na to da proizvodi za samotamnjenje tijela mogu biti pregusti i potencijalno dovesti do izbijanja nepravilnosti. Pri odabiru se proizvoda za samotamnjenje tijela važno usmjeriti na faktore poput pokrivenosti, jednostavnosti nanošenja te željena inteziteta tena.

Da biste postigli prirodno preplanuli ten, isprobajte NIVEA Q10 Firming + Bronze losion za tijelo. Prikladan i za lice i za tijelo, ovaj losion za samotamnjenje pomaže razviti postupni ten koji djeluje prirodno, a njegova Q10-formula pomaže učvrstiti i zategnuti kožu.

VAŽNOST EKSFOLIJACIJE I HIDRATACIJE PRI KORIŠTENJU KREMA ZA SAMOTAMNJENJE:

Hidratacija i eksfolijacija igraju ključnu ulogu u osiguravanju glatkoga i besprijekornog nanošenja proizvoda za postupno samotamnjenje. Premda je postupno samotamnjenje kontrolirana metoda postizanja osunčanog sjaja, za optimalne je rezultate presudno uključiti ispravnu rutinu njege kože prije procesa tamnjenja i nakon njega.
žena nanosi Nivea hidratantnu kremu

Piling

Eksfolijacija kože prije nanošenja postupnog tena važna je jer pomaže ukloniti mrtve stanice kože. Uklanjajući gruba ili neujednačena područja, eksfolijacija osigurava ujednačeno nanošenje proizvoda za samotamnjenje i smanjajuje mogućnost pojave pruga ili mrlja. Ako je to moguće, obavite je na dan nanošenja ili par sati prije, a zatim nanesite losion za hidrataciju.

Fokusirajte se na eksfolijaciju područja s debljom kožom, poput laktova, koljena i gležnjeva kako biste spriječili nakupljanje proizvoda u pregibima i osigurali besprijekorno pretapanje. Korištenje nježnih eksfolijanata i alata, poput rukavica za eksfolijaciju, pomaže uklanjanju nečistoća bez iritacije ili nadraživanja.

Kako biste potaknuli da se postupni ten primi na kožu, izbjegavajte eksfolijaciju kože netom nakon nanošenja proizvoda i u nadolazećim danima. Ako pak s druge strane primijetite da ten postaje neujednačen, redovita eksfolijacija može pomoći u izbljeđivanju pigmenta. Budući da se gornji sloj kože prirodno ljušti, eksfolijacija potiče glađi prijelaz zatamnjenih i nezatamnjenih područja, sprečavajući da ten s vremenom postane neujednačen. Ponovno nanesite proizvod za samotamnjenje kako biste očuvali željeni stupanj preplanulosti. 

Ne samo da redovita hidratacija i eksfolijacija povećavaju ujednačenost tena nego i podržavaju prirodnu obnovu površine kože, dajući joj zdrav izgled.

Hidratantan

Proizvode za postupno samotamnjenje presudno je važno koristiti na dovoljno vlažnoj koži. S obzirom na to da korištenje hidratantnih proizvoda može smanjiti postupno prianjanje tena, poželjno je hidratizirati kožu dan prije nanošenja. Na dan nanošenja, međutim, može biti korisno dodatno hidratizirati suha ili gruba područja poput laktova, koljena i gležnjeva, s obzirom na to da je na njima proizvod sklon neravnomjernom nakupljanju, što u konačnici rezultira prugastim ili neujednačenim izgledom.

Nadalje, održavanje hidratacije kože nakon nanošenja pomaže produžiti dugotrajnost tena. Dobro hidratizirana koža bolje zadržava pigment tamnjenja, što rezultira produženijim i ujednačenijim tenom. Odabir losiona za hidrataciju s hranjivim tvarima može pomoći zadržati vlažnost i doprinijeti sjajnosti tena. 

Pregled činjenica

SAMOTAMNJENJE

Trajanje procesa samotamnjenja: Za suptilne i postepene promjene boje može biti potrebno više nanošenja tijekom nekoliko dana.

Kontrolirana promjena:
Dozvoljava veću kontrolu konačne nijanse tena, smanjujući rizik od pruga ili neujednačene obojenosti.

Proces nanošenja:
Nanosi se slično kao i obični losioni, a pažljiva primjena pruža ravnomjeran rezultat bez pruga.

Koža koja sjaji:
Korisnici mogu podesiti intenzitet preplanulosti prilagođujući učestalost nanošenja.

Kako postići postupni ten

DETALJNI VODIČ ZA UJEDNAČEN PREPLANULI TEN BEZ NEPRAVILNOSTI:

 1. Pripremite kožu:
  Dan prije nanošenja, započnite s eksfolijacijom kako biste uklonili mrtve stanice kože. Fokusirajte se na područja s grubom kožom, poput laktova i koljena, kako biste osigurali jednolik nanos.
 2. Hidratizirajte kožu:
  Nakon eksfolijacije, a ako je potrebno i neposredno prije nanošenja, hidratizirajte suha područja poput laktova, koljena i gležnjeva, da biste spriječili prianjanje proizvoda.
 3. Nanesite postepeno:
  Proizvod nanesite na jedno po jedno područje kako biste osigurali ravnomjernu pokrivenost. Krenite, primjerice, s rukama, a zatim prijeđite na trup, noge i stopala.
 4. Nanosite kružnim pokretima:
  Proizvod nanesite kružnim pokretima kako biste izbjegli pruge te osigurali ravnomjernu raspodjelu.
 5. Temeljito stopite:
  Obratite posebnu pozornost na prijelazna područja boja, poput zapešća ili gležnjeva. Pažljivo ih stopite za besprijekorni završetak.
 6. Pričekajte sušenje:
  Da biste spriječili mrljanje na koži ili bilo kakav prijenos, prije oblačenja dopustite proizvodu da se potpuno osuši.
 7. Operite ruke:
  Operite ruke odmah nakon nanaošenja da biste spriječili tamne dlanove.
 8. Noge:
  Proizvod nanosite pokretima prema gore da biste izbjegli pruge i osigurali ujednačenu pokrivenost. Za prirodan izgled posebno pripazite oko koljena i gležnjeva.
 9. Lice:
  Umjereno nanesite proizvod za samotamnjenje lica, stapajući ga s rubom kose i vilice. Izbjegavajte područje oko očiju.
Rješavanje problema i uklanjanje

PRUGE I NEUJEDNAČENA BOJA:

- Koristite sredstva za piling kako biste nježno uklonili pruge.
- Postepeno blijedeći proizvod za samotamnjenje može se kontrolirati redovnom hidratacijom i blagim eksfolijantima.
mlada žena kovrčave kose
Kako postići postupni ten

Preporučeni alati i pribor:

 1. Rukavica za nanošenje:
  Postupni ten može se nanijeti rukom, no možete koristiti i rukavicu kako biste osigurali glatko nanošenje bez pruga, a istovremeno zaštitili ruke. Proizvodi za trenutno samotamnjenje u pravilu iziskuju korištenje rukavice  - svakako pročitajte upute pakiranju proizvoda.
 2. Aplikator za lice ili četkica:
  Za precizno nanošenje na lice, koristite specijaliziran aplikator za lice ili četkicu za šminku.
 3. Rukavice za eksfolijaciju:
  Može ih se koristiti u eksfolijaciji prije nanošenja postupnog tena, za uklanjanje mrtvih stanica kože te stvaranje glatkog platna za samotamnjenje.
Održavanje i poboljšanje preplanulosti

SAVJETI ZA PRODUŽIVANJE TENA

 1. Redovito se hidrirajte:
  Dobro hidratizirana koža bolje zadržava ten pa na dnevnoj bazi koristite hidratantni losion ili ulje da biste održali vlažnost kože.
 2. Izbjegavajte vruće kupke i tuševe:
  Vruća voda može ubrzati blijeđenje tena, stoga se pri tuširanju ili kupanju priklonite mlakoj vodi.
 3. Tapkajte umjesto trljanja:
  Nakon tuširanja kožu osušite nježnim tapkanjem umjesto grubim trljanjem kako biste očuvali ten. Da biste ga dulje zadržali, preporučljivo je svakih nekoliko dana ponovno nanijeti proizvod.
 4. Poboljšajte sjaj:
  Neki losioni i hidratantne kreme mogu pomoći povećanju sjaja kože, ističući je i pružajući joj suptilno blistanje.
 5. Ciljani tretman za dimenzije:
  Na područja poput jagodica, ključne kosti i goljenica proizvod nanesite strateški kako biste stvorili dimenzije te istaknuli pojedine dijelove tijela.
 mlada žena koja koristi Nivea self tab losion
Održavanje i poboljšanje preplanulosti

Ponovno nanošenje postupna tena i osmišljavanje rutine:

 1. Eksfolijacija prije ponovnog nanošenja:
  Ako je potrebno, lagana eksfolijacija prije ponovnog nanošenja proizvoda za samotamnjenje pomoći će vam u uklanjanju preostalih mrlja te osigurati ujednačenu podlogu. 
 2. Odaberite ispravno vrijeme:
  Postupni ten nanosite svakodnevno dok ne postignete željeni ton kože. Zatim ponovno nanesite svakih par dana, a ako je potrebno i češće, kako biste ga održali. Nemojte se tuširati par sati nakon nanošenja kako bi se proizvod vezao na kožu - zatamnite se prije spavanja, a otuširajte ujutro.

 

Održavanje i poboljšanje preplanulosti

Savjeti za zimsko tamnjenje i održavanje

 1. Hidratizirajte kožu:
  Njegujte suhu zimsku kožu redovitom hidratacijom kako biste spriječili lijepljenje proizvoda na suha područja.
 2. Odaberite proizvode za postupno tamnjenje:
  Priklonite im se tijekom zime za suptilan i nadopunjiv sjaj, izbjegavajući drastične promjene boje. 
 3. Održite vlažnost:
  Koristite preferirane proizvode za hidrataciju kako bi koža ostala vlažnom, produžujući pritom i život tena tijekom hladnijih mjeseci.

SAŽETAK

Odabir samotamnjenja ne omogućuje samo preplanuli sjaj nego nudi i sigurnu te učinkovitu alternativu proizvodima za trenutno samotamnjenje. Kontrolirana i podesiva priroda postupnog tena omogućuje prilagođen rezultat koji djeluje prirodno, doprinoseći sjaju i zdravom izgledu kože. Ako tražite postupni ten, NIVEA Q10 Firming + Bronze losion za tijelo pružit će vam osunčan, blistav sjaj te poboljšati elastičnost vaše kože.

Česta pitanja

Nude li proizvodi za samotamnjenje zaštitu od sunca?

Proizvodi za samotamnjenje ne nude zaštitu od UV-zraka. Za zaštitu od sunca trebalo bi koristiti kremu za sunčanje.

Čine li proizvodi za samotamnjenje kožu narančastom?

Kada se visokokvalitetni proizvodi za samotamnjenje ispravno koriste, rezultiraju tenom koji djeluje prirodno bez narančastih nijansi.

Je li postupni ten bolji od lažnoga?

Postupni ten i lažni ten su slični, no postupni ima nižu koncentraciju DHA radi sporije promjene boje.Izbor ovisi o osobnim preferencijama.

Postoje li za sve boje kože proizvodi za samotamnjenje?

Da, za različite boje kože postoje različiti proizvodi za samotamnjenje. Za najuvjerljiviji i najlaskaviji rezultat preporučuje se izbor proizvoda osmišljenih za vašu boju kože.

Kako ukloniti lažni ten?

Za učinkovito uklanjanje lažnog tena uvedite piling ili rukavicu za eksfolijaciju kako biste ga postepeno izblijedili, razmotrite korištenje ulja za tijelo, a popratite ih eksfolijacijom, što bi moglo pomoći uklanjanju proizvoda za tamnjenje s kože.

Koliko traje postupni ten?

Postupni ten u pravilu traje 3-5 dana. Redovito nanošenje može produžiti to trajanje, a redovita hidratacija pomoći održati boju.

Koliko često trebam nanositi postupni ten?

Za kontinuiran i suptilni ten, nanosite postupni ten svaki ili svaki drugi dan dok ne postignete željenu boju. Nakon toga je održavajte rjeđim nanošenjem.