NIVEA SUN proizvodi za zaštitu od sunca

Pojmovnik sastojaka

1,2-heksanediol

1,2-heksanediol obično djeluje kao hidratantno sredstvo, humektant, solubilizator i sredstvo za njegu kože. Čini lipofilne aktivne sastojke topive. Ovaj se sastojak primjenjuje pri izradi proizvoda za njegu kože i kose, parfema, kozmetičkih proizvoda, šminke i ostalih proizvoda.

KOPOLIMER AKRILATA/AMONIJEVA METAKRILATA

Kopolimer akrilata/amonijeva metakrilata označava sintetičke polimere koji se obično rabe kao vodootporno sredstvo za stvaranje filma u kozmetičkim proizvodima. Stvaranjem tankog fleksibilnog filma sprječava se ispiranje proizvoda vodom.

Akrilatni kopolimer

Akrilatni kopolimer označava sintetičke polimere koji se obično rabe za zgušnjavanje formula na vodenoj osnovi (npr. gelova za tuširanje), osobito kada je perlice ili druge čvrste čestice u formuli potrebno suspendirati i stabilizirati. Akrilatni kopolimer proizvode za čišćenje čini prozirnima i nalik gelu, čak i kada je u njima velika količina surfaktanata. Međutim, posebna je značajka akrilatnih kopolimera to da djeluju i kao sredstva za stvaranje filma. Navedene su značajke bitne za proizvode za oblikovanje, poput lakova za kosu, kako bi se osiguralo učvršćivanje bez neželjenih rezidua.

UMREŽENI POLIMER AKRILATA/C10-30 ALKILNOG AKRILATA

Umreženi polimer akrilata/C10-30 alkilnog akrilata označava sintetičke polimere koji se obično rabe za zgušnjavanje formula na vodenoj osnovi, kao što su gelovi za tuširanje, ili za stabiliziranje emulzija, kao što su kreme ili losioni, osobito uz prisutnost UV filtra, minerala ili soli. Umreženi polimer akrilata/C10-30 alkilnog akrilata stvara prozirne gelove u vodi s drukčijim svojstvima tečenja. Umreženi polimer akrilata/C10-30 alkilnog akrilata također se može rabiti za smanjenje količine emulgatora u emulzijama ili za stvaranje laganih emulzija bez emulgatora. 

KOPOLIMER AKRILATA/HIDROKSIESTERNIH AKRILATA

Kopolimer akrilata/hidroksiesternih akrilata pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu i uklanjajući s nje elektrostatički naboj. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima drukčija svojstva.

Kopolimer akrilata/oktilakrilamida

Kopolimer akrilata/oktilakrilamida pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu i uklanjajući s nje elektrostatički naboj. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima drukčija svojstva.

Umreženi polimer akrilata/stearet-20 metakrilata

Umreženi polimer akrilata/stearet-20 metakrilata sintetski je polimer za formule na vodenoj osnovi. Zbog svoje hidrofobne (lipofilne) modifikacije, umreženi polimer akrilata/stearet-20 metakrilata vrlo je učinkovit polimer za zgušnjavanje i stabiliziranje koji u vodi stvara gelastu strukturu čak i u prisutnosti velike količine surfaktanata.

Umreženi polimer akrilne kiseline/VP

Umreženi polimer akrilne kiseline/VP označava sintetičke polimere koji se obično rabe za zgušnjavanje formula na vodenoj osnovi, ili za stabiliziranje emulzija, kao što su kreme ili losioni. Umreženi polimer akrilne kiseline/VP omogućuje neljepljiv, lagan osjećaj na koži. Ovaj se polimer također rabi za suspenziju pigmenata u šminki ili proizvodima za sunčanje.

ALKOHOL

Alkohol se rabi za otapanje drugih sastojaka. Alkohol poboljšava osjećaj svježine u mnogim proizvodima, poput krema za kožu, krema za brijanje i proizvoda za zaštitu od sunca.

ALKOHOL DENAT. / DENATURIRANI ALKOHOL

Etanol ili etilni alkohol koji rabimo u svojim pripravcima, sastojak je biljnog podrijetla. 
Desetljećima je uobičajeni sastojak koji se rabi u mnogim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za uljepšavanje. Djeluje kao otapalo u losionima i kremama, sprječavajući separaciju njihovih sastojaka. Indeks „denat.” označava denaturirani alkohol. Ovakav etanol sadrži sredstvo za denaturiranje kako bi bio lošeg okusa. Zašto: alkohol se nalazi i u alkoholnim pićima, kao što su vino ili pivo, a mnoge zemlje strože oporezuju alkoholna pića. Kako bi se izbjeglo oporezivanje alkohola koji nije namijenjen konzumaciji (npr. za uporabu u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu), alkohol se mora denaturirati.

PRAH SOKA LISTA BILJKE ALOE BARBADENSIS / ALOE VERA

Prava ili medicinska aloja (aloe vera), također poznata i kao Aloe barbadiensis, biljna je vrsta iz porodice aloja. Aloe vera već se tisućama godina rabi u medicini za zaštitu, liječenje i njegu kože. Prosječna količina vlage zarobljena unutar voštanih vanjskih slojeva lista aloe vere iznosi 95 %. Istraživanja su dokazala da gel aloe vere koži može pružiti vlagu i istovremeno je zaštititi od isušivanja. Listovi aloe vere izlučuju prozirni gel. Ako otkinete list s ostatka biljke, gel koji se nalazi unutar lista možete nanijeti na suhu, suncem opečenu ili ozlijeđenu kožu.

ALFA-IZOMETIL IONON – CVJETNI DRVENASTI MIRIS LJUBIČICA

Legendarni mirisni sastojak cvjetno-puderaste note ljubičice i perunike, koji podsjeća na crvene bobice. Cvjetnoj aromi daje aspekt obilja i njege. Olfaktivni prijevod mekog, zaštićenog dodira.

ALUMINIJEV ŠKROBNI OKTENIL-SUKCINAT

Aluminijev škrobni oktenil-sukcinat hidrofobni je modificirani škrob visokog afiniteta za ulje ili sebum.

ALUMINIJEVI STEARATI

Aluminijev stearat aluminijeva je sol masne kiseline. Rabi se u mnogim kozmetičkim formulama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formula, kao primjerice, krema ili losiona. Aluminijev stearat služi kao sastojak koji na sebe vezuje vodu i osigurava konzistenciju formula. U pripravcima na uljnoj osnovi stvara uljne gelove.

AMINOETILAMINOPROPIL DIMETIKON

Ovaj je sastojak silikon. Riječ je o sintetičkim sastojcima koji se pojavljuju u obliku ulja i gelova gušćih i rjeđih tekstura. Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone” (dimetikon), „cyclomethicone” (ciklometikon), „dimethiconol” (dimetikonol) i „amodimethicone” (amodimetikon).

KOPOLIMER AMONIJEVA AKRILOILDIMETILTAURATA/VP

Kopolimer amonijeva akriloildimetiltaurata/VP označava sintetičke polimere koji se obično rabe za zgušnjavanje formula na vodenoj osnovi ili za stabiliziranje emulzija, kao što su kreme ili losioni, osobito u laganim formulama bez emulgatora. Kopolimer amonijeva akriloildimetiltaurata/VP stvara prozirne gelove u vodi s drukčijim svojstvima tečenja.

AMODIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone” (dimetikon), „cyclomethicone” (ciklometikon), „dimethiconol” (dimetikonol) i „amodimethicone” (amodimetikon).

AQUA / VODA

Voda je prozirna i gotovo bezbojna tvar bez okusa i mirisa koja predstavlja glavni sastojak rijeka, jezera i oceana, kao i tekućina u većini živih organizama na Zemlji. Neophodna je za sve poznate oblike života, iako im ne pruža kalorije ni organske hranjive tvari. Voda se rabi u gotovo svim kremama, losionima i proizvodima za čišćenje.

Arahidna kiselina

Arahidna kiselina je dugolančana zasićena masna kiselina koja je otkrivena u maslacu od kikirikija i anaerobnim gljivama. Pripravci koji sadrže arahidnu kiselinu rabe se kao surfaktanti u proizvodnji sapuna i kozmetike.

ULJE KOŠTICE BILJKE ARGANIA SPINOSA / ARGANOVO ULJE

Arganovo je ulje (poznato i kao ulje koštice biljke Argania spinosa) hladno prešano ulje dobiveno iz koštice argana. Arganovo ulje sadrži važne omega masne kiseline, kao što su oleinska i linolna kiselina, kao i fenole, α-tokoferol i vitamin E.

ARGININ

Arginin se dobiva iz heljde. U kozmetici se nekad rabi kao sredstvo za neutralizaciju. Arginin pomaže neutralizirati razne kiseline i tako povećava učinkovitost pripravka. U neutralnim pripravcima često se rabi kao sol klorovodične kiseline („arginin hidroklorid”). Arginin pridonosi hidrataciji kože.

ARGININ HIDROKLORID

Arginin se dobiva iz heljde. 
U kozmetici se nekad rabi kao sredstvo za neutralizaciju. 
Arginin pomaže neutralizirati razne kiseline i tako povećava učinkovitost pripravka. U neutralnim pripravcima često se rabi kao sol klorovodične kiseline („arginin hidroklorid”). 
Arginin pridonosi hidrataciji kože.

ASKORBINSKA KISELINA

Vitamin C naziva se i askorbinskom kiselinom. U ljudskom je tijelu uključen u mnoge procese i zbog toga je iznimno važan. Voće i povrće najvažniji su izvori vitamina C, a to se osobito odnosi na acerolu, citruse, peršin, paprike, kivi, šipak, brokulu i vrtnu grbicu.

BRAŠNO SJEMENKI BILJKE AVENA SATIVA / ZOBENO BRAŠNO

Zob (Avena sativa) biljka je koja naraste do jednog metra u visinu, a rasprostranjena je diljem svijeta (osim u tropima). Glavni sastojci koji se nalaze u sjemenkama zobi uključuju: ugljikohidrate, proteine, masti i flavonoide.

EKSTRAKT MLADICA BILJKE BAMBUSA VULGARIS / EKSTRAKT BAMBUSA

Ekstrakt mladica biljke Bambusa vulgaris sastojak je biljnog podrijetla. Rabi se uglavnom u proizvodima za njegu kože kako bi koža ostala u dobrom stanju.

BEHENSKI ALKOHOL / DOKONAZOL

Behenski alkohol (dokozanol) često se dobiva iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se naziva masnim alkoholom. Međutim, dokozanol se može dobiti i hidrolizom voskova. Dokozanol se rabi u mnogim kozmetičkim formulama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formula, primjerice, krema ili losiona. Dokozanol tvori čvrstu bijelu masu koja služi kao sastojak koji zadržava vodu i omogućuje konzistenciju formule.

BENZETONIJEV KLORID

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

BENZOFENON-3

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

BENZOFENON-4

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

Benzilni alkohol

Benzilni alkohol nije parfem sam po sebi, ali se u nekim proizvodima rabi kao važno otapalo za različite sastojke parfema. Nalazi se među sastojcima većine parfema dostupnih na tržištu. Neki proizvodi stoga mogu biti bez parfema iako sadrže benzilni alkohol.

BIS-(IZOSTEAROIL/OLEOIL IZOPROPIL) DIMONIJ METOSULFAT

Bis-(izostearoil/oleoil izopropil) dimonij metosulfat njegujuće je sredstvo s dobrim učinkom lakšeg raščešljavanja kose, koje poboljšava glatkoću i sjaj kose.

BIS-ETILHEKSILOKSIFENOL METOKSIFENIL TRIAZIN

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

KOPOLIMER BUTIL AKRILATA/ETILTRIMONIJ KLORID METAKRILATA/STIRENA

Kopolimer butil akrilata/etiltrimonij klorid metakrilata/stirena njegujuće je sredstvo s dobrim učinkom lakšeg raščešljavanja kose, koje poboljšava glatkoću i sjaj kose.

BUTIL METOKSIDIBENZOILMETAN

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

BUTILEN GLIKOL

Diol butilen glikol vrsta je alkohola koji sadrži dvije hidroksilne skupine. Kao jedan od najraširenijih sastojaka za njegu kože koji se primjenjuju u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, čuva kožu hidriranom. Butilen glikol rabi se kao otapalo i sredstvo za smanjenje viskoznosti koje proizvod čini manje masnim i lakšim za primjenu. Butilen glikol može se dobiti prirodnim putem iz biljaka ili umjetnim iz nafte.

BUTILEN GLIKOL DIKAPRILAT/DIKAPRAT

Butilen glikol dikaprilat/dikaprat ester je butilen glikola i kaprilne/kaprinske kiseline. Glavni dio molekule dolazi iz obnovljivog izvora prirodnog podrijetla (kokosovo ulje). Manji dio molekule dobiva se iz sirovina u petrokemijskoj industriji.  Ostavlja lagan, suh i nemastan osjećaj na koži i često se rabi za proizvode za sunčanje jer je dobro otapalo za UV filtre.

MASLAC BILJKE BUTYROSPERMUM PARKII / SHEA MASLAC

Maslac biljke Butyrospermum parkii (shea maslac ili karite maslac) kremasti je ekstrakt oraščića drveta shea, koje raste u Africi. Dugi se niz godina rabi u Africi za poboljšanu snagu i sjaj kože i kose. Shea maslac odličan je sastojak za kožu. Sadrži visoke prirodne razine vitamina A i E koji mogu imati brojna ljekovita svojstva. Kao i običan maslac, shea maslac topi se na tjelesnoj temperaturi ostavljajući kožu glatkom i mekom. Sastoji se od različitih lipida, esencijalnih masnih kiselina i hranjivih tvari nužnih za proizvodnju kolagena, i može podržati zaštitnu funkciju kože.

BHT

BHT je antioksidans koji se rabi u hrani i kozmetici. Mnogi bi se sastojci poput prirodnih ulja ili masti pokvarili kada bi stupili u kontakt s kisikom u okolišu. BHT takve sastojke može zaštititi od oksidacije i pomoći im da dulje traju.

C12-15 ALKIL BENZOAT

C12-15 alkil benzoat sintetičko je sredstvo za omekšavanje kože koje koža dobro podnosi. Riječ je o uljnom sastojku manje masnih svojstava. Dobro se razmazuje, ostavlja suh osjećaj na koži i vrijedno je otapalo za mnoge kozmetičke sastojke.

C12-15 PARET-3

C12-15 paret-3 djeluje kao surfaktant i emulgator koji omogućuje miješanje ulja i vode, i stabilizira takve pripravke.

C15-19 ALKAN

C15-19 alkan sredstvo je za omekšavanje dobiveno pretrokemijskim putem. Riječ je o mješavini linearnih alkana s 15 do 19 ugljikovih atoma u alkilnom lancu. Daje svježinu i glatkoću na dodir, nakon čega ostavlja mek osjećaj na koži.

EKSTRAKT LISTOVA BILJKE CAMELLIA SINENSIS / EKSTRAKT ZELENOG ČAJA

Ekstrakt zelenog čaja dobiva se iz listova biljke Camellia sinensis. Ekstrakt zelenog čaja prirodno je bogat antioksidansima, koji su poznati i po funkciji zaštite stanica. Ekstrakt zelenog čaja rabi se i zbog svojeg antioksidativnog učinka koji može zaštititi kožu od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

EKSTRAKT LISTOVA BILJKE CAMELLIA SINENSIS / EKSTRAKT CRNOG ČAJA

Crni čaj dobiva se iz uvenulih i zamotanih listova čaja, koji se naknadno fermentiraju, nakon čega završava postupak oksidacije. Ekstrakt crnog čaja dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. S obzirom na to da ekstrakt crnog čaja sadrži kofein, ima okrepljujuć učinak na kožu i ostavlja osvježavajuć osjećaj na koži.

Kaprilni/kaprinski triglicerid

Kaprilni/kaprinski triglicerid miješani je ester dobiven iz kokosovog ulja i glicerina. Prednost ovog ulja njegova je stabilnost pri oksidaciji. Kaprilni/kaprinski triglicerid izvrsno je sredstvo za njegu kože, poboljšanje izgleda proizvoda, kao i za omekšavanje i zaglađivanje kože. Ostavlja ugodan osjećaj na koži zbog čega se često rabi u npr. kremama, losionima, proizvodima za njegu usana i sredstvima za sunčanje.

KANDELILSKI VOSAK

Kandelilski vosak pročišćeni je biljni vosak koji se dobiva iz lišća biljke Euphorbia cerifera iz porodice mlječika.

Kaprilil glikol

Kaprilil glikol višenamjenski je dodatak koji djeluje kao sredstvo za reguliranje viskoznosti i vlaženje. Poznat je po tome da kožu ostavlja ugodnom i mekom. Ovaj sastojak također nudi antimikrobna svojstva i primjenjuje se u pripravcima emulzija i proizvoda koji se ispiru.

Kaprililni/kaprilni glukozid

Kaprililni/kaprilni glukozid dobiva se reakcijom određene vrste alkohola s glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji je u širokoj uporabi u proizvodima za dječju njegu, čišćenje lica i tijela. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

Karbomer

Karbomer označava sintetičke polimere koji se baziraju na akrilnoj kiselini. Obično se rabe za zgušnjavanje formula na vodenoj osnovi, za stabiliziranje emulzija, kao što su kreme ili losioni. Ovi polimeri omogućuju teksture s drukčijim svojstvima tečenja.

KARBOKSIMETIL-CELULOZA / CELULOZNA GUMA

Celulozna je guma polimer topiv u vodi koji se dobiva iz modificirane celuloze dobivene prirodnim putem. Kada se neutralizira, celulozna guma djeluje kao zgušnjivač u različitim proizvodima na vodenoj osnovi. Može tvoriti prozirne gelove ili povećati konzistenciju emulzija. Celulozna je guma u širokoj uporabi u kozmetičkim, farmaceutskim i prehrambenim proizvodima.

MIKROKRISTALNI VOSAK

Sastojci* kojima su osnova mineralna ulja predstavljaju masti fosilnog podrijetla. Ovi sastojci visoke čistoće pojavljuju se u različitim oblicima (ulja, gelovi itd.), bezbojni su i nemaju mirisa ni okusa. Parafinsko je ulje najpoznatije mineralno ulje koje se rabi u kozmetičkim proizvodima. 
Postoje dvije vrste: mineralna sintetička ulja idealne čistoće u proizvodnji i mineralna ulja koja se dobivaju petrokemijskim putem. Potonja predstavljaju rafinirana mineralna ulja koja se dobivaju nakon pročišćavanja fosilnih materijala, poput ugljena, sirove nafte ili prirodnog plina. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista. 
Glavno je svojstvo ove skupine sastojaka zaštita kože od dehidracije. Osim toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitetu tekstura i učinkoviti su za čišćenje i uklanjanje šminke.
* Kako biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke kojima je osnova mineralno ulje lako možete prepoznati po nazivima „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

CETEARET-20

Cetearet-20 sintetički je spoj koji se dobiva sintetizirajućim postupkom poznatim pod nazivom etoksilacija. Riječ je o kemijskoj reakciji u kojoj se etilen oksid dodaje substratu koji se sastoji od cetilnog i stearilnog alkohola. Cetearet-20 djeluje kao surfaktant i emulgator u mnogim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu, uključujući hidratantna sredstva za lice, tretmane za borbu protiv starenja kože, regeneratore, proizvode za čišćenje kože, proizvode za sunčanje, sredstva za eksfolijaciju i tretmane za akne.
Kao emulgator, cetearet-20 smanjuje površinsku napetost smještajući se na razini odvojenosti ulja i vode ili zraka i vode čime se emulzija stabilizira.

Cetearilni alkohol

Cetearilni alkohol mješavina je cetilnog alkohola (heksadekanola) i stearilnog alkohola (oktadekanola). 
Ova se dva sastojka često dobivaju iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se nazivaju masnim alkoholima. Međutim, cetilni alkohol (heksadekanol) i stearilni alkohol (oktadekanol) mogu se dobiti i hidrolizom voskova. Cetearilni alkohol rabi se u mnogim kozmetičkim smjesama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu smjesa. Cetearilni alkohol tvori čvrstu bijelu masu koja služi kao sastojak koji zadržava vodu i omogućuje konzistenciju formule.

Cetilni alkohol

Cetilni alkohol često se dobiva iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se naziva masnim alkoholom. Međutim, cetilni alkohol može se dobiti i hidrolizom voskova. Cetilni alkohol rabi se u mnogim kozmetičkim formulama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formula, primjerice, krema ili losiona. Cetilni alkohol stvara čvrstu bijelu masu koja služi kao sastojak koji zadržava vodu i omogućuje konzistenciju formule.

CETIL PALMITAT

Cetil palmitat ester je cetilnog alkohola i palmitinske kiseline. Riječ je o bijeloj, kristalnoj tvari nalik vosku, koja koži daje mek i gladak izgled. Uglavnom se rabi kao zgušnjivač ili sredstvo za omekšavanje u kozmetici.

Cetrimonijev klorid

Cetrimonijev klorid kvaterna je amonijeva sol. S obzirom na to da olakšava raščešljavanje kose i sprječava nakupljanje statičkog elektriciteta, rabi se u formulama regeneratora, boja i preljeva za kosu.

EKSTRAKT CVIJETA BILJKE CHAMOMILLA RECUTITA / KAMILICA

Ljekovita svojstva cvjetova kamilice odavna su poznata. Cvjetovi kamilice rabili su se za liječenje još u starom Egiptu. Ekstrakt cvijeta kamilice dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Zbog svojih protuupalnih svojstava, ekstrakt cvijeta kamilice osobito je prikladan za primjenu na koži. Cvjetovi kamilice sadrže alfa-bisabolol, koji je posebno djelotvoran za zacjeljivanje rana. 

CI 10316

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 11680

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 12490

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 14720

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 15850

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 15985

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 16035

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 17200

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 19140

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 28440

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 40800

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 42053

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 42090

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 45100

The abbreviation CI means Color Index. The additional number describes a specific color, e.g. CI 42090 is a blue color.
Colors are used in decorative cosmetics as well as for skin-care formulations.

CI 47005

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 60725

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 61570

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 73360

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 74160

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 75470

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77007

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77268:1

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77288

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77289

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77491

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77492

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77499

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

CI 77891

Kratica CI znači indeks boja (eng. color index). Dodatni broj označava određenu boju, npr. CI 42090 označava plavu boju.
Boje se rabe u dekorativnoj kozmetici, kao i u pripravcima za njegu kože.

LIMUNSKA KISELINA

Alfa-hidroksi kiseline (kratica: AHA) predstavljaju skupinu sastojaka, poput npr. mliječne kiseline i limunske kiseline. Alfa-hidroksi kiseline nalaze se u voću, poput grožđa i limuna, kao i u šećernoj trsci i mlijeku. Često se nazivaju voćnim kiselinama, a rabe se u niskim koncentracijama kako bi nježno ubrzale postupak prirodne eksfolijacije kože. Rezultat može biti ljuštenje suhih stanica s površine kože i poboljšan izgled i osjećaj na koži.

CITRONELOL – CVJETNI MIRIS RUŽE I CITRUSA

Ovaj se sastojak nalazi u pelargoniji, ruži i većini cvijeća. Dio je mješavine prirodne ruže za pripremu ženstvenih parfema, kao i bitan sastojak muževnih fougére mirisa. Ovaj sastojak donosi živahnu svježinu ruže, kao i prirodan i nježan dodir za cvjetno srce mirisa.

KOKAMID DEA

Kokamid DEA viskozna je tekućina i rabi se kao sredstvo za pjenjenje u šamponima i proizvodima za kupanje. Sastojak se dobiva reakcijom mješavine masnih kiselina iz kokosovih ulja i dietanolamina. Slova „DEA” u INCI nazivu označavaju dietanolamid. Ovu tvar valja razlikovati od potpuno drugačije tvari s bitno različitim svojstvima, pod nazivom dietanolamin, koja se nekad također naziva „DEA”. Prema zakonima o kozmetičkim proizvodima dietanolamin je zabranjen za uporabu u kozmetičkim proizvodima. Kokamid DEA siguran je za uporabu u kozmetičkim proizvodima. Svi kozmetički sastojci moraju biti sigurni za uporabu prema europskim zakonima o sigurnosti kozmetičkih proizvoda. Europska komisija i njezin neovisni stručni savjetodavni odbor, Znanstveni odbor za zaštitu potrošača (SCSS), nisu doveli u pitanje sigurnost kokamida DEA.

Kokamidopropil betain

Kokamidopropil betain blagi je amfoterni surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

Koko-betain

Koko-betain blagi je amfoterni surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

Koko-kaprilat/kaprat

Koko-kaprilat/kaprat proizvod je masnog alkohola iz kokosovog oraha ili mesa zrelog prirodnog kokosa i određene mješavine frakcioniranih masnih kiselina biljnog podrijetla. Riječ je o lako razmazivom sredstvu za omekšavanje i obnovu lipida u koži. Zahvaljujući iznimno laganom osjećaju na koži i dobroj razmazivosti, koko-kaprilat/kaprat pruža elegantan osjećaj na koži. Ne oksidira i nema miris. Ovako uravnoteženo sredstvo za omekšavanje kože izvrstan je izbor za sve vrste proizvoda za njegu kože, dječju njegu, proizvode za masažu i mnoge druge.

Kokoglukozid

Kokoglukozid se dobiva reakcijom masnih kiselina kokosovog ulja s glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji je u širokoj uporabi u proizvodima za dječju njegu, čišćenje lica i tijela. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

VOSAK BILJKE COPERNICIA CERIFERA / KARNAUBSKI VOSAK

Karnaubski vosak pročišćeni je biljni vosak koji se dobiva iz mladih listova brazilske palme Copernicia cerifera.

KOKOSOVA KISELINA

Kokosova kiselina prirodna je mješavina masnih kiselina koje sadrže srednjolančane masne kiseline, dobivena iz ulja ploda biljke Cocos nucifera (kokos). Kokosova kiselina primjenjuje se u proizvodima za njegu kože kao surfaktant/sredstvo za čišćenje, sredstvo za omekšavanje i emulgator. Štoviše, ona vlaži kožu i održava je podatnom i mekom. Sporo se upija i duže ostaje svježa.

KOKOGLICERIDI

Kokogliceridi se dobivaju iz 100 % obnovljivih sirovina, biljnog trigliceridnog ulja koje se dobiva iz ulja ploda kokosove palme. Ovo se sredstvo za omekšavanje kože često primjenjuje u kozmetici kako bi se koža održavala podatnom, glatkom i u dobrom stanju.

CIKLOMETIKON

Silikoni* su sintetski sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone”, „cyclomethicone”, „dimethiconol” i „amodimethicone”.

KREATIN

Kreatin, derivat aminokiselina koji se proizvodi u tijelu, ima glavnu ulogu u opskrbi stanica energijom. Fiziološku razinu kreatina stanice postižu biosintezom iz aminokiselina arginina, glicina i metionina, i/ili iz konzumiranog mesa i ribe. Kreatin ima ključnu ulogu u opskrbi energije potrebne našim tijelima jer djeluje kao baterija koja pohranjuje, prenosi i otpušta energiju, pomažući pri izmjeni energetskih potreba.

KOLOIDNO ZOBENO BRAŠNO

Koloidno zobeno brašno fino je samljeveno zobeno brašno. Poznato je po tome da ublažava manje iritacije na koži. Kada se zobeno brašno rabi u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za osobnu njegu, naziva se i „Avena Sativa (Oat) Kernel Meal” (brašno sjemenki biljke Avena sativa (zob)).

Decilglukozid

Decilglukozid se dobiva reakcijom određene vrste alkohola s glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji je u širokoj uporabi u proizvodima za dječju njegu, čišćenje lica i tijela.  Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode. se dobiva reakcijom određene vrste alkohola s glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji je u širokoj uporabi u proizvodima za dječju njegu, čišćenje lica i tijela.  Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

DECILEN GLIKOL

Dekanediol (decilen glikol) hidratantni je sastojak s antibakterijskim svojstvima. Decilen glikol kožu čini mekom i glatkom.

DIAZOLIDINIL UREA

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

Dikaprilil eter

Dikaprilil eter može se dobiti prirodnim putem (iz palminog ulja ili ulja palmine koštice) ili iz sirovina u petrokemijskoj industriji. Moguće ga je pronaći u npr. hidratantnim proizvodima/losionima, proizvodima za sunčanje, tretmanu protiv starenja kože, kremi za područje oko očiju, dezodoransima. 

DIKAPRILIL KARBONAT

Dikaprilil karbonat diester je kaprililnog alkohola (koji se dobiva prirodnim putem iz palminog ulja ili ulja palmine koštice) i ugljične kiseline (iz sirovina u petrokemijskoj industriji). Dikaprilil karbonat lako je razmazivo, suho i nemasno sredstvo za omekšavanje kože. Ovo se ulje često rabi u npr. proizvodima za njegu tijela, njegu lica, antiperspirantima/dezodoransima, proizvodima za dječju njegu i sunčanje.

DIKLOROBENZILNI ALKOHOL

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

DIETILAMINOHIDROKSIBENZOIL HEKSIL BENZOAT

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

DIETILHEKSIL BUTAMIDO TRIAZON

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

DIETILHEKSIL SIRINGILIDENEMALONAT

Dietilheksil siringilidenemalonat djeluje kao antioksidans i pomaže zaštititi kozmetičke proizvode od kemijskog ili fizičkog propadanja uzrokovanog svjetlošću.

DIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone” (dimetikon), „cyclomethicone” (ciklometikon), „dimethiconol” (dimetikonol) i „amodimethicone” (amodimetikon).

UMREŽENI POLIMER DIMETIKONA

Silikoni* su sintetski sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone”, „cyclomethicone”, „dimethiconol” i „amodimethicone”.

DIMETIKONOL

Silikoni* su sintetski sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone”, „cyclomethicone”, „dimethiconol” i „amodimethicone”.

DINATRIJEV KOKOIL GLUTAMAT

Dinatrijev kokoil glutamat blagi je anionski surfaktant koji se bazira na aminokiselini. Omogućuje stvaranje nježne pjene i dobro čišćenje proizvodima za kosu i kožu.

DINATRIJEV LAURET SULFOSUKCINAT

Dinatrijev lauret sulfosukcinat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

DINATRIJEV EDTA

Etilendiamintetraoctena kiselina (EDTA) i njezine soli (npr. trinatrijev EDTA) dobivaju se umjetnim putem. Glavna svrha dodavanja ovog sastojka kozmetičkim proizvodima njegovo je izvrsno svojstvo vezivanja iona metala, koje pomaže spriječiti propadanje kozmetičkih proizvoda.
 

DINATRIJEV LAURIL SULFOSUKCINAT

Dinatrijev lauril sulfosukcinat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

DINATRIJEV PEG-5 LAURILCITRAT SULFOSUKCINAT

Dinatrijev PEG-5 laurilcitrat sulfosukcinat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

DIŠKROBNI FOSFAT

Diškrobni fosfat modificirani je prirodni škrob, obično kukuruzni.  Mikrometarska škrobna zrnca vežu na sebe velike količine lipida (ulja), zbog čega dodavanje diškrobnog fosfata emulzijama, poput krema ili losiona, može omogućiti manje mastan, lagan i gladak osjećaj na koži. Diškrobni fosfat osobito je prikladan za kozmetičke proizvode za matiranje kože.

DISTEARDIMONIJ HEKTORIT

Disteardimonij hektorit lipofilna je modificirana glina, poznata i kao organski modificirana glina (organo-glina). Ova sirovina zgušnjava ulja i rabi se u raspršujućim dezodoransima, sapunima ili proizvodima za šminkanje. Disteardimonij hektorit također stabilizira emulzije zahvaljujući svojim svojstvima zgušnjavanja ulja.

DMDM HIDANTOIN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

EDTA

Etilendiamintetraoctena kiselina (EDTA) i njezine soli (npr. trinatrijev EDTA) dobivaju se umjetnim putem. Glavna svrha dodavanja ovog sastojka kozmetičkim proizvodima njegovo je izvrsno svojstvo vezivanja iona metala, koje pomaže spriječiti propadanje kozmetičkih proizvoda.

ETILHEKSILGLICERIN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

ETILHEKSIL METOKSICINAMAT

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

ETILHEKSIL SALICILAT

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

ETILHEKSIL TRIAZON

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

ETILPARABEN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

EKSTRAKT ALGE FUCUS VESICULOSUS

Ovaj ekstrakt dobiva se iz sušenih dijelova alge Fucus vesiculosus, u hrvatskom jeziku poznate kao mjehurasti bračić. Mjehurasti bračić vrsta je jestive smeđe alge (morske trave). Ekstrakt ove alge ima iznimno visoku koncentraciju minerala, uključujući natrij i kalij.

GERANIOL – CVJETNI MIRIS RUŽE I PELARGONIJE

Karakterističan sastojak koji je prisutan u mnogim različitim biljkama, kao što su ruže ili pelargonije, lavanda, gorka naranča, limunska trava, itd. Kada šećete ružičnjakom, okruženi ste tim sastojkom. Parfemima daje vrlo prirodan, rosni, cvjetni osjećaj. 

EKSTRAKT LISTA BILJKE GINKGO BILOBA / EKSTRAKT LISTA GINKA

Ginko (Ginkgo biloba), koji je poznat i kao čudotvorno drvo, donesen je u Europu iz Japana prije 200 godina. Ekstrakt lista ginka dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Ekstrakt lista ginka sadrži sljedeće skupine sastojaka: flavonoide, bilobalide i ginkolide. Ekstrakti lista ginka također su poznati po svojim njegujućim svojstvima.

GLYCERIN

Glicerol (glicerin) dobro je poznati humektant u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu. Riječ je o bezbojnoj tekućini bez mirisa koja se u kozmetici naveliko primjenjuje kao sastojak za zadržavanje vlage. Glicerol ima tri hidrofilne (privlači vodu) hidroksilne (spoj kisika i vodika) skupine koje su odgovorne za njegovu topivost u vodi i njegovu higroskopnu prirodu (što znači da privlači vodu iz zraka).

Gliceril kaprat

Gliceril kaprat biljno je sredstvo za vlaženje koje snažno djeluje protiv bakterija i gljivica. Ovaj je sastojak izvrstan pojačivač organskih kiselina i raznih navedenih konzervansa. Zahvaljujući svojoj amfifilnoj strukturi smanjuje površinsku napetost, što može dovesti do manjih kapljica i stabilnijih emulzija. U višim koncentracijama može smanjiti viskoznost emulzija.

Gliceril kaprilat

Gliceril kaprilat biljno je sredstvo za vlaženje koje snažno djeluje protiv bakterija i gljivica. Izvrstan je pojačivač organskih kiselina i raznih navedenih konzervansa. Zahvaljujući svojoj amfifilnoj strukturi smanjuje površinsku napetost, što može dovesti do manjih kapljica i stabilnijih emulzija. U višim koncentracijama može smanjiti viskoznost emulzija.

GLICERIL OLEAT

Gliceril oleat sastojak je biljnog podrijetla koji ima dobra emulgatorska svojstva i često se rabi za miješanje i stabilizaciju vode i ulja. Osim toga, ostavlja gladak i podatan osjećaj na koži.

Gliceril stearat

Gliceril stearat biljni je pojačivač konzistencije i koemulgator za uljno-vodene emulzije. Rabi se kao stabilizator u kremama i losionima uljno-vodene vrste, jer povećava viskoznost i stabilizira emulzije. Gliceril stearat naveliko se rabi u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, i može ga se pronaći u losionima, kremama, puderima, proizvodima za čišćenje kože, bazama za šminku i podlogama, maskari, sjenilima, olovkama za oči, regeneratorima i sredstvima za ispiranje kose, kao i proizvodima za sunčanje.

Gliceril stearat citrat

Gliceril stearat citrat, glicerilni diester, dobiva se od glicerina i masnih kiselina iz biljnih ulja. Ovaj sastojak djeluje kao hidrofilni, anionski uljno-vodeni emulgator i sredstvo za omekšavanje kože bez PEG-a. Obično se rabi u kremama, proizvodima za njegu dječje kože, proizvodima za sunčanje i njegu nakon sunčanja.

Gliceril stearat SE

Gliceril stearat SE prirodni je emulgator (pomaže miješanju ulja i vode) i sredstvo za omekšavanje kože. Gliceril stearat SE označava „samoemulzirajući” oblik gliceril stearata. Sadrži i malu količinu natrijeva i/ili kalijeva stearata. Stabilizira emulzije i stvara izvrsnu teksturu.  Gliceril stearat djeluje kao mazivo na površini kože, čime koža dobiva mek i gladak izgled. Također, usporava gubitak vode iz kože formirajući barijeru na površini kože.

ULJE BILJKE GLYCINE SOJA / SOJINO ULJE

Sojino ulje dobiva se iz sjemenki mahuna soje (Glycine soja) prešanjem ili ekstrakcijom, nakon koje se obično rafinira. Soja je podrijetlom iz Kine, a u Ameriku je stigla tek krajem 19. stoljeća, kada se brzo proširila i počela uzgajati u velikoj mjeri. Zahvaljujući velikom udjelu masti i proteina, soja je odavna omiljena hrana u istočnoj Aziji.
Bistra, svjetložuta, polusuha tekućina blagog, karakterističnog mirisa tipično je ulje široke namjene. 55 – 65 % sojinog ulja sastoji se od brojnih nezasićenih masnih kiselina i ono se često rabi kao sredstvo za omekšavanje u kozmetičkim proizvodima.

GLIKOL DISTEARAT

Glikol distearat voštana je krutina bijele do žućkaste boje. Riječ je o mješavini monoestera i diestera etilen glikola i stearinske kiseline. Zbog svojstava postizanja neprozirnosti, glikol stearat rabi se za formule čitavog niza pjenušavih kupki i proizvoda za njegu kose i kože.

GLICIRETINSKA KISELINA

Gliciretinska kiselina dobiva se iz korijena sladića (Glycerrhiza glabra). Ovaj sastojak može zaštititi kožu od staničnog oštećenja izazvanog UV zračenjem i podupire prirodne mehanizme popravka DNK u koži. Gliciretinska kiselina ima antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva.

EKSTRAKT KORIJENA BILJKE GLYCYRRHIZA GLABRA / EKSTRAKT KORIJENA SLADIĆA

Ovaj sastojak slatka je aroma koja se dobiva iz korijena sladića (Glychyrrhiza glabra), biljke koju je moguće pronaći u južnoj Europi i dijelovima Azije, kao primjerice, Indiji. Iako su anis, zvjezdasti anis i komorač izvor sličnih aroma, sladić ne pripada istoj skupini biljaka.

EKSTRAKT KORIJENA BILJKE GLYCYRRHIZA INFLATA / EKSTRAKT KORIJENA KINESKOG SLADIĆA

Ovaj ekstrakt, poznat i kao likohalkon A, dobiva se iz korijena kineskog sladića (Glycyrrhiza inflata). Riječ je o antiiritansu koji ima antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Ekstrakt korijena kineskog sladića može poboljšati stanje osjetljive i nadražene kože, i štiti kožu od stvaranja slobodnih radikala uzrokovanog UV zračenjem.

GUAR HIDROKSIPROPILTRIMONIJ KLORID

Guarovi spojevi dobivaju se iz sjemenki mahuna guara i često se primjenjuju u kozmetici kao zgušnjivači i kao pojačivači osjećaja na koži i kosi u kupkama i proizvodima za njegu kose.

ULJE SJEMENKI BILJKE HELIANTHUS ANNUUS / SUNCOKRETOVO ULJE

Ulje sjemenke suncokreta (Helianthus annuus) prirodnog je podrijetla. Biljka se najprije udomaćila u Sjevernoj i Južnoj Americi. Obični suncokret velika je jednogodišnja glavočika roda Helianthus koja se uzgaja kao usjev zbog jestivog ulja i plodova. Osim toga, suncokretovo ulje sadrži vitamin E. U kozmetici se primjenjuje kao sredstvo za omekšavanje kože i daje gladak i ugodan osjećaj na koži.

HOMOSALAT

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

HIDROGENIRANO RICINUSOVO ULJE

Hidrogenirano ricinusovo ulje proizvod je kontrolirane hidrogenacije ulja sjemenki prirodnog podrijetla biljke Castor communis. Ulja se već desetljećima hidrogeniraju kako bi se produljio njihov vijek trajanja i kako bi se stabilizirala. Hidrogenirano ricinusovo ulje daleko je stabilnije i neće se pokvariti brzinom kojom bi se pokvarilo nehidrogenirano ulje. Hidrogenirano ricinusovo ulje čvrsta je i krhka voštana tvar visokog tališta koja djeluje kao sredstvo za omekšavanje kože i zgušnjivač. Ono povećava viskoznost krema, masti i losiona. U kozmetici se može primijeniti za glatke i stabilne emulzije.

HIDROGENIRANI KOKOGLICERIDI

Hidrogenirani kokogliceridi, poznati i kao hidrogenirano kokosovo ulje, biljni su lipidi prirodnog podrijetla. Ovo se ulje u kozmetičkim proizvodima rabi za obnovu kože i poboljšanje konzistencije formule.

HIDROGENIRANI POLIIZOBUTEN

Hidrogenirani poliizobuten umjetno je proizvedeni polimer koji se rabi za povećanje gustoće formula. U kozmetičkim formulama djeluje i kao mazivo na površini kože, čime koža dobiva mek i gladak izgled.

Hidrogenirano repičino ulje

Hidrogenirano repičino ulje rezultat je postupka kontrolirane hidrogenacije repičinog ulja prirodnog podrijetla. Ulja se već desetljećima hidrogeniraju kako bi se produljio njihov vijek trajanja i kako bi se stabilizirala. Hidrogenirano repičino ulje daleko je stabilnije  i neće se pokvariti brzinom kojom bi se pokvarilo nehidrogenirano ulje. Poznati je primjer hidrogeniranog ulja margarin. U engleskom se govornom području repičino ulje ponekad navodi kao „Canola ulje”. Dobilo je to ime zbog kratice: „Can.O., L-A” (Canadian Oilseed, Low-Acid). Iako su ova ulja slična, Canola ulje sadrži manju količinu eručne kiseline od repičinog ulja. U kozmetici se primjenjuje kao sredstvo za njegu kože.

Hidroksietilceluloza

Hidroksietilceluloza se rabi zbog svojih vezivnih i stabilizirajućih svojstava u emulzijama. Osim toga, njezin učinak na reguliranje viskoznosti koristan je za dugoročnu stabilnost kozmetičkih proizvoda.

HIDROKSIPROPIL ŠKROBNI FOSFAT

Hidroksipropil škrobni fosfat je polimer dobiven iz modificiranog kukuruznog škroba koji se najčešće rabi za zgušnjavanje i stabiliziranje emulzija, kao što su kreme ili losioni, osobito uz prisutnost minerala ili soli. Hidroksipropil škrobni fosfat daje stabilne kreme i losione koji ostavljaju lagan i gladak osjećaj na koži.

IMIDAZOLIDINIL UREA

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

JODOPROPINIL BUTILKARBAMAT

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

Isocetet-20

Izocetet-20 umjetno je proizvedeni polietilenglikolni eter izocetilnog alkohola koji djeluje kao emulgator i solubilizator pa omogućuje uključivanje lipofilnih sastojaka u proizvode na vodenoj osnovi.

IZOHEKSADEKAN

Izoheksadekan je ugljikovodik visoke čistoće i sredstvo za omekšavanje koje se dobiva petrokemijskim putem. Omogućuje lagan i gladak osjećaj na koži i štiti je od dehidracije.

Izopropilni palmitat

Izopropilni palmitat ester je palmitinske kiseline i izopropilnog alkohola. Glavni dio molekule dolazi iz obnovljivog izvora prirodnog podrijetla (palmino ulje i/ili ulje palmine koštice). Manji dio molekule dobiva se iz sirovina u petrokemijskoj industriji. Ovo sredstvo za omekšavanje prikladno je za kožu, a njegov obnavljajući učinak ostavit će vašu kožu mekom i podatnom.

IZOPROPILNI MIRISTAT

Izopropilni miristat je sredstvo za omekšavanje bez boje i mirisa. Djelomično se dobiva iz prirodnih masnih kiselina, dok se manji dio molekule dobiva iz sirovina u petrokemijskoj industriji. Kožu može učiniti glatkom i podatnom.

Izopropilni stearat

Izopropilni stearat ester je izopropilnog alkohola i stearinske kiseline. Glavni dio molekule dolazi iz obnovljivog izvora prirodnog podrijetla (palmino ulje i/ili ulje palmine koštice). Manji dio molekule dobiva se iz sirovina u petrokemijskoj industriji. Esteri stearata djeluju prije svega kao maziva na površini kože, čime koža dobiva mek i gladak izgled.

MLIJEČNA KISELINA

Mliječna kiselina je alfa-hidroksi kiselina koja pripada skupini prirodnih hidratizirajućih čimbenika i ima hidratantna, kao i keratolitička svojstva. Mliječna kiselina ima hidratantna svojstva. Smanjuje ljuštenje kože i uravnotežuje pH-vrijednost kože. Nadalje, pomaže kod simptoma suhe kože. Mliječna kiselina također ima komedolitički učinak. Zaustavlja pojavu komedona (mitesera) pomažući ljuštenju kože, čime se sprječava začepljenje folikula. Na taj način pomaže i kod simptoma akni. Alfa-hidroksi kiseline (kratica: AHA) predstavljaju skupinu sastojaka, poput npr. mliječne kiseline i limunske kiseline. Alfa-hidroksi kiseline nalaze se u voću, poput grožđa i limuna, kao i u šećernoj trsci i mlijeku. Često se nazivaju voćnim kiselinama, a rabe se u niskim koncentracijama kako bi nježno ubrzale postupak prirodne eksfolijacije kože. Rezultat je ljuštenje suhih stanica s površine kože i poboljšan izgled i osjećaj na koži.

LAURAMIDOPROPIL BETAIN

Lauramidopropil betain blagi je amfoterni surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

Lanolin

Lanolin (vuneni vosak) vrijedan je nusproizvod prerade vune. Riječ je o prirodnoj tvari koja se dobiva iz sebuma ovaca. Lanolin je već godinama u širokoj uporabi u farmaceutskim i kozmetičkim pripravcima. Učinkovito vlaži, omekšava i zacjeljuje ispucalu, suhu i ljuskavu kožu.

LANOLINSKI ALKOHOL

Ovaj sastojak pripada kemijskoj skupini silikona. Silikoni su otporni na fizičku, biološku, mikrobiološku i kemijsku degradaciju u okviru pripreme, pohrane i uporabe u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu.

LAURIL GLUKOZID

Lauril glukozid nastaje reakcijom određene vrste alkohola s glukozom. Rezultat je blagi surfaktant koji je u širokoj uporabi u proizvodima za dječju njegu, čišćenje lica i tijela.  Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

LAURIL HIDROKSISULTAIN

Lauril hidroksisultain blagi je surfaktant. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

LEVULINSKA KISELINA

Levulinska kiselina, kao i odgovarajući natrijev levulinat (natrijeva sol levulinske kiseline), rabe se u proizvodima za osobnu njegu, kao i u kozmetici s certifikatom. Levulinska kiselina može se pripremiti iz prirodne saharoze. U kozmetici se rabi kao sredstvo za njegu kože kako bi koža ostala zdrava.

LIMONEN – BILJNI SVJEŽI MIRIS CITRUSA

Ovaj je sastojak često prisutan u eteričnim uljima, bilo u velikom udjelu (naranča, limun, limeta itd.) ili u malom (kopar, timijan, kim itd.). Limonen se doslovce može pronaći posvuda, čak i u piću (sok od naranče, coca-cola itd.). Ima pjenušav citrusni aspekt koji pruža osjećaj svježine, sočnosti i čistoće.

LINALOL – CVJETNI SVJEŽI MIRIS LAVANDE

Ovaj neprerađeni sastojak prisutan je u mnogim eteričnim uljima u različitim količinama, u velikom udjelu (lavanda, bosiljak, bergamot itd.) ili u malom (ruža, pelargonija, cvijet naranče, različitom povrću ili sirevima, metvici itd.). Kada posjetite Provansu i njezina polja lavande, izloženi ste linalolu. Ovaj se svestrani cvjetni i svježi sastojak često rabi i ključan je za osmišljavanje cvjetnih srca parfema.

ULJE SJEMENKI BILJKE MACADAMIA INTEGRIFOLIA / ULJE MAKADAMIJE

Makadamija ili australski orah rod je biljaka porodice Proteaceae. Najpoznatija je po svojem plodu, orahu makadamije, a od inačica drveta poznate su Macadamia integrifolia i Macadamia tetraphylla, koje se mogu naći jedino u Queenslandu, Novom Južnom Walesu i suptropskoj, istočnoj Australiji.
Dijelovi biljke makadamije koji se rabe su, primjerice, plodovi ili sjemenke (orasi). Osim toga, ulje makadamije sastoji se od velikog udjela masti (uglavnom jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline) i vitamina B. Ulje se makadamije u kozmetici uglavnom rabi kao masno bazno ulje.

EKSTRAKT KORE BILJKE MAGNOLIA OFFICINALIS / EKSTRAKT KORE MAGNOLIJE

Ekstrakt kore magnolije (Magnolia officinalis) sadrži magnolol i honokiol te potiče stanice kože na sintezu adiponektina i povećanje broja i veličine stanica koje osiguravaju volumen tkiva. Ekstrakt može poslužiti kao učinkoviti sastojak za prilagodbu izmjena strukture kože lica koje su posljedica dobi. Nadalje, ekstrakt ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

SOK PLODA BILJKE MALPIGHIA GLABRA / SOK ACEROLE

Plod biljke Malpighia glabra naziva se i barbadoska trešnja ili acerola.
Acerola je grm ili malo drvo podrijetlom iz Srednje Amerike, sjevernog dijela Južne Amerike, Meksika i Karipskog otočja.
Kada sazrije, plod je sličan trešnji i tamnocrvene je boje. Ovo se voće rabi u kozmetičkim proizvodima jer predstavlja bogat izvor vitamina C.

MALTODEKSTRIN

Maltodekstrin je polisaharid koji se također rabi kao prehrambeni aditiv. Maltodekstrin je lako probavljiv, apsorbira se jednako brzo kao i glukoza i može biti umjereno sladak. Proizvodi se iz biljnog škroba djelomičnom hidrolizom i obično izgleda kao bijeli higroskopni prah koji se suši raspršivanjem. U kozmetici se uglavnom primjenjuje za povezivanje i stabiliziranje emulzija.

EKSTRAKT BILJKE MENTHA AQUATICA / EKSTRAKT VODENE METVICE

Ekstrakt vodene metvice (Mentha aquatica) dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Proizvodi s vodenom metvicom imaju blago okrepljujući i osvježavajući učinak.

METILKLOROIZOTIAZOLINON

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

METILIZOTIAZOLINON

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

METILPARABEN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

METILPROPANDIOL

Metilpropandiol sintetički je organski glikol koji djeluje kao otapalo. U kozmetičkim formulama može poboljšati apsorpciju sastojaka u kožu. Također ima značajna hidratizirajuća svojstva koja površinu kože mogu učiniti glatkom i ovlaženom.

MIPA LAURET SULFAT

MIPA lauret sulfokcinat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

TETRADEKANSKA KISELINA

Tetradekanska kiselina zasićena je masna kiselina koja se prirodno pojavljuje u nekim prehrambenim namirnicama, kao primjerice, muškatnom oraščiću, palminom ulju, kokosovom ulju i maslacu. Pročišćena tetradekanska kiselina pojavljuje se kao tvrda, bijela ili blijedožuta, sjajna kristalna krutina.

MIRISTILNI ALKOHOL

Miristilni alkohol često se dobiva iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se naziva masnim alkoholom. Miristilni alkohol rabi se u mnogim kozmetičkim formulama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formula, primjerice, krema ili losiona. Miristilni alkohol tvori čvrstu bijelu masu koja služi kao sastojak koji zadržava vodu i omogućuje konzistenciju formule.

BUTILPARABEN

Ovaj sastojak pripada skupini parabena. Parabeni su konzervansi koji vaše kozmetičke proizvode čuvaju svježima kako biste ih mogli sigurno rabiti. Bez konzervansa kao što su parabeni mnogi kozmetički proizvodi – osobito oni koji sadrže vodu – brzo bi se pokvarili nakon otvaranja. Parabeni jamče da će vaš losion za tijelo, krema za lice ili drugi omiljeni proizvod ostati svježi kao na dan kada ste ih prvi put otvorili.

EKSTRAKT CVIJETA BILJKE NELUMBIUM SPECIOSUM / EKSTRAKT LOTOSA

Cvijet lotosa (Nelumbium speciosum) već dugo ima istaknuto religijsko značenje za mnoge azijske kulture i smatra ga se simbolom čistoće, neiskvarene prirode, plodnosti i ljubavi. Ekstrakt cvijeta lotosa dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Na cvjetovima lotosa dolazi do prirodnog efekta kapljica, koji se također naziva i efektom lotosa. Cvjetovi imaju samočisteću površinu, što uzrokuje otjecanje vode u obliku kapljica čime se površina čisti od nečistoća. Proizvodi koji sadrže ekstrakt cvijeta lotosa imaju blagi adstringentni učinak i poznati su po umirujućim svojstvima.

OKTOKRILEN

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

KOPOLIMER OKTIL-AKRILAMIDA/AKRILATA/BUTIL-AMINOETIL-METAKRILATA

Ovaj sastojak pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu i uklanjajući s nje elektrostatički naboj. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima znatno drukčija svojstva.

OKTILDODEKANOL

Ovaj se sastojak dobiva iz obnovljivih izvora biljnog podrijetla, a može se dobiti i iz sirovina u petrokemijskoj industriji. U širokoj je primjeni u kozmetici kao sredstvo za omekšavanje s dobrim svojstvima prodiranja u kožu i dobrim svojstvima rastapanja za UV filtre i pigmente, prikladno za kreme, losione, dezodoranse i šminku. Kožu čini glatkom i podatnom.

ULJE BILJKE OENOTHERA BIENNIS / ULJE NOĆURKA

Ovo je ulje jedno od prirodnih biljnih ulja koja se mogu smatrati izvorom omega-6 masne kiseline u prehrani, a dobiva se iz noćurka (Oenothera biennis). U kozmetici ono može ojačati zaštitni sloj kože obnavljanjem njezinih esencijalnih masnih kiselina i lipida te hidratizirati i umiriti suhu kožu i vlasište.

OLEINSKA KISELINA

Oleinska je kiselina jednostruko nezasićena masna kiselina i predstavlja važan dio membranskih fosfolipida u ljudskoj koži. Riječ je o obnovljivoj, masnoj kiselini biljnog podrijetla koja djeluje kao sredstvo za omekšavanje u proizvodima za osobnu njegu. Oleinska kiselina obično se rabi u sapunima, kremama i losionima.

EKSTRAKT BILJKE ORYZA SATIVA / EKSTRAKT CRNE RIŽE

Crna riža (Oryza sativa) podrijetlom je iz Kine. Ondje je također poznata i kao zabranjena riža, jer je u prošlosti bila rijetkost, rezervirana isključivo za cara i njegovu obitelj. Ekstrakt crne riže dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Ekstrakt crne riže sadrži mnoge minerale i elemente u tragovima, osobito željezo i proteine.

OZOKERIT

Sastojci* kojima su osnova mineralna ulja predstavljaju masti fosilnog podrijetla. Ovi sastojci visoke čistoće pojavljuju se u različitim oblicima (ulja, gelovi itd.), bezbojni su i nemaju mirisa ni okusa. Parafinsko je ulje najpoznatije mineralno ulje koje se rabi u kozmetičkim proizvodima. 
Postoje dvije vrste: mineralna sintetička ulja idealne čistoće u proizvodnji i mineralna ulja koja se dobivaju petrokemijskim putem. Potonja predstavljaju rafinirana mineralna ulja koja se dobivaju nakon pročišćavanja fosilnih materijala, poput ugljena, sirove nafte ili prirodnog plina. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista. 
Glavno je svojstvo ove skupine sastojaka zaštita kože od dehidracije. Osim toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitetu tekstura i učinkoviti su za čišćenje i uklanjanje šminke.
* Kako biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke kojima je osnova mineralno ulje lako možete prepoznati po nazivima „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

P-ANISINSKA KISELINA

p-anisinska kiselina bijela je kristalna krutina koja se prirodno nalazi u anisu. Anis je mediteranska biljka iz porodice štitarki, koja se uzgaja zbog aromatičnih sjemenki koje se rabe u kulinarstvu i kao ljekovito bilje. Ovaj sastojak poznat je po svojim antiseptičkim svojstvima.

PALMITAMIDOPROPILTRIMONIJEV KLORID

Palmitamidopropiltrimonijev klorid kvaterna je amonijeva sol. S obzirom na to da olakšava raščešljavanje kose i sprječava nakupljanje statičkog elektriciteta, rabi se u formulama regeneratora, boja i preljeva za kosu.

PARAFIN

Sastojci* kojima su osnova mineralna ulja predstavljaju masti fosilnog podrijetla. Ovi sastojci visoke čistoće pojavljuju se u različitim oblicima (ulja, gelovi itd.), bezbojni su i nemaju mirisa ni okusa. Parafinsko je ulje najpoznatije mineralno ulje koje se rabi u kozmetičkim proizvodima. 
Postoje dvije vrste: mineralna sintetička ulja idealne čistoće u proizvodnji i mineralna ulja koja se dobivaju petrokemijskim putem. Potonja predstavljaju rafinirana mineralna ulja koja se dobivaju nakon pročišćavanja fosilnih materijala, poput ugljena, sirove nafte ili prirodnog plina. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista. 
Glavno je svojstvo ove skupine sastojaka zaštita kože od dehidracije. Osim toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitetu tekstura i učinkoviti su za čišćenje i uklanjanje šminke.
* Kako biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke kojima je osnova mineralno ulje lako možete prepoznati po nazivima „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

PARAFINSKO ULJE

Sastojci* kojima su osnova mineralna ulja predstavljaju masti fosilnog podrijetla. Ovi sastojci visoke čistoće pojavljuju se u različitim oblicima (ulja, gelovi itd.), bezbojni su i nemaju mirisa ni okusa. Parafinsko je ulje najpoznatije mineralno ulje koje se rabi u kozmetičkim proizvodima. 
Postoje dvije vrste: mineralna sintetička ulja idealne čistoće u proizvodnji i mineralna ulja koja se dobivaju petrokemijskim putem. Potonja predstavljaju rafinirana mineralna ulja koja se dobivaju nakon pročišćavanja fosilnih materijala, poput ugljena, sirove nafte ili prirodnog plina. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista. 
Glavno je svojstvo ove skupine sastojaka zaštita kože od dehidracije. Osim toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitetu tekstura i učinkoviti su za čišćenje i uklanjanje šminke.
* Kako biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke kojima je osnova mineralno ulje lako možete prepoznati po nazivima „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

PEG-12 DIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone” (dimetikon), „cyclomethicone” (ciklometikon), „dimethiconol” (dimetikonol) i „amodimethicone” (amodimetikon).

PEG-2 HIDROGENIRANO RICINUSOVO ULJE

PEG-2 hidrogenirano ricinusovo ulje predstavlja kombinaciju sintetičkog polietilen glikola (PEG) i prirodnog ricinusovog ulja, biljnog ulja dobivenog prešanjem sjemenki ricinusa (Ricinus communis). Ima blagi masni miris. Djeluje kao emulgator, surfaktant i mirisni sastojak. PEG-2 hidrogenirano ricinusovo ulje može se dodavati kozmetičkim formulama u svrhu očuvanja raspršenosti kapljica. Time se poboljšava konzistencija proizvoda, što omogućuje ravnomjernu raspodjelu blagodati za vanjsku njegu kože.

PEG-200 HIDROGENIRANI GLICERIL PALMAT

PEG-200 hidrogenirani gliceril palmat djelomično se dobiva iz prirodnog izvora (palmino ulje), a djelomično umjetnim putem. PEG-200 hidrogenirani gliceril palmat vrlo je blagi emulgator i obično se rabi za povećanje viskoznosti u gelovima za tuširanje ili šamponima.

PEG-3 DISTEARAT

PEG-3 distearat pomaže pri stvaranju emulzija smanjujući površinsku napetost tvari koje emulgiraju i pomažući pri otapanju drugih sastojaka u otopini u kojoj se inače ne bi otopili. Nadalje, može se rabiti u gelovima za tuširanje i šamponima kako bi formula dobila bogat i biseran izgled.

PEG-40 RICINUSOVO ULJE

PEG-40 ricinusovo ulje predstavlja kombinaciju sintetičkog polietilen glikola (PEG) i prirodnog ricinusovog ulja, biljnog ulja dobivenog prešanjem sjemenki ricinusa (Ricinus communis). Ima blagi masni miris. Djeluje kao emulgator, surfaktant i mirisni sastojak. PEG-2 hidrogenirano ricinusovo ulje može se dodavati kozmetičkim formulama u svrhu očuvanja raspršenosti kapljica. Time se poboljšava konzistencija proizvoda, što omogućuje ravnomjernu raspodjelu blagodati za vanjsku njegu kože.

KOPOLIMER PEG-45/DODECIL GLIKOLA

Kopolimer PEG-45/dodecil glikola umjetno je proizvedeni polioksimetilen, polidodecil glikol blok-polimer koji ima ulogu u proizvodima za njegu i čišćenje kao stabilizator emulzija i sredstvo za njegu i omekšavanje kože. Štiti kožu od dehidracije.

PEG-7 HIDROGENIRANO RICINUSOVO ULJE

PEG-7 hidrogenirano ricinusovo ulje predstavlja umjetno proizvedeni polietilenglikolski derivat hidrogeniranog ricinusovog ulja, koje u kozmetičkim formulama djeluje kao mirisni sastojak, sredstvo za njegu – omekšavanje kože, surfaktant – emulgator. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista.

PEG-7 GLICERIL KOKOAT

PEG-7 gliceril kokoat djeluje kao mazivo na površini kože, čime koža dobiva mek i gladak izgled. Također, on pomaže pri stvaranju emulzija smanjujući površinsku napetost tvari koje emulgiraju.

PEG/PPG-17/18 DIMETIKON


PEG/PPG-17/18 dimetikon pripada skupini silikonskih polimera, koji se dobivaju umjetnim putem. Silikoni su otporni na kemijsku, fizičku, biološku i mikrobiološku degradaciju, pa se primjenjuju u širokom rasponu kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu.
PEG/PPG-17/18 dimetikon je emulgator i potpomaže stvaranje stabilnih mješavina tekućina koje se inače ne bi mogle homogeno izmiješati, poput vode i ulja, modificiranjem njihove međusobne površinske napetosti.
 

PEG/PPG-18/18 DIMETIKON

PEG/PPG-18/18 dimetikon pripada skupini silikona. Silikoni su otporni na kemijsku, fizičku, biološku i mikrobiološku degradaciju u okviru pripreme, pohrane i uporabe u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu.

ULJE BILJKE PERSEA GRATISSIMA / ULJE AVOKADA

Ulje avokada ulje je koje se dobiva iz plodova biljke Persea gratissima (poznate kao i Persea americana), odnosno avokada. Ovo prešano jestivo ulje rabi se i kao sastojak i kao ulje za kuhanje, i cijenjeno je u kozmetičkoj industriji zbog svojih obnavljajućih i hidratizirajućih svojstava. Ulje avokada rabi se još od doba Asteka, a u kozmetičkoj industriji ostalo je u širokoj uporabi sve do danas. Zbog brze adsorpcije kožu čini mekom i podatnom. Nadalje, avokado hvale i nutricionisti i kozmetičari zbog bogatog sadržaja vitamina, hranjivih sastojaka, proteina, antioksidansa i obilja zdravih masti.

PENTILEN GLIKOL

Pentilen glikol sintetičko je sredstvo za zadržavanje vlage koje se rabi u kozmetičkim proizvodima i proizvodima za uljepšavanje, a primjenjuje se i kao otapalo i konzervans. Topljiv je i u vodi i u ulju, i može imati sposobnost vezivanja vlage, kao i antimikrobna svojstva. 

FENOKSIETANOL

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

FENILBENZIMIDAZOL SULFONSKA KISELINA

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

POLIGLICERIL-2 KAPRAT

Ovaj sastojak rabi se kao blagi emulgator biljnog podrijetla koji kožu čini mekom i podatnom.

POLIGLICERIL-3 DISTEARAT

Poligliceril-3 distaerat djeluje kao neionski uljno-vodeni emulgator. Primjenjuje se za emulzije s visokom koncentracijom prirodnih ulja i UV filtara u proizvodima za zaštitu od sunca, dječju njegu, njegu tijela i lica te u obojenih proizvodima.

POLIGLICERIL-3 DISTEARAT

Poligliceril-3 distaerat djeluje kao neionski uljno-vodeni emulgator. Primjenjuje se za emulzije s visokom koncentracijom prirodnih ulja i UV filtara u proizvodima za zaštitu od sunca, dječju njegu, njegu tijela i lica te u obojenih proizvodima.

POLIGLICERIL-4 DIIZOSTEARAT/POLIHIDROKSISTEARAT/SEBACAT

Poligliceril-4 diizostearat/polihidroksistearat/sebacat umjetno je proizvedeni diester mješavine izostearinske, polihidroksistearinske i sebacinske kiseline s poliglicerinom-4. U kozmetici se primjenjuje kao emulgator, stabilizator emulzija, surfaktant za formule vodeno-uljnih krema i losiona, proizvode za zaštitu od sunca i obojene proizvode. Omogućuje lagan, ugodan i neuljni osjećaj na koži.

POLIKVATERNIJ-10

Polikvaternij-10 je polimer na celuloznoj osnovi. Kada se rabi u proizvodima za njegu kose, može umanjiti statički elektricitet. Poboljšava izgled i osjećaj kose povećavajući joj volumen, podatnost i sjaj, te poboljšava teksturu kose koja je fizički ili kemijski oštećena.

POLIKVATERNIJ-4

Polikvaternij-4 je polimer na celuloznoj osnovi. Kada se rabi u proizvodima za njegu kose, može umanjiti statički elektricitet. Poboljšava izgled i osjećaj kose povećavajući joj volumen, podatnost i sjaj, te poboljšava teksturu kose koja je fizički ili kemijski oštećena.

POLIKVATERNIJ-47

Polikvaternij-47 sintetički je polimer koji se rabi u proizvodima za oblikovanje kose za stvaranje i učvršćivanje frizure.

POLIKVATERNIJ-68

Polikvaternij-68 sintetički je polimer koji se rabi u proizvodima za oblikovanje kose za stvaranje i učvršćivanje frizure.

POLIKVATERNIJ-7

Polikvaternij-7 sintetički je polimer koji se često rabi u gelovima za tuširanje za poboljšanje čulnih osjeta tijekom uporabe.  U šamponima nakon uporabe poboljšava osjećaj kose i olakšava raščešljavanje.

POLISILIKON-15

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

PPG-14 BUTIL ETER

PPG-14 butil eter sintetički je sastojak koji čuva kožu u dobrom stanju i ostavlja gladak osjećaj na koži. „PPG-” označava derivat polipropilen glikola. Sirovine na bazi PPG-a imaju dugu povijest u kozmetici i farmaciji. Koža ih dobro podnosi, ali nisu biorazgradive.

PROPILEN GLIKOL

Propilen glikol obično se dobiva iz mineralnih ulja, ali može se dobiti i iz biljnih materijala. U kozmetici se rabi kao sredstvo za zadržavanje vlage i omekšavanje u šamponima, kremama za kožu i losionima za tijelo.

PROPILPARABEN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

ULJE BILJKE PRUNUS AMYGDALUS DULCIS / BADEMOVO ULJE

Bademovo ulje hladno se preša iz zrelih sjemenki badema – slatkog, oguljenog voća drveta badema – a zatim rafinira. Zlaćano ulje sa svojom blagom, slatko orašastom aromom rabi se u medicini i njezi kože stoljećima. Bademi nisu samo ukusan, hranjiv i vrlo zdrav zalogaj. Svi tipovi kože, a osobito suha i osjetljiva koža izvrsno podnose njihovo ulje, koje ima visok udio nezasićenih masnih kiselina (90 posto). Osim toga, ono sadrži 20 – 30 posto linolne kiseline, tvari koja se prirodno pojavljuje u ljudskoj koži.

EKSTRAKT PLODA BILJKE PSIDIUM GUAJAVA / EKSTRAKT GUAVE

Ekstrakt guave (Psidium guajava) dobiva se nježnim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje prirodnih sastojaka. Plod guave egzotična je bobica koja se uzgaja u tropskim i suptropskim zemljama. Guave pripadaju razredu drevnih voćaka i poznate su kao supervoće. Guava je bogata vitaminom C, željezom i kalcijem. Vitamin C često se naziva i askorbinskom kiselinom i rabi se kao antioksidans i regulator kiselosti u čitavom nizu kozmetičkih pripravaka.

ULJE SJEMENKI BILJKE RICINUS COMMUNIS / RICINUSOVO ULJE

Ricinusovo je ulje neisušujuće ulje dobiveno iz sjemenki biljke Ricinus communis s visokim udjelom višestruko nezasićenih masnih kiselina, koje mu daju tekuću konzistenciju. Rabi se kao učinkovito sredstvo za omekšavanje, čuva kožu u dobrom stanju, i služi kao nekomedogeni ovlaživač i kao mazivo u raznim kremama, losionima i pigmentiranim proizvodima.

SILICIJEV DIOKSID

Silicijev dioksid fini je prah mineralnog podrijetla. U kozmetičkim se pripravcima primjenjuje kao zgušnjivač ulja ili emulzija. Osim toga, zbog svojih svojstava adsorpcije ulja, silicijev dioksid omogućuje matirajući efekt na koži kada se rabi u emulzijama. Ovisno o gradaciji, silicijev dioksid može se rabiti i kao abrazivno sredstvo.

SILICIJEV DIOKSID DIMETIL SILILAT

Silicijev dioksid dimetil sililat hidrofobno je modificirani amorfni silicijev dioksid. Silicijev dioksid dimetil sililat sintetička je sirovina koja odbija vodu i može smanjiti ljepljivost bogatih emulzija. Omogućuje manje mastan osjećaj na koži. Pripravci na uljnoj osnovi mogu se zgusnuti uporabom silicijev dioksid dimetil sililata.

SIMETIKON

Silikoni* su sintetički sastojci u obliku ulja i gelova gušće ili rjeđe teksture.
Silikoni su sastojci koji se sintetiziraju iz silicija, minerala koji je prisutan u prirodi u obliku silicijeva dioksida, glavnog sastojka pijeska.
Ključno je svojstvo silikonskih ulja u kozmetičkim proizvodima zaglađivanje: Ona proizvodima poput krema ili šminke daju svilenu, razmazivu, bogatu teksturu, a šamponima i drugim proizvodima za njegu kose sjaj i mekoću. * Kako biste prepoznali silikone u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Možete ih pronaći pod nazivima kao što su „dimethicone” (dimetikon), „cyclomethicone” (ciklometikon), „dimethiconol” (dimetikonol) i „amodimethicone” (amodimetikon).

ULJE SJEMENKI BILJKE SIMMONDSIA CHINENSIS / ULJE JOJOBE

Ulje jojobe (Simmondsia chinensis) prirodni je tekući vosak dobiven iz sjemenki jojobe. Plod jojobe nalikuje maslini. Ovaj ravnolančani voštani ester sadrži dvostruku vezu, koja određuje njegova tekuća svojstva. Zahvaljujući činjenici da se ovo ulje ne kvari i dokazano je hranjivo za kožu, ono je idealan kandidat za najrazličitiju primjenu u kozmetici, npr. u kremama za lice, losionima za tijelo, hranjivim uljima i regeneratorima za kosu. Ulje jojobe lako se nanosi, brzo se upija i ostavlja ugodan osjećaj na koži.

NATRIJEV BENZOAT

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

NATRIJEV CETEARIL SULFAT

Natrijev cetearil sulfat surfaktant je koji pripada skupini alkilnih sulfata koji se rabe u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu. Natrijev cetearil sulfat natrijeva je sol smjese cetil i stearil sulfata. Riječ je o prahu bijele do blijedo žute boje. U kozmetici i proizvodima za osobnu njegu natrijev cetearil sulfat rabi se u formulama proizvoda za njegu kose, koji uključuju šampone, sredstva za čišćenje kože i druge proizvode za njegu kože.

NATRIJEV KOKOAMFOACETAT

Natrijev kokoamfoacetat anionski je surfaktant. Čisti kožu i kosu pomažući pri miješanju vode s uljem i nečistoćama kako bi se te tvari mogle isprati. Kao kosurfaktant također povećava sposobnost stvaranja pjene ili njezine stabilizacije.

NATRIJEV KOKOAT

Natrijev kokoat sol je kokosove masne kiseline. Uglavnom se rabi u proizvodnji sapuna.

NATRIJEV KOKOIL IZETIONAT

Natrijev kokoil izetionat anionski je surfaktant. Čisti kožu i kosu pomažući pri miješanju vode s uljem i nečistoćama kako bi se te tvari mogle isprati. Kao kosurfaktant također povećava sposobnost stvaranja pjene ili njezine stabilizacije.

NATRIJEV KLORID

Natrijev klorid jedan je od najvažnijih minerala za ljude i životinje. Poznatiji kao kuhinjska sol, ima svojstvo reguliranja viskoznosti i učinak bubrenja. Natrijev klorid taloži se u obliku bezbojnih kristala koji formiraju kockastu strukturu natrijevog klorida. Natrijev klorid važan je sastojak i u ljudskoj prehrani. Tijelo odraslog čovjeka sadrži otprilike 150 do 300 g natrijevog klorida.

NATRIJEV HIJALURONAT

Natrijev hijaluronat natrijeva je sol polisaharida hijaluronske kiseline (hijaluronan), tvari koja se prirodno nalazi u našem tijelu. Razlaže se na hijaluronsku kiselinu koja, ovisno o svojoj molekularnoj veličini, ima specifične uloge u biologiji kože. Hijaluronska kiselina male molekularne mase potiče kožu na sintezu hijaluronske kiseline u dubljim slojevima epiderme, čime se poboljšava popunjavanje bora i usporava stvaranje novih bora i linija. Hijaluronska kiselina velike molekularne mase djeluje kao ovlaživač jer može na sebe vezati i do 1000 puta veću količinu vode od svoje molekularne mase.

NATRIJEV LAKTAT

Natrijev laktat je alfa-hidroksi kiselina koja pripada skupini prirodnih hidratizirajućih čimbenika i ima hidratantna, kao i keratolitička svojstva. Natrijev laktat ima hidratizirajuća svojstva. Smanjuje ljuštenje kože i uravnotežuje pH-vrijednost kože. Nadalje, pomaže kod simptoma suhe kože. Natrijev laktat također ima komedolitički učinak. Zaustavlja pojavu komedona (mitesera) pomažući ljuštenju kože, čime se sprječava začepljenje folikula.

NATRIJEV LAURET SULFAT

Natrijev lauret sulfat etoksilirani je alkohol i djeluje kao anionski surfaktant. Zahvaljujući svojim svojstvima učinkovitog čišćenja, pjenjenja i zgušnjavanja, prvenstveno se rabi u sredstvima za čišćenje poput pjene za kupanje, gelova za tuširanje i šampona.

NATRIJEV LEVULINAT

Levulinska kiselina, kao i odgovarajući natrijev levulinat (natrijeva sol levulinske kiseline), rabe se u proizvodima za osobnu njegu, kao i u kozmetici s certifikatom. Levulinska kiselina može se pripremiti iz prirodne saharoze. U kozmetici se rabi kao sredstvo za njegu kože kako bi koža ostala zdrava.

NATRIJEV METIL KOKOIL TAURAT

Natrijev metil kokoil taurat surfaktant je koji se uglavnom rabi u proizvodnji sapuna.

NATRIJEV METILPARABEN

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. 
U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. 
Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. 
U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

NATRIJEV MIRET SULFAT

Natrijev miret sulfat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

NATRIJEV PALMIN KERNELAT

Natrijev palmin kernelat dobiva se iz ulja palmine koštice i često se rabi u proizvodnji sapuna. Ima dobra pjeneća i emulgatorska svojstva.

NATRIJEV SALICILAT

Ovaj sastojak pripada skupini konzervansa koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu (Prilog V. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). Konzervansi – poput ovdje traženog pojma – namijenjeni su zaštiti kozmetičkih proizvoda. Oni imaju ključnu ulogu u čuvanju kozmetičkih proizvoda od kvarenja i kontaminacije mikroorganizmima tijekom pohrane i trajne uporabe, što je važno za sigurnost potrošača. U kozmetičkoj je industriji sigurnost proizvoda prioritet, radi čega pružamo proizvode koji su razvijeni s namjerom da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima. Bakterije, gljivice i plijesni uvijek su prisutni na našoj koži, u zraku koji nas okružuje pa čak i u vodi koju pijemo. One mogu dospjeti u proizvod tijekom njegove uobičajene uporabe. Kontaminacija proizvoda, osobito onih koje nanosimo oko očiju i na kožu, može uzrokovati znatne probleme ako je razina kontaminacije visoka. Konzervansi mogu spriječiti ove probleme zaustavljajući razmnožavanje mikroorganizama u proizvodu. U našim se proizvodima najčešće rabe konzervansi fenoksetanol i parabeni.

NATRIJEV STEARAT

Soli stearata općenito se rabe zbog svojih podmazujućih svojstava. Također pomažu sačuvati emulzije od podjele na njihove uljne i tekuće sastojke. Soli stearata povećavaju gustoću lipidnog (uljnog) dijela kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu i umanjuju bistar ili proziran izgled gotovih proizvoda.

NATRIJEV ŠKROBNI OKTENIL-SUKCINAT

Natrijev škrobni oktenil-sukcinat lipofilni je modificirani škrob visokog afiniteta za ulje ili sebum. Uobičajeni je prirodni izvor ovog sastojka kukuruzni škrob. Natrijev škrobni oktenil-sukcinat također se otapa u hladnoj vodi i stabilizira emulzije.

NATRIJEV STEAROIL GLUTAMAT

Ovaj je sastojak hipoalergeni emulgator koji se dobiva iz aminokiselina, čisti i njeguje kožu te pomaže održavanju dobrog stanja kože. Njegova pH-vrijednost slična je pH-vrijednosti kože, tako da je vrlo blag. Natrijev stearoil glutamat prirodan je i ekološki prihvatljiv.

NATRIJEV TALOVAT

Riječ je o natrijevoj soli koja se dobiva saponifikacijom životinjske masti (ovce ili goveda). Ovaj sastojak može poslužiti i kao sapun.

NATRIJEV KSILEN SULFONAT

Natrijev ksilen sulfonat anionski je surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode.

Sorbitol

Sorbitol is a naturally occurring sugar alcohol known to keep the skin hydrated by preventing loss of the skin’s natural moisture. It can also help thicken products and ensure a good texture.

SKVALAN

Skvalan je razgranato, prozirno ulje bez mirisa, koje se može rabiti kao sastojak za njegu u emulzijama, stikovima i pastama. Glavni dio molekule dobiva se iz maslinovog ulja. Skvalan se kao sredstvo za omekšavanje počeo rabiti 1950-ih. Skvalan se prirodno nalazi u našoj koži i  čini oko 15 % sebuma kože. Sebum štiti kožu od isušivanja i na njoj stvara hidrolipidni sloj. Skvalan štiti kožu od gubitka vlage i može pridonijeti boljoj hidrataciji kože, a čini je mekom i podatnom. Budući da je skvalan njezin sastavni dio, koža ga dobro podnosi.

STEARET-2

Stearet-2 umjetno je proizvedeni polietilenglikolni eter stearinske kiseline. Riječ je o voštanoj smjesi. U kozmetici i proizvodima za osobnu njegu stearet-2 rabi se u formulama proizvoda za njegu i čišćenje kože, kao i dezodoransima i proizvodima za kosu. Kada se dodaje kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, stearet-2 smanjuje međudjelovanje molekula drugih tekućina kako bi se formirala emulzija. Kada se sastojak kao što je stearet-2 ne bi dodao nekima od proizvoda za osobnu njegu, sastojci proizvoda razdvojili bi se.

STEARAMIDOPROPIL DIMETILAMIN

Stearamidopropil dimetilamin rabi se u regeneratorima i tretmanima za kosu. Poboljšava izgled i osjećaj kose povećavajući joj volumen, podatnost i sjaj, te poboljšava teksturu kose koja je fizički ili kemijski oštećena.

Stearet-20 polietilenglikolni je eter stearinske kiseline. Riječ je o voštanoj smjesi koja se rabi u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, poput proizvoda za sunčanje, njegu kože, područja oko očiju i kose.
Kada se dodaje kozmetici i proizvodima za osobnu njegu, stearet-20 smanjuje međudjelovanje molekula drugih tekućina kako bi se formirala emulzija. Kada se sastojak kao što je stearet ne bi dodao nekima od proizvoda za osobnu njegu, sastojci proizvoda razdvojili bi se.

STEARET-21

Stearet-21 umjetno je proizvedeni polietilenglikolni eter stearinske kiseline, koji ima oblik voštane smjese. U kozmetici i proizvodima za osobnu njegu stearet-21 rabi se u formulama čitavog niza kozmetičkih proizvoda i proizvoda za osobnu njegu, koji uključuju šminku, losione, dezodoranse, mirise, i proizvode za njegu kože, područja oko očiju i kose.

STEARINSKA KISELINA

Stearinska kiselina voštana je i bezbojna dugolančana masna kiselina. Ova se dragocjena zasićena masna kiselina može dobiti i iz biljaka, što je čini idealnom za uporabu u prirodnim pripravcima. U emulzijama, stearinska kiselina učinkovit je stabilizator, zgušnjivač i sredstvo za omekšavanje koje pridonosi bogatoj teksturi gotovog proizvoda. Stearinska kiselina pomaže stvaranju bogate pjene koja je baršunasta na dodir. Ovo je svojstvo čini idealnom za uporabu u pjenama za brijanje. U pripravcima sapuna, sredstava za čišćenje i šampona, derivati stearinske kiseline djeluju kao zgušnjivači koji pomažu pri učvršćivanju formula u krutine. Ona također pomaže smanjiti osjećaj razrijeđenosti razvodnjenih sapuna. Kao zaštitno sredstvo za njegu u pripravcima šampona, stearinska kiselina ostavlja kosu mekom, laganom i sjajnom.

STEARILNI ALKOHOL

Stearilni alkohol često se dobiva iz biljnih masti ili ulja, zbog čega se naziva masnim alkoholom. Međutim, stearilni alkohol može se dobiti i hidrolizom voskova. Stearilni alkohol rabi se u mnogim kozmetičkim formulama jer povećava stabilnost emulzija i teksturu formula, primjerice, krema ili losiona. Stearilni alkohol tvori čvrstu bijelu masu koja služi kao sastojak koji zadržava vodu i omogućuje konzistenciju formule.

POLISTEARAT SAHAROZE

Polistearat saharoze mješavina je saharoze, poznatije kao obični šećer, i stearinske kiseline, masne kiseline dobivene iz biljnih masti i ulja. Polistearat saharoze rabi se u kozmetici kao sredstvo za njegu kože i emulgator.  Djeluje kao emulgator za uljno-vodene emulzije te ublažava pripravke i pridonosi njihovoj baršunatoj teksturi i hidratantnim svojstvima.

SINTETIČKI PČELINJI VOSAK

Sintetički pčelinji vosak smjesa je uglavnom sintetičkih estera i parafinskih ulja i voskova dizajniranih da oponašaju fizička i kozmetička svojstva prirodnog pčelinjeg voska. Može poslužiti kao „veganska” zamjena za prirodni pčelinji vosak. Rabi se kao sredstvo za njegu kože u raznim kozmetičkim proizvodima, uključujući kreme, losione, sredstva za zaštitu od sunca, šminku, preparate za oblikovanje i njegu kose.

SINTETIČKI VOSAK

Sastojci* kojima su osnova mineralna ulja predstavljaju masti fosilnog podrijetla. Ovi sastojci visoke čistoće pojavljuju se u različitim oblicima (ulja, gelovi itd.), bezbojni su i nemaju mirisa ni okusa. Parafinsko je ulje najpoznatije mineralno ulje koje se rabi u kozmetičkim proizvodima. 
Postoje dvije vrste: mineralna sintetička ulja idealne čistoće u proizvodnji i mineralna ulja koja se dobivaju petrokemijskim putem. Potonja predstavljaju rafinirana mineralna ulja koja se dobivaju nakon pročišćavanja fosilnih materijala, poput ugljena, sirove nafte ili prirodnog plina. Mineralna su ulja u našim kozmetičkim proizvodima farmaceutske kvalitete i stoga vrlo čista. 
Glavno je svojstvo ove skupine sastojaka zaštita kože od dehidracije. Osim toga, ovi sastojci poboljšavaju kvalitetu tekstura i učinkoviti su za čišćenje i uklanjanje šminke.
* Kako biste prepoznali ove sastojke u našim proizvodima, pogledajte deklaraciju na ambalaži. Sastojke kojima je osnova mineralno ulje lako možete prepoznati po nazivima „paraffinum liquidum” (parafinsko ulje), „cera microcristallina” (mikrokristalni vosak), „ozokerite” (ozokerit), „paraffin” (parafin) i „synthetic wax” (sintetički vosak).

TALK

Talk je sirovina mineralnog podrijetla. Ovaj fini bijeli prah omogućuje baršunasto suh osjećaj na koži. Talk adsorbira ulje i odbija vodu te se zbog tih svojstava najčešće primjenjuje kao glavni sastojak u dječjim puderima.

TAPIOKA

Tapioka je granularni prirodni škrob koji se dobiva iz korijena biljke kasava. Mikrometarska škrobna zrnca vežu na sebe velike količine lipida (ulja), stoga dodavanje tapioke emulzijama, poput krema ili losiona, može omogućiti manje mastan, lagan i gladak osjećaj na koži. Tapioka je osobito prikladna za kozmetičke proizvode za matiranje kože.

TETRANATRIJEV EDTA

Etilendiamintetraoctena kiselina (EDTA) i njezine soli (npr. trinatrijev EDTA) dobivaju se umjetnim putem. Glavna svrha dodavanja ovog sastojka kozmetičkim proizvodima njegovo je izvrsno svojstvo vezivanja iona metala, koje pomaže spriječiti propadanje kozmetičkih proizvoda.

MASLAC IZ SJEMENKI BILJKE THEOBROMA CACAO / KAKAO MASLAC

Maslac iz sjemenki kakaovca (poznat i kao kakao maslac) žućkasto je bijela mast, dobivena iz sjemenki kakaa (zrna kakaa) pretežno iz zapadne Afrike, Malezije, Brazila, Srednje Amerike, Indije i Šri Lanke. U širokoj je primjeni kao sastojak koji čokoladi daje okus, miris i glatkoću, ali je isto tako poznat i u kozmetici. Kakao maslac jedna je od najstabilnijih prirodnih masti. Topi se na tjelesnoj temperaturi i služi za održavanje kože vlažnom, glatkom, mekom i podatnom.

EKSTRAKT BILJKE TILIA TOMENTOSA / EKSTRAKT LIPE

Ekstrakt biljke Tilia tomentosa, poznat i kao ekstrakt cvijeta lipe, dobiva se nježnim višestupanjskim postupkom ekstrakcije, optimalnim za očuvanje njegovih prirodnih sastojaka. Proizvodi s ekstraktom cvijeta lipe imaju blago umirujuć učinak na suhu i osjetljivu kožu.

TITANIJEV DIOKSID (NANO)

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opeklina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.

TOKOFEROL ACETAT

Tokoferol acetat, poznat i pod nazivom acetat vitamina E, sintetički je oblik vitamina E. Vitamin E je antioksidans i ima zaglađujući učinak u kozmetičkim pripravcima, umanjuje oštećenja kože od UV zraka, sprječava staračke pjege i prerano starenje kože. Vitamin E prirodno se nalazi u nekim namirnicama, a dostupan je i kao dodatak prehrani. „Vitamin E” zajednički je naziv za skupinu spojeva topivih u mastima s istaknutim antioksidativnim djelovanjem u kozmetičkim proizvodima za zaštitu. Vitamin E koji se pojavljuje u prirodi ima osam kemijskih oblika (alfa-, beta-, gama- i delta-tokoferol, te alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite stupnjeve biološkog učinka. Alfa- (ili α-) tokoferol jedini je oblik za koji je poznato da zadovoljava ljudske potrebe. Tokoferol acetat sintetički je derivat prirodnog vitamina E.

TOKOFEROL / VITAMIN E

Vitamin E prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se drugima, a dostupan je i kao dodatak prehrani. „Vitamin E” zajednički je naziv skupine spojeva topivih u mastima koji imaju karakterističan antioksidativni učinak.
Vitamin E koji se pojavljuje u prirodi ima osam kemijskih oblika (alfa-, beta-, gama- i delta-tokoferol, te alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol) koji imaju različite stupnjeve biološkog učinka. Alfa- (ili α-) tokoferol jedini je oblik za koji je poznato da zadovoljava ljudske potrebe.

TRIDECET-12

Tridecet služi kao emulgator i stabilizira smjese ulja i vode.

TRIDECET-15

Tridecet služi kao emulgator i stabilizira smjese ulja i vode.

TRIDECET-3

Tridecet služi kao emulgator i stabilizira smjese ulja i vode.

TRIDECET-6

Tridecet služi kao emulgator i stabilizira smjese ulja i vode.

TRINATRIJEV EDTA

Etilendiamintetraoctena kiselina (EDTA) i njezine soli (npr. trinatrijev EDTA) dobivaju se umjetnim putem. Glavna svrha dodavanja ovog sastojka kozmetičkim proizvodima njegovo je izvrsno svojstvo vezivanja iona metala, koje pomaže spriječiti propadanje kozmetičkih proizvoda.
 

UBIKINON

Ubikinon, poznat kao koenzim Q10, molekula je koju svaka stanica u našem tijelu samostalno proizvodi. Pomaže pri pretvorbi hranjivih tvari i kisika u energiju koju stanice tijela mogu iskoristiti i služi kao antioksidans. Bez koenzima Q10 gotovo ništa u tijelu ne bi funkcioniralo – nijedna stanica ne može preživjeti bez koenzima Q10. Naziv Q10 vezan je za posebnu molekularnu strukturu: Q10 je biomolekula prstenastog oblika koja je strukturno srodna vitaminima K i E. Uobičajena prstenasta struktura kinona posebna je značajka ove skupine molekula, od kojih je Q10 (ubikinon) biološki vrlo značajan. Procesom fermentacije kvasca danas je moguće biotehnološki proizvesti Q10 jednak onom koji se nalazi u našem tijelu (istovjetan koenzimu Q10 u koži), a koji se nalazi u našim NIVEA Q10 proizvodima za njegu lica.

UNDECILENAMIDOPROPIL BETAIN

Ovaj je sastojak blagi amfoterni surfaktant koji se rabi u šamponima i proizvodima za čišćenje kože. Surfaktanti imaju brojne uloge: djeluju kao sredstva za čišćenje – otapaju nečistoće, kao sredstva za raspršivanje – drže krute čestice zarobljene u tekućem proizvodu, potiču pjenjenje, i djeluju kao emulgatori – omogućuju miješanje ulja i vode. Osim toga, undecilenamidopropil betain ima antimikrobna svojstva i pomaže u borbi protiv prhuti.

BILJNO ULJE

Biljno se ulje u Europi naziva još i olus ulje. Riječ je o bistrom i vrlo stabilnom sredstvu za omekšavanje 100 % prirodnog podrijetla, koje se rabi kao biljna zamjena za mineralna ulja. Biljno je ulje vrlo kvalitetna smjesa prirodnih triglicerida dobivenih iz repičinog ulja (uljana repica). Obično se primjenjuje kao sredstvo za omekšavanje koje ostavlja bogat, intenzivan i dugotrajan osjećaj na koži.

ULJE SJEMENKI BILJKE VITIS VINIFERA / ULJE SJEMENKI GROŽĐA

Ulje sjemenki grožđa (Vitis vinifera) jedno je od prirodnih biljnih ulja koja se mogu smatrati izvorom omega-6 masne kiseline i vitamina E u prehrani. Dobiva se iz sjemenki grožđa koje su nusproizvod prehrambene industrije i proizvodnje pića (sok, vino). Proizvodima za njegu kože daje hidratantna i omekšavajuća svojstva, a ima i važnu ulogu u jačanju i obnavljanju funkcije zaštitnog sloja kože obnavljanjem esencijalnih masnih kiselina i lipida u koži.

KOPOLIMER VP/EIKOZENA

Kopolimer VP/eikozena pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Također se rabi kako bi sastojci tablete ili komprimata ostali povezani i pomaže pri distribuciji ili suspenziji netopive krutine u tekućini. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima drukčija svojstva.

KOPOLIMER VP/HEKSADECENA

Kopolimer VP/heksadecena pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Također se rabi kako bi sastojci tablete ili komprimata ostali povezani i pomaže pri distribuciji ili suspenziji netopive krutine u tekućini. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima drukčija svojstva.

KOPOLIMER VP/VA

Kopolimer VP/VA pomaže kosi očuvati oblikovanje sprječavajući da kosa upija vlagu. Stvara tanki sloj na koži, kosi ili noktima. Također se rabi kako bi sastojci tablete ili komprimata ostali povezani i pomaže pri distribuciji ili suspenziji netopive krutine u tekućini. Kopolimer je polimer koji je dobiven kombinacijom relativno malenih kemijskih spojeva koji se nazivaju monomeri u vrlo veliku molekulu koja ima drukčija svojstva.

KSANTAN GUMA

Ksantan guma je biopolimer ili polisaharid. Ksantan guma je sirovina prirodnog podrijetla i proizvodi se bakterijskom fermentacijom bakterije Xanthomonas campestris s glukozom (kukuruz) i proteinima (soja). Ksantan guma bubri u vodenoj otopini i povećava njezinu viskoznost. Ksantan guma stvara poluprozirne ili prozirne gelove, a u emulzijama, poput krema ili losiona, rabi se za poboljšanje stabilnosti.

CINKOV OKSID (NANO)

Ovaj sastojak pripada skupini UV filtara (UV znači ultraljubičast) koji su odobreni za uporabu u kozmetičkim proizvodima i nalaze se na pozitivnom popisu UV filtara (Prilog VI. Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima). UV filtri bitni su sastojci koji štite kožu od oštećenja izazvanog suncem i smanjuju rizik od raka kože, kao i opekotina, preranog starenja kože ili pojave mrlja. Općenito postoje dvije vrste UV filtara: Organski filtri upijaju UVA i UVB zrake i pretvaraju energiju u toplinu. Mineralni se filtri, s druge strane, sastoje od sićušnih čestica koje stvaraju svojevrstan štit na koži i odbijaju uglavnom UVB zračenje, i u manjoj mjeri UVA zračenje. Svaki UV filtar pruža određenu vrstu zaštite od UV zračenja zbog čega proizvodi za sunčanje i dnevnu njegu kože sa zaštitnim faktorom često sadrže kombinaciju različitih filtara kako bi osigurali širok spektar zaštite.