SAVJETI ZA RODITELJE: KAKO USPAVATI BEBU

Mnogi se roditelji pitaju kako uspavati bebu i osigurati joj miran san, zato smo vam pripremili korisne savjete koji će vašoj bebi pomoći da brže zaspi i razvije zdrav ritam spavanja.

KAKO USPAVATI BEBU - 5 SUPER SAVJETA

Kako biste svojoj bebi omogućili miran san, važno je da joj omogućite tiho i mračno okruženje za spavanje. Mali rituali i navike djeluju vrlo smirujuće i također mogu pomoći. Kada vaše zlato zna što slijedi, može lakše zaspati. Otkrijte praktične savjete i rituale koji će pomoći vašoj bebi da brže zaspi.

5 SAVJETA KOJI ĆE POMOĆI BEBI DA BRŽE ZASPI

1. POBRINITE SE ZA OPUŠTAJUĆE OKRUŽENJE

Bebe ne vole kad je prevruće. Sobna temperatura od 17 do 19 stupnjeva idealna je za bebe. Osim toga, preporučuje se mirno okruženje za spavanje u kojem se dijete može opustiti i nije uznemireno. Savjet: Kako bi vaša beba naučila spavati, bilo bi dobro da uvijek spava u istom okruženju.

5 SAVJETA KOJI ĆE POMOĆI BEBI DA BRŽE ZASPI

2. UKLJUČITE NJEGUJUĆE TRENUTKE U SVAKODNEVNU RUTINU

Kupanje, masiranje, mazanje kremicama: nježni trenuci koje dijelite s bebom ojačat će vašu vezu. Odvojite nekoliko minuta navečer za male njegujuće rituale u opuštajućem okruženju. Naš prijedlog: kratka masaža uljem djeluje vrlo opuštajuće na bebe.

5 SAVJETA KOJI ĆE POMOĆI BEBI DA BRŽE ZASPI

3. PJEVAJTE BEBI USPAVANKE

Beba doživljava vaš glas kao poznati i umirujući zvuk. Uspavanka je stoga odličan izbor za uspavljivanje bebe. Savjet: Najbolje je uvijek pjevati istu uspavanku. Tako će beba upamtiti pjesmu i kad je zapjevate, znat će: sve je u redu, mogu se opustiti i naspavati.

5 SAVJETA KOJI ĆE POMOĆI BEBI DA BRŽE ZASPI

4. NJEŽNO LJULJANJE JE TAKO OPUŠTAJUĆE

Bilo na vašoj ruci ili u kolijevci, lagano ljuljanje i nježno pomicanje podsjeća bebu na vrijeme u maternici. Takvi pokreti je opuštau i pomažu da lakše utone u san.

5 SAVJETA KOJI ĆE POMOĆI BEBI DA BRŽE ZASPI

5. NOSITE SVOJE ZLATO

Mnoge bebe lakše zaspu ako ih stisnete k sebi - kontakt s kožom ima vrlo smirujući učinak. Ipak, ne pretjerujte: s vremenom trebate naviknuti bebu da zaspi sama.

OVAKO NAUČITE BEBU DA SAMA SPAVA

Svi roditelji znaju da su mirni trenuci maženja s bebom nešto stvarno posebno. Međutim, što se tiče sna, bebe mogu i trebaju naučiti spavati same. Da biste to postigli, morate se odvojiti od svog anđela u ranoj fazi.

 

Tako se to radi:

Kako bi beba naučila spavati sama, premjestite svoje zlato u krevet čim postane pospana. Najbolje je to učiniti odmah nakon uobičajenog rituala prije spavanja. Ako je vaša beba tada u krevetu, odolite želji da držite njene slatke ručice i izbjegavajte fizički kontakt ako je moguće. Cilj je da beba sama pronađe mir. Naravno, i dalje je možete promatrati s oduševljenjem dok tone u san. 🥰

BEBE SE TEK UČE SPAVATI

Ne zaboravite - bebe tek trebaju usvojiti ritam spavanja, zato im je teže utoniti u san. Ostanite strpljivi, sve će biti u redu!

UČENJE SPAVANJA ZAJEDNO: PROBLEMI I RJEŠENJA

Svaka beba ima svoj karakter i potrebe te različito reagira na utjecaje okoline. Svi ovi čimbenici mogu utjecati na ponašanje prije spavanja. Ako pažljivo promatrate svoju bebu i isprobavate različite metode, pronaći ćete pravo rješenje za sebe i svoje dijete.

SVAKA BEBA IMA SVOJ RITAM SPAVANJA

Neke bebe u trenu utonu u san, dok druge trebaju malo više treninga da prespavaju cijelu noć.

ŠTO UČINITI KADA SE BEBA ČESTO BUDI NOĆU?

Vaše zlato se često budi noću i pitate se kako uspavati bebu? Evo par savjeta za uspavljivanje beba koji provjereno djeluju:

  • Ugasite svjetlo ili koristite dječje svjetiljke.
  • Noću govorite tihim i mirnim glasom.
  • Bebu ćete najlakše uspavati tamo gdje spava. Pokušajte je ostaviti u kolijevci ako je moguće.
  • Noću obavljajte samo nužne stvari poput mijenjanja pelena ili hranjenja. Najbolje je kretati se polako i bez užurbanosti.
  • Izbjegavajte noćno igranje.

Držite se zlatnog pravila: Morate steći vlastito iskustvo - ubrzo ćete znati što je dobro za vaše dijete. Kada vam je posebno teško, prisjetite se da nema djeteta koje nije naučilo spavati.

SVESTRANA I TAKO PRAKTIČNA TEKUĆINA

NIVEA BABY fiziološka otopina je izvrsno sredstvo za čišćenje dišnih puteva djece i odraslih. Djeluje tako da ispire sluz, vraća nosu vlagu i zaustavlja upalu sluznice nosa.

ZAČEPLJEN NOSIĆ OTEŽAVA SPAVANJE BEBA

Iako začepljen nos kod beba nije ozbiljan problem, svakako otežava spavanje, što dijete čini nervoznim i neispavanim. Bebe si ne mogu same ispuhati nosić, zato je redovito čišćenje nosića iznimno važno za normalno disanje, pogotovo kad je dijete prehlađeno. 

NIVEA BABY fiziološka otopina za čišćenje nosića sadrži 100 % prirodnu otopinu soli, bez konzervansa, parabena, alkohola i boje. Sterilno pakiranje u dozama po 5 ml osigurava praktičnu i higijensku upotrebu, zato je ovo must-have proizvod u domu svakog roditelja!

MIR I RUTINA SU KLJUČ USPJEHA

Uspavljivanje i miran san su tipičan problem mnogih beba. Novorođenčad se tek mora naviknuti na dnevno-noćni ritam. Budući da im je sve na ovom svijetu novo i uzbudljivo, većina ih ima poteškoće s uspavljivanjem. To obično predstavlja veći problem roditeljima, a rjeđe djetetu.

 

Vaša beba ne može zaspati bez vas? Neke bebe dramatično reagiraju na „ostavljanje same“ kad roditelji izađu iz sobe i doslovno se opiru uspavljivanju. Stoga pripazite da vaše dijete ne spava predugo tijekom dana i tako navečer postane umornije.

 

Najkasnije od šestog mjeseca bebina života nadalje bi između popodnevnog i večernjeg spavanja trebao biti interval od najmanje pet sati. Rutina pomaže bebi da postane pospana i lakše zaspi.

 

Vaša beba usprkos svemu jednostavno ne želi zaspati? Navečer budite mirni i izbjegavajte užurbane pokrete. Čak i ako je vaša beba navečer vrlo nemirna, budite strpljivi s malim ritualima prije spavanja. Bebe su vrlo osjetljive i primijetit će kad ste nervozni, stoga budite svjesni da uspavljivanje može potrajati.

 

Ako stvarno ništa ne pomaže, potražite savjet pedijatra. Mnoge bebe tijekom prvih nekoliko mjeseci pate od nadutosti i grčeva, što ih sprečava da zaspu. Nošenje bebe i nježno pomicanje može pružiti početno olakšanje.

SAN KOD BEBA: PREPOZNAJTE RITAM SPAVANJA

Ponašanje beba u snu često se mijenja, posebno tijekom prva tri mjeseca. Roditelji koji se prilagode bebinom ritmu obično ostaju smireniji, a tako će se i dijete postupno naučiti pravilno spavati.

KOLIKO SNA TREBAJU BEBE?

Bebe trebaju puno više sna od odraslih. Novorođenčad u prosjeku spava oko 18 sati dnevno. Ne odjednom, naravno - obično nakon 2 sata sna slijedi kratka faza buđenja. Srećom, noću su faze spavanja malo duže. Međutim, vrlo je malo beba koje spavaju cijelu noć.

 

Ovo morate znati: Ritam spavanja razlikuje se od djeteta do djeteta, zato se nemojte opterećivati prosjecima i iskustvima drugih roditelja. Ako pažljivo promatrate svoju bebu, osluškujete njene potrebe i vlastiti instinkt, vaše će dijete dobiti točno onoliko sna koliko treba.

TKO JE JOŠ GLADAN?

U prvim tjednima i mjesecima, bebe se ne orijentiraju prema dobu dana ili noći, već prema osjećaju gladi. Ako se vaše dijete probudi nekoliko puta tijekom noći, to je sasvim normalno - vjerojatno je samo gladno.

CIKLUS SPAVANJA KOD BEBA

Bebe imaju različite cikluse spavanja od odraslih:

  • Naš se ponavlja nekoliko puta noću (lagani san, duboki san, REM faza u kojoj nadublje sanjamo) i traje oko 90 minuta.
  • Bebin ciklus spavanja traje samo 45-50 minuta.

REM faza se kod beba odvija brže i također traje dulje u odnosu na druge faze nego kod odraslih. U toj fazi snovi mogu biti zaista uzbudljivi, tako da vaša beba nemirno spava ili se čak probudi. Na to se tek mora naviknuti, zato nakon iznenadnog buđenja traži blizinu roditelja i sigurnost, najčešće kroz vapaj ili plač. Nema razloga da brinete - nježnim ponavljanjem rutine za uspavljivanje beba će brzo ponovno zaspati.

 

S vremenom noćne faze spavanja postaju sve duže i duže, no moguće je da se vaša beba i nakon prvog rođendana probudi jednom ili dvaput noću.

EVO ŠTO SAN ZNAČI VAŠOJ BEBI

Tijekom prvih nekoliko tjedana i mjeseci, beba ima samo tri potrebe koje morate zadovoljiti: hranu, san te ljubav i sigurnost roditelja. Spavanje ima osobito važnu ulogu u svakodnevnoj rutini beba.

VAŠA BEBA ĆE LAKŠE UTONUTI U SAN UZ OVE PROIZVODE

Možete ih nabaviti online u jednom kliku!

I RODITELJI MORAJU SPAVATI

Ako su roditelji stalno umorni i pod stresom zbog trajnog nedostatka sna, to je loše i za bebu. Užurbanost i razdražljivost tada se prenose na dijete, što će mu svakako otežati da nauči spavati.

SAVJETI ZA SPAVANJE RODITELJA: POWER NAP I TIMSKI RAD

Jeste li znali da roditelji tijekom prvih 12 mjeseci u prosjeku propuste do 750 sati sna? Budući da bebe prvo moraju naučiti spavati, bilo bi pametno da se u ranoj fazi roditelji prilagode djetetovom ritmu spavanja. Ako imate tu mogućnost, spavajte kada spava i vaše dijete.

 

Savjet: Kako bi nedostatak sna ostao u granicama normale, pomaže ako roditelji naizmjence hrane, mijenjaju pelene i smiruju bebu noću. Tijekom dana odmorite ili zadrijemajte kada god imate priliku - power nap će vas dokazano osvježiti!

 

Važno: Potrudite se postići ravnotežu. U rutinu uključite fitness, vježbe disanja ili jogu za više opuštanja u svakodnevnom životu. Razgovarajte s obitelji i prijateljima o svojim problemima. Zamolite obitelj i prijatelje da vam pomognu čuvati bebu kako biste nadoknadili malo sna. Stručni savjet pedijatra također vam može biti od pomoći.

DAJTE SI VREMENA

Najmlađi član obitelji može poremetiti svakodnevni ritam roditelja. Mnogo je novih izazova koje treba svladati, što često znači malo spavanja i kratke noći, posebno tijekom prvih nekoliko mjeseci.

PROČITAJTE I OVE SAVJETE O NJEZI BEBA

Kada je riječ o njezi beba, informacija nikad dosta. Saznajte kako brinuti o prehlađenoj bebi, kako izgleda pravilno kupanje beba te zašto je NIVEA BABY fiziološka otopina najbolji prijatelj svakog roditelja.