Beba

Što učiniti kada je beba prehlađena?


SAVJETI ZA RODITELJE

Koliko god se brinuli o svom djetetu, ono će se kad tad suočiti s prehladom. U ovom članku saznat ćete kako se najbolje pobrinuti za prehlađenu bebicu.

Nazdravlje! Sve o dječjoj prehladi

Otkrijte što uzrokuje puni nosić i kako prehlada utječe na bebe.

Zašto su bebe sklone prehladama?

Znamo da svoju bebicu želite čim više zaštititi, no kad tad će se morati suočiti s prehladom. Začepljeni nosić, manjak apetita, kašalj i redovito kihanje neki su od nezgodnih simptoma prehlade. Budući da oporavak nije moguće ubrzati, mnoge mame se tijekom bolesti djeteta osjećaju bespomoćno.
Prehladu uzrokuju brojni virusi koji su tako mali da ih je nemoguće vidjeti čak i pod mikroskopom. Lako se prenose i zato će im vaše dijete biti izloženo u vrtiću, kroz kontakt s članovima obitelji ili tijekom kupovine namirnica. Djeca su sklonija prehladama od odraslih, no bez brige - to je sasvim normalno.
Beba, Nieva baby

Prehlada kod beba ima i svoje prednosti

Dobro ste pročitali, ima i pozitivnih strana prehlade u ovoj dobi. Virusne infekcije poput prehlade pomažu ojačati imunitet djeteta, s čime se smanjuje mogućnost oboljenja u kasnijoj dobi. Snažniji imunitet = zdravije dijete.

Najbolji savjeti za njegu prehlađene bebe

Dok imate simptome pod kontrolom i pravilno se brinete o svojoj bebici, prehlada će nestati, a vaše dijete će opet biti nasmijano.
Beba, Nivea baby
5 mitova o prehladi kod beba

Beba se prehladi kad je mokra i kad joj je hladno

Jedini način da se prehladimo je da se okužimo virusom prehlade, no izloženost hladnoći može pospješiti razvoj simptoma virusa koji je već prisutan u tijelu. Zato je važno da je bebica uvijek na suhom i toplom.
Beba, Nivea baby
5 mitova o prehladi kod beba

Teška prehlada je ista kao gripa

Ponekad je teško utvrditi razliku između teške prehlade i gripe. Simptomi prehlade kod beba obično se razvijaju postupno, dok se gripa razvija brzo i obično je ozbiljnija bolest. Ukoliko ste u dvojbi, svakako se konzultirajte s liječnikom.
majka i beba, beba, nivea baby
5 mitova o prehladi kod beba

Kad beba ima prehladu, mora ići doktoru

To vrijedi samo za bebe mlađe od tri mjeseca ili kad se simptomi naglo pogoršaju. U svim ostalim slučajevima, liječnik neće moći učiniti ništa osim ublažiti simptome. Stoga je najbolje da se beba na miru oporavlja doma uz puno vaše brige.
beba, dijete, vesela beba
5 mitova o prehladi kod beba

Prehlade se prenose putem zraka

Druženje sa zaraženom osobom svakako povećava rizik od prijenosa virusa, pogotovo ako kašlju ili kišu, no i dodir igra veliku ulogu u zarazi. Naprimjer, u vrtiću se virusi često prenose putem igrački.
beba, vesela beba, nivea baby
5 mitova o prehladi kod beba

Prehlada znači da beba ima slab imunitet

Zdrave bebe znaju često imati prehladu, no to ne znači da je njihov imunitet oslabljen. Prehlada je jednostavno dio odrastanja i kao takva vam ne bi smjela izazivati previše briga.

Kako se brinuti o bolesnoj bebi

Donosimo savjete za njegu i smirivanje prehlađenih beba.

Kako bebi olakšati prehladu?

Iako postoje brojni načini ublažavanja simptoma prehlade kod beba, ponekad je manje više. Bebe ne mogu same ispuhati nosić, zato se za čišćenje začepljenih nosića koristi fiziološka otopina. NIVEA Baby fiziološka otopina sa 100 % sterilnom otopinom soli posebno nježno ispire osjetljivu nosnu sluznicu bebe. Ekstrakt pročišćene, prirodne morske vode nježno čisti i vlaži bebin nosić, olakšavajući tako disanje. Praktično pakiranje u ampulama omogućuje jednostavnu i higijensku upotrebu. Možete je čak koristiti preventivno u sezoni prehlade, no u tom slučaju dovoljna je upotreba 1x dnevno. Bebu možete umiriti i nježnom masažom s NIVEA Baby njegujućim uljem za bebe.
Oprez! Ako vaše dijete jako brzo diše (više od 60 udisaja na minutu), urinira rjeđe od svakih 6 sati ili ne prestaje plakati, svakako nazovite liječnika. To učinite i ako opazite visoku temperaturu kod bebe mlađe od tri mjeseca.
beba

Nema razloga za paniku

Dok god pazite na svoje malo sunce, nema razloga za strah od prehlade. Virusne infekcije sasvim su normalna stvar, zato ostanite mirni - vaša bebica će vrlo brzo ozdraviti!

5 brzih savjeta za njegu prehlađene bebe

  • Neka vaša beba puno odmara.
  • Ne dajte djetetu lijekove bez recepta - postoji rizik od nuspojava.
  • Redovito čistite bebin nosić fiziološkom otopinom.
  • Bebu često hranite kako bi primila dovoljno tekućine.
  • Dojenje pomaže spriječiti prehladu jer se u majčinom mlijeku nalaze protutijela koja bebu štite od infekcija.
beba, nivea beba

Mama blogerica Ines Šitum preporučuje NIVEA BABY ampulice

Prilikom svih prehlada i virozica, dani su nam bili neophodni bez NIVEA Baby fiziološke otopine. Kao astmatičar redovito posegnem za ampulicama kako bih pročistila svoj nos i ne dozvolila mu da postane neprohodan, a to se kod nas alergičara desi za čas. Također je fiziološka odlična za ispiranje očiju, ako se primjerice vi ili bebica probudite s krmeljićima; samo fino isprati fiziološkom i obrisati vaticom. Mislim da je fiziološka otopina zapravo osnovni sadržaj koji svaka mama ima u ormaru ili kutiji s lijekovima, a ako se spremate na neko putovanje onda je također dio nesesera kojeg ćete nositi sa sobom.
beba, mama i beba, mama i dijete, nivea baby
Mama, ove NIVEA Baby ampulice izgledaju super, ajmo ih probati.
beba, nivea baby
Tako, da, uzmi jednu ampulicu i nježno mi je ukapaj u nosić.
beba, nasmijana beba
Pa stvarno su super – opet normalno dišem! 😊

ŠTO KAD SE POJAVI ALERGIJA KOD BEBA?

Budući da imaju slabiji imunitet, djeca se često susreću s alergijama koje se pojavljuju u svim mogućim oblicima: alergije na hranu, astma, atopični dermatitis...Evo kako pomoći djetetu!

Prehlada ili alergija?

Jedan od najčešćih oblika alergije je alergijski rinitis. Nije ovisan o godišnjem dobu, a jačina simptoma varira od godine do godine iz zasad neobjašnjivih razloga, ponekad neovisno o koncentraciji peludi ili prašine u zraku. Alergijski rinitis često je udružen s drugim bolestima gornjih dišnih putova poput upale sinusa, uha ili s nosnom polipozom. Simptomi? Kihanje, začepljen nosić i nadražene oči, baš kao tijekom prehlade. Zato je higijena nosa vrlo bitna!
beba, prehlađena beba, nos
Znate li zašto kišemo? Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom, što znači da kihanjem naše tijelo rješava nepotrebnih tvari.

Što pomaže?

Osim čim manjeg izlaganja alergenima, alergijske reakcije možete ublažiti pomoću NIVEA Baby fiziološke otopine koja će navlažiti sluznicu nosa i isprati alergene. Inače, fiziološka otopina može imati i širu primjenu u kućnoj ljekarni, primjerice za: ispiranje kontaktnih leća, čišćenje vanjskih očnih kapaka od nečistoća te čišćenje otvorenih rana.
prehladjene-bebe

DODATNI SAVJETI ZA NJEGU BEBA

Od pelenskog osipa do zabavnih zimskih aktivnosti - donosimo vam zanimljive članke pune odličnih savjeta!
beba, nivea baby

Sve o pelenskom osipu

Većina beba dobije pelenski osip tijekom prve godine života, no postoji način kako spriječiti njegovu pojavu.
beba, beba s plavim očima

Čišćenje i kupanje bebe

Čišćenje i kupanje bebe je ključan dio dječje njege, a uz puno nježnosti i temeljit pristup može biti vrlo ugodno iskustvo za roditelje i bebu.