Začepljen nos kod beba - što učiniti?


KORISNI SAVJETI ZA RODITELJE

Kašalj i začepljen nos kod beba mogu biti jako naporni - za dijete i za roditelje. Zanima vas kako ubrzati odlazak prehlade kod beba? Imamo odgovor!

Upomoć, moja beba ima začepljen nos!

Nema razloga za paniku - evo kako jednostavno riješiti začepljen nos kod beba.
bebica-zacepljen-nos

Važno: začepljen nosić kod beba redovito čistite

Beba će lakše podnijeti prehladu ako joj redovito čistite začepljeni nos. To ćete najlakše učiniti pomoću NIVEA Baby fizioloških ampulica za čišćenje nosića.

Zašto je važno očistiti začepljen nos kod beba?

Bebe ne mogu same ispuhati nosić. Većina djece nauči ispuhati nos tek u drugoj godini života, a neka i puno kasnije. Budući da začepljen nos kod beba otežava disanje i dojenje, nikako ne preskačite redovito čišćenje nosića. To možete učiniti s različitim nosnim aspiratorima, no začepljen nos kod beba najlakše ćete očistiti uz NIVEA Baby fiziološku otopinu za čišćenje nosića. Možete je čak koristiti preventivno u hladnijim danima kako biste spriječili upalu nosića, no u tom slučaju dovoljna je upotreba 1x dnevno.

Pozor: Ne pretjerujte s upotrebom aspiratora za nos. Stručnjaci preporučuju da začepljen nos kod beba čistite najviše 3x dnevno.
nivea-baby-proizvodi

3 najčešća mita o prehladi beba

O prehladi beba kruži puno mitova i savjeta koji i nisu baš točni. Donosimo 3 najčešća.
beba-mama

Čišćenje začepljenog nosića kod beba nema smisla

Ublažavanje simptoma prehlade vrlo je važno kako ne bi došlo do neugodnih zapleta. Zato ne zaboravite redovito čistiti začepljeni nos kod beba i nuditi joj dovoljno tekućine. Pripazite i na primjerenu vlažnost zraka u prostoru gdje boravi beba.
prehladjena-beba

Zima je opasna jer se beba uvijek prehladi kad joj je hladno

Beba se prehladi kad se okuži virusom prehlade, no izloženost hladnoći može ubrzati razvoj simptoma virusa koji je već prisutan u tijelu. Zato je važno da je bebica uvijek na suhom i toplom.
zaigrana-beba

Kada beba preboli prehladu, ona se neće više ponoviti

Nakon što preboli prehladu, beba će uistinu razviti otpornost na određene viruse. No budući da poznajemo preko 200 vrsta virusa, velika je vjerojatnost da će se prehlada ponoviti.

NJEGA PREHLAĐENE BEBE

Donosimo savjete za njegu i smirivanje prehlađenih beba.

5 brzih savjeta za njegu prehlađene bebe

  • Neka vaša beba puno odmara.
  • Ne dajte djetetu lijekove bez recepta - postoji rizik od nuspojava.
  • Začepljen nos kod beba redovito čistite fiziološkom otopinom, koja je prikladna i za preventivnu upotrebu.
  • Bebu često hranite kako bi primila dovoljno tekućine.
  • Dojenje pomaže spriječiti prehladu jer se u majčinom mlijeku nalaze protutijela koja bebu štite od infekcija.

Najbolji savjeti za njegu prehlađene bebe

zacepljen-nosic

Puno ljubavi i strpljenja

I bebe se loše osjećaju kad su prehlađene, baš poput odraslih. Zato svom djetetu pružite još više pažnje i ljubavi nego inače.
baby-ampulice-ines-situm

Mama blogerica Ines Šitum preporučuje NIVEA BABY ampulice

“Prilikom prehlada i virozica, dani su nam bili neophodni bez fiziološke otopine. Nivea BABY otopina za čišćenje nosića sadrži 100% prirodnu sterilnu fiziološku otopinu, a jedno takvo pakiranje sadrži 24 ampulica od 5 ml. Doza u jednoj ampulici taman bi mi izdržala 1 do 2 dana, a nekad i manje ako bismo trebali fiziološku i za inhaliranje. Fora je što kad otvorite ampulicu, čepić može poslužiti da se ampulica zatvori tako da vam može biti na raspolaganju 24 sata; fino je zatvorena i sigurna za upotrebu.  Ako bi se negdje uputili, puno je jednostavnije fiziološku otopinu s bebinim stvarima  u obliku mini ampulica, nego klasičnu bocu, pa špricu, injekciju i sve ostalo što vam je potrebno za higijenu nosića.” 
nivea-baby-ampulice-ines-sitak
nivea-baby-ampulice-ines-sitak
nivea-baby-ampulice-ines-sitak

ŠTO KAD SE ALERGIJA POJAVI KOD BEBA?

Djeca imaju slabiji imunitet i zato se često susreću s alergijama koje se pojavljuju u svim mogućim oblicima: astma, alergije na hranu, atopični dermatitis... Evo kako možete pomoći djetetu!

Alergija ili prehlada?

Jedan od najčešćih oblika alergije je alergijski rinitis. Pojavljuje se neovisno o godišnjem dobu, a jačina simptoma varira od godine do godine iz zasad neobjašnjivih razloga. Alergijski rinitis često se pojvaljuje u kombinaciji s drugim bolestima gornjih dišnih putova poput upale sinusa, uha ili s nosnom polipozom. Simptomi? Kihanje, začepljen nosić i nadražene oči, baš kao tijekom prehlade. Zato je higijena nosa vrlo bitna, bilo da je riječ o alergiji ili prehladi!
beba-s-prehladom
Znate li zašto kišemo? Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom, što znači da kihanjem naše tijelo rješava nepotrebnih tvari.

Što pomaže?

Osim čim manjeg izlaganja alergenima, alergijske reakcije možete ublažiti pomoću NIVEA Baby fiziološke otopine koja će navlažiti sluznicu nosa i isprati alergene. Inače, fiziološka otopina može imati i širu primjenu u kućnoj ljekarni, primjerice za: ispiranje kontaktnih leća, čišćenje vanjskih očnih kapaka od nečistoća te čišćenje otvorenih rana.

DODATNI SAVJETI ZA NJEGU BEBA

Od pelenskog osipa do vodiča kroz njegu prehlađene bebe - donosimo vam zanimljive članke pune odličnih savjeta!
bebica-prehlada

Što učiniti kad je beba prehlađena?

Bez obzira na to koliko se dobro brinuli o svojoj bebi, prije ili kasnije morat će proći kroz prehladu. Saznajte kako ublažiti simptome kao što su temperatura i začepljen nos kod beba.
beba-pelenski-osip

Kako spriječiti pelenski osip?

Guza vaše bebe ostat će zdrava i njegovana samo uz pravilnu njegu kvalitetnim proizvodima. Saznajte kako spriječiti pelenski osip!