Kako usporiti starenje kože?


STOP STARENJU KOŽE: SAVJETI I TRIKOVI

U 25. godini života počinje nezaustavljivi proces starenja kože. Naravno, zdrav život i odgovarajuća njega mogu bitno smanjiti vidljive znakove starenja kože. Ovdje saznajte koji NIVEA proizvodi usporavaju starenje kože te kada ih početi koristiti.

Kako koža stari

Dok se gornji sloj kože kod mlađih osoba u prosjeku obnavlja svakih 28 dana, kod starijih se osoba to u prosjeku događa svakih 35 dana. Drugim riječima, sposobnost obnavljanja stanica smanjuje se usporedno s procesom biološkog starenja.

Od otprilike 25. godine života, koža počinje stariti - događaju se fiziološke promjene koje utječu na njezine funkcije, a one s vremenom postaju sve izraženije.

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epiderme (vanjskog sloja), derme (središnjeg sloja) i hipoderme tj. subkutanog sloja (unutarnjeg sloja kože). Svaki od slojeva kože ima drugačiju funkciju pa se starenje kože na svakome od njih drugačije odražava.

Starenje kože u epidermalnom sloju

U procesu starenja kože za oko 1 % smanjuje se razina kolagena, a isto tako i elastina. Osim toga, u starijoj dobi smanjuje se protok krvi. Kolagen i elastin su kao vezivna vlakna iznimno važna za zdrav i mladenački izgled kože jer joj daju čvrstoću i elastičnost. Zbog strukturnih promjena i gubitka vlakana u procesu starenja, brže se pojavljuju oštećenja i bore. Zbog slabijeg protoka krvi koža više ne dobiva dovoljno hranjivih tvari i kisika. Stoga postaje tanka i beživotna te gubi ružičastu nijansu i svjež izgled karakterističan za mladenačku kožu.

 

Starenje kože u dermi

U procesu starenja kože za oko 1 % smanjuje se razina kolagena, a isto tako i elastina. Osim toga, u starijoj dobi smanjuje se protok krvi. Kolagen i elastin su kao vezivna vlakna iznimno važna za zdrav i mladenački izgled kože jer joj daju čvrstoću i elastičnost. Zbog strukturnih promjena i gubitka vlakana u procesu starenja, brže se pojavljuju oštećenja i bore. Zbog slabijeg protoka krvi koža više ne dobiva dovoljno hranjivih tvari i kisika. Stoga postaje tanka i beživotna te gubi ružičastu nijansu i svjež izgled karakterističan za mladenačku kožu.

 

Starenje kože u hipodermalnom sloju

Unutrašnji sloj kože sastoji se od masnih stanica i posebnih kolagenskih vlakana koja vrše funkciju vezivnog tkiva. U ovom se sloju kože skladišti energija, a također ima i izolacijsku i zaštitnu funkciju. U procesu starenja kože smanjuje se broj stanica lipida i njihova veličina, a to se očituje dubokim borama, stanjivanjem kože i gubitkom volumena. Osim toga, zbog starenja kože smanjuje se i sposobnost obnavljanja tkiva.


Koji su uzroci starenja kože

Činjenica je da koža na licu i drugim dijelovima tijela stari. Iako je starenje kože neizbježan dio procesa starenja, postoji niz unutarnjih i vanjskih čimbenika koji mu u velikoj mjeri doprinose. Želimo li usporiti starenje kože, važno je upoznati se s čimbenicima koji ovome procesu pridonose.

Unutarnji čimbenici u procesu starenja kože:

Genetska predispozicija

Genetski čimbenici imaju važnu ulogu u procesu starenja kože. Tip kože i etnička pripadnost ključni su čimbenici koji utječu na brzinu pojavljivanja vidljivih znakova starenja na koži. Primjerice, kod suhe kože bore postaju vidljive ranije no kod drugih tipova kože. Koža u pravilu u starijoj dobi postaje suša, no genetska predispozicija utječe na to kad će ovaj proces nastupiti.

Osobe sa svjetlijom i osjetljivijom kožom često dobivaju bore već u mladosti. S druge strane, na koži Azijata prve se bore pojavljuju mnogo kasnije, a razlozi tomu još nisu u potpunosti razjašnjeni. Znanstvenici pretpostavljaju da ovaj fenomen proizlazi iz genetskih obilježja, no također se povezuje i s činjenicom da se Azijati mnogo manje izravno izlažu sunčevoj svjetlosti.

Hormonske promjene

Tijekom menopauze dolazi do radikalnih promjena u hormonskoj ravnoteži. Jedna od najznačajnijih smanjena je proizvodnja ženskoga hormona, estrogena. Ona uzrokuje smanjeni protok krvi pa koža djeluje tanka i oslabljena, a usto i ubrzano gubi elastičnost. Osim toga više ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari i kisika. Rezultat: koža gubi ružičastu nijansu i mladenački izgled.

Vanjski čimbenici u procesu starenja kože:

Vanjski čimbenici koji doprinose starenju kože uglavnom su posljedica oksidativnog stresa. Radi se o otpuštanju slobodnih radikala u našem tijelu. Radi se o iznimno reaktivnim atomima ili molekulama koje imaju sposobnost u velikoj mjeri oštetiti staničnu strukturu kao i kolagenska vlakna, proteine, lipide i DNK. U procesu starenja, oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima sve su učestalija pa znakovi starenja kože postaju vidljivi.

Prirodno je da antioksidansi u koži vežu i neutraliziraju štetne molekule. No ova se sposobnost s vremenom također smanjuje. U starijoj dobi koža više nema sposobnost učinkovito se boriti protiv slobodnih radikala. Zato koža brže stari. Način života svakoga pojedinca također utječe na razinu oksidativnog stresa kojemu je koža izložena. Stoga je proces starenja kože moguće barem djelomično odgoditi ako živimo zdravo i savjesno te koži pružamo odgovarajuću njegu.

Sunce

Od vanjskih čimbenika za oksidativni je stres najzaslužnije sunčevo zračenje. Stručnjaci procjenjuju da UV zrake uzrokuju i do 80 % vidljivih znakova starenja kože lica. Dugotrajno izlaganje kože UV zrakama uzrokuje oštećenja. Oštećenja nastala zbog izlaganja sunčevim zrakama nazivaju se fotostarenjem i najčešći su uzrok nastanka pigmentacijskih mrlja. Suncu je najčešće izloženo lice, a oštećenja uzrokovana sunčevim zrakama očituju se neujednačenom pigmentacijom.

Zagađenost zraka

U gradovima smo često izloženi zagađenju zraka. Ono također uzrokuje otpuštanje slobodnih radikala koji su štetni za kožu. Na ova oštećenja dodatno utječu i sunčeve zrake.

Pušenje

Pušenjem u tijelo unosimo nikotin i druge štetne kemijske tvari koje u iznimno velikoj mjeri potiču otpuštanje slobodnih radikala. Time se proces starenja dodatno ubrzava.

Loša prehrana

Neuravnoteženom i nezdravom prehranom ne iskorištavamo potencijal zdrave hrane u zaustavljanju znakova starenja. Voće i povrće, riba, orašasti plodovi i kvalitetne žitarice bogate su antioksidansima - molekulama koje na sebe vežu slobodne radikale. Time neutraliziraju njihov negativan učinak na kožu i pomažu u sprečavanju starenja kože.

Nedovoljno njege

Znakovi starenja kože pojavit će se ranije ako koža ne dobiva odgovarajuću njegu. Posebno je važno tretirati kožu lica proizvodima koji odgovaraju vašem tipu kože. Tijekom dana kožu treba zaštititi od štetnog djelovanja čimbenika iz okoliša poput UV zračenja. Za to upotrebljavamo dnevne kreme sa zaštitnim faktorom, a lice njegujemo proizvodima koji mu jamče hidraciju. Noćna njega treba poduprijeti proces obnavljanja kože koji se odvija noću. Tonik za lice i proizvodi za čišćenje kože uklanjaju nečistoće i višak sebuma. Stoga je iznimno važno koži osigurati redovitu njegu. Upotreba krema za sunčanje također je ključna u borbi protiv starenja kože.

Premalo sna

Tijekom noći koža se oporavlja od dnevnih napora i obnavlja. Nedovoljno sna sprečava oporavak i obnavljanje kože tijekom noći. Stres također začepljuje pore i uzrokuje starenje kože.

Kako spriječiti starenje kože

Važno je imati na umu da kožu možete zaštititi od vanjskih utjecaja. Vodite zdrav život s dovoljno sna i što manje stresa te osigurajte zdravu i uravnoteženu prehranu. Ne zaboravite, međutim, da oštećenja u najvećoj mjeri uzrokuje UV zračenje prilikom izlaganja suncu. Stoga vodite računa o tome da kožu zaštitite od sunca; izbjegavajte višesatno sunčanje i odlaske u solarij. Upotrebljavajte proizvode za njegu kože s UV zaštitom i to osobito na dijelovima tijela koji su izloženi suncu poput lica i vrata. Tako ćete učinkovito spriječiti starenje kože i dugo zadržati mladenački izgled.


Zaustavljanje znakova starenja odgovarajućom njegom lica

Redovitom njegom lica također možete učinkovito spriječiti znakove starenja kože i usporiti njihovo pojavljivanje. Zahvaljujući opsežnim istraživanjima, NIVEA na tržište redovito uvodi nove proizvode protiv starenja kože. Zato radimo na razvoju proizvoda koji odgovaraju potrebama svake životne dobi.

Proces starenja kože ne može se zaustaviti. No moguće je značajno smanjiti učinak nekih od čimbenika koji na ovaj proces utječu. Odgovarajućim načinom života i odgovarajućom zaštitom protiv UV zračenja, proces starenja kože moguće je usporiti, a pojavljivanje vidljivih znakova starenja kože, poput bora i pigmentacijskih mrlja moguće je na duži rok spriječiti.