žena koja koristi kremu s Bakuchiolom

Što je bakuchiol? Upotreba i dobrobiti za kožu | NIVEA

Otkrijte prednosti bakuchiola za kožu, uključujući i kako ga koristiti te upariti s drugim sastojcima.

Što je bakuchiol?

O bakuchiolu se govori kao o prirodnom aktivnom sastojku protiv starenja koji je jednako moćan kao retinol, a ipak nježniji za kožu. Dobiva se iz sjemena biljke babchi, koja se također naziva Psoralea Corylifolia. Ima potencijal povećati proizvodnju kolagena* i potaknuti obnovu stanica, pomažući umanjiti znakove starenja.

Bakuchiol ulje se tradicionalno koristilo u indijskim i kineskim lijekovima, ali njegova popularnost brzo raste jer se ljudi odlučuju za više biljnih sastojaka u svojoj rutini njege kože. Porast popularnosti također se može povezati s retinolom, s obzirom na to da nudi mnoge od istih prednosti bez potencijalne iritacije - što ga čini prikladnijim za osjetljivu kožu.

Bakuchiol se često integrira u jutarnju i večernju anti-age rutinu njege kože, obično u kombinaciji s hidratizirajućim sastojcima ili sastojcima za punjenje poput hijaluronske kiseline.

*in vitro testiranje


bakuchiol
Bakuchiol vs. retinol

Koja je razlika između bakuchiola i retinola?

Bakuchiol i retinol se obično smatraju zamjenama jedan drugome zbog sličnih prednosti, a one uključuju:

 

 1. Smanjenje finih linija i bora
 2. Potencijal za pomoć kod akni, iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području
 3. Izglađivanje neujednačenih tonova kože
 4. Poticanje proizvodnje kolagena

Razlike između bakuchiola i retinola su:

1. Vegan-friendly:
Iako oba mogu potjecati iz neživotinjskih izvora, retinol se povremeno može dobiti iz žumanjka jajeta ili ulja riblje jetre - što ga čini neprikladnim za vegansku upotrebu. Budući da je bakuchiol biljnog porijekla, formulacije proizvoda koje ga sadrže mogu biti prikladne za vegane (pod uvjetom da su svi ostali sastojci i način proizvodnje također veganski).

2. Upotreba tijekom trudnoće:
Savjetuje se izbjegavati upotrebu retinola i bilo kojeg drugog retinoida tijekom trudnoće zbog mogućeg utjecaja na razvoj djeteta. Trenutačno se rizik od korištenja bakuchiola tijekom trudnoće smatra zanemarivim. Međutim, posavjetujte se sa svojim liječnikom ako planirate koristiti bakuchiol tijekom trudnoće.

3. Bolje ga podnosi osjetljiva koža:
Poznato je da retinol potencijalno može iritirati kožu - uzrokujući suhoću ili crvenilo. Umirujuća svojstva bakuchiola smanjuju ove rizike od iritacije, što ga čini prikladnijim od retinola za osjetljivu kožu. Međutim, niti jedan sastojak nije potpuno bez rizika od iritacije.


8 dobrobiti bakuchiola za kožu

Prednosti bakuchiola uglavnom su protiv starenja. Slijedi nekoliko ključnih prednosti bakuchiola za lice i kožu:

 1. Pospješuje proizvodnju kolagena:
  Ovisno o formulacijama, bakuchiol ima potencijal potaknuti proizvodnju kolagena tipa I i VII. Neke NIVEA formulacije imaju potencijal to učiniti za samo 4 sata, iako to može varirati od proizvoda do proizvoda.

  *in vitro testiranje na stanicama kože
 2. Potiče obnovu stanica:
  Bakuchiol pomaže povećati koliičinu i obnovu stanica potičući blistaviji ten.
 3. Smanjuje fine linije i bore:
  Redovita uporaba bakuchiola može pomoći u smanjenju znakova starenja uključujući< rel="noopener noreferrer" a="" href="https://www.nivea.hr/savjeti/lijepa-koza/bore-lica" target="_blank" /> fine linije i bore – čak i one duboke, pomažući koži da izgleda mlađe.
 4. Poboljšava elastičnost i čvrstoću kože:
  Kako starimo, koža prirodno gubi sposobnost da se vrati na svoje mjesto i može početi propadati. Proizvodi koji sadrže bakuchiol mogu pomoći u stimulaciji kolagena, čime potencijalno povećavaju čvrstoću i redefiniraju konture.
 5. Suzbija fotostarenje i crvenilo:
  Fotostarenje je proces preranog starenja kože uslijed izlaganja suncu. Struktura bakuchiola pomaže u smanjenju utjecaja fotostarenja, a također može pomoći u ublažavanju crvenila.
 6. Smanjuje tamne mrlje i izglađuje ton kože:
  Neka su istraživanja pokazala da bakuchiol može izblijediti tamne mrlje i poboljšati tonus kože.
 7. Antioksidativna svojstva:
  Zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju, bakuchiol može pomoći neutralizirati slobodne radikale, nestabilne spojeve koji mogu oštetiti stanice kože i naglasiti znakove preranog starenja.
 8. Potencijalno smanjuje mrlje na koži sklonoj aknama:
  Ograničena istraživanja pokazala su da antioksidativna, antibakterijska svojstva i svojstva protiv crvenila ulja bakuchiol mogu smanjiti i umiriti određene simptome blagih akni, poput prištića.

Pregled činjenica

Bakuchiol

Prednosti: Potiče proizvodnju kolagena, smanjuje znakove starenja, izglađuje tonus kože, poboljšava elastičnost kože i antioksidans je.

Primjena: Ciljani znakovi starenja uključujući bore i gubitak elastičnosti.

Upotreba: Serumi, hidratantne kreme i maske za lice koje sadrže bakuchiol mogu se dodati u jutarnju i večernju rutinu njege kože.

Posebne značajke: općenito poznat kao biljna alternativa retinolu, s manjim rizikom od iritacije.

Kako koristiti bakuchiol?

NIVEA rutina njege kože s bakuchiolom i hijaluronskom kiselinom

Najlakši način za korištenje bakuchiola je usvojiti rutinu njege kože s proizvodima koji ga sadrže. Kao nježan sastojak prikladan je za svakodnevnu upotrebu i ujutro i navečer, najčešće se koristi u rutinama protiv starenja. Dobro se slaže sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina te zajedno tvore snažan duo protiv starenja.

Slijedite donju rutinu s proizvodima iz NIVEA Cellular Expert Lift asortimana, koji sadrže čisti bakuchiol, mikro i makro hijaluronsku kiselinu za poticanje proizvodnje kolagena u koži i redefiniranje kontura lica:

*in vitro testiranje

žena koja koristi NIVEA kremu

1. Očistite
Važno je svoju rutinu započeti čišćenjem lica kako biste uklonili svu šminku, prljavštinu ili ostatke sebuma koji bi se inače mogli nakupiti i uzrokovati višak masnoće. Čišćenje također priprema lice za posljednje korake u vašoj rutini.
Pronađite idealno sredstvo za čišćenje vaše kože unutar asortimana NIVEA sredstava za čišćenje.

2. Nanesite serum
NIVEA Cellular Expert Lift 3-zonski serum za podizanje kože sadrži najčišću koncentriranu formulu bakuchiola od svih NIVEA proizvoda. Za korištenje na licu, vratu i dekolteu, serum prodire duboko u kožu radeći na trenutnom učinku liftinga, vidljivo smanjujući bore i podižući konture. Redovita uporaba tijekom vremena pomaže u vidljivom poboljšanju elastičnosti kože i jačanju njezine strukture.

3. Hidratizirajte kožu
Pazite da ne propustite hidratantni korak svoje rutine. Vlaženje lica proizvodima koji kombiniraju hidrataciju s učinkom protiv starenja dobar je način zaštite od isušivanja i poticanja obnavljanja stanica.

Nanesite hidratantnu kremu kako biste svojoj koži pružili maksimalnu hidrataciju uz Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol dnevnu kremu protiv starenja SPF 30.

Za večernju rutinu njege kože, umjesto toga možete koristiti noćnu kremu Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol protiv starenja.

4. Nanesite SPF
Svakako uvijek nanesite SPF na lice na kraju jutarnje rutine njege kako biste svojoj koži pružili potpunu zaštitu od UV zraka.

 

5. Tjedne maske za lice
Njih možete uključiti u svoju tjednu rutinu kako biste pružili ciljane dobrobiti za kožu. NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Face Sheet Maska dovršava vašu naprednu Bakuchiol anti-age rutinu, sa snažnom formulom natopljenom serumom koja potiče kolagen, remodelira, puni i zaglađuje kožu. Za najbolje rezultate koristite dva puta tjedno.


Sažetak

Sažetak o bakuchiolu

Često nazivan nježnijom biljnom alternativom retinolu, bakuchiol nudi brojne dobrobiti protiv starenja kože. Najčešće ubačen u hidratantne kreme i serume te uparen sa sastojcima kao što je hijaluronska kiselina, čini prekrasan dodatak svakoj rutini njege kože.

Dakle, ako tražite svježi novi sastojak koji biste dodali svojoj rutini za pomlađivanje kože, bakuchiol bi mogao biti vaš odgovor. Proizvodi NIVEA Cellular Expert Lift koriste bakuchiol kao anti-age sastojak u formulama pažljivo kreiranim za poticanje proizvodnje kolagena uz vidljivo smanjenje bora, podizanje i restrukturiranje kože.

Često postavljana pitanja

P: Što je bakuchiol i kako se razlikuje od retinola?

Bakuchiol je prirodna biljna alternativa retinolu, poznata po svojoj nježnosti prema osjetljivoj koži. Izveden iz biljke babchi nudi slične prednosti protiv starenja kao retinol, s manjim rizikom od neželjenih učinaka.

P: Može li se bakuchiol koristiti s retinolom?

Bakuchiol i retinol mogu djelovati zajedno jer bakuchiol ima umirujuća i stabilizirajuća svojstva, što može povećati toleranciju kože na retinol. Zajedno bi se mogli koristiti za smanjenje znakova starenja.

P: Može li se bakuchiol koristiti s hijaluronskom kiselinom?

Da, bakuchiol se izvrsno slaže s drugim sastojcima protiv starenja kao što je hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina pomaže zadržati vlagu i učiniti kožu glatkom, dok bakuchiol djeluje kao sredstvo protiv starenja, pomažući u povećanju proizvodnje kolagena. Kada se kombiniraju, njihove prednosti protiv starenja mogu se poboljšati, pomažući koži da izgleda vidljivo mlađe i podatnije.

P: Mogu li miješati bakuchiol s vitaminom C?

Bakuchiol i vitamin C možete koristiti zajedno, uz određene mjere opreza. Ako koristite dva različita proizvoda koji sadrže te sastojke, pričekajte nekoliko minuta između svakog nanošenja kako biste proizvodu dali vremena da prodre u kožu i izbjegli potencijalnu interakciju između proizvoda.

Ako se pravilno koriste, ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju sitnih linija, bora i hiperpigmentacije, a istovremeno poboljšavaju teksturu i tonus vaše kože.

P: Koje su prednosti bakuchiola u njezi kože?

Bakuchiol nudi brojne dobrobiti protiv starenja kože, a i pomaže uglađivanju njezina tona. Također je snažan antioksidans i sredstvo protiv crvenila te štiti kožu od slobodnih radikala.

P: Može li se bakuchiol koristiti svaki dan?

Da, bakuchiol se može koristiti svakodnevno u jutarnjim i večernjim rutinama. Međutim, kada u svoju rutinu njege kože ubacujete bilo koji novi sastojak, uvijek slušajte kako vaša koža reagira. Bakuchiol je nježan sastojak, ali ako se pojavi iritacija, obratite se stručnjaku za daljnji savjet. Podnošljivost NIVEA proizvoda na bakuchiol ispitana je pod dermatološkom kontrolom i može se koristiti za sve tipove kože.

P: Može li se bakuchiol koristiti tijekom trudnoće?

Dosad bakuchiol nije pokazao nikakav negativan utjecaj na trudnoću, ali budući da podaci o ljudima još nisu dostupni, potrebno je biti oprezan. Ako želite koristiti Bakuchiol tijekom trudnoće, uvijek se obratite svom liječniku za savjet kako biste odvagnuli rizike i koristi.

P: Kako se bakuchiol može uključiti u rutinu njege kože?

Najlakši način za korištenje bakuchiola je dodavanje proizvoda za njegu kože poput seruma, ulja, maski za lice i hidratantnih krema koje ga sadrže u svoju rutinu. Nanesite ih nakon čišćenja, najbolje ujutro i navečer za najbolje rezultate.