uv-indeks-kalkulator

UV kalkulator: izračunajte UV indeks u svom mjestu

Provjerite razinu UV indeksa u svom kraju, a mi ćemo vam preporučiti odgovarajuću zaštitu od sunca!

PROVJERITE LOKALNI UV INDEKS

UV indeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Objavljuje se svakodnevno u sklopu biovremenskih prognoza te se sastoji od 5 kategorija koje variraju od niske (1–2) do ekstremno visoke (11+). Svaka kategorija UV indeksa ima određene preporuke za zaštitu od sunca.

Kao i UV zračenje, UV indeks se mijenja tijekom dana i godine, no općenito vrijedi pravilo: što je UV indeks veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja. To vrijedi za sve tipove kože, na svim stranama svijeta.

Zato svakodnevno provjeravajte lokalni UV indeks, a mi ćemo vam preporučiti odgovarajuću zaštitu od sunca kako biste bezbrižno uživali u ljetu!

IZRAČUNAJTE UV INDEKS:

Unesite poštanski broj ili mjesto kako bismo odredili UV indeks u vašem kraju.

 

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

[city] danas ima nizak UV indeks

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

[city] danas ima srednji UV indeks

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

[city] danas ima visoki UV indeks

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

[city] danas ima vrlo visoki UV indeks

VAŠ UV INDEKS JE [uvIndex]

[city] danas ima ekstremno visoki UV indeks

Provjerite i druga mjesta
VIŠE O UV INDEKSU

EVO KAKO TUMAČITI UV INDEKS

UV INDEKS: 0 - 2

Vrijednosti UV indeksa 1 i 2 označuju nisku opasnost od UV zračenja i opeklina. Svejedno se za zaštitu preporuča korištenje sunčanih naočala i zaštitne kreme za sunce. Uvijek birajte zaštitni faktor koji je barem dvaput viši od UV indeksa i proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože.
 

 

UV INDEKS: 3 - 5

Vrijednosti UV indeksa 3, 4, i 5 označuju umjerenu opasnost od UV zračenja, pogotovo za osobe s osjetljivom kožom i bebe. Preporučujemo nošenje šešira sa širokim obodom i sunčane naočale. Obavezno koristite zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom koji je barem dvaput viši od UV indeksa - ako je UV indeks 5, to znači da trebate SPF 10.

UV INDEKS: 6 - 7

Kad je vrijednost UV indeksa 6 ili 7, riječ je o visokoj opasnosti od UV zračenja. Svakako preporučujemo nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala, odjeće s dugim rukavima, te korištenje zaštitnih krema sa zaštitnim faktorom barem dvostruko većim od UV indeksa. Usne zaštitite Labello SUN balzamom i izbjegavajte izlaganje suncu oko podneva.

UV INDEKS: 8 - 10

Vrijednosti UV indeksa 8, 9 i 10 označuju vrlo visoku opasnost od UV zračenja. Između 11 i 15 sati se ne izlažite suncu kako biste izbjegli opekline, pogotovo ne ako imate osjetljivu kožu. Čak i kad ste u sjeni, nosite sunčane naočale i odjeću s dugim rukavima koja ne propušta UV zračenje. Birajte proizvode za zaštitu sunca sa SPF 30 čak i kada niste na suncu te ne zaboravite zaštititi stopala, uši i usne.


 

UV INDEKS: 11 i više

Ako je vrijednost UV indeksa 11 ili više, riječ je o ekstremnoj opasnosti od UV zračenja. Preporučujemo boravak u zatvorenom prostoru između 10 i 16 sati. Osjetljivu kožu i kožu djece nikako ne izlažite suncu u tom razdoblju! Ukoliko je izlazak neizbježan, izbjegavajte izravno sunce i nosite šešir sa širokim obodom, sunčane naočale i odjeću dugih rukava od gustog tkanja. Naravno, obavezne su i zaštitne kreme s vrlo visokim zaštitnim faktorom, čak i u hladu.

SAZNAJTE VIŠE O UV ZRAČENJU

ŠTO JE UV ZRAČENJE?

UV zrake su neophodne za naše zdravlje – dokazano popravljaju naše raspoloženje, a sudjeluju i u proizvodnji vitamina D. No pretjerano izlaganje suncu može biti vrlo opasno za vaše zdravlje. Vjerojatno ste primjetili da se na ambalažama proizvoda za zaštitu od sunca često spominje ultraljubičasto zračenje (UVA in UVB). Otkrivamo vam zašto!


UVA, UVB i UVC zračenje

Dugovalne UVA zrake predstavljaju 95% UV zraka koje dosežu kožu. Odgovorne su  za tamnjenje kože na suncu i mogu indirektno izazvati oštećenje DNK, alergiju na sunce i melanom. Premda ne uzrokuju bolne opekline, UVA zrake duboko mijenjaju strukturu kože i uglavnom su odgovorne za starenje kože.

UVB zračenje srednjeg vala rezultira povećanom proizvodnjom melanina. UVB zrake dosežu samo epidermis i odgovorne su za tamnjenje kože, ali i za opekline. Mogu oštetiti DNK i tako pouzročiti rak kože. Jeste li već čuli za UVC zračenje? Bez brige, ne prodiru do nas jer atmosfera apsorbira 99% zračenja, no imaju važnu ulogu u stvaranju ozonskog omotača.

MINERALNI ILI ORGANSKI UV FILTRI

Mineralni ili anorganski UV filtri u kremama za sunčanje su titanijev dioksid i cinkov oksid. Zaštitni mehanizmi u takvim filtrima djeluju tako da odbijaju UV-svjetlost. S druge strane, kemijski ili organski UV filtri pretvaraju štetno UV zračenje u toplinu koja se potom oslobađa kroz kožu. U NIVEA SUN proizvodima kombinacijom različitih UV filtara postižemo optimalan spektar UVA i UVB zaštite, kao i dodatne prednosti poput vodootpornosti ili lakšega ispiranja mrlja iz odjeće.

 
POTENCIJALNE OPASNOSTI SUNČANJA

OTKRIJTE ZAŠTO TREBATE UV ZAŠTITU

OPEKLINE OD SUNCA

Sunce je istovremeno najprirodniji podizač raspoloženja i neprijatelj osjetljive kože. Izlaganje suncu bez zaštite najveći je uzročnik stresa osjetljive kože, a dokazano ubrzava i njeno starenje. Samo kvalitetni proizvodi za zaštitu od sunca zaustavit će štetni učinak UVB zračenja i spriječiti pojavu opeklina od sunca!

OŠTEĆENJA KOŽE

Kod pretjerane izloženosti suncu nastaje akutno oštećenje kože u obliku opeklina koje dovode do degeneracije i starenja kože. Osim toga, znanstvenici odavno upozoravaju na povećani rizik od tumora kože uslijed prekomjernog izlaganja suncu. Zato oprezno uživajte u toplom zagrljaju sunca.

STARENJE KOŽE

Iako ih ne osjećamo, UVA zrake prodiru duboko u kožu. Ne uzrokuju opekline od sunca, ali potiču nastanak slobodnih radikala koji mogu uzrokovati alergiju na sunce i starenje kože – oko 80 % bora posljedica su upravo UVA zračenja.

DODATNI SAVJETI ZA SIGURAN BORAVAK NA SUNCU

UŽIVAJTE U SUNCU

Izračun UV indeksa je prvi korak prema pravilnoj zaštiti od sunca, no imajte na umu da je riječ o općenitim preporukama. Kako biste bili potpuno zaštićeni od sunca, pripremili smo vam još informativnih i zabavnih članaka!

ZANIMLJIVOSTI O UV INDEKSU

Najveća opasnost od UV zračenja prijeti od svibnja do kolovoza. Procjene UV indeksa za sredinu ljeta pokazuju da od 12 do 14 sati postoji vrlo visoka opasnost od UV zračenja. Ujutro u 9 i 10 sati te poslijepodne u 16 i 17 sati opasnost je umjerena, dok rano ujutro i kasno poslijepodne ne postoji gotovo nikakva opasnost od UV zračenja. Tijekom zimskih mjeseci UV indeks je minimalan i nije potrebna posebna zaštita, osim za skijaše i osobe koje borave u planinama. UV indeks općenito je viši ako putujemo na jug, a niži idemo li prema sjeveru. U svakom slučaju je dobro da se prije putovanja informirate o UV indeksu na željenoj destinaciji i pratite medijske prognoze za siguran i ugodan boravak.

RAZLIČITI TIPOVI KOŽE NA SUNCU

Postoji šest različitih tipova kože, a njihov ton je određen razinom melanina u koži. Imate li svijetlu koži i plavu do svijetlo smeđu kosu, na suncu možete biti do 10 minuta bez zaštite, dok prirodna zaštita tamne kože traje oko 20 minuta. Niste sigurni koji tip kože imate? Za svaki slučaj odaberite viši zaštitni faktor.
 

KOJI VAM SPF FAKTOR TREBA?

KAKO ZAŠTITITI DJEČJU KOŽU OD SUNCA?

KAKO DO PRIRODNE PREPLANULOSTI?