q10

Koenzim Q10: najbolji saveznik u borbi protiv bora i celulita

Saznajte sve o koenzimu Q10

Koenzim Q10 nalazi se u čitavome tijelu i igra važnu ulogu antioksidansa, a ujedno i štiti kožu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. No količina koenzima Q10 u našem organizmu s godinama opada. Proizvodi koji sadrže Q10 vrlo djelotvorno uklanjaju znakove starenja kože.

Opće značajke koenzima Q10

Koenzim Q10 biomolekula je koja se prirodno nalazi u stanicama ljudskoga tijela, a nastaje u stanicama kože. Otkrio ga je 1957. godine američki znanstvenik Frederick L. Crane. Britanski kemičar Peter Dennis Mitchell 1978. je godine otkrio kakva ulogu Q10 ima unutar stanice. Za svoje je otkriće 1978. dobio Nobelovu nagradu.

Istraživački tim Beiersdorfa bio je među prvima koji su istražili djelovanje koenzima Q10 na kožu, a od 1998. godine upotrebljavaju ga u proizvodnji kozmetičkih pripravaka za njegu kože.

Najvažnije su funkcije koenzima Q10 zaštita stanice i proizvodnja energije.

Koenzim Q10 stanicu štiti od slobodnih radikala i oksidacijskoga stresa

Slobodni se radikali stvaraju uslijed prekomjernog izlaganja UV zračenju, udisanja toksina iz okoliša ili konzumacije toksičnih tvari poput alkohola i cigareta. Radi se o molekulama koje mogu značajno ubrzati proces starenja stanica. Q10 pripada skupini antioksidansa koji mogu neutralizirati slobodne radikale i tako zaštititi stanicu.

Osim toga, Q10 ima važnu ulogu u zaštiti stanice od djelovanja oksidacijskog stresa. U svojem je reduciranom obliku Q10 antioksidans koji učinkovito otapa masti i ima sposobnost obnavljanja važnog antioksidansa vitamina E te zaštite lipoproteina od propadanja uslijed oksidacije. Q10 se također nalazi u lipidima kože i ima važnu antioksidacijsku ulogu.

Nakon površinskog nanošenja proizvoda koji sadrže Q10 koenzim prodire u vanjske slojeve kože. Redovitom upotrebom proizvoda poput NIVEA Q10 Plus losiona za učvršćivanje tijela koži se osigurava važan koenzim Q10.

Područja primjene koenzima Q10 u kozmetici: Bore i celulit

Q10 je već dugi niz godina važan sastojak pripravaka za njegu kože koji sprečavaju znakove starenja. Proizvodi iz linije NIVEA Q10 u kombinaciji s ostalim sastojcima Q10 kožu čine glatkom i jamče joj svjež mladenački izgled.

Q10 doprinosi smanjenju bora

Proizvodnja koenzima Q10 u našem organizmu s godinama se smanjuje. Stanični metabolizam se usporava, a koža gubi elastičnost. Stres, štetni čimbenici iz okoliša i UV zrake ubrzavaju proces starenja. Za vezivno tkivo to znači da se na koži pojavljuju znakovi starenja poput bora. Stanicama kože tada je potrebna posebna njega, napomenuo je Dr. Peter Langsjoen.

Dr. Peter Langsjoen inače je jedan od pionira u istraživanjima koenzima Q10, opisujući djelovanje linije proizvoda NIVEA Q10 rekao je:„Proizvodi iz linije NIVEA Q10 koži nadoknađuju koenzim Q10 koji se u starijoj dobi više ne proizvodi u dovoljnoj količini. Koža upija Q10 i on djeluje na mjestima gdje je njegovo djelovanje potrebno.“

Celulit

Q10 nije djelotvoran samo za bore, već pomaže i kod celulita i gubitka površinske napetosti kože. Kožu ujednačuje, učvršćuje i pomlađuje. NIVEA Anti-Cellulite hlačice djeluju dok ste u pokretu: oblikuju trbuh, guzu i bedra u prekrasnu figuru te učinkovito učvršćuju kožu.

Q10 kao sastojak proizvoda

Primjenjuje se u kremama, losionima za tijelo i proizvodima za njegu kože koji sprječavaju znakove starenja. Kožu čini glatkom i vraća joj mladenački izgled. NIVEA u svojem asortimanu ima velik broj proizvoda čija je formula obogaćena koenzimom Q10.

NIVEA Q10 proizvodi za njegu i čišćenje lica

Već kod skidanja šminke i uklanjanja nečistoća hranjiva formula mlijeka za čišćenje lica obogaćena koenzimom Q10 koži pruža potrebnu njegu. NIVEA Q10 serum s aktivnim perlicama blagotvorno djeluje na kožu svojom iznimno učinkovitom formulom s koenzimom Q10 i kreatinom. Dnevna i noćna krema, koje se djelovanjem međusobno nadopunjuju, intenzivno hidratiziraju kožu i potiču njeno obnavljanje. Roll-on za područje oko očiju obogaćen koenzimom Q10 hladi kožu te je osvježava i uklanja znakove umora. NIVEA Q10 Plus dnevna krema sadrži klinički dokazanu formulu koja smanjuje bore.

NIVEA Q10 proizvodi za njegu ruku i tijela

Formule obogaćene koenzimom Q10 učvršćuju kožu na bedrima, trbuhu i stražnjici. Vrlo djelotvorni sastojci gela, seruma, losiona, mlijeka za tijelo i kreme za intenzivnu njegu uklanjaju vanjske znakove celulita. Hranjiva krema za ruke s koenzimom Q10 kožu čini vidljivo glatkijom i ublažava znakove preranog starenja.

Time ćete podržati djelovanje NIVEA Q10 proizvoda

Dr. Peter Langsjoen preporučuje da koži osiguramo dovoljnu količinu koenzima Q10 kako bismo usporili proces starenja kože. Zdrave prehrambene navike jamče produljenu čvrstoću kože i sprječavaju stvaranje celulita.

Hrana: neke vrste namirnica sadrže koenzim Q10. Među njima je povrće poput špinata, brokule, kupusa i luka, neke vrste ribe, primjerice sardine i skuše, iznutrice poput jetre i srca, biljne masti poput ulja od uljane repice ili sojinog ulja, mahunarke te orašasti plodovi poput pistacija.

Dodaci prehrani: Koenzim Q10 u organizam se može unositi i u obliku kapsula. Međutim, obavezno treba za savjet pitati liječnika.