ZAŠTITNA MASKA ZA LICE: KAKO SPRIJEČITI IRITACIJU KOŽE?

Stanite na kraj crvenilu, prištićima i nadraženoj koži

Sigurno ste primjetili da nošenje zaštitne maske za lice može uzrokovati iritaciju kože i crvenilo. Održite kožu njegovanom pomoću naših savjeta i odgovarajućih NIVEA proizvoda.

ŠTO SE DOGAĐA S KOŽOM KAD NOSITE MASKU ZA LICE?

Zaštita nosa i usta sprječava da se drugi zaraze vašim virusima i bakterijama. Naravno, zaštitna maska za lice istovremeno štiti i vas jer sprječava da dodirujete usta i nos. No što je s kožom? Dugotrajno nošenje maske može imati neugodne posljedice za kožu. Saznajte kako ih izbjeći!

Pustite koži da dođe do daha

Preporučujemo da zaštitnu masku za lice skinete svaka 2 sata i pustite koži da prodiše. Jako je važno da u trenu kad nanosite ili skidate masku vaša koža i ruke budu čiste. Ako ste u mogućnosti, nosite različite vrste zaštitnih maski za lice koje neće pritiskati kožu na istom mjestu.

Višekratne perive maske za lice su bolji izbor

Kako biste smanjili iritaciju kože, kupite maske za lice od tekstila ili ih napravite doma koristeći prirodne materijale poput pamuka. Takve maske vam omogućuju da lakše dišete, a prednost je da ih možete oprati i ponovno upotrijebiti.

 

Kakve su posljedice nošenja zaštitne maske za lice? Mogu li maske uzrokovati iritaciju kože?

Nošenje zaštitne maske i poštovanje osnovnih higijenskih navika (pravilno kihanje i kašljanje, temeljito pranje ruku, itd.) smanjuje opasnost prijenosa virusa i bakterija. Bilo da nosite kiruršku zaštitnu masku za jednokratnu upotrebu ili višekratne perive maske za lice, vrlo vjerojatno ćete primjetiti posljedice na koži. Riječ je o iritaciji kože koju uzoruku pritisak i povećana vlažnost kože.

 

Što se događa ispod zaštitne maske za lice?

 

Disanje kroz zaštitnu masku oslobađa topli zrak koji se zatim skuplja ispod maske, što znači da se koža brže znoji. U kombinaciji s povećanom vlažnošću i trenjem, gornji sloj kože postaje mekši i sklon infekcijama. U najslabijem slučaju koža postaje crvena, nadražena i suha, a ponekad se čak pojave i prištići!

 


NJEGUJTE KOŽU KAKO BISTE SPRIJEČILI IRITACIJU

Koju god zaštitnu masku za lice odabrali, pazite da vas nigdje ne stišće i da se može prilagoditi konturama vašeg lica. Iritacija kože se najčešća javlja u području obraza i oko nosa, zato tim područjima posvetite posebnu pozornost. Pravilna njega je ključ zdrave i lijepe kože.

Savjeti za njegu kože

Ako često nosite zaštitnu masku za lice, svakako pročitajte naše savjete za njegu lica kako bi vaša koža ostala zdrava i njegovana:

 • Prije i nakon nošenja zaštitne maske kožu očistite odgovarajućim proizvodom za čišćenje lica. Ako je vaša koža osjetljiva, preporučujemo upotrebu NIVEA micelarne vode koja istovremeno dubinski čisti pore i njeguje kožu. Niste kod kuće? Nema problema - za čišćenje lica u pokretu upotrijebite NIVEA micelarne maramice.

 • Nakon čišćenja, na lice nanesite omiljenu hidratantnu kremu za lice. Naš izbor su NIVEA Naturally Good ili NIVEA Care Soothing Creme univerzalna krema.

 • Ako se zbog dugotrajnog nošenja zaštitne maske za lice na koži pojave abrazije ili žuljevi, kožu prvo temeljito očistite i zatim nanesite njegujuću kremu, po mogućnosti s aloe verom.

 • Izbjegavajte nošenje šminke – vlažnost koja se zadržava ispod zaštitne maske za lice pridonijet će povećanju izlučivanja sebuma i zatvaranju pora. Rezultat? Prištići na nosu i bradi. Zato je temeljito čišćenje lica prije i poslije nošenja zaštitne maske za lice osobito važno za sve vas s masnom kožom. Vratite je u top formu pomoću NIVEA Urban Skin gline za čišćenje lica s ekstraktom crne riže i zelenog čaja. Tako je praktična - gel za čišćenje, piling i maska za lice u jednom proizvodu!

Temeljito očistite lice

S NIVEA proizvodima za čišćenje lica uklanjanje šminke i nečistoća bit će brzo, učinkovito i ugodno. Zaboravite crvenilo i nadraženost te uživajte u prekrasnoj i zdravoj koži! 


PRAVILNA UPOTREBA ZAŠTITNE MASKE ZA LICE

Magle vam se naočale zbog nošenja maske?

Ako nosite naočale s dioptrijom, prvo stavite masku, a tek onda naočale kako biste spriječili da se zamagle stakla. Mali trik: naočale prethodno isperite vodom s kapljicom tekućeg sapuna. Otresite ih i ostavite da se osuše ili stakla obrišite mekom krpom. To će spriječiti stakla da se zamagle kada stavite masku!

Ne koristite mikrovalne pećnice za dezinfekciju maske

Jednostavno nemojte. Zašto? Neke maske imaju metalnu žicu koja se oblikuje preko nosa kako bi zaštitna maska bolje prianjala. Taj metal može zaiskriti u mikrovalnoj pećnici te zapaliti ne samo masku i mikrovalnu pećnicu, već i vaš dom. Zato maske za jednokratnu upotrebu bacite nakon korištenja, a višekratne maske operite na 60 stupnjeva s praškom za rublje te ih potom osušite u sušilici ili peglanjem.

 

Pravilno korištenje zaštitne maske za lice

Evo kako možete pravilno staviti i ukloniti zaštitnu masku za lice:

 • Operite ili dezinficirajte ruke prije stavljanja maske.
 • Zaštitnu masku obrnite tako da se sponka nalazi na gornjoj strani.
 • Ako imate dvobojnu masku, bijeli dio obrnite prema unutra.
 • Masku postavite tako da pokriva nos, usta i bradu. Sponku na nosu prilagodite obliku nosa.
 • Zaštitnu masku nosite maksimalno dva sata.
 • Tijekom upotrebe masku ne dodirujte, a prije uklanjanja maske operite ili dezinficirajte ruke. 
 • Odstranjenu masku bacite na predviđeno mjesto.
 • Ako vam je maska ponovno potrebna, upotrijebite novu masku za višekratnu upotrebu.

ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA - SAVJETI ZA ČISTU KOŽU I RUKE

Svi znamo da je čistoća pola zdravlja. Put do lijepe i zdrave kože počinje temeljitim čišćenjem kože, zato pročitajte naše savjete koji će vam pomoći da kožu održite prekrasnom!

Savjeti za čišćenje lica

Skidanje šminke, čišćenje kože, toniranje i hidratacija: otkrivamo vam koji su najvažniji koraci u njezi lica i najbolji NIVEA proizvodi za vaš tip kože.

Pravilno pranje ruku

Jeste li znali da se čak 80 % bolesti prenosi rukama? Donosimo vam vodič za pravilno pranje ruku, kao i izbor najboljih NIVEA sapuna i krema za ruke.