spf-faktor-kreme-za-suncanje

Koji mi je spf faktor potreban?

Pronađite kreme za sunčanje koja najbolje odgovara
Zaštitni faktor određuje učinkovitost i trajnost zaštite kreme za sunčanje. Saznajte kako izračunati odgovarajuću vrijednost SPF faktora za svoj tip kože.

Zabava na suncu – uz odgovarajući spf faktor

Zaštitni SPF faktor

Bilo na plaži ili skijaškim stazama, radi sunca se zabavljamo i osjećamo dobro. SPF faktor jedan je od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje. NIVEA kreme za sunčanje štite kožu od UV zračenja, sprječavaju opekline od sunca i nastanak slobodnih radikala. Sunčanje je svakako ugodno dok god pazite na zaštitu kože - suha i svijetla koža trebaju jaču zaštitu od sunca nego tamna i zato za svaki tip kože postoji odgovarajući SPF faktor.

Važno je znati: odgovarajući SPF faktor za vaš tip kože određuje se prema tome koliko dugo se koža može sama štititi od sunca. To je vrijeme tijekom kojeg koža može biti izložena suncu bez da nastanu opekline od sunca. Ono u prosjeku iznosi od 5 do 30 minuta, no ovisi o tipu kože, lokaciji sunčanja i dobu dana. 
Više o različitim tipovima kože na suncu saznajte ovdje.

Kako odrediti odgovarajući spf faktor za kožu?

Prilikom odabira odgovarajućeg SPF faktora morate u obzir uzeti sljedeće kriterije:

  • koliko dugo će trajati sunčanje
  • koji je vaš tip kože
  • gdje ćete se nalaziti na suncu
  • kad ćete se nalaziti na suncu

Potpuna zaštita: kvalitetne kreme za sunčanje su djelotvornije

Važno: SPF faktor krema za sunčanje najčešće se odnosi na zaštitu od UVB zraka. No NIVEA proizvodi za zaštitu od sunca štite vas i od UVA zraka. Pritom poštujemo smjernice Europske unije u kojima je propisan odgovarajući omjer zaštite od UVA i UVB zraka.

Što je SPF faktor?

Saznajte sve o ovom izuzetno važnom dijelu proizvoda za zaštitu od sunca i otkrijte koji SPF faktor vam treba.

UV FILTERI

MINERALNI FILTERI

Mineralni UV filteri u proizvodima za zaštitu od sunca uglavnom se sastoje od titanijeva dioksida i cinkova oksida. Zaštitni mehanizam tih UV filtera ne funkcionira samo na načelu upijanja sunčeve svjetlosti, već i fizičkih učinaka, tj. na načelu odbijanja i raspršivanja Sunčeve svjetlosti.

KEMIJSKI FILTERI

Postoje i kemijski UV filteri koji sadrže zaštitne mehanizme utemeljene isključivo na apsorpciji UV zračenja. U tom se slučaju štetno UV zračenje pretvara u toplinsku energiju. Da bi se postigla željena zaštita od UVA i UVB zraka, međusobno se kombiniraju različiti UV filteri te se tako postiže optimalni raspon zaštite. Uz postizanje SPF faktora, prilikom odabira odgovarajućih filtera važnu ulogu imaju i senzorne karakteristike te drugi kriteriji kao što je vodootpornost.

IZBJEGAVANJE DNK OŠTEĆENJA

UVA zrake ne uzrokuju bolne simptome na koži, ali prodiru vrlo duboko u stanice derme. Potiču stvaranje slobodnih radikala te dugoročno mogu oštetiti stanice i DNK. UVB zrake prodiru „samo” u epidermu. One su zaslužne za preplanuli ten, ali i za opekline od sunca te melanom kože. Budući da mogu izravno oštetiti DNK, mogu uzrokovati rak kože. Proizvodi za zaštitu od sunca štite nas od negativnih učinaka UVA/UVB zračenja.
Visoki SPF faktor pruža bolju zaštitu od UV zraka.

Dugotrajan prirodni ten

Štitite li se proizvodom s visokim SPF faktorom, koža dulje razvija prirodni preplanuli ten, no tamnjenje na taj način obuhvaća manje rizika i stoga je zdravije. Osim toga, takva preplanulost dulje traje. Zanima vas prirodno tamnjenje kože? Linija NIVEA® SUN Protect & Bronze sadrži prirodni biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži. Tijelo tako prirodno proizvodi melanin koji štiti kožu i pridonosi njezinu tamnjenju. Rezultat je dugotrajan i prirodan preplanuli ten.

HIDRATANTNE KREME ZA SUNČANJE ZA SVE TIPOVE KOŽE