beba-prehlada

Što učiniti kada je beba prehlađena?

Savjeti za roditelje

Koliko god se brinuli o svom djetetu, ono će se kad tad suočiti s prehladom. U ovom članku saznat ćete kako se najbolje pobrinuti za prehlađenu bebicu.

Nazdravlje! Sve o dječjoj prehladi

Otkrijte što uzrokuje puni nosić i kako prehlada utječe na bebe.

Zašto su bebe sklone prehladama?

Znamo da svoju bebicu želite čim više zaštititi, no kad tad će se morati suočiti s prehladom. Začepljeni nosić, manjak apetita, kašalj i redovito kihanje neki su od nezgodnih simptoma prehlade. Budući da oporavak nije moguće ubrzati, mnoge mame se tijekom bolesti djeteta osjećaju bespomoćno.
Prehladu uzrokuju brojni virusi koji su tako mali da ih je nemoguće vidjeti čak i pod mikroskopom. Lako se prenose i zato će im vaše dijete biti izloženo u vrtiću, kroz kontakt s članovima obitelji ili tijekom kupovine namirnica. Djeca su sklonija prehladama od odraslih, no bez brige - to je sasvim normalno.

Najbolji savjeti za njegu prehlađene bebe

Dok imate simptome pod kontrolom i pravilno se brinete o svojoj bebici, prehlada će nestati, a vaše dijete će opet biti nasmijano.

Prehlada kod beba ima i svoje prednosti

prehlada-bebe

Dobro ste pročitali, ima i pozitivnih strana prehlade u ovoj dobi. Virusne infekcije poput prehlade pomažu ojačati imunitet djeteta, s čime se smanjuje mogućnost oboljenja u kasnijoj dobi. Snažniji imunitet = zdravije dijete.

Kako se brinuti o bolesnoj bebi

Donosimo savjete za njegu i smirivanje prehlađenih beba.

Kako bebi olakšati prehladu?

Iako postoje brojni načini ublažavanja simptoma prehlade kod beba, ponekad je manje više. Bebe ne mogu same ispuhati nosić, zato se za čišćenje začepljenih nosića koristi fiziološka otopina. NIVEA Baby fiziološka otopina sa 100 % sterilnom otopinom soli posebno nježno ispire osjetljivu nosnu sluznicu bebe. Ekstrakt pročišćene, prirodne morske vode nježno čisti i vlaži bebin nosić, olakšavajući tako disanje. Praktično pakiranje u ampulama omogućuje jednostavnu i higijensku upotrebu. Možete je čak koristiti preventivno u sezoni prehlade, no u tom slučaju dovoljna je upotreba 1x dnevno. Bebu možete umiriti i nježnom masažom s NIVEA Baby njegujućim uljem za bebe.
Oprez! Ako vaše dijete jako brzo diše (više od 60 udisaja na minutu), urinira rjeđe od svakih 6 sati ili ne prestaje plakati, svakako nazovite liječnika. To učinite i ako opazite visoku temperaturu kod bebe mlađe od tri mjeseca.

Nema razloga za paniku

zacepljeni-nos-bebe

Dok god pazite na svoje malo sunce, nema razloga za strah od prehlade. Virusne infekcije sasvim su normalna stvar, zato ostanite mirni - vaša bebica će vrlo brzo ozdraviti!

5 brzih savjeta za njegu prehlađene bebe

  •  Neka vaša beba puno odmara.
  •  Ne dajte djetetu lijekove bez recepta - postoji rizik od nuspojava.
  • Redovito čistite bebin nosić fiziološkom otopinom.
  • Bebu često hranite kako bi primila dovoljno tekućine.
  • Dojenje pomaže spriječiti prehladu jer se u majčinom mlijeku nalaze protutijela koja bebu ptite od infekcija.

DODATNI SAVJETI ZA NJEGU BEBA

Od pelenskog osipa do zabavnih zimskih aktivnosti - donosimo vam zanimljive članke pune odličnih savjeta!

Sve o pelenskom osipu

ampulice-testiranje

Većina beba dobije pelenski osip tijekom prve godine života, no postoji način kako spriječiti njegovu pojavu.

Čišćenje i kupanje bebe

zima-beba

Čišćenje i kupanje bebe je ključan dio dječje njege, a uz puno nježnosti i temeljit pristup može biti vrlo ugodno iskustvo za roditelje i bebu.