NJEGUJTE PRIRODNI ZAŠTITNI SLOJ SVOJE KOŽE: VAŠ MIKROBIOM

NIVEA NJEGA ODRŽAVA MIKROBIOM VAŠE KOŽE U RAVNOTEŽI

Zdrava koža počinje s uravnoteženim mikrobiomom. U nastavku vam otkrivamo što je mikrobiom i zašto je tako važan!

MIKROBIOM VAŠE KOŽE

Sigurno već znate da je vaše tijelo sposobno za nevjerojatne podvige, no često se zaboravlja da je i koža pravi superjunak! Ne samo da štiti vaše tijelo od vanjskih utjecaja, već i odražava vaše zdravlje i dobrobit. Kako bi svoj posao obavljala kako trebala, vaša je koža okružena posebnim prirodnim zaštitnim slojem čije je stručno ime mikrobiom. Kao stručnjaci za njegu kože znamo kako osigurati da prirodna ravnoteža u vašoj koži ostane netaknuta. Mikrobiom je vrlo osjetljiv ekosustav koji ne možete vidjeti niti osjetiti. Zamislite nevidljivi kaput koji štiti vašu kožu od mnogih izazova s kojima se svakodnevno suočava.

PRIRODNA ZAŠTITA VAŠE KOŽE

Odavno znamo da koža optimalno djeluje kada su njezina vlažnost, zaštitna funkcija i pH u ravnoteži. Napredcima u istraživanju kože otkrili smo i četvrti faktor - mikrobiom koji je prirodno prisutan na koži. Čine ga mnogi mikroorganizmi, od kojih su najvažniji bakterije koje štite tijelo. Jeste li znali da neke bakterije u mikrobiomu pojačavaju imunološki sustav vaše kože? Vaše tijelo ovaj prirodni ekosustav počinje proizvoditi rođenjem, a on ostaje aktivan cijeli život.

VAŠ MIKROBIOM SE SVAKI DAN SUOČAVA S IZAZOVIMA

Vaša je koža izložena unutarnjim i vanjskim čimbenicima koji mogu ugroziti prirodnu ravnotežu mikrobioma, a time i stanje vaše kože. Starenje, stres, prehrana, vremenske prilike, a također i neka kozmetika mogu oslabiti mikrobiom kože. Recimo, značajan dio zaštitnog sloja kože možete nehotice oguliti grubim česticama pilinga. Oštećeni mikrobiom može uzrokovati suhu, nadraženu kožu.

BRIGA O MIKROBIOMU KOŽE: 4 SAVJETA ZA SVAKODNEVNU NJEGU

Vaši svakodnevni njegujući rituali mogu skladno djelovati s mikrobiomom kože. NIVEA proizvodi s oznakom "microbiome balance" posebno su blagi i nježni za kožu te u potpunosti poštuju njezin mikrobiom. Naši testovi pokazali su da se prirodna ravnoteža mikrobioma kože održava kada se tuširate, njegujete i čistite kožu NIVEA proizvodima s oznakom "microbiome balance".
 1. NJEŽNO ČIŠĆENJE KOŽE

  Tuširanjem možete s kože ukloniti korisne mikroorganizme koji održavaju ravnotežu mikrobioma. To je obično neproblematično, jer se mikrobiom kože nakon nekoliko sati sam obnavlja. Ipak, da bi se mikrobiom kože održao u ravnoteži, važno je koristiti što je moguće blaže gelove za tuširanje i sapune.
  NAŠ SAVJET: Korištenjem nježnih proizvoda s neutralnom pH vrijednošću održavate svoj mikrobiom u idealnom stanju.
 2. NJEŽNA I REDOVITA HIGIJENA RUKU

  Također, prilikom pranja ruku birajte nježne sapune koji ne isušuju kožu i time uništavaju njezin mikrobiom. Temeljito i redovito pranje ruku sprečava mnoge bolesti, jer uklanja neželjene mikroorganizme s kože.
  NAŠ SAVJET: Pročitajte sve što trebate znati o pravilnom pranju ruku.
 3. ZDRAVA PREHRANA, MANJE STRESA

  Uravnotežena prehrana odražava se i na vašoj koži, a uključuje i ispijanje dovoljno tekućine. Probajte kraj sebe uvijek imati čašu ili bocu vode - pokušajte piti najmanje 2 litre tekućine dnevno. Odustanite od pušenja i prekomjernih količina alkohola radi svoje kože i zdravlja. Ako je ikako moguće, ograničite stres kojem ste svakodnevno izloženi. Priuštite si predah i vodite brigu o svojoj dobrobiti sićušnim ritualima poput opuštajućih kupki, čitanja knjiga i šetnji prirodom.
  NAŠ SAVJET: Isprobajte naše antistres vježbe koje možete raditi kod kuće ili na svježem zraku.
 4. ZAŠTITA KOŽE OD VANJSKIH UTJECAJA

  Onečišćenje zraka ispušnim plinovima i česticama prašine može poljuljati prirodnu zaštitu vaše kože. Sunce također može oštetiti kožu, pa ne zaboravite koristiti dnevne kreme sa zaštitnim faktorom.
  NAŠ SAVJET: Odaberite proizvode za njegu kože koji sadrže antioksidanse za prirodnu obranu tijela.

NIVEA PROIZVODI S OZNAKOM "MICROBIOME BALANCE"

Budući da se mikrobiom vašeg lica razlikuje od mikrobioma vašeg tijela, važno je da odaberete proizvode u koju se možete pouzdati. Ponosno vam predstavljamo proizvode za tijelo i lice koje već znate i kojima vjerujete, a istodobno su blagi prema mikrobiomu vaše kože.

NIVEA CREME SOFT GEL ZA TUŠIRANJE

Svi volimo ugodan osjećaj meke i glatke kože nakon tuširanja! NIVEA Creme Soft gel za tuširanje, obogaćen bademovim uljem, posebno je nježan prema vašoj koži. Uživajte u baršunastoj pjeni ugodnog mirisa i pretvorite svoje svakodnevno tuširanje u opuštajući ritual.

NIVEA NOURISHING MLIJEKO ZA TIJELO

Zaboravite na neugodan osjećaj zatezanja koji karakterizira suhu kožu! NIVEA Nourishing bogato hranjivo mlijeko za tijelo daje suhoj koži potrebnu vlagu i čini je prekrasno glatkom. Obogaćen je prirodnim mineralima, bademovim uljem i legendarnim NIVEA mirisom. Za ugodan osjećaj na koži koji traje cijeli dan.

MICELARNA VODA ZA OSJETLJIVU KOŽU

Nježno očistite i navlažite kožu te uklonite šminku u jednom koraku! 3-u-1 njegujuća formula s dekspantenolom i uljem sjemenki grožđa uklanja šminku s lica i očiju bez trljanja te njeguje trepavice. Istodobno hidratizira kožu i pomaže smanjiti crvenilo, napetost i suhoću kože. Za prekrasan osjećaj čiste i njegovane kože.

ZNANOST ZA LJEPOTU KOŽE

NIVEA je svjesna da vam prirodno lijepa koža pomaže da izgledate i osjećate se dobro. Zato naši stručnjaci neprestano istražuju funkcije kože i produbljuju razumijevanje njenog mikrobioma, a prije svega kako NIVEA proizvodi djeluju u skladu s vašom kožom. Pripremili smo odgovore na vaša najčešće postavljana pitanja.

ŠTO JE MIKROBIOM KOŽE?

To je nevidljivi sloj koji prekriva cijelo tijelo, a sastoji se od raznih prirodnih bakterija. Te bakterije djeluju u skladu s kožom, stimuliraju njezin imunološki sustav i pomažu u uklanjanju štetnih mikroorganizama. Mikrobiom je najlakše zamisliti kao dodatnu zaštitnu barijeru za kožu.

IMA LI MIKROBIOM I NEKO DRUGO IME?

Mikrobiom kože čine mnogi mikroorganizmi. Među njima se najintenzivnije proučavaju bakterije, jer su najvažnije za zaštitu kože. Mikrobiom se također može opisati kao mikroflora kože.

IMAMO LI MIKROBIOM I DRUGDJE U TIJELU?

Vjerojatno je najpoznatiji crijevni mikrobiom, odnosno crijevna mikrobiota, koja je izuzetno važna za održavanje ravnoteže u crijevima, ali također snažno utječe na zdravlje.

ZAŠTO SE SADA TOLIKO PRIČA O MIKROBIOMU?

Mnogo je čimbenika koji mogu poremetiti prirodnu ravnotežu mikrobioma kože - lijekovi, prehrana, stres, vremenski uvjeti i neprikladni higijenski proizvodi. Korištenje proizvoda za čišćenje i njegu koji održavaju ravnotežu mikrobioma kože, poput NIVEA proizvoda s oznakom „microbiome balance“, pomoći će u ograničavanju broja stresora u vašoj svakodnevnoj rutini.

MOGU LI VIDJETI BAKTERIJE?

Različite vrste prirodnih bakterija toliko su male da ih ne možemo vidjeti golim okom. U NIVEA laboratorijima za istraživanje proučavaju se mikroskopom ili molekularnom analizom u većim skupinama koje se nazivaju kolonije.

MOGU LI BAKTERIJE BITI ŠTETNE?

Čak i ako odmah pomislimo na nešto neugodno i štetno kad govorimo o bakterijama, one bakterije koje su prirodno prisutne na našoj koži tu su da nas zaštite. Izvrsno surađuju s imunološkim sustavom kože i bore se protiv štetnih bakterija iz okoline koje mogu izazvati upalu.

KAKO MOGU ČUVATI SVOJ MIKROBIOM KOŽE?

Možete smanjiti broj čimbenika za koje znamo da oštećuju mikrobiom. Osim toga, u svakodnevnu njegu kože uključite proizvode nježne prema vašoj koži, poput NIVEA proizvoda s oznakom "microbiome balance".

KOJE SU VRSTE BAKTERIJA PRISUTNE NA MOJOJ KOŽI?

Razlikujemo tri glavne vrste bakterija koje su prisutne na površini kože - Staphylococcus, Propioni i Coryne. Sve tri moraju biti u prirodnoj ravnoteži radi optimalnog funkcioniranja zaštitnog sloja kože.

ŠTO ZNAČI PH-VRIJEDNOST?

Ljestvica pH govori nam je li proizvod alkalni ili kiseli. Prirodni pH vaše kože je između 4,5 i 5,5, što je blago kiselo. Na primjer, voda za piće ima neutralni pH 7, dok alkalni sapun ima pH između 8 i 10. To može utjecati na pH vaše kože.

ZAŠTO SU NIVEA “MICROBIOME BALANCE” PROIZVODI OPTIMALAN IZBOR ZA KOŽU?

NIVEA proizvodi za tuširanje s oznakom "microbiome balance" blagi su i imaju neutralnu pH vrijednost koja podržava blago kisele uvjete potrebne za održavanje mikrobioma kože u ravnoteži. NIVEA losioni za tijelo s oznakom "microbiome balance" također imaju blagi sastav koji značajno poboljšava razinu hidratacije u koži i čini je znatno mekšom i glađom. Dokazano je da svi NIVEA proizvodi za „microbiome balance“ održavaju prirodnu ravnotežu mikrobioma kože.