BAJKAONICA

Uspješno završena šesta godina održavanja NIVEA projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“

O PROJEKTU

BAJKAONICA – JER ODRASTANJE MOŽE BITI DJEČJA IGRA

Završena je šesta godina održavanja projekta društvene odgovornosti „Neka odrastanje bude dječja igra“ kojem je glavna tema i ove godine bila važnost pripovijedanja. Projekt koji tvrtka Beiersdorf uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske ove se godine po prvi puta provodio s pripovjedačkim programom "Bajkaonica" po gradovima i otocima na Jadranu. Ambasador projekta, glumac Zijah Sokolović u okviru bogatog programa aktivnosti održao je "Bajkaonice" na kojima je sudjelovalo čak 858 predškolaraca i djece od 01. do 04. razreda na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku.
price-za-laku-noc

Šesta godina projekta

U sklopu aktivnosti projekta ove godine za 47 voditelja iz Društava „Naša djeca“ održana je u rujnu edukacija volontera-pripovjedača. Tijekom listopada i studenog u 28 Društava „Naša djeca“, koja sudjeluju u projektu, održano je 107 "Bajkaonica" na kojima je sudjelovalo oko 3.100 djece. Ovogodišnjim projektom „Neka odrastanje bude dječja igra“ uz "Bajkaonice" po školama sa Zijahom Sokolovićem obuhvaćeno je gotovo 3.950 djece sa željom da se potiče dječji svijet mašte i bajki.  
Pet novih Društava "Naša djeca" na Jadranu koji su ove godine prvi puta obuhvaćeni projektom također su opremljena s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa "Bajkaonica", što će ostati trajno nasljeđe projekta za održavanje aktivnosti s djecom.

Kako bi promovirali čitanje i pripovijedanje kod djece i odraslih, u sklopu projekta izdano je drugo limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu 2“ s izborom od deset priča iz usmenog stvaralaštva za djecu. Priče je odabrao dr. sc. Branimir Mendeš, docent na Filozofskom fakultetu u Splitu, a prekrasnim ilustracijama uljepšala ih je umjetnica Marsela Hajdinjak. Izdanje predstavlja nastavak prošlogodišnjeg nakladničkog niza, a sadrži po prvi puta objavljene priče iz fundusa arhive Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Čitali smo i pripovijedali priče

Projekt su podržali Doris Pinčić Rogoznica i Luka Bulić koji su u sklopu aktivnosti promovirali projekt putem društvenih mreža. Također su sudjelovali na "Bajkaonici" organiziranoj u knjižnici "Medveščak" (Zagreb) tijekom listopada na kojoj su djeci 3. razreda Osnovne škole Ivana Gundulića uz volontere Saveza čitali i pripovijedali, prepoznajući koliko je važno djeci pričati priče kako bi se razvijala i učila o svijetu oko sebe.

bajkaonica-price-influenceri


SVIJET PRIPOVIJEDANJA

SAZNAJTE VIŠE O BAJKAONICI

Ove godine naša Bajkaonica nastavlja dalje, jer želimo da pripovijedanje priča živi u svakodnevnom životu i ponovno uveseljava djecu i odrasle.

Aktivnosti u sklopu projekta

Pozivamo vas da nam se pridružite na Bajkaonici. Pregledajte raspored svih Bajkaonica koje se održavaju, pridružite nam se i zaronite u čarobni svijet priča!

Zašto pričati priče?

Odakle dolazi dječja fasciniranost pričama i zašto je važno pripovijedati djeci saznajte u kratkom tekstu naše suradnice Ksenije Rožman.
djecje-bajke

Pričajmo im priče

Jeste li znali da pripovijedanjem priča djeci obogaćujete rječnik i čak inicirate pisanje, jer će nakon odslušane priče dijete htjeti napisati svoju i ispričati ju?