ZAŠTO PRIČATI PRIČE?

RIJEČ STRUČNJAKA

Tko je ikada pokušao pričati priču pred dječjom publikom, uvijek će iznova biti začuđen kako djeca tijekom pričanja gotovo zaboravljaju stvarnost, kako točno zadržavaju priču u pamćenju i kako je i nakon puno mjeseci ili čak godina mogu ispričati. Odakle dolazi ta fasciniranost i zašto je važno pripovijedati djeci saznajte u kratkom tekstu naše suradnice Ksenije Rožman.

„Priče su darovi ljubavi.“ Lewis Caroll

Djeca rastu kroz razne svjetove. Svijet je u stalnom pokretu. Nižu se događaji, doživljaji, mnogo pitanja i mnogo snova. Odgovori dolaze, ali nerijetko sporo i ne potpuno jasno. Razvojne potrebe djeteta svake dobi velike su. Posebno su izražene u onih koji se nalaze u složenim uvjetima današnjeg učenja, u školstvu napetom između tradicionalnog i modernog načina, u kojem se i učitelji teško snalaze. Ovo vrijeme nudi i mnogo olakšica, koje su često pune zamki: gotovo sve se može naći u hiper-prostoru, u čarobnom prostoru „neta“ gdje samo klikneš i odgovor je na tanjuru. No, već i vrapci znaju da taj „tanjur“ ne nudi samo zdravu hranu. Zato zavirimo u vrt mudrosti, prisjetimo se starih dobrih istina i filozofa koji nikada nisu zaboravili vrijednost ljudske povezanosti kao jedine prilike da budemo istinski sretni.

pricanje-prica-nivea
Ksenija Rožman profesorica je hrvatskog jezika, dramska pedagoginja i voditeljica kulturne djelatnosti u Centru mladih „Ribnjak“ gdje organizira i provodi dramsko - pedagoške programe, kulturne aktivnosti i  vodi umjetničke programe s djecom i za djecu (2003. godine - zajedno s mladim suradnicima dobitnica je posebne Nagrade za kazališno istraživanje Festivala kazališnih amatera Hrvatske).
Predsjednica je Udruge „Punkošipak“ namijenjene kazališnim aktivnostima mladih.

Vrijednost ljudske povezanosti

To - to je ono divno mjesto dječje potrebe za ljudskim kontaktom, za putovanjem od svijeta do svijeta na krilima mašte isprepletene stvarnošću, za nekom pričom kroz koju će dijete pogledati dalje od ovoga „sada“, kojom će unijeti red u ovaj zbunjujući vrtlog pitanja i odgovora, koja će ga na trenutak odmaknuti od stvarnosti, ali ne tako da mu ponudi čarobni štapić i vječno ga uspava pored patuljastog ekrana. To je prilika da probudimo dječji unutarnji svijet, da uz moć nježnog, ali jasnog, bajkovitog, ali i prirodnog  govora djeci ispričamo priču zbog koje će im oči postati veće, srce udarati jače, zbog koje će navijati za pobjedu dobra nad zlom.

Neka odrastanje bude dječja igra

Sve to postiže se pričanjem priča. Razvija se sposobnost slušanja, snage karaktera, razvoja osobnosti. Albert Einstein je rekao da ako želimo inteligentnu djecu, treba im pričati priče, a ako želimo još inteligentniju djecu, treba im pričati još priča. Pričanjem priča postižemo bliskost s djecom na  način koji oni žele. Razvija se govor kao moćno sredstvo ljudske komunikacije, moćnije od zamki suvremene tehnologije. Pričanjem priča pripitomljujemo stvarnost, spajamo unutarnji i vanjski svijet. NIVEA i Savez društava Naša djeca Hrvatska ustraju u želji da roditeljima - odgoj bude dar ljubavi, a djeci - neka odrastanje bude dječja igra!

NAGRADNI NATJEČAJ

Svaki tjedan smo čak 3 dobitnika nagradili NIVEA poklon paketom iznenađenja!
bajkaonica-natjecaj

Koja je vaša omiljena bajka iz djetinjstva i zašto?

Odgovorom na pitanje sudjelujete u nagradnom natječaju - svaki tjedan nagrađujemo čak 3 dobitnika NIVEA poklon paketom iznenađenja!