Što sprječava ispadanje kose kod žena?

Gubitak kose: savjeti i informacije

Ispadanje kose - te riječi najčešće podsjećaju na muškarce, ćelavost i vlasište s krugovima bez kose. Nažalost, i mnoge žene muči gubitak kose. Zato vam donosimo simptome, uzroke i učinkovite tretmane za ispadanje kose kod žena.

Ispadanje kose ne znači nužno gubitak kose

Simptomi gubitka kose

Ispadanje kose nije nužno simptom gubitka kose. U prosjeku gubimo 100 vlasi dnevno. Ipak, čim se taj broj osjetno poveća, uzrok može biti gubitak kose. 

Poznat i kao alopecija, gubitak kose je u pravilu zapisan u genima i nije isključivo muški problem: žene također može pogoditi genetski gubitak kose, što ne znači nužno da su osuđene na ćelavost. 
Nekoliko vlasi na jastuku nije razlog za paniku, naime ispadanje kose varira od dana do dana i nije znak da bolujete od alopecije.

Četke za kosu

Ispadanje kose: do 100 vlasi dnevno je normalno

Kvaliteta četki i češljeva za kosu neka vam bude glavno mjerilo za njihov odabir. Prednost uvijek dajte prirodnim vlaknima i četkama s prirodnim čekinjama.

Koji su uzroci ispadanja kose?

Gubitak kose: uzroci

Uzroci za ispadanje kose nisu jednoznačni. Ako sumnjate na gubitak kose, svakako posjetite doktora jer ono može biti povezano s nekim drugim stanjima koja zahtijevaju individualnu dijagnozu.

Mogući uzroci za ispadanje kose:
  • Genetska predispozicija
  • Hormonalne promjene (trudnoća, menopauza...)
  • Veći poremećaji u tijelu (bolest štitnjače, pomanjkanje željeza, zarazne bolesti)
  • Loša ili nezdrava prehrana (stroga dijeta, radikalna promjena prehrane)
  • Nezdrav način života
  • Stres
  • Kožne bolesti (ponekad rezultat mikoze)
Dodatni uzroci za ispadanje kose
Pažljivo razmotrimo ovaj problem. Izbor pravih četki i češljeva ključ je savršene njege za kosu.

Zaustavite ispadanje kose

Ako ste upitali stručnjaka za savjet i potvrdio vam je gubitak kose, pažljivo razmislite o pravilnom tretmanu. Prije svega se konzultirajte s liječnikom, a zatim izaberite proizvode za njegu koji će u potpunosti odgovarati vašim potrebama.

Ne očekujte čudo

Na tržištu je mnogo proizvoda koji obećavaju da će zaustaviti ispadanje kose, ali ne postoji čudesni proizvod koji će vas preko noći spasiti od gubitka kose. Također, ako vjerujete da je vaš gubitak kose uzrokovan lošom prehranom, odmah posjetite doktora.

Trudite se voditi uravnotežen život - svjesno opuštanje i izbjegavanje stresa pomoći će vašoj kosi da počne opet zdravo rasti.

Evo kako spriječiti ispadanje kose:

  • Pijte dovoljno vode. Svakodnevno unesite 1.5 do 2 litre vode.
  • Smanjite stres koliko god je to moguće. Gubitak kose uzrokovan stresom je znanstveno dokazan, a svjesno opuštanje ga može spriječiti.
  • Ojačajte svoju kosu! Biotin i B vitamini mogu pomoći u sprječavanju gubitka kose. Dostupni su u obliku dodataka prehrani i ne jačaju samo kosu, već i nokte te vezivna tkiva.

Snažna kosa

Snažna kosa: bolje spriječiti nego liječiti

Snažna i gusta kosa ne samo da izgleda vrlo atraktivno, već je i odraz zdravlja.

Posavjetujte se sa stručnjakom

Bez domaćih dijagnoza: ako sumnjate na gubitak kose, uvijek prvo idite liječniku

Važna informacija: ovaj članak sadrži samo opće savjete i ne bi ga smjeli koristiti kao osnovu za dijagnozu ili samostalno izvedene tretmane. Isto tako, nije zamjena posjetu liječniku.

Čak i kad opazite veće ispadanje kose nego inače, nema razloga za paniku, jer ispadanje kose zna varirati. No ako sumnjate na gubitak kose, svakako porazgovarajte sa svojim doktorom kako biste saznali postoji li profesionalni tretman za vaše stanje.

Ne zaboravite

Bolje je biti oprezan: gubitak kose shvatite ozbiljno i u slučaju sumnje posavjetujte se s liječnikom.