AKTIVNOSTI U SKLOPU PROJEKTA

Likovi iz priče Leopard i dječak oživjeli u Bajkaonici

Predstavljanjem ilustrirane slikovnice obilježeno završno događanje ovogodišnjeg projekta društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra".

Predstavljanjem limitiranog izdanja ilustrirane slikovnice "Leopard i dječak" je, u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu, završio ovogodišnji projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" kojem je glavna tema bila pripovijedanje, a koji NIVEA i Savez društava Naša djeca Hrvatske provode već četvrtu godinu u mnogim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

U okviru aktivnosti u posebno osmišljenom kutku za pripovijedanje Bajkaonici, nastale su i nezaboravne priče koje su ispričala djeca iz Društava Naša djeca, a na nagradnom NIVEA natječaju za najljepšu priču, s najviše glasova djece i odraslih odabrana je priča „Leopard i dječak“, koju su osmislila djeca iz Društva Naša djeca Zabok. Poznata hrvatska ilustratorica i animatorica Ivana Guljašević Kuman oživjela je svojim maštovitim ilustracijama leoparda i dječaka Zvonkeca, a glumac Zijah Sokolović dao im je glas i ispričao njihovu priču o prijateljstvu.

Teatar Poco Loco, umjetnička organzacija koja okuplja profesionalne glumce, glazbenike, redatelje, dramaturge, vizualne umjetnike i dramske pedagoge u svrhu istraživanja novih izričaja u kazalištu za djecu i mlade, danas je ekskluzivno za prisutne udahnula život glavnim protagonistima priče, leopardu i dječaku Zvonkeca.

Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut je i proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te priprema priručnika za voditelje Bajkaonice. Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole, vrtiće, knjižnice, bolnice te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte resornih ministarstava znanosti, obrazovanja, kulture, demografije, obitelji, mlade i socijalne politike.

RASPORED BAJKAONICA U STUDENOM

Studeni mjesec je i NIVEA mjesec pripovijedanja, pa vas sve pozivamo da nam se pridružite na Bajkaonici. U prilogu se nalazi raspored svih Bajkaonica koje se održavaju ovaj mjesec. Pridružite nam se i zaronite u čarobni svijet priča.

 DND DATUM MJESTO VRIJEME   VODITELJI
 BAKAR 6.11. GRADSKA KNJIŽNICA BAKAR 18h Elda Jurišić i Aldena Halilović
  29.11 DJEČJI VRTIĆ „FIJOLICA“ BAKAR 9.30 h  
 BJELOVAR 22.11. DND Bjelovar, Masarykova 8. 10h Mira-Ankica Klarić i Vjeruška Štivić
24.11.   10h  
 ČAKOVEC 14.11. Školska knjižnica OŠ Ivanovec 16h Irena Levačić, Tanja radiković
  17.11.   16h  
  30.11.   16h  
 JASTREBARSKO 3.11. prostor Žitnice u Perivoju (DND Jastrebarsko) 10h Martina Tunuković
 KARLOVAC 17.11. Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", Odjel za predškolsku djecu 17h Renata Sumina, Renata Kučan i Jasmina Rendulić
  22.11.   11.30h  
 KOPRIVNICA 4.11. Centar grada Koprivnice 10h Nikol Bali
 KUTINA 13.11. OŠ Stjepana Kefelje Kutina 12.30h Helena Ćošić
  17.11. Područna školi Jamarice (OŠ B.Jaruga) 11.30h Sanja Rašo Čar
  21.11. OŠ Banova Jaruga 17.30h Sanja Rašo Čar
  25.11. DND Kutina, Kralja P. Krešimira IV br. 53 10h Helena Ćošić
 PRELOG 8.11. Knjižnica i čitaonica grada Preloga vrijeme će biti naknadno objavljeno Kristina Najman
 POREČ 9.11. DND Poreč, Trg kneza Branimira 2 10h Snježana Lehman
 RAVNA GORA 7.11. Ravnogorska knjižnica- prostorija DND Ravna Gora 16.30h Dragica Glad Dožaić
  14.11.   16.30h  
  23.11.   16.30h  
 SVETI KRIŽ ZAČRETJE 2.11. Knjižnica OŠ Sveti križ Začretje 17h Jadranka Dragčević
  9.11.   17h Paula Krznar
  16.11.   17h Jadranka Dragčević
 VELIKO TRGOVIŠĆE 14.11. Prostor dječjeg vrtića Rožica 10h Katarina Šipek
  20.11.   10h
  27.11.   13h
 VINKOVCI 15.11. Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci 17h Snježana Matak
  29.11.   17h  
 ZABOK 17.11. Igraonica "Kutić slikovnica", DND Zabok 17h Lorena Martinić
  25.11. Gradska knjižnica K.Š. Gjalski, Stjepana Radića 1, Zabok 11h  

BAJKAONICE SU NOVA CARSTVA PRIPOVIJEDANJA

NIVEA je na konferenciji za medije predstavila ovogodišnji projekt društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" koji provodi u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske te glavnu ovogodišnju temu - PRIPOVIJEDANJE.

O važnosti pripovijedanja pričao je poznati glumac i pripovjedač Zijah Sokolović u posebno osmišljenom kutiću Bajkaonici. "Pripovijedanje je važan dio odrastanja svakog djeteta. Drago mi je što mogu podržati ovaj projekt jer sam svjestan važnosti pripovijedanja u svakodnevnom životu, a posebno me veseli što će djeca u posebno osmišljenim kutićima Bajkaonicama uz pomoć volontera Društava moći i sama sudjelovati u ovom svijetu priča.", rekao je Zijah Sokolović.


Pripovijedanje je aktivnost koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine. Kako pripovijedanja nema bez pripovjedača, ovogodišnjim projektom omogućena je edukacija 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca. Oni su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja koje će provoditi u svom svakodnevnom radu s djecom. Uz edukacije, Društva su dobila potrebnu opremu za provođenje tih aktivnosti, a posebno osmišljeni kutak za pripovijedanje nazvan je Bajkaonica.


Dizajn je osmislila dizajnerica i kostimografkinja Goranka Vlahović iz studija Pleat pls. Sastoji se od nekoliko ključnih elemenata - stolca, tepiha, lampe, vizuala projekta, posebne opreme za pripovjedača i dodatnog rekvizita Pu(T)ne torbe priča dizajnerice Tee Janković te šarenih jastučića za djecu. Posebnog ovog kutka je u njegovoj mobilnosti, što omogućava Društvima naša Djeca Hrvatske da program pripovijedanja provode u svojim lokalnim zajednicama izvan matičnog Društva (u vrtićima, školama, knjižnicama, bolnicama).


U studenom će se održati NIVEA mjesec pripovijedanja s nizom besplatnim Bajkaonica diljem Hrvatske. Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut će se proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te izdati priručnik za voditelje Bajkaonice. Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole i vrtiće te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte Ministarstva obrazovanja.


BAJKAONICA ZA RODITELJE I DJECU

Bajke i priče su blago prisutno u svim narodima svijeta već stoljećima, koje se usmenom i pismenom predajom prenose kako bi odgajale nove generacije. U današnje vrijeme, užurbani životni stil i pojava novih tehnologija napravili su da živa riječ polako postaje samo odraz prošlosti. Ipak, priče su iznimno važne jer potiču maštu, razvijaju je, i uče djecu.

Slušajući bajke dijete razvija bogat unutrašnji život, vrlo aktivan i vrlo poticajan za njegov kasniji razvoj kao individualca. Slušajući priče, dijete oblikuje i svoj vlastiti svijet, svoju vlastitu riječ i govor.


Upravo zato su u sklopu NIVEA mjeseca pripovjedanja, Savez Društava naša djeca Hrvatske i NIVEA u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Jastrebarsko održali su edukativnu radionicu na temu pripovjedanja. Voditeljice radionice Nikolina Luketić i Martina Tunuković prisutnim su roditeljima i djeci približile ulogu pripovjedanja u odrastanju djece te prenijele tehnike kojima se isto može učiniti dodatno zanimljivijim za mališane. Uz predavanje, gosti radionice su iz prve ruke imali priliku vidjeti i čuti kako to rade educirani volonteri iz DND-a Jastrebarsko, kojima su u pričanju pomagala i sama djeca.


Radionica je održana u sklopu NIVEA projekta ''Neka odrastanje bude dječja igra'' koji se provodi četvrtu godinu zaredom te ukazuje na važnost igre za dječji razvoj. Educirani volonteri Društava naša djeca, koji su prošli edukaciju u sklopu projekta, provode i nastavit će provoditi besplatne radionice - Bajkaonice za roditelje i djecu diljem Hrvatske i u mjesecima koji dolaze.