Ljeto u gradu

Može li ljeto u gradu biti zabavno? Iva i baka Marica znaju kako!

Priča

Djevojčica Iva živi u Komletincima, malom selu prepunom zelenila, livada, šarenih dvorišta i razigrane djece. Iva jako voli svoju baku Maricu koja živi u gradu. Baku voli, ali ne voli visoku zgradu u kojoj je baka. Sve su zgrade visoke, sive i u njima živi puno ljudi. Iako jako voli svoju baku praznici u gradu nisu joj bili zanimljivi.

Sve do ove godine. Kao i svaki put kada bi došla tužno je gledala kroz prozor. Nigdje nije vidjela djecu. Ove ljetne praznike baka ju je upoznala s Marijom, Markom i Larom. Mislila je Iva da će biti igre i trčanja, no oni su joj pokazivali najnovije igre na mobitelu, dopisivali su se u raznim grupama i slušali glazbu.

Vidjela je baka Ivinu muku pa joj je pokazala komadić zemlje ispred ulaza u zgradu. Predložila joj je da odu na tržnicu, kupe cvijeće i ukrase ulaz. Nakon što je cvijeće kupljeno počele su ga saditi. Kada su ih ostala djeca vidjela poželjela su pomoći. Bilo je tu puno smijeha i dobre zabave. Baki Marici je srce sretno od miline zaigralo. Ubrzo je cijeli ulaz mirisao i šarenio se u duginim bojama. I drugu djecu je radostan smijeh privukao.

Malo po malo su se poput pčelica na cvijet okupili oko Ivinog ulaza. Zaboravili su na računala i mobitele i zaigrali lovice i žmire. Jedna susjeda je ispekla kiflice, a druga donijela sok od bazge. Iva je napokon imala prijatelje i u gradu.

Kada je morala poći kući Marija i Lara su prozvane čuvaricama cvijeća i obećale su Ivi da će joj slati fotografije cvijeća. A za zimske praznike će one doći na selo i upoznati Ivine prijatelje. I da – bila je to najljepša zgrada u gradu.


DND Vinkovci

drustvo-nasa-djeca-vinkovci

DND Vinkovci je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnoga društva. Društvo je osnovano 1996. s ciljem organizacije kvalitetnog slobodnog vremena djece i mladih u vrijeme Domovinskog rata i u poraću. Rad DND-a od tada pa sve do sada počiva na vrijednostima i pravima propisanima Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Na osnovu rada DND Vinkovci, Dječji odjel Opće bolnice Vinkovci dobio je prestižni naziv „Dječji odjel – prijatelj djeteta“ (2008.), a Grad Vinkovci nosi naziv „Grad vinkovci – prijatelj djece“ (2011.). Aktivnosti po kojima je DND prepoznatljiv su Dječji tjedan, Dan obitelji, kreativne radionice, pomoć djeci slabijeg imovinskog statusa i druge.

http://dndvk.hr/