Čiri-biri-bajka

DRUŠTVENA IGRA NAMIJENJENA DJECI OD 7 GODINA NAVIŠE.

Čiri-biri-bajka je društvena igra namijenjena djeci od 7 godina naviše. Igrači istražuju svijet bajki i kreiraju vlastitu priču koristeći razne igraće ploče, žetone i karte, a u njoj nema eliminacije igrača, čime se potiče timski rad i osjećaj zajedništva. Bazira se na pripovijedanju i svaki igrač svojevremeno prezima ulogu pripovjedača te tako svi sudjeluju u stvaranju zajedničke bajke. Pravila igre su jednostavna te služe samo kao struktura bajke i poticaj za inspiraciju pripovijedanja.
image-3
image-2
slika-3

Bajka ima veliku ulogu u razvoju i odgoju djeteta već od najranije dobi. Ona djetetu pruža pustolovinu, slobodu maštarenja, postignuće i na suptilan način daje rješenja na brojne probleme i situacije pripremajući ga tako za budućnost. Kroz komunikaciju putem pripovijedanja možemo osluškivati djetetove potrebe i uvidjeti nove načine za njihovo zadovoljavanje.

Čiri-biri-bajka je društvena igra u kojoj igrači istražuju svijet bajki i kreiraju vlastitu priču koristeći razne igraće ploče, žetone i karte. Igra je kooperativna i u njoj nema eliminacije igrača, čime se potiče timski rad i osjećaj zajedništva. Bazira je na pripovijedanju i svaki igrač svojevremeno preuzima ulogu pripovjedača, te tako svi sudjeluju u stvaranju zajedničke bajke. Mehanika igranja osim pripovijedanja uključuje i igru uloga, memoriju i strategiju, te kombiniranje modularnih elemenata kojima se gradi mapa svijeta bajke koja se priča. Jednostavno složite svog lika i krenite u bajkovitu avanturu u kojoj se sve dešava baš onako kako vi to zamislite! Pravila igre su jednostavna te služe samo kao struktura bajke i poticaj za inspiraciju pripovijedanja.

Igrom stvaramo opušteno i pozitivno ozračje koje ima veliki utjecaj na proces učenja i spoznavanja; a kroz igru Čiri-biri-bajka potičemo jezičnu kreativnost, izražavanje i potpuno oslobađanje mašte. Namijenjena je svima i na zabavan način može povezati različite generacije jer godine i iskustvo nisu prednost ili mana. Preporučen uzrast je od sedam godina nadalje jer igra sadržava kartice s kojih se treba kratko pročitati zadatak, no i mlađi igraći mogu jednostavno igrati uz moderatora igre.

Igra Čiri-biri-bajka je nastala kao produkt diplomskog rada na Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu pod mentorstvom prof. Nenada Dogana, asistentice Romane Kajp i komentorice s Učiteljskog fakulteta prof. Marine Gabelice.


Slavica Farkaš - magistra dizajna vizualnih komunikacija

U Puli 2009. godine završila srednju stručnu spremu za zanimanje grafičkog dizajnera. Diplomirala 2015. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu - Studij dizajna, odjel vizualnih komunikacija. Jedan od najvećih interesa joj je dizajn namijenjen djeci te ilustracija. Igra Čiri-biri-bajka nastala je iz želje i entuzijazma da stvori nešto što će biti zabavno i korisno djeci, a i njihovim roditeljima, učiteljima, odgajateljima i drugima.