NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA

U suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske, NIVEA je uspješno provela veliki projekt društvene odgovornosti treću godinu zaredom. Hvala svima na sudjelovanju!

O PROJEKTU

Neka odrastanje bude dječja igra

Društveno odgovorni projekt provodi tvrtka Beiersdorf u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske s ciljem da se obiteljima diljem zemlje omogući kvalitetno druženje kroz igru. Ovogodišnja tema je IGRAČKA.

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative "NIVEA - stalo nam je do obitelji" kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.

Dugogodišnji partner na projektu je Savez društava Naša djeca Hrvatske, nevladina i neprofitna udruga građana koja okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima Naša djeca (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu.

Ovogodišnja tema projekta je IGRAČKA, ključni dodatak djeci u igri. Igračke su iznimno važne za psiho-fizički razvoj djeteta, stjecanje socijalnih vještina, sklapanje prijateljstava i stvaranje različitih međusobnih odnosa.

Kroz projekt će se ove godine održati niz aktivnosti - edukacije volontera Društava naša djeca, tribina namijenjena stručnoj javnosti, NIVEA Dječji tjedan, radionice za roditelje i djecu te završna izložba igračaka. Priključite nam se!

Čiri-Biri-Bajka: Upoznajte pobjedničku igračku!

Mlada magistrica dizajna i vizualnih komunikacija Slavica Farkaš sa svojom društvenom igrom Čiri-Biri-Bajka pobjednica je NIVEA natječaja u sklopu društveno odgovornog projekta "Neka odrastanje bude dječja igra". Pobjedničku igračku odabrali ste s ukupno 2661 glasova!

Čiri-Biri-Bajka je društvena igra namijenjena djeci od 7 godina naviše. Igrači istražuju svijet bajki i kreiraju vlastitu priču koristeći razne igraće ploče, žetone i karte, a u njoj nema eliminacije igrača, čime se potiče timski rad i osjećaj zajedništva. Bazira se na pripovijedanju i svaki igrač svojevremeno prezima ulogu pripovjedača te tako svi sudjeluju u stvaranju zajedničke bajke. Pravila igre su jednostavna te služe samo kao struktura bajke i poticaj za inspiraciju pripovijedanja. “Bajka ima veliku ulogu u razvoju i odgoju djeteta već od najranije dobi. Ona djetetu pruža pustolovinu, slobodu maštarenja, postignuće i na suptilan način daje rješenja na brojne probleme i situacije pripremajući ga tako za budućnost. Kroz komunikaciju putem pripovijedanja možemo osluškivati djetetove potrebe i uvidjeti nove načine za njihovo zadovoljavanje.”, dodala je dizajnerica.

Pobjednički prototip igračke producirat će se u limitiranom izdanju i koristiti u edukativne svrhe. Sva Društva Naša djeca Hrvatske, njih ukupno 96, dobit će svoj primjerak društvene igre Čiri-Biri-Bajka te na taj način upotpuniti ovogodišnji NIVEA projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“.


IGRAČKE

Nagradni natječaj

Prototipove igračaka izradile su četiri dizajnerice, vodeći se misijom projekta - kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz igru. Više o svakom prototipu možete saznati klikom na igračku koja vas zanima, a upravo vaši glasovi odlučili su koja igračka će biti izrađena u limitiranoj seriji. Pobjedničku igračku poklonit ćemo partnerima projekta koji će ju korisiti u daljnjem radu s djecom.


ciribiri

Čiri-Biri-Bajka

Društvena igra u kojoj igrači istražuju svijet bajki i kreiraju vlastitu priču koristeći razne igraće ploče, žetone i karte. Svaki igrač je ujedno i pripovijedač. Autorica: Slavica Farkaš.

Broj glasova (na dan 6.10.): 2661

Više o igri Čiri-Biri-Bajka 

Linear

Igračka koja služi za osmišljavanje raznih prizora kombiniranjem ponuđenih formi. Sastoji se od 3 različite drvene daščice (ravnala) na kojima se nalaze perforirane forme koje služe za ocrtavanje. Autorica: Adriana Pavelić.

Broj glasova (na dan 6.10.): 320

Više o igri Linear

putna-1

Pu(t)na torba priča

Društvena igra u kojoj dijete i roditelji razvijaju svoju priču uz pomoć različitih likova koji su oblikovani asimetrično i bez detalja kako bi potaknuli kreativnost i dječju maštu. Autorica: Tea Janković.

Broj glasova (na dan 6.10.): 926

Više o igri Pu(t)na torba priča 

Moje malo čudo(vište)

3D plišana puzzla koja se sastoji od različitih dijelova (glava, šape, tijelo) uz pomoć koje se uči anatomija i omogućava razvijanje vještina socijalizacije. Autorica: Iva Risek.

Broj glasova (na dan 6.10.): 659

Više o igri Moje malo čudovište

image

SVIJET IGRE

Zakoračite u čaroban svijet igre i igračaka!

Igra je spontana, intelektualna i tjelesna aktivnost djeteta kao sastavni dio procesa odrastanja i razvijanja osobnosti i to s pedagoškog i psihološkog gledišta. Igra je ujedno i sredstvo odgoja i obrazovanja, a značajan je čimbenik u razvijanju stvaralačkih sposobnosti. Igra je ujedno i čin zabave, razonode i rekreacije. Podčinjena je različitim sustavima manje – više blagim unutar zadanih pravila koja najčešće vode do gubitnika i pobjednika. No, razlikujemo i čitav niz igara kojima nije ishodište pobjeda ili gubitak već naprosto razonoda i kreativno provođeno vrijeme s ponuđenim alatima, tj. igračkama. Svakako je kreativni proces igre vrijedniji od nadmetanja no i jedan i drugi pristup u igri zasigurno doprinosi razvoju intelektualnih potencijala djeteta kao i razvijanje fizičke spretnosti ili potiče maštovitost.DOGAĐANJA

Aktivnosti i događanja

U sklopu projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra”  održat će se različite aktivnosti koje uključuju edukaciju volontera Društava Naša djeca, konferenciju za medije prilikom predstavljanja projekta, tribinu namijenjenu stručnoj javnosti o važnosti igre i igračke, besplatne radionice za roditelje i djecu diljem Hrvatske, NIVEA Dječji tjedan te završnu izložbu s igračkama koje su nastale tijekom projekta.