spriječite mrlje od znojenja

Zaustavite nastanak mrlja od znojenja


ZAŠTO JE ZNOJENJE NUŽNO?

Iako znojenje asociramo s neugodnim mirisima, bez njega bismo doživjeli srčani udar. Naša prirodna tjelesna temperatura je 37 °C, a ako postane viša zbog vrućine ili emocionalnog stresa, znoj će ishlapiti na površini kože kako bi nas pomogao ohladiti.

Činjenice o znojenju

Ne nastaje sav znoj na isti način. Zapravo, postoje dvije različite vrste znoja koje proizvode dvije različite žlijezde.
ŽLIJEZDE KOJE UZROKUJU ZNOJENJE

Žlijezde koje uzrokuju znojenje

Ekrine žlijezde koje se nalaze u dlanovima, stopalima i na čelu, proizvode znoj sastavljen iz 99 % vode, zato gotovo da nema mirisa. Apokrine žlijezde koje se nalaze u predjelu pazuha su u velikoj mjeri odgovorne za vaš jedinstven tjelesni miris. Te žlijezde su posebno aktivne kad se bavite fizičkom aktivnošću, kad ste uznemireni ili izloženi stresu. Zato smo razvili NIVEA MEN Deep liniju koja pruža 48-satnu zaštitu čak i u najstresnijim situacijama.


4 najčešće točke znojenja

Vrućina i intenzivna fizička aktivnost najčešći su uzroci za povišenje tjelesne temperature. Jednak, iako manje opazan učinak imaju brojne tjelesne funkcije - sve od probavljanja ručka do neprestanih lančanih reakcija u mozgu proizvodi toplinu i posljedično malo znoja.

Čelo

Sjaj na čelu tijekom vrućih dana ili intenzivne aktivnosti normalan je odaziv tijela na povišenu tjelesnu temperaturu. No kao što osobe sklone nervozi dobro znaju, stresne i emocionalne situacije mogu izazvati pojavu kapljica znoja na obrvama. Pretjerano znojenje može biti posljedica neuravnoteženog živčanog sistema, kad se tijelo fizički priprema na šok ili stres.

Dlanovi

Znojni dlanovi mogu biti problem u društvenim interakcijama, jer onemogućuju stisak ruke. Studije su pokazale da sindrom znojnih dlanova može biti nasljedan, no pri većini su znojni dlanovi posljedica stresa, odnosno nervoze. To ne vrijedi samo za znojne dlanove - stresne situacije mogu uzrokovati znojenje i ostalih dijelova tijela.

Pazusi

Čak i ako imate tu sreću da ostali dijelovi vašeg tijela ne azhtijevaju pretjeranu brogu, ne možete izbjeći znojenje pod pazusima gdje se nalazi veliki broj apokrinih žlijezdi. Premda je znojenje i neugodne mirise moguće kontrolirati s učinkovitim antiperspirantom, određeni postotak muškaraca svejedeno pati zbog prekomjernog znojenja koje stručno nazivamo aksilarna hiperhidroza.

Stopala

Na stopalima je više žlijezda znojnica nego bilo gdje drugdje na tijelu, što donekle pojašnjava zašto su stopala sklona razvoju neugodnih mirisa. Neprikladna obuća iz umjetnih materijala koju nosite dan za danom definitivno ne pomaže.

DA

  • Odlučite se za manje prianjajuću odjeću koja omogućuju koži da lakše diše i ne znoji se ispod preuske odjeće.
  • Postoji puno materijala koji su otporni na znojenje i zato su idealni kao »osnovni sloj« tijekom zime.
  • Tijekom vrućih ljetnih dana odlučite se za prirodna vlakna koja koži omogućuju da diše. Što je vaša odjeća laganija i manje prianjajuća, bolje za vas.
  • Možete isprobati i posebne dodatke poput jastučića za pazuhe koji nude dodatnu zaštitu od pretjeranog znojenja.

NE

  • Ne zanemarujte svoja stopala! Većina žlijezda znojnica nalazi se upravo tamo, zato dobro razmislite o izboru prave obuće.
  • Izbjegavajte platnene cipele i radije izaberite kožne cipele.
  • Za dodatnu zaštitu se pobrinite da izmjenično nosite nekoliko pari obuće.
  • Preskočite sintetične i jeftine materijale koji ometaju odgovarajuće kruženje zraka, što može uzrokovati prekomjerno znojenje.
  • Ne zaboravite provjeriti vremensku prognozu - zadnje što želite su nepotrebni slojevi odjeće koji će potaknuti znojenje i neprivlačne mrlje od znoja na odjeći.