znojenje-muskaraca

Zaustavite nastanak mrlja od znojenja

Zašto je znojenje nužno?

Iako znojenje asociramo s neugodnim mirisima, bez njega bismo doživjeli srčani udar. Naša prirodna tjelesna temperatura je 37 °C, a ako postane viša zbog vrućine ili emocionalnog stresa, znoj će ishlapiti na površini kože kako bi nas pomogao ohladiti.

Činjenice o znojenju

Ne nastaje sav znoj na isti način. Zapravo, postoje dvije različite vrste znoja koje proizvode dvije različite žlijezde.

mrlje-od-znojenja

Žlijezde koje uzrokuju znojenje

Ekrine žlijezde koje se nalaze u dlanovima, stopalima i na čelu, proizvode znoj sastavljen iz 99 % vode, zato gotovo da nema mirisa. Apokrine žlijezde koje se nalaze u predjelu pazuha su u velikoj mjeri odgovorne za vaš jedinstven tjelesni miris. Te žlijezde su posebno aktivne kad se bavite fizičkom aktivnošću, kad ste uznemireni ili izloženi stresu. Zato je NIVEA razvila Stress Protect liniju dezodoransa koja pruža 48-satnu zaštitu čak i u najstresnijim situacijama.

4 najčešće točke znojenja

Vrućina i intenzivna fizička aktivnost najčešći su uzroci za povišenje tjelesne temperature. Jednak, iako manje opazan učinak imaju brojne tjelesne funkcije - sve od probavljanja ručka do neprestanih lančanih reakcija u mozgu proizvodi toplinu i posljedično malo znoja.

celo-znojenje

Čelo

Sjaj na čelu tijekom vrućih dana ili intenzivne aktivnosti normalan je odaziv tijela na povišenu tjelesnu temperaturu. No kao što osobe sklone nervozi dobro znaju, stresne i emocionalne situacije mogu izazvati pojavu kapljica znoja na obrvama. Pretjerano znojenje može biti posljedica neuravnoteženog živčanog sistema, kad se tijelo fizički priprema na šok ili stres.

znojni dlanovi

Dlanovi

Znojni dlanovi mogu biti problem u društvenim interakcijama, jer onemogućuju stisak ruke. Studije su pokazale da sindrom znojnih dlanova može biti nasljedan, no pri većini su znojni dlanovi posljedica stresa, odnosno nervoze. To ne vrijedi samo za znojne dlanove - stresne situacije mogu uzrokovati znojenje i ostalih dijelova tijela.

pazusi-znojenje

Pazusi

Čak i ako imate tu sreću da ostali dijelovi vašeg tijela ne azhtijevaju pretjeranu brogu, ne možete izbjeći znojenje pod pazusima gdje se nalazi veliki broj apokrinih žlijezdi. Premda je znojenje i neugodne mirise moguće kontrolirati s učinkovitim antiperspirantom, određeni postotak muškaraca svejedeno pati zbog prekomjernog znojenja koje stručno nazivamo aksilarna hiperhidroza.

znojenje-muska-stopala

Stopala

Na stopalima je više žlijezda znojnica nego bilo gdje drugdje na tijelu, što donekle pojašnjava zašto su stopala sklona razvoju neugodnih mirisa. Neprikladna obuća iz umjetnih materijala koju nosite dan za danom definitivno ne pomaže.

DA

  • Odlučite se za manje prianjajuću odjeću koja omogućuju koži da lakše diše i ne znoji se ispod preuske odjeće.
  • Postoji puno materijala koji su otporni na znojenje i zato su idealni kao »osnovni sloj« tijekom zime.
  • Tijekom vrućih ljetnih dana odlučite se za prirodna vlakna koja koži omogućuju da diše. Što je vaša odjeća laganija i manje prianjajuća, bolje za vas.
  • Možete isprobati i posebne dodatke poput jastučića za pazuhe koji nude dodatnu zaštitu od pretjeranog znojenja.

NE

  • Ne zanemarujte svoja stopala! Većina žlijezda znojnica nalazi se upravo tamo, zato dobro razmislite o izboru prave obuće.
  • Izbjegavajte platnene cipele i radije izaberite kožne cipele.
  • Za dodatnu zaštitu se pobrinite da izmjenično nosite nekoliko pari obuće.
  • Preskočite sintetične i jeftine materijale koji ometaju odgovarajuće kruženje zraka, što može uzrokovati prekomjerno znojenje.
  • Ne zaboravite provjeriti vremensku prognozu - zadnje što želite su nepotrebni slojevi odjeće koji će potaknuti znojenje i neprivlačne mrlje od znoja na odjeći.

Sprej ili roll-on?

Izbor između spreja i roll-ona je stvar osobne preferencije. Obje formule su iznimno učinkovite u zaštiti od znojenja, zato vaš izbor ovisi samo o vremenu, mjestu i načinu upotrebe. Provjerite široku ponudu NIVEA MEN dezodoransa.

roll-on-dezodorans

Dezodorans u obliku roll-ona – mali i praktičan

• Budući da ima manje od 100 ml, roll-on je idealan za ručnu prtljagu.
• Napredna NIVEA MEN formula spriječit će pojavu ljuskica.
• Roll-on željeno područje ispunjava većom količinom aktivnih sastojaka, zato je idealan za muškarce koji žele ublažiti znojenje i ne samo ukloniti neugodan miris.
• Za razliku od spreja koji može upotrebljavati više ljudi, vjerojatno vas nitko neće pitati može li posuditi vaš roll-on.

dezodorans-sprej

Dezodorans u spreju - višestruko koristan

• Osuši se brže od roll-ona. Ako vam je pak svaka sekunda važna, odaberite dezodorans u spreju.
• NIVEA MEN dezodoransi u spreju ne sadrže CFC plin i stoga su bolji za okoliš.
• Pružaju osvježavajući osjećaj, no sprejeve uvijek koristite u dobro prozračenom prostoru.
• Nakon nanosa je potpuno nevidljiv i zato je manja mogućnost da na tamnoj odjeći ostavi bijele mrlje.
• Sprejeve možete koristiti za cijelo tijelo.