bajkaonica-leopard

Leopard i dječak

Jednoga dana dječak Zvonkec je posjetio leoparda koji živi u zoološkom vrtu...

Priča

„Otvorite vrata, pustite ljude!“, tako započinje svaki dan u zoološkom vrtu „Životinjsko carstvo“ u koji dolazi mnogo ljudi i djece. Danas ga je posjetio dječak Zvonkec. On jako voli životinje, posebno leoparde pa je odmah otišao do leopardove nastambe i zadivljeno ga gledao. Njegove zelene oči utonule su u dubinu smeđih očiju leoparda koji kao da je želio nešto reći.

No nije mogao, rastužio se i udaljio. I Zvonkec je otišao. Do leopardove nastambe ubrzo je došla djevojčica sa psom. Leopard ih je zamišljeno promatrao. Svidjelo mu se kako se razumiju. Poželio je imati takav odnos sa Zvonkecom. Razmišljao je cijelo jutro i dosjetio se.

Pobjeći će iz zoološkog vrta. S ostalim životinjama izradio je plan bijega. Kad se spustio mrak životinje su izašle iz svojih kaveza. Oglasio se alarm. Prestrašeni slonovi pobjegli su glavom bez obzira. Dva su zapetljala surle pa počeli vući svaki na svoju stranu. Otpetljavši ih popadali su i polomili drvene nastambe magaraca.

Alarm je probudio čuvara koji je pozvao  vatrogasce. Žirafe su odjurile do izlaza i zapele o metalne vratnice. Sve su životinje jurile uokolo odvlačeći pažnju čuvaru i vatrogascima, a leopard je neopaženo izašao iz zoološkog vrta. Njuškao je pustim gradom tražeći Zvonkeca. Stigao je do škole.

Tu se Zvonkecov miris najjače osjećao. Pokušao je ući u školu, ali bila je zaključana. Legao je i zaspao u grmu kraj škole. Ujutro ga je probudilo školsko zvono. Ustao je i protrčao kroz školska vrata pokraj domara koji je raskolačio oči, uhvatio se za kosu zaboravivši da ima tupe koji mu je pao s glave.

Đaci su se počeli smijati i vrištati, a onda pobjegli. Leopard je nastavio put do Zvonkecovog razreda. Zastao je na vratima. Kad je ugledao Zvonkeca ušetao je i sjeo do njega. Učiteljica i đaci vrišteći su skočili na klupe. Leopard i Zvonkec su se gledali i mazili nesvjesni buke oko sebe. Razred je utihnuo.

Leoparda su vratili u zoološki vrt. Zvonkec ga je svakodnevno posjećivao. Dozvolili su mu  da ga hrani i igra se s njim. Vlasnik zoološkog vrta shvatio je da životinji trebaju prijatelji pa je nabavio još dva leoparda. Do istog zaključka došli su i Zvonkecovi roditelji i poklonili mu psića.

DND ZABOK

dnd-zabok-nivea

DND Zabok već dugi niz godina kontinuirano provodi programe, akcije i aktivnosti za djecu grada Zaboka u njihovom slobodnom vremenu. Osnovna zadaća Društva se očituje u izravnom radu s djecom i za djecu. DND Zabok svoje djelovanje temelji na volonterskom radu svojih članova, promicanju ideje o volonterstvu među mladima te pružanju mogućnosti edukacije, uključivanja i darovanja svog slobodnog vremena za dobrobit djece. Neke od aktivnosti po kojima je DND prepoznatljiv su: Dan igara, Dječji tjedan, Noć vještica, Prosinačke svečanosti, Mali fašnik, Humanitarne karaoke, Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, Kiki Tabor – međunarodni festival dječjeg filma…

http://dndzabok.hr