bajkaonica-mobitel

Pametni mobitel

Cendrin mobitel je poletio u vis i sletio u ukleto dvorište. Jesu li ga Zmaj, Mila i Cendro uspjeli naći?

Priča

Bližio se kraj ljeta. Zmaj, Mila i  Cendro vraćali su se s Prpinog rođendana. Na mobitelu su pregledavali sve što se događalo na ročkasu.

Cendro je htio provjeriti kako je njegova ekipa pobijedila u igricama X-BOX  i Fifa 17. Milu to nije zanimalo. Naguravali su se, navlačili. Mobitel je poletio u vis i sletio u ukleto dvorište. Cendro je očajno zaplakao.

Dvorište je bilo obraslo travom visokom do njihovih glava. Super za herbarij, ali to ih sad nije zanimalo. Prozori razbijeni, na ogradi je nedostajalo dasaka. Ukrašavala ih  je crna mačka. Sad je Cendro već tulio. Čuli su da u kući živi čudna žena.Nikamo nije odlazila, niti je tko dolazio k njoj. Pred kućom su se svađali kako doći do mobitela. Uz škripu vrata, na trijemu se pojavila starica sva u crnom. Skamenili su se.

„Kaj je deca? Iščete nekoga?“-upitala je blago. Šutjeli su užasnuto. „Pobirate za Črleni križ? Na, zapiši kaj sam platila.“ Mili je gurnula novac. „Teta...Baka...Mi ne pobiramo novac za Crveni križ.“  „Je a kaj unda trebate?“-pitala je mirno.  Ohrabrili su se i rekli što se dogodilo.  Pustila ih je da traže mobitel, a Milu je pozvala u kuću. Dok su dečki pretraživali dvorište, Mila je  pripremila sok i medenjake. Kuhinja i sobica bile su čiste i uredne.

Iz visoke trave čuo se smijeh. Našli su mobitel! Zmaj je u ruci nosio još nešto. „Je to mortik vaše?“ Pružio je baki davno izgubljene naočale. Bila je presretna!

Kuća nije ukleta, samo je zapuštena. Baka je draga, kao i njihove koje ih spremaju u školu. Sklopili su dogovor. Roditelji će pokositi travu,  svaki dan netko od djece ići će u dućan. Čitat će joj novosti, a ona će njima pričati o prošlosti.

Ukletih kuća nema, sada su to vidjeli. Cendrin mobitel možemo nazvati pametnim. Namjerno je skočio u bakino dvorište i donio sreću u mnoga srca.

DND Čakovec

dnd-cakovec-bajkaonica

Teško je nabrojati sve aktivnosti koje su pratile DND Čakovec kroz posljednjih 65 godina, za što su ponosni nositelji Zlatnog grba Grada Čakovca. Odgojno obrazovna vertikala u Čakovcu uključena je u sve njihove aktivnosti, dok je Dječje gradsko vijeće jedno od najboljih gradskih vijeća u Hrvatskoj. Ambicija ne nedostaje, snage i entuzijazma još manje, prvenstveno na radost velikog broja mališana Grada Čakovca prijatelja djece. Danas ima nominalno 1500 djece, a u radu i razvoju DND Čakovec će svoje djelovanje i dalje usmjeravati kroz osmišljavanje i provedbu aktivnosti s djecom i za djecu u slobodno vrijeme na području održivog odgoja djece i mladih.