Žena koja se smije u krevetu

Vaš osobni indeks tjelesne mase (BMI)

DOZNAJTE VIŠE INFORMACIJA O INDEKSU TJELESNE MASE

NIVEA BMI INDEKS KALKULATOR

Izračunajte indeks tjelesne mase

Znate li koja je vaša idealna tjelesna masa? Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI) pomaže vam kod određivanja idealne težine. Vaša težina dijeli se s iznosom vaše visine na kvadrat. Važnu ulogu pritom igraju dob i težina. Koristi se sljedeća formula: (tjelesna masa u kg)/(visina u m)²

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase – NIVEA BMI indeks kalkulator


Kakve nam informacije donosi indeks tjelesne mase?

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI) označava odnos između tjelesne težine i tjelesne visine. Ovisno o rezultatu tog izračuna naš kalkulator BMI-a može s obzirom na vašu dob i vaš spol odrediti vrijednost koja vam daje informacije o tome imate li normalnu tjelesnu težinu ili ne. Tabelarni prikaz vrijednosti BMI-a, koji se nalazi pored ovog teksta, donosi podjelu kategorija tjelesne težine prema dobi te vam daje informacije o tome nalazite li se već na granici prema drugoj kategoriji tjelesne težine. Možete se, primjerice, još uvijek nalaziti u području normalne tjelesne težine, ali istodobno već stajati na granici prema pretilosti ili pothranjenosti. Ovisno o vašem trenutnom tjelesnom i zdravstvenom stanju može se pokazati potreba za povećanjem ili smanjenjem tjelesne težine. Ako kao rezultat izračuna dobijete ekstremne vrijednosti, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom i razmotrite s njim mjere za smanjenje zdravstvenih rizika. Više informacija o kategorijama tjelesne težine možete pronaći u nastavku teksta.

Usput rečeno: osobe koje puno vježbaju vrlo često imaju izuzetno visok index tjelesne mase. Više informacija o vašem tjelesnom zdravlju vam može dati analiza sastava tjelesne mase.

Ženski

Dob Pothranjenost Idealna težina Prekomjerna tjelesna težina Pretilost Jaka
pretilost
18 - 24 < 19 19 - 24 24 - 29 29 - 39 > 39
25 - 34 < 20 20 - 25 25 - 30 30 - 40 > 40
35 - 44 < 21 21 - 26 26 - 31 31 - 41 > 41
45 - 54 < 22 22 - 27 27 - 32 32 - 42 > 42
55 - 64 < 23 23 - 28 28 - 33 33 - 43 > 43
65+ < 24 24 - 29 29 - 34 34 - 44 > 44

Muški

Dob Pothranjenost Idealna težina Prekomjerna tjelesna težina Pretilost Jaka
pretilost
18 - 24 < 20 20 - 25 25 - 30 30 - 40 > 40
25 - 34 < 21 21 - 26 26 - 31 31 - 41 > 41
35 - 44 < 22 22 - 27 27 - 32 32 - 42 > 42
45 - 54 < 23 23 - 28 28 - 33 33 - 43 > 43
55 - 64 < 24 24 - 29 29 - 34 34 - 44 > 44
65+ < 25 25 - 30 30 - 35 35 - 45 > 45


Nasmijana žena koja se dobro osjeća u svojoj koži

Idealna težina

Idealna težina predstavlja poželjnu ili prirodnu tjelesnu težinu jedne osobe. Ona ovisi o dobi i o spolu osobe. Imate razlog za veselje ako se vaš indeks tjelesne mase kao žene nalazi u rasponu između 19 i 24, odn. kao muškarca u rasponu između 20 i 25. To znači da je vaša tjelesna težina u skladu s vašom visinom i da su te dvije vrijednosti međusobno usklađene. Što se tiče vaše prehrane i vašeg zdravlja, to znači da ste do sada sve radili pravilno. Uravnotežena prehrana i dovoljno tjelesne aktivnosti pomoći će vam pri održavanju idealne tjelesne težine.

Međutim, ako se mnogo bavite sportom, ako ste u formi i imate veliki udio mišićne mase, može biti da je vaš izračunati index tjelesne mase razvrstan u kategoriju pretilosti. U tom slučaju vam više korisnih informacija može dati analiza sastava tjelesne mase. Pretile žene i muškarci mogu brzim dijetama relativno brzo izgubiti na težini koja se odnosi na vodu pohranjenu u tijelu. Međutim, kod takvog načina mršavljenja se tjelesna težina vrlo često izgubi na način da se smanji mišićna masa. Ovaj efekt može imati negativne posljedice ako osoba pritom izgubi jako malo masnog tkiva. Kod mršavljenja biste trebali posebice paziti na to da održavate ili povećavate mišićnu masu i da u najboljem slučaju gubite masno tkivo. Saznajte kako postići idealnu težinu u 8 koraka!

Pretilost

Prekomjerna tjelesna težina se dijeli u tri kategorije: prekomjerna tjelesna težina (indeks tjelesne mase kod žena je između 24 i 30, a kod muškaraca između 25 i 30), pretilost (umjereno jaka pretilost, indeks tjelesne mase kod žena i muškaraca je između 30 i 40) te jaka pretilost (index tjelesne mase kod žena i muškaraca je iznad 40). Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, svakako se javite liječniku i posavjetujte s nutricionistom, jer za vas postoji opasnost od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Nije svaka pretilost jednaka. Ako kalkulator BMI-a izračuna da neka osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, to ne znači odmah da ta osoba nije zdrava ili da nije u formi. Muškarci i žene koji se bave bodybuildingom imaju veliki udio mišićne mase i mogu pasti u kategoriju prekomjerne tjelesne težine. Usprkos tome se oni u većini slučajeva smatraju najzdravijim osobama.

Da biste dobili bolji pregled nad vrstom svoje pretilosti, svakako vam preporučujemo da razgovarate sa svojim liječnikom. Zajedno s njim možete analizirati sastav masnog tkiva, mišićne mase i vode u vašem tijelu. Na temelju takve analize možete potom definirati ciljeve koji nisu samo usmjereni prema gubitku tjelesne težine. Popularni alat mnogih osoba za praćenje uspjeha kod mršavljenja je mjerna vrpca. Na početku procesa promjene prehrane izmjerite opseg na trbuhu, struku i prsima. Mjerenje ponavljajte u redovitim vremenskim razmacima ili svaki put kada primijetite da vam odjeća postaje prevelika. Prednost: na taj način vam raspoloženje neće pokvariti oscilacije u tjelesnoj težini koje se temelje na zadržavanju vode ili na mjesečnom ciklusu i koje se na vagi manifestiraju kao dodatni kilogrami. Mjerna vrpca će vam dokazati da i dalje gubite na opsegu. Trebate dodatnu motivaciju? Otkrijte naših 6 savjeta za zategnutu kožu!

Žena koja stoji na vagi
Žena koja se gleda u ogledalo

Pothranjenost

Pothranjenost je za naše tijelo u jednakoj mjeri opasna koliko i pretilost. Žene su pothranjene ako je njihov index tjelesne mase ispod 19, a muškarci ako im je BMI ispod 20. Ako ste pothranjeni, također vam preporučujemo da konzultirate liječnika i da potražite savjete o uravnoteženoj prehrani. Pothranjenost može nastati kao rezultat različitih čimbenika. Ako do pothranjenosti dođe zbog djelovanja neke dobrovoljne mjere kao što je odricanje od hrane ili post (anoreksija), ili ako pothranjenost nastane kao posljedica prisilnog povraćanja (bulimija), svakako se obratite liječniku. Od takvih poremećaja prehrane mogu biti pogođeni muškarci i žene svih dobnih skupina. U mnogim takvim slučajevima je potrebna pomoć okoline i stručnjaka kako bi se pogođene osobe dugoročno počele uravnoteženo hraniti i kako bi počele drukčije doimati same sebe.

Drugi razlozi pothranjenosti temelje se na metaboličkim bolestima poput hipertireoze ili dijabetesa, parazita, upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti, raznih intolerancija na hranu ili bolesti jetre. Osim toga, i psihološki čimbenici poput stresa mogu dovesti do gubitka apetita i tako uzrokovati pothranjenost.

Osobe pogođene ovom pojavom trebale konzumirati visokokaloričnu i hranu s velikim udjelom masnoća. Za povećanje indeksa tjelesne mase može pomoći i bavljenje sportom te izgradnja mišićne mase.

Pretilost i jaka pretilost

Pretilost predstavlja patološku gojaznost koja pogađa muškarce, žene i djecu i koja je prisutna u svim društvenim slojevima. O pretilosti govorimo kada je index tjelesne mase kod muškaraca i žena između 30 i 40, a o jakoj pretilosti kada je indeks tjelesne mase kod muškaraca i žena iznad 40. Ako je vrijednost vašeg BMI-a u toj kategoriji, preporučujemo vam da se posavjetujete sa svojim liječnikom opće medicine te da on prekontrolira vaše zdravlje, vaš krvni tlak i vašu krv. Kardiovaskularne bolesti obično idu u korak s visokim indeksom tjelesne mase. A i raspodjela masnog tkiva ovdje igra ključnu ulogu. Osobe koje po tjelesnoj strukturi odgovaraju „tipu jabuke“, imaju najviše rezervi masnog tkiva na sredini tijela, a time i oko unutarnjih tjelesnih organa. Zbog toga je kod takvih osoba rizik nastanka budućih kardiovaskularnih bolesti veći. „Kruškoliki tipovi“ s nakupinama masnoća na bokovima i bedrima pritom su manje ugroženi.

Ako se tijelu dovodi previše energije, odnosno ako mu se dovodi više energije nego što mu je potrebno, onda ono tu energiju pretvara u masnoću. Vremenom se takva masnoća gomila i nastaje višak kilograma. Ostali razlozi koji dovode do nastanka prekomjerne tjelesne težine mogu biti metaboličke bolesti, kao što su, primjerice, potfunkcija štitnjače ili dijabetes te hormonalne promjene tijekom trudnoće ili menopauze.

Kod pretilosti / jake pretilosti je važno da se smanji tjelesna težina. Na taj način ne samo da ćete rasteretiti svoj koštano-mišićni sustav, već ćete i sa svakim izgubljenim kilogramom također smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa, gihta, srčanog ili moždanog udara.

Nasmijana žena tijekom vježbanja
SAVJETI & TRIKOVI

U nekoliko koraka do tijela iz snova

Nasmijana žena koja se dobro osjeća u svojoj koži

Proporcije umjesto problemskih područja

Jabuka, kruška, pješčani sat... Lijepo tijelo ne ovisi o tjelesnoj masi ili o rezultatu kalkulatora BMI-a, već o tome kako je tjelesna masa raspoređena po tijelu. Znate li koji je vaš tip tjelesne strukture? Pronađite svoj tip i saznajte koje su vježbe idealne za vas te istešite svoje savršeno tijelo u tren oka.

Savjeti i trikovi za čvrstu kožu

Nije li to svačiji san? Elastična i zategnuta koža, čvrsta stražnjica i ravan trbuh. Ovaj san može postati stvarnost! S puno tjelesne aktivnosti, uz zdrav način prehrane i pravilnu njegu kože možete pobijediti u borbi protiv celulita. Donosimo vam najbolje savjete za jačanje vezivnog tkiva.
Nasmijana žena u krevetu
Slastan recept s visokim udjelom koenzima Q10

Ostanite u formi s kuhinjom Q10

Q10 ili koenzim Q10 odgovoran je za proizvodnju energije u stanicama. Osobito visoke koncentracije koenzima Q10 sadrže sljedeće namirnice: meso (na primjer jetra, srce, mišići), riba (osobito masna riba kao što su srdele i skuše), biljna ulja (na primjer repičino ulje, sojino ulje), mahunarke, orašasti plodovi (na primjer pistacije), povrće poput špinata, brokule, kupusa i luka. Zajedno s dr. Claudijom Nichterl smo za vas osmislili slastan recept s visokim udjelom davatelja energije, koenzima Q10. Uživajte u kuhanju kod kuće!

HRSKAVA PEČENA PILETINA S KUPUSOM I KRUMPIROM U SEZAMU

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g pilećih prsa s kožom
  • Sol i papar
  • 1 glavica luka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • ½ žličice crvene paprike
  • 300 g krumpira
  • 4 žlice repičinog ulja
  • 300 g kupusa
  • 50 ml vrhnja

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Operite pileća prsa, posušite ih lagano dodirujući ih krpom te natrljajte sa soli, paprom i paprikom. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje i stavite pileća prsa na papir. Ogulite krumpir i narežite ga na četvrtine te rasporedite po plehu za pečenje. Pomiješajte repičino ulje sa sezamom, soli i paprom i te premažite krumpire tom mješavinom. Pecite piletinu s krumpirom u pećnici 35 do 40 minuta dok ne postanu hrskavi. Krumpir povremeno okrenite. U međuvremenu ogulite i sitno nasjeckajte luk. Operite kupus i narežite ga na tanke trake. U loncu zagrijte povrtni temeljac i u njemu kuhajte kupus s lukom oko 10 do 15 minuta. Dodajte vrhnje, senf, sol i papar. Prepolovite piletinu ili izrežite je na trake te poslužite uz krumpir i kupus.
Hrskava pečena piletina s krumpirom