SVIJET JE NAŠA KOŽA

Briga o vlastitoj koži podrazumijeva i brigu o svijetu koji nas okružuje. Sve što utječe na naš planet utječe i na nas, na naše zdravlje i našu kožu. NIVEA poštuje prirodnu ravnotežu kože. Jednako tako i mi poštujemo samu prirodu. I zato se zalažemo za održivost na svakom koraku. Stvaranje najsigurnije, najučinkovitije održive njege za kožu pravo je putovanje. Vjerujemo u stalna poboljšanja. Zato poduzimamo korake u smjeru potpuno održivih inovacija u vezi s kožom u svemu što radimo, od naših formula do načina na koji proizvodimo i pakiramo proizvode, a i još više od toga.

Nastojimo upotrebljavati sastojke iz izvora koji ponovo rastu ili se na neki drugi način samostalno regeneriraju. Otvoreni smo za najodrživija rješenja, što može značiti i upotrebu sintetičkih sastojaka umjesto prirodnih izvora.

Naša je filozofija pakiranja „reduciraj, ponovo upotrijebi, recikliraj”. Razvijamo načine proizvodnje i pakiranja kako bismo smanjili potrošnju energije, sirovina i emisija.

A pazimo i da sa svima koji su uključeni u stvaranje NIVEA proizvoda za njegu kože postupamo onako kako želimo i da drugi s nama postupaju: s poštovanjem i pažnjom.

Pođite s nama na naše putovanje i otkrijte na koji način NIVEA pokušava ustrajno i uz najveću pažnju uzajamno djelovati s našim svijetom kako bismo razvili proizvode za njegu kože kojima se štiti naša koža i priroda.


NABAVA

ODRŽIVOST OD SAMOG POČETKA

Dobre stvari potječu iz najboljih mogućih izvora. Zato pazimo da je sve što stavljamo u NIVEA proizvode sigurno i zdravo za upotrebu pa nastojimo upotrebljavati sirovine koje potječu iz održivih izvora kada god je to moguće. Naši istraživački timovi neprekidno traže nove i bolje sastojke te alternativne izvore kako bi se koliko god je to moguće smanjio naš utjecaj na okoliš. 

ODABIR NAJODRŽIVIJIH IZVORA

Bilo da se radi o obnovljivim i prirodnim sastojcima ili onim sintetičkim, NIVEA ima vrlo visoke kriterije u pogledu sigurnosti, kvalitete i održivosti pri njihovoj nabavi.

NIVEA često bira prirodne sastojke i sastojke dobivene prirodnim putem kojima se podržavaju prirodne funkcije kože. Još je jedna odlična stvar u vezi s prirodnim sastojcima i onima dobivenim prirodnim putem ta što su oni obnovljivi. Mnogih sirovina kojima se koristimo za NIVEA proizvode ima u izobilju i samostalno se regeneriraju, npr. repičino ulje ili vosak od suncokreta u našim balzamima za usne, nabavljeni s polja koja svake godine cvjetaju. Nastojimo osigurati da se naši prirodni sastojci i oni dobivenim prirodnim putem nabavljaju na održiv način kako bismo očuvali resurse.

Holistički gledano, i sintetičko može biti dobra kombinacija za naš planet i kožu: u mnogim su slučajevima sintetički proizvedeni sastojci čišći i imaju konzistentniju kvalitetu. Usto, ako se sastojak proizvodi u laboratoriju, nema potrebe za poljima za uzgoj biljaka i zalijevanje usjeva. Umjesto toga se ta polja i voda mogu upotrijebiti za proizvodnju hrane. U nekim bi slučajevima takvi sintetički proizvedeni sastojci mogli biti bolji izbor po pitanju resursa.

Očito je, dakle, da NIVEA gleda na pažljiv odabir sastojaka u širem kontekstu, a zdravlje i sigurnost vaše kože uvijek su naš prioritet.

ODGOVORNA NABAVA

Velika većina NIVEA dobavljača ispunjava društvene i okolišne zahtjeve naših pravila ponašanja za dobavljače, a mi im aktivno pomažemo da ispune naše visoke standarde.

Pridružili smo se borbi protiv krčenja šuma kako bismo zaštitili bioraznolikost planeta i klimu. Krčenje šuma jedno je od najvećih pokretača klimatskih promjena. Bez šuma bi mnoge vrste izgubile svoja staništa, a Zemlja svoja „zelena pluća”. U sklopu borbe protiv krčenja šuma upotrebljavamo papir koji certificira Forest Stewardship Council (FSC), a od 2020. planiramo nabavljati samo papir koji ima certifikat FSC-a ili koji je recikliran.

Sve to aktivno promičemo kako bismo bili sigurni da su naši proizvodi za njegu kože blagi prema našem planetu kao što su blagi i prema našoj koži.

ODRŽIVA NABAVA PALMINOG ULJA

Neki se naši sastojci u NIVEA proizvodima dobivaju iz ulja palminih koštica. Zapravo, derivati palminog ulja koriste se u 70 % svih kozmetičkih proizvoda. Problem je s palminim uljem taj što se često velike površine prašuma uništavaju kako bi se oslobodio prostor za plantaže palminog ulja. Smatramo da se palmino ulje treba nabavljati na održiv način kako ne bi pridonosilo krčenju šuma. Zamjena palminog ulja drugim biljnim uljima nije najbolja opcija jer usjevi palminog ulja imaju jako velik prinos. Alternativna biljna ulja s manjim prinosima bila bi manje održiva jer bi za njih bilo potrebno više površine za uzgoj usjeva.

Umjesto toga promičemo prelazak na održivo proizvedeno palmino ulje s našim partnerima duž cijelog nabavnog lanca. Beiersdorf se pridružio organizaciji Okrugli stol za održivo palmino ulje (Round Table on Sustainable Palm Oil, RSPO) i Forumu za održivo palmino ulje (Forum for Sustainable Palm Oil, FONAP).

Vođeni vlastitim „Planom djelovanja za održivost palmi” krećemo u nabavu samo certificiranih održivih derivata ulja palminih koštica. To obuhvaća i našu podršku FONAP-ovim proširenim certifikacijskim kriterijima za održivije ulje palminih koštica, npr. ciljevima za smanjenje stakleničkih plinova i zabrani plantaža palmi na tresetištu i drugim zemljištima bogatim ugljikom.

Naš je cilj za 2020. nabavljati za Beiersdorf sve sirovine zasnovane na palminom ulju (od koštica) iz održivih izvora. Do 2018. je već 63 % količine naših sirovina temeljenih na palminom ulju održivo i certificirano (RSPO-ova norma u pogledu „Ravnoteže mase”). Dok ne postignemo svoj cilj potpunog prelaska do 2020., nastavit ćemo s balansiranjem preostalog dijela unosa s certifikatima za održivost (RSPO „Book and Claim”).

Godine 2018. prvi smo put sudjelovali u programu za šume Carbon Disclosure Project (CDP) i dobili ocjenu „Score A” za napore u borbi protiv krčenja šuma u našem nabavnom lancu palminog ulja.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU „PRIRODNOG” I „DOBIVENOG PRIRODNIM PUTEM”?

Prirodni proizvodi poput esencijalnih ulja rade se izravno iz prirodnih sirovina. Iz tih se materijala dobivaju fizičkim postupcima (npr. destilacijom) ili drugim postupcima pripreme, uključujući i one tradicionalne (npr. ekstrakcijom s pomoću otapala) bez namjerne kemijske modifikacije.

Za sastojke dobivene prirodnim putem se sirovine, npr. kokosovo ulje, dalje obrađuju prije nego što postanu dio naše formule, npr. masni alkohol. Oni se dobivaju s pomoću određenih kemijskih i/ili bioloških procesa.


DOBAR NAČIN KOJIM SE POSTIŽU DOBRE STVARI

Mnogo napora ulažemo u razvijanje najboljih formula za vašu kožu. Nabavljamo sastojke koji su sigurni, koji pomažu prirodnim funkcijama kože, a sve više nabavljamo ekološke sastojke.

Naravno, naš se angažman u vezi sa zaštitom planeta i naših zajednica proširio i na način na koji proizvodimo NIVEA proizvode za njegu kože. Trudimo se smanjiti ugljični otisak, štedjeti energiju i stvoriti dobre radne uvjete za sve koji sudjeluju u izradi NIVEA proizvoda.

Stvaranje NIVEA proizvoda zajednički je trud i osjećamo se odgovornima za sve uključene. U našem Kodeksu ponašanja za dobavljače postavljeni su visoki standardi za naše dobavljače i podizvođače, isti visoki standardi kojih se i sami pridržavamo. Zalažemo se za zaštitu ljudskih prava i ne toleriramo prisilni rad ili rad djece, korupciju ili diskriminaciju u našem poslovanju i nabavnom lancu. No nemamo mi samo zahtjeve, nego i pomažemo našim dobavljačima da uspostave održive nabavne lance. NIVEA voli pomagati drugima u očuvanju našeg planeta jer to smatra poželjnom prilikom za pozitivan kolektivni učinak.

NAŠE ZALAGANJE U POGLEDU POTROŠNJE ENERGIJE

Zalažemo se za smanjenje ugljičnog otiska i imamo ambiciozne ciljeve u vezi s energijom. Do 2025. želimo smanjiti svoje emisije ugljikovog dioksida povezane s energijom za 70 % u odnosu na 2014. Za svaki NIVEA proizvod koji proizvodimo! Započeli smo s preispitivanjem energetske infrastrukture svih naših proizvodnih postrojenja koja i dalje upotrebljavaju energiju iz konvencionalnih izvora. Do kraja 2018. već smo dosegli 59 % smanjenja. Prebacili smo sva postrojenja na obnovljivu energiju, uključujući naše velike proizvodne centre u Njemačkoj i Španjolskoj, osim naših postrojenja u Meksiku i Nigeriji. Od 2020. planiramo upotrebljavati obnovljivu energiju svuda gdje se proizvode NIVEA proizvodi, čime ćemo znatno smanjiti naše emisije stakleničkih plinova.


OTPAD JE RESURS!

NIVEA se i prije zalagala za „nultu stopu otpada na odlagalištu” – i već smo to postigli! Niti jedno od naših uspostavljenih proizvodnih centara ne šalje otpad na odlagališta. Umjesto toga se sav otpad reciklira ili spaljuje radi stvaranja topline i električne energije. To znači da otpad od naše proizvodnje ne završava u okolišu. Od nečega što bi se odbacilo, otpad se pretvara u novi materijal ili izvor energije.

SMANJENJEM KOLIČINE OTPADA ŠTEDE SE RESURSI

To što se otpad ne šalje na odlagališta samo je jedna strana priče. Manje ukupnog otpada podrazumijeva i manje onečišćenja te manju potrošnju vrijednih resursa. Zato i dalje pokušavamo poboljšati procese planiranja i proizvodnje kako bismo izbjegli otpad kada god je to moguće. O čemu se konkretno radi: naša omiljena NIVEA limenka. Prije smo nabavljali velike, pravokutne aluminijske folije iz kojih smo rezali bočne strane limenke, poklopce i dna. Krajem 2017. promijenili smo postupak i prebacili se na već izrezane aluminijske dijelove. Time se uštedi 54 g aluminijskog škarta po foliji, a ukupno to iznosi 14 tona aluminija godišnje. Manje materijala za otpremanje i manje otpada za recikliranje podrazumijeva i manje goriva za transport i manje emisija CO2.


FILOZOFIJA O ODRŽIVOM PAKIRANJU

Želimo biti sigurni da je sve u vezi s našim proizvodima održivo, uključujući i ono prvo što vidite na NIVEA proizvodu: njegovo pakiranje. Još smo 2009. u naše planove uveli ekološka pakiranja. Slijedeći načelo „izbjegavaj, reduciraj, upotrijebi ponovo i recikliraj” upotrebljavamo pakiranje koje NIVEA proizvode održava svježima na siguran način dok pritom smanjujemo učinak na okoliš.

MANJE JE VIŠE

Upotrebom manje količine materijala našim se pakiranjima štede vrijedni resursi čime se pomaže izbjeći otpad. O čemu se konkretno radi: naše kreme za ruke. Kad smo se 2016. prebacili na lagane čepove za tube, uštedjeli smo oko 50 tona polipropilena samo u prvoj godini. Već smo 2013. uveli pakete za ponovno punjenje kao što je onaj za kremasti gel za tuširanje NIVEA Creme Soft ili tekući sapun. Ponovnim punjenjem bočice proizvoda NIVEA Creme Soft iz ovog pakiranja umjesto kupnje nove bočice možete smanjiti otpad za 75 %!

RECIKLIRANJE: STALNO KRETANJE UKRUG

Usmjereni smo na kružno gospodarstvo jer u pakiranjima sve više upotrebljavamo reciklirani materijal. Na taj način NIVEA pridonosi cilju tvrtke Beiersdorf da do 2025. u Europi u plastičnim pakiranjima ima 25 % recikliranog materijala. Znatan se udio NIVEA pakiranja već sad može reciklirati. I u sklopu cilja tvrtke Beiersdorf za 2025. usmjerili smo se na pakiranje koje se 100 % može reciklirati, kompostirati ili ponovo upotrijebiti.


NAKON UPOTREBE

POŠTUJMO OCEANE

Kako bi naši proizvodi u što manjoj mjeri utjecali na okoliš, činimo sve što možemo kako bismo trenutačno i učinkovito riješili moguće probleme. Uzmimo, na primjer, mikroplastiku: još smo 2013. odlučili iz naših proizvoda izbaciti polietilenske plastične čestice za piling. Dvije godine kasnije u našim formulama nije bilo mikrozrnaca. Ali nećemo tu stati: cilj nam je da najkasnije do 2020. niti jedan NIVEA proizvod koji se ispire, što znači gelovi za tuširanje i šamponi, ne sadrži mikoplastiku prema definiciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. Kako bismo tu ambiciju i ostvarili, iz naših smo proizvoda koji se ispiru uklonili sredstva za zamućivanje u obliku krutih, sintetičkih polimera koji se ne mogu otopiti u vodi.

Sljedeći na listi je najlon: do kraja 2020. planiramo ukloniti sav najlon iz svih proizvoda koje nije potrebno ispirati.

Niti jedan od naših europskih proizvoda za zaštitu od sunca ne sadrži kemijske UV filtre oksibenzon i oktinoksat, sastojke za koje se sumnja da vrlo štetno utječu na koraljne grebene. Stoga su naši europski proizvodi za zaštitu od sunca u skladu s havajskim zakonom donesenim 2018. kojim se zabranjuje upotreba tih sastojaka u postojećim proizvodima za zaštitu od sunca. Kako bismo i dalje bili u toku s pitanjima u vezi s održivošću, neprestano pratimo nove znanstvene rezultate te ih procjenjujemo u odnosu na sastojke koje upotrebljavamo u našim proizvodima i spremni smo poduzeti potrebne mjere, ako zatreba.

Prije smo u proizvodima koji se ispiru, proizvodima za njegu i pranje tijela (pilinzi, gelovi za tuširanje itd.) upotrebljavali male krute polietilenske plastične čestice, tzv. mikrozrnca, radi učinka pilinga i dobrog osjećaja na koži nakon upotrebe. Godine 2013. NIVEA je odlučila zamijeniti polietilenske čestice za piling ekološkim alternativama. Od 2015. naši proizvodi ne sadrže mikrozrnca. Umjesto njih NIVEA upotrebljava celulozu, silicijev dioksid i ricinusov vosak. Celuloza je biorazgradiv organski materijal koji se nalazi i u biljnim vlaknima. Silicijev dioksid po svom je kemijskom sastavu sličan kremenom pijesku, a ricinusov je vosak prirodna i biorazgradiva sirovina tvrde konzistencije poput voska.

Eliminiranje mikrozrnaca bio je samo prvi korak. Usto, intenzivno radimo na tome da potpuno zamijenimo sastojke temeljene na mikroplastici koji se upotrebljavaju za zamućivanje nekih naših proizvoda, dajući im njihovu karakterističnu boju i izgled.

Cilj nam je da preinake formula za sve naše proizvode koji se ispiru, odnosno gelove za tuširanje i šampone, globalno završimo do 2020. Istovremeno ćemo najlon, koji upotrebljavamo kako bismo usavršili teksturu i podatnost na koži pojedinih formula koje nije potrebno ispirati, zamijeniti drugim sastojcima. To su proizvodi koji dulje ostaju na koži, poput nekih krema za lice. Vjerujte da nam je najveći prioritet postići da svi NIVEA proizvodi u cijelom svijetu ne sadrže mikroplastiku.

MIKROPLASTIKA

Javna rasprava o temi mikroplastike vrlo je kontroverzna i često složena jer čak i danas i dalje ne postoji obvezujuća definicija pojma „mikroplastika”. Mi gledamo na mikroplastiku kao na krute plastične čestice neotopive u vodi veličine 5 mm ili manje koje nisu biorazgradive. U vezi s tim oslanjamo se na argumentiranu definiciju UNEP-a, Programa Ujedinjenih naroda za okoliš, te se time pridržavamo mišljenja koje dijele mnogi znanstvenici.

OTOPLJENI GELASTI SINTETIČKI POLIMERI

Kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu mogu isto tako sadržavati otopljene gelaste sintetičke polimere koji se često nazivaju „tekućom plastikom”. U nekim su zemljama ti sintetički polimeri uvršteni u raspravu o mikroplastici. No te se tvari znatno razlikuju od mikroplastike prema zajedničkom znanstvenom shvaćanju i prema definicijama, npr. neovisnih organizacija poput Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. Prema trenutačnoj fazi istraživanja, otopljeni gelasti polimeri nisu dio globalnog problema onečišćenja vode plastikom. Međutim, budući da je nama cilj dalje usavršavati naše formule i biti među prvima u pogledu održivih inovacija, podupiremo daljnja istraživanja o utjecaju sintetičkih polimera na okoliš i sve ćemo više upotrebljavati takozvane biopolimere. Pritom ćemo paziti da naši NIVEA proizvodi pružaju koži istu njegu i visoku kvalitetu na koju ste navikli. 


PROČITAJTE I OVO

Otkrijte kako NIVEA propagira svoje vrijednosti te koje smo sastojke uključili u naše kozmetičke proizvode.

Iskrenost i transparentnost

NIVEA svojim proizvodima dotiče živote ljudi diljem svijeta. Svjesni smo odgovornosti koja s time dolazi - u srži je svega što radimo te pokreće naša uvjerenja i naše vrijednosti.


Koje sastojke koristimo u NIVEA proizvodima?

Ako prije kupovine kozmetike obavezno pročitate sve što piše na ambalaži, ovo će vas svakako zanimati. Otkrit ćemo vam sastojke koje koristimo u NIVEA kozmetičkim proizvodima te koje su njihove funkcije!