Zaštita od sunca za sve tipove kože


KAKO ODREDITI TIP KOŽE I IZABRATI PRAVI SPF FAKTOR

Koža je naš najveći organ čiji zadatak je da nas štiti od vanjskih utjecaja. Što se bolje brinete o njoj, to će lakše ispunjavati svoju funkciju. Saznajte kako NIVEA proizvodi pomažu koži da ostane zdrava i sprječavaju opekline od sunca.

Vaš tip kože presudan je u izboru zaštite od sunca

zastita-od-sunca-tip-koze

Različiti tipovi kože trebaju različite kreme za sunčanje

Postoji šest različitih tipova kože. Razlikuju se u tonu koji je određen razinom melanina u koži, što je pigment zadužen za zaštitu od UV zračenja. Budući da se intenzitet sunčevih UV zraka pojačava približavanjem ekvatoru i s povećanjem nadmorske visine, ljudi iz tih regija imaju tamniji tip kože. Kroz generacije je genetsko miješanje dovelo do distribucije rasa po čitavom planetu i zato nije tako jednostavno odrediti pravi tip kože. Osim tipa kože, u odabiru kreme za sunčanje važnu ulogu igra i destinacija u koju putujete. Kada niste sigurni što očekivati, uvijek odaberite viši SPF faktor. Ovdje saznajte više o SPF faktoru.

Koji tip kože imam? Šest tipova kože

Zanima vas kako odrediti tip kože i odabrati najbolje kreme za sunčanje? Čitajte dalje!
keltski-tip-koze-zastita-od-sunca

Tip kože 1: Keltski tip

 • Vrlo blijeda koža, plava ili crvena kosa te plave oči.
 • Keltski tip kože rijetko potamni, već na sunce reagira pjegicama, a prijete mu i opekline od sunca. 
 • Ako imate keltski tip kože, koristite kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 30–50, kao što je NIVEA SUN Sensitive sprej.

Tip kože 2: Nordijski tip

 • Blijeda koža sa smeđom ili tamno smeđom kosom.
 • Nordijski tip kože vrlo brzo izgori i jako sporo tamni.
 • Savjetujemo kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 25–30, kao što je NIVEA SUN Protect & Moisture sprej, no u slučaju duljeg izlaganja suncu izaberite SPF 50.
nordijski-tip-koze
mjesoviti-tip-koze

Tip kože 3: Mješoviti tip

 • Srednje tamna koža, tamno plava do smeđa kosa.
 • Mješoviti tip kože ponekad izgori, no uglavnom sporo i postepeno tamni do svijetlo smeđeg tona. 
 • Isprobajte kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 15–30, kao što je NIVEA Sun Protect & Moisture losion. No u slučaju duljeg izlaganja suncu, slobodno koristite SPF faktor 50.

Tip kože 4: Mediteranski tip

 • Smećkasti ili maslinasti tip kože, smeđa ili crna kosa i smeđe oči.
 • Mediteranski tip kože brzo potamni do srednje smeđeg tona. 
 • Koristite kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi do 20, no za dulje izlaganje suncu slobodno upotrijebite SPF 30.
mediteranski-tip-koze
tamna-koza

Tip kože 5: Tamna koža

 • Tamna do svijetlo smeđa koža, s korijenima na Srednjem istoku, Sjevernoj Africi i Aziji. 
 • Tamni tip kože rijetko izgori, zato su mu dovoljne kreme za sunčanje sa SPF faktorom 6–10, kao što je NIVEA SUN losion za sunčanje s karotenom.
 • Ako imate ovaj tip kože i želite dulje ostati na suncu, koristite SPF 30.

Tip kože 6: Crna koža

 • Tamno smeđa do crna koža porijeklom iz srednje Afrike, Indije i Australije.
 • Ovaj tip kože rijetko izgori i ne prijete mu opekline od sunca. 
 • Preporučujemo kreme za sunčanje sa SPF faktorom 6–10. Planirate li boraviti na suncu dulje, upotrijebite kreme za sunčanje sa SPF 30.
crni-tip-koze
kreme-za-suncanje-nivea

Koža kojoj treba posebna zaštita od sunca

zastita-od-sunca-bebe

Posebna zaštita dječje kože

Bebama je potreban visok SPF faktor koji možete naći u proizvodima kao što je NIVEA SUN losion za zaštitu od sunca za bebe. Uvijek nanesite bogat sloj kreme za sunčanje prije izlaganja suncu i ne zaboravite na često ponovno nanošenje - nakon plivanje, brisanja ručnikom ili znojenja. Kako biste izbjegli opekline od sunca, bebe nipošto ne izlažite direktno suncu.

Savjet za zaštitu osjetljive bebine kože

Bebe i djeca do 3 godine imaju posebno osjetljivu kožu jer obrambeni sustav njihove kože nije još posve razvijen. Zato bebe i djecu probajte čim manje izlagati direktnom suncu kako biste izbjegli opekline od sunca. Tijekom sunčanih dana, neka budu poptpuno odjevena, nose šešir za sunce i drže se hlada koliko god je to moguće.
Ovdje saznajte više o zaštiti od sunca za bebe i djecu.
osjetljiva-djecja-koza-sunce

Zaštita od sunca za osjetljivu dječju kožu

Ljeto, sunce, more: za bezbrižnu zabavu na plaži, upotrijebite posebnu zaštitu od sunca za djecu kao što je NIVEA SUN Kids Sensitive Protect & Care sprej. Ne sadrži mirise, boju ni konzervanse, a dječjoj koži pruža visoku razinu UVA zaštite.

Kako zaštititi dječju kožu od sunca?

Koža starije djece još uvijek je osjetljiva jer se njena zaštitna funkcija i obrambeni mehanizmi nisu još razvili do kraja. Budući da se djeca obožavaju igrati u plićaku, važno je da upotrijebite vodootporne proizvode za zaštitu od sunca. Preporučujemo praktične NIVEA SUN Kids Protect & Care sprejeve koji omogućuju praktično i ujednačeno nanošenje. Zašto ne isprobate i zabavne roll-one u boji koji će nanošenje učiniti beskrajno zabavnim?