Zaštita od sunca za sve tipove kože


KAKO ODREDITI TIP KOŽE I IZABRATI PRAVI SPF FAKTOR

Koža je naš najveći organ čiji zadatak je da nas štiti od vanjskih utjecaja. Što se bolje brinete o njoj, to će lakše ispunjavati svoju funkciju. Saznajte kako NIVEA proizvodi pomažu koži da ostane zdrava i sprječavaju opekline od sunca.

Vaš tip kože presudan je u izboru zaštite od sunca

Različiti tipovi kože trebaju različite kreme za sunčanje

Postoji šest različitih tipova kože. Razlikuju se u tonu koji je određen razinom melanina u koži, što je pigment zadužen za zaštitu od UV zračenja. Budući da se intenzitet sunčevih UV zraka pojačava približavanjem ekvatoru i s povećanjem nadmorske visine, ljudi iz tih regija imaju tamniji tip kože. Kroz generacije je genetsko miješanje dovelo do distribucije rasa po čitavom planetu i zato nije tako jednostavno odrediti pravi tip kože. Osim tipa kože, u odabiru kreme za sunčanje važnu ulogu igra i destinacija u koju putujete. Kada niste sigurni što očekivati, uvijek odaberite viši SPF faktor. Ovdje saznajte više o SPF faktoru.


Koji tip kože imam? Šest tipova kože

Zanima vas kako odrediti tip kože i odabrati najbolje kreme za sunčanje? Čitajte dalje!

Tip kože 1: Keltski tip

 • Vrlo blijeda koža, plava ili crvena kosa te plave oči.
 • Keltski tip kože rijetko potamni, već na sunce reagira pjegicama, a prijete mu i opekline od sunca. 
 • Ako imate keltski tip kože, koristite kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 30–50, kao što je NIVEA SUN Sensitive sprej.

Tip kože 2: Nordijski tip

 • Blijeda koža sa smeđom ili tamno smeđom kosom.
 • Nordijski tip kože vrlo brzo izgori i jako sporo tamni.
 • Savjetujemo kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 25–30, kao što je NIVEA SUN Protect & Moisture sprej, no u slučaju duljeg izlaganja suncu izaberite SPF 50.

Tip kože 3: Mješoviti tip

 • Srednje tamna koža, tamno plava do smeđa kosa.
 • Mješoviti tip kože ponekad izgori, no uglavnom sporo i postepeno tamni do svijetlo smeđeg tona. 
 • Isprobajte kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi 15–30, kao što je NIVEA Sun Protect & Moisture losion. No u slučaju duljeg izlaganja suncu, slobodno koristite SPF faktor 50.

Tip kože 4: Mediteranski tip

 • Smećkasti ili maslinasti tip kože, smeđa ili crna kosa i smeđe oči.
 • Mediteranski tip kože brzo potamni do srednje smeđeg tona. 
 • Koristite kreme za sunčanje čiji SPF faktor iznosi do 20, no za dulje izlaganje suncu slobodno upotrijebite SPF 30.

Tip kože 5: Tamna koža

 • Tamna do svijetlo smeđa koža, s korijenima na Srednjem istoku, Sjevernoj Africi i Aziji. 
 • Tamni tip kože rijetko izgori, zato su mu dovoljne kreme za sunčanje sa SPF faktorom 6–10, kao što je NIVEA SUN losion za sunčanje s karotenom.
 • Ako imate ovaj tip kože i želite dulje ostati na suncu, koristite SPF 30.

Tip kože 6: Crna koža

 • Tamno smeđa do crna koža porijeklom iz srednje Afrike, Indije i Australije.
 • Ovaj tip kože rijetko izgori i ne prijete mu opekline od sunca. 
 • Preporučujemo kreme za sunčanje sa SPF faktorom 6–10. Planirate li boraviti na suncu dulje, upotrijebite kreme za sunčanje sa SPF 30.

Koža kojoj treba posebna zaštita od sunca

Posebna zaštita dječje kože

Bebama je potreban visok SPF faktor koji možete naći u proizvodima kao što je NIVEA SUN losion za zaštitu od sunca za bebe. Uvijek nanesite bogat sloj kreme za sunčanje prije izlaganja suncu i ne zaboravite na često ponovno nanošenje - nakon plivanje, brisanja ručnikom ili znojenja. Kako biste izbjegli opekline od sunca, bebe nipošto ne izlažite direktno suncu.

Savjet za zaštitu osjetljive bebine kože

Bebe i djeca do 3 godine imaju posebno osjetljivu kožu jer obrambeni sustav njihove kože nije još posve razvijen. Zato bebe i djecu probajte čim manje izlagati direktnom suncu kako biste izbjegli opekline od sunca. Tijekom sunčanih dana, neka budu poptpuno odjevena, nose šešir za sunce i drže se hlada koliko god je to moguće.
Ovdje saznajte više o zaštiti od sunca za bebe i djecu.

Zaštita od sunca za osjetljivu dječju kožu

Ljeto, sunce, more: za bezbrižnu zabavu na plaži, upotrijebite posebnu zaštitu od sunca za djecu kao što je NIVEA SUN Kids Sensitive Protect & Care sprej. Ne sadrži mirise, boju ni konzervanse, a dječjoj koži pruža visoku razinu UVA zaštite.

Kako zaštititi dječju kožu od sunca?

Koža starije djece još uvijek je osjetljiva jer se njena zaštitna funkcija i obrambeni mehanizmi nisu još razvili do kraja. Budući da se djeca obožavaju igrati u plićaku, važno je da upotrijebite vodootporne proizvode za zaštitu od sunca. Preporučujemo praktične NIVEA SUN Kids Protect & Care sprejeve koji omogućuju praktično i ujednačeno nanošenje. Zašto ne isprobate i zabavne roll-one u boji koji će nanošenje učiniti beskrajno zabavnim?