Njega tetovirane kože


SAVJETI ZA NJEGU I ODRŽAVANJE TETOVAŽA

Svježe tetovaže iziskuju posebnu pozornost i skrb da bi brže zacijelile i kako ne bi izblijedile. U nastavku saznajte kako izgleda pravilna njega tetovaža!

NJEGA TETOVAŽE: PRAVI PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE NAKON TETOVIRANJA

Nedavno ste se tetovirali ili imate novu tetovažu u planu? Pročitajte naš vodič za njegu kože nakon tetoviranja!
vodic-njega-tetovirane-koze

Tetoviranje, njega, zacjeljivanje: ispravna njega svježe tetovaže

Kako izgleda njega svježe tetovaže? Neposredno nakon tetoviranja tetovaža se treba zaštititi zavojem od prozirne folije ili elastičnim flasterom za tuširanje. Potom se tetovaža treba redovito prati i mazati kremom te pažljivo tretirati.

Upute za njegu tetovaže: kako postupati nakon tetoviranja?

Tetovaža se treba pažljivo njegovati odmah nakon tetoviranja. Tetovirano mjesto se dezinficira u studiju za tetoviranje i prekriva prozirnom folijom kako bi se izbjegla kontaminacija tetovaže. Zaštitnu foliju treba skinuti 6 do 8 sati nakon tetoviranja kako bi tetovaža bila u kontaktu sa zrakom.

Idući korak je da tetovirani dio kože barem 2 puta dnevno očistite i namažete kremom. Time izbjegavate opasnost od stvaranja krasti i smanjujete rizik od nastanka ožiljaka. Ranu perite mlakom vodom i pH neutralnim sapunom. Lagano i pažljivo tapkajte ručnikom od mekog materijala koji ne ostavlja vlakna po mjestu s tetovažom da biste ga osušili. Potom na tetovažu nanesite tanki sloj kreme ili masti.

Koja je krema najbolja za njegu tetovaže? Izaberite kremu s čim manje aditiva koja se lako nanosi te kožu održava vlažnom i podatnom.

Za svježe tetovaže preporučujemo:
•    ljekovita mast za rane i za zacjeljivanje iz ljekarne
•    proizvodi koji sadrže pantenol, odn. dekspantenol

Za dugotrajnu njegu tetovaže preporučujemo:
•    losioni za tijelo koji intenzivno vlaže kožu
•    bogate kreme i mlijeka za tijelo
•    kreme za sunčanje koje kombiniraju njegu i zaštitu kože od UV zračenja

BRIGA O TETOVAŽI: KAKO UBRZATI ZACJELJIVANJE KOŽE

Smijete li se tuširati nakon tetoviranja? Koliko dugo traje zacjeljivanje tetovaže? Odgovore na ova i slična pitanja potražite u nastavku.

Njega kože nakon tetoviranja: praktični savjeti

Neki studiji za tetoviranje prekrivaju tetovažu flasterom za tuširanje umjesto prozirne folije (posebice ako se radi o manjim tetovažama). Prednosti su da flaster može do 3 dana ostati na koži, prozračan je i štiti svježu tetovažu od vanjskih utjecaja. U tom razdoblju nije potrebna dodatna njega tetovaže. Nakon toga područje tetovaže 2 puta dnevno čistite i premažite kremom.

Koliko dugo trebam njegovati tetovažu?

Ovisno o tome koliko je tetovaža velika, vrijeme zacjeljivanja traje između 3 tjedna i 3 mjeseca. U ovoj fazi održavajte rutinu intenzivne njege: čišćenje tetoviranog područja i mazanje kremom kako biste na najbolji mogući način podržali ozdravljenje kože. Važno: ako primijetite bilo kakve promjene na koži, kao što su jače ili dugotrajne otekline i diskoloracije kože, potražite liječničku pomoć što je prije moguće.

kupanje-tetovaza

Njega tetovaže: Izbjegavajte kupke i kupanje

Neposredno nakon tetoviranja izbjegavajte kupanje – bilo u moru, jezeru ili kadi. U dugom kontaktu s vodom bi koža, naime, mogla omekšati, a to bi posljedično moglo utjecati na ozdravljenje kože.
ljetna-tetovaza

Ovako će tetovaža dugo ostati svježa

Nakon što tetovaža zacijeli, tetovirano područje njegujte kao i inače - losionom za tijelo ili kremom. Kada je koža dobro hidrirana, crne tetovaže izgledaju tamnije, a šarene boje intenzivnije.

Svježe tetovaže: upute za svakodnevnu njegu

  • Nije neuobičajeno da koža s tetovažom svrbi tijekom zacjeljivanja. Izbjegavajte grebanje kože što je više moguće, inače bi se mogli razviti ožiljci.
  • Dodirom možete prenijeti bakterije ili nečistoće na ranu, zato držite prste dalje od svoje nove tetovaže.
  • Dezinficirajte ruke prije nanošenja svježeg sloja masti na kožu.
  • Da biste spriječili prodor vlakana do rane, tetovažu možete u prvim noćima nakon tetoviranja prekriti folijom. Pritom nemojte foliju previše zategnuti kako se koža ispod nje ne bi jako znojila.
  • Nakon otprilike 3 dana nastaje tanak zaštitni sloj kože. I dalje je bitno da prije spavanja premažete tetovažu kremom – kako bi se što manje krastica formiralo na koži.

 

Kupanje, odjeća, tjelesna aktivnost: što je važno tijekom zacjeljivanja tetovaže

  • Dugotrajno kupanje može omekšati kožu i tako otežati zacjeljivanja rane. Međutim, ne postoje nikakve prepreke za tuširanje nakon tetoviranja – važno je samo da koristite blagi gel za tuširanje za osjetljivu kožu ili pH neutralni sapun.
  • Neposredno nakon tetoviranja savjetujemo da kožu s tetovažom ne ribate ručnikom i izbjegavajte piling.
  • Preuska odjeća ili hrapava tkanina mogu trljati svježu tetovažu. Lagana i prozračna odjeća i glatki materijali pravi su izbor.
  • Sportska aktivnost neposredno nakon tetoviranja? Bolje bi bilo da tjedan do dva odmorite od treninga. Koža treba odmor da bi se regenerirala. Istezanja, uska sportska odjeća i znoj mogu negativno djelovati na zacjeljivanje.
  • Tijekom zacjeljivanja preskočite saunu, jer znoj i vlažna okolina mogu nadražiti ozlijeđenu kožu.

Njega tetovaže ljeti

Tetovirana koža posebno je osjetljiva na sunce  – to se odnosi na vrijeme neposredno nakon posjeta salonu za tetoviranje, ali i naredne godine. Intenzivna zaštita od UV zračenja zato je vrlo važna.

Svježe tetovirana koža ne smije se uopće izlagati suncu ni solariju do 6 tjedana nakon tetoviranja. UV zračenje može potaknuti upalu ili alergiju i brzo izblijediti tetovažu.

Dugoročno vrijedi: zaštitite tetovaže od UV zračenja – ne samo na plaži, već i u svakodnevnom životu. Najbolje je svakodnevno koristiti vrlo visoki faktor zaštite od sunca  (SPF 50+) kako biste održali intenzitet boja i oštrinu obrisa tetovaže.

DODATNI SAVJETI ZA NJEGU TETOVAŽE

Koža se nakon tetoviranja mora njegovati. Međutim, ni najbolja njega tetovaže ne može pomoći ako prilikom tetoviranja nije sve išlo glatko. Stoga se odlučite za tetoviranje u profesionalnom studiju koji nudi kvalitetne savjete o njezi tetovaže te vodite brigu i o razdoblju tetoviranja.
lijepa-tetovaza-ptice

Ukras za tijelo koji traje vječno

Svaka tetovaža ostavlja svoj trag – i ne samo onaj koji je okom vidljiv. Područje kože s tetovažom potrebno je cijeli život njegovati. To je područje, naime, osjetljivije, posebice u kontaktu sa suncem.

Mudro odaberite vrijeme za tetoviranje

Idealna godišnja doba za tetoviranje su jesen i zima. Razlog: svježa tetovaža ne bi oko 12 tjedana trebala doći u izravni kontakt sa suncem. Osim toga se sa svježom tetovažom ne biste trebali kupati u moru ili bazenu, jer slana voda ili klor mogu iritirati ranu i odgoditi proces zacjeljivanja kože.
Stoga preporučujemo da nakon posjeta studija za tetoviranje ne idete na plažu ili kupanje. Ipak, morate se odmoriti, zato ne planirajte nikakve naporne aktivnosti za dan nakon tetoviranja, već ukalkulirajte odmor kako biste zaštitili svježu ranu.

Što se zapravo događa s kožom tijekom tetoviranja?

Ucrtavanje motiva u kožu znači nanošenje mnogo lakših ozljeda na kožu. Prilikom tetoviranja fina, bojom navlažena igla prodire do 10.000 puta u minuti u drugi sloj kože, tzv. dermis. Ta je dubina neophodna kako se pigmenti boje ne bi postupno trošili kroz prirodne procese obnove najvišeg sloja kože – već ostali vječno vidljivi.

PROČITAJTE I OVO!

Pregledajte NIVEA novitete i otkrijte outfite i modne dodatke uz koje ćete uvijek izgledati sjajno, bilo u uredu, shoppingu ili na piću s prijateljicama!
MODNI-STIL

Inspiracija za modni makeover

Koji god stil odabrali, uz naše modne savjete i ideje za outfite uvijek ćete izgledati posebno!
nivea-noviteti

Zanimaju vas noviteti?

Od vrhunskih krema za lice do revolucionarnih sprejeva za kosu, kontinuirano osvježavamo ponudu novim NIVEA proizvodima. Pregledajte aktualne novitete!