klimatska neutralnost

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

Borba protiv klimatskih promjena najvažniji je izazov u zaštiti okoliša s kojim se čovječanstvo danas suočava. Zato je NIVEA postavila ambiciozne klimatske ciljeve na razini kompanije koji su u skladu s najnovijim klimatološkim otkrićima. Ovi ciljevi ne samo da obuhvaćaju znatno smanjenje CO2 emisija u našim proizvodnim pogonima već i smanjenje neizravnih emisija povezanih sa sastojcima i materijalima za pakiranje koje upotrebljavamo za naše NIVEA proizvode.

Smanjenjem naših ukupnih emisija – duž cijelog vrijednosnog lanca do 2025. godine za 30 % u odnosu na 2018. godinu – NIVEA doprinosi usporavanju globalnog zatopljenja. Taj će cilj, prema preporukama neovisnih znanstvenika, ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C.

 

KAKO NIVEA RAZVIJA KLIMATSKI PRIHVATLJIVE PROIZVODE ZA NJEGU KOŽE?

Prvi korak pri razvoju klimatski prihvatljivih proizvoda za njegu kože je transparentnost po pitanju CO2 otiska. CO2 otisak svojih proizvoda mjerimo analizom životnog ciklusa u suradnji s vanjskim stručnjacima i u skladu sa široko prihvaćenim znanstvenim normama. Ove analize pokrivaju sve emisije stakleničkih plinova u svakoj fazi životnog ciklusa pojedinog proizvoda.

Na temelju ovih uvida identificiramo rješenja i načine potrebne za smanjenje CO2 otiska naših proizvoda.  Na primjer, upotreba sastojaka s certifikatom održivosti ili uključivanje recikliranih materijala u našu ambalažu.

OTKRIJTE VIŠE O ŽIVOTNOM CIKLUSU NAŠIH PROIZVODA

sirovine
1 PRIDOBIVANJE SIROVINA
Životni ciklus proizvoda započinje kada se resursi izvlače iz okoliša i dalje obrađuju. Ova faza završava kada komponente proizvoda uđu u naša NIVEA proizvodna mjesta.
proizvodnja
2 PROIZVODNJA
Proizvodna faza počinje kada komponente proizvoda uđu u naše proizvodne pogone i završava kada gotov proizvod napusti naš proizvodni pogon.
distribucija
3 DISTRIBUCIJA
Proizvodi se distribuiraju korisnicima i mogu se pohraniti na različitim mjestima duž opskrbnog lanca. Faza distribucije uključuje transport od ulaza u tvornicu do skladišta ili do dućana kao i prijevoz do potrošačeve kuće.
upotreba
4 UPOTREBA
Faza upotrebe opisuje kako se očekuje da će potrošač koristiti proizvod. Primjena naših proizvoda za njegu kože ne uzrokuje nikakve emisije CO2, ali postoje emisije povezane s upotrebom naših proizvoda, na primjer energija koja se utroši za zagrijavanje vode koja se koristi za ispiranje proizvoda. Emisije nastale tijekom faze korištenja su izvan naše kontrole i stoga se ne mogu uzeti u obzir prilikom neutralizacije emisija naših proizvoda
zavrsetak ciklusa
5 ZAVRŠETAK CIKLUSA
Faza kraja životnog ciklusa počinje kada potrošač odbaci proizvod i njegovu ambalažu i završava kada se proizvod vrati u okoliš kao otpad ili uđe u životni ciklus drugog proizvoda (tj. kao reciklirani proizvod).

VIŠE OD SMANJENJA: NIVEA 100% KLIMATSKI NEUTRALIZIRANI PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE

Idemo i korak dalje; Osim smanjenja CO2 otiska, NIVEA uravnotežuje preostale emisije mnogih vaših omiljenih proizvoda kroz certificirane klimatske projekte, čineći ih 100 % klimatski neutraliziranim proizvodima.

2021. predstavili smo naš prvi klimatski neutraliziran asortiman proizvoda: NIVEA Naturally Good za njegu lica. Sljedeći princip mjerenja, smanjenja i ravnoteže, nastavljamo širiti naš portfelj 100 % klimatski neutraliziranih proizvoda.


KLIMATSKI NEUTRALIZIRANA NJEGA LICA NIVEA NATURALLY GOOD

NIVEA s ponosom predstavlja Naturally Good, svoju prvu klimatski neutraliziranu liniju za njegu lica. Uložili smo sve napore kako bi proizvodi bili ne samo dobri za vašu kožu, već i prihvatljiviji za okoliš.
 
Preklopne kutije u koje su pakirani proizvodi izrađene su od 89,6 % recikliranog papira, koji pomaže u očuvanju dragocjenih prirodnih resursa.
Naše formule sadrže 99 % sastojaka prirodnog podrijetla, kao i organski uzgojena njegujuća ulja i ekstrakte.
Proizvodnja naših posudica iz reciklirane plastike prva je koja kombinira upotrebu materijala na osnovi bilja i fosilnih goriva. Iako se proizvodnja još uvijek ne temelji u potpunosti na biljnim materijalima, osiguravamo da je ekvivalentna količina koja je potrebna za naše posude integrirana u proces. To potvrđuje i jamči neovisni certifikat ISCC Plus.
100 % električne energije koju koristimo za proizvodnju formula za njegu lica dolazi iz obnovljivih izvora. 
Naturally Good NIVEA

Iako smo uspjeli znatno smanjiti emisiju CO2 u proizvodnji NIVEA Naturally Good proizvoda za njegu lica, htjeli smo ići i dalje. Zato smo odlučili uravnotežiti preostale emisije CO2 podupiranjem klimatskih projekata u Vichadi (Kolumbija). Za više informacija pogledajte naš pregled projekata.

 

ISTRAŽITE ASORTIMAN NAŠIH KLIMATSKI NEUTRALIZIRANIH GELOVA ZA TUŠIRANJE

 Naši novi NIVEA proizvodi za tuširanje su još održiviji nego prije:

Naši novi gelovi za tuširanje još su održiviji nego prije:

  • Inovativna formula s uljima i vitaminima za zaštitu kože, ne sadrži mikroplastiku i 99 % je biorazgradiva. 100 % sastojaka na bazi palminog ulja (ulja palminih sjemenki) potječe iz održivog izvora.
  • Ambalaža je 25 % lakša nego do sada i izrađena od 97 % reciklirane PE (neprozirne boce)ili PET (prozirne boce) plastike. A lakše pakiranje znači i manje emisija iz transporta. Ova poboljšanja dovode do ukupnog smanjenja emisija povezanih s ambalažom od -32 %*, na temelju usporedbe nove i trenutne boce od 250 ml.
  • Linija se proizvodi u našem proizvodnom centru u Berlinu koji od 2022. godine radi isključivo na struju iz obnovljivih izvora i bioplin.
  • Ostatak emisija CO2 uzrokovanih našim gelovima za tuširanje nadoknadit će se podržavanjem klimatskih projekata u sjevernoj Keniji. Za više informacija pogledajte naš pregled projekata.

*32% manje emisije CO2 korištenjem reciklirane plastike. U usporedbi s prethodnim pakiranjem od djevičanske plastike.

 

PROČITAJTE VIŠE O NAŠOJ KLIMATSKI NEUTRALIZIRANOJ NIVEA SOFT KREMI

NIVEA Soft krema
NIVEA Soft
  • Formula NIVEA Soft univerzalne kreme sadrži 95 % sastojaka prirodnog porijekla i 98 % je biorazgradiva.
  • Osim toga, njezina formula u potpunosti napravljena koristeći električnu energiju iz obnovljivih izvora.
  • Zahvaljujući novoj formuli, ugljični otisak NIVEA Soft kreme značajno je smanjen:
  • najmanje 40 % smanjenja emisija CO2 povezanih s našim sastojcima u usporedbi s prethodnom formulom,
  • najmanje 20 % smanjenja emisije CO2 na razini cijelog proizvoda.
  • Nadoknadit ćemo preostale emisije CO2 NIVEA Soft kreme podupiranjem projekta pošumljavanja u Paragvaju. Za više informacija pogledajte naš pregled projekata.

KAKO NIVEA PODRŽAVA PRIRODNU APSORPCIJU CO2?

U 2022. godini otvaramo novo poglavlje u našem nastojanju za zaštitu našeg planeta, podržavajući certificirane klimatske projekte koji podupiru apsorpciju CO2 na prirodan način, na primjer pošumljavanjem.

Kada biramo klimatske projekte, osiguravamo da je naš pozitivan utjecaj stvaran, mjerljiv, trajan i potvrđen od treće strane. To se postiže radom sa stručnim organizacijama i podržavanjem samo projekata koji su certificirani i redovito revidirani na temelju vanjskih međunarodnih standarda, kao što su Verified Carbon Standard (VCS) ili Gold Standard.

KOJE PROJEKTE ZA ZAŠTITU KLIMATSKE RAZNOLIKOSTI PODUPIREMO?

Sadnja stabala zajedno s hvatanjem i skladištenjem ugljičnog dioksida jedan je od najjednostavnijih doprinosa borbi protiv klimatskih promjena. Ali ovi klimatski projekti čine više: stvaraju prilike za zapošljavanje, povećavaju kvalitetu života za najugroženije i vraćaju biološku raznolikost. Tri naša trenutačna projekta obnove šuma su u Južnoj Americi.
Urugvaj
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Obnova šume Guanaré u Urugvaju:

Više od 300 godina područje Guanaréa se koristi za ispašu stoke. Stočarstvo je snažno obilježilo ruralni krajolik zapadnog Urugvaja. Zajedno s rijetkim mogućnostima zapošljavanja, lošim radnim uvjetima i nestajanjem biološke raznolikosti. Projekt obnove šuma Guanaré pomaže u sadnji prvenstveno stabala eukaliptusa: 21.000 hektara i preko 1.000 sjemenki u redu po hektaru. Time će se stvoriti održive manje šume, kao i prostor za pašnjake. Novo šumsko stanište obnavlja biološku raznolikost, pomaže u razvoju održive drvne industrije (FSC standard) i pridonosi boljem regionalnom razvoju.

Paragvaj
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Pošumljavanje u Paragvaju:

Više od 500 godina Paragvaj je većinu svojih livada i prerija koristio za stoku, budući da je glavna izvozna stavka zemlje visokokvalitetna govedina. Dok krčenje šuma još uvijek prijeti amazonskoj prašumi, pošumljavanje ekstenzivnih, degradiranih travnjaka postalo je ključno kako bi se smanjio pritisak na prirodne resurse Južne Amerike i ograničilo štetne emisije ugljika iz Zemljine atmosfere. Projektom, koji je nastao u istočnom Paragvaju, već je pošumljeno više od 2.700 hektara zemlje, a planirano je više od 1.100 hektara u narednim godinama. Istodobno, pomaže lokalnim zajednicama u nepovoljnom položaju u Paragvaju stvarajući pravedno zapošljavanje, plaće i obrazovanje za radnike, mogućnosti za žene potičući ravnopravnost spolova i poboljšavajući infrastrukturu.

Kolumbija
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Vichada – Kolumbia:

Projekt je nastao u slivu rijeke Orinoco, koji se može pohvaliti nevjerojatnom biološkom raznolikošću i dom je dvaju ekosustava koji su kritično ugroženi zbog krčenja šuma. Svrha projekta Puerto Carreño je stvoriti komercijalno održivu alternativu velikom stočarstvu, što je razlog degradacije prevladavajućeg područja projekta. S povećanim pošumljavanjem u regiji, ugljik se apsorbira i zadržava, proizvodi se održivo drvo. Pod nadzorom lokalnih stručnjaka, gotovo 200 lokalnih radnika sadi, održava i siječe pažljivo odabrane autohtone vrste drveća na 3000 hektara. Projekt se pobrinuo za obrat u načinu obrade zemlje koja je tako ponovno postala korito zdravog ugljika.

Kenija
© 2022 First Climate

Održivo upravljanje travnjacima u sjevernoj Keniji

Ugljik se ne skladišti samo u šumama diljem svijeta, već i u zdravim tlima koja upijaju vodu i postaju osnova za bujnu vegetaciju i stanište za mnoge vrste. Međutim, ova prirodna ravnoteža može biti poremećena kada se zemljište stalno i kontinuirano koristi za nekontroliranu ispašu stoke. Ovdje počinje naš projekt koji se proteže na 2 milijuna hektara u sjevernoj Keniji. Uspostavom održivijih, kružnih metoda ispaše, zemlja ima vremena da se oporavi i ostane zdrava. Mala promjena s velikim utjecajem na zaštitu klime i dobrobit lokalnih zajednica: uz pomoć više ugljika pohranjenog u tlu, tlo također može pohraniti više vode tijekom sušnih razdoblja, pomažući lokalnim zajednicama u upravljanju učincima klimatskih promjena i suša.

Iz perspektive bioraznolikosti, poboljšani travnjaci i bolja ispaša također će značiti zdraviju stoku i ekosustave, kao i stanište za lokalne divlje životinje, koje uključuju četiri endemske ugrožene vrste: crnog nosoroga, Grevyjevu zebru, mrežastu žirafu i beisa antilopu.

Potpora projektu također ima značajan utjecaj na egzistenciju lokalnih zajednica, jer će pomoći u diverzifikaciji prihoda zajednice, zapošljavanju, nabavi sirovina i podršci specifičnim potrebama zaštite prirode u koje je uključena - uključujući čistu vodu, obrazovni i infrastrukturni projekti kao što su školski domovi, smještaj za nastavnike, osiguranje vodne infrastrukture, izgradnja i održavanje zdravstvenih ustanova. 

KLIMATSKI NEUTRALNO POSLOVANJE DO 2030.

Naša nastojanja da zaštitimo planet i naše zajednice uključuje i način na koji proizvodimo NIVEA njegu za kožu u proizvodnim pogonima. Od kraja 2019. sva naša proizvodna postrojenja pokreću se u potpunosti zahvaljujući električnoj energiji iz obnovljivih izvora. Time smo znatno smanjili našu emisiju energetski povezanog CO2. Međutim, nastojimo dodatno smanjiti naš ugljični otisak općenitim ciljem ostvarivanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030.

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Želimo biti 100 % transparentni i odgovoriti na sva pitanja koja imate o održivosti koju zagovara NIVEA. Ako niste uspjeli pronaći sve odgovore koje ste tražili na ovim stranicama ili želite podrobnije informacije, pišite nam i s veseljem ćemo Vam odgovoriti.