klimatska neutralnost

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

NAŠA VIZIJA: KLIMATSKA NEUTRALNOST

Borba protiv klimatskih promjena najvažniji je izazov u zaštiti okoliša s kojim se čovječanstvo danas suočava. Zato je NIVEA postavila ambiciozne klimatske ciljeve na razini kompanije koji su u skladu s najnovijim klimatološkim otkrićima. Ovi ciljevi ne samo da obuhvaćaju znatno smanjenje CO2 emisija u našim proizvodnim pogonima već i smanjenje neizravnih emisija povezanih sa sastojcima i materijalima za pakiranje koje upotrebljavamo za naše NIVEA proizvode.

Smanjenjem naših ukupnih emisija – duž cijelog vrijednosnog lanca do 2025. godine za 30 % u odnosu na 2018. godinu – NIVEA doprinosi usporavanju globalnog zatopljenja. Taj će cilj, prema preporukama neovisnih znanstvenika, ograničiti porast globalne temperature na 1,5°C.

 

KAKO NIVEA RAZVIJA KLIMATSKI PRIHVATLJIVE PROIZVODE ZA NJEGU KOŽE?

Prvi korak pri razvoju klimatski prihvatljivih proizvoda za njegu kože je transparentnost po pitanju CO2 otiska. CO2 otisak svojih proizvoda mjerimo analizom životnog ciklusa u suradnji s vanjskim stručnjacima i u skladu sa široko prihvaćenim znanstvenim normama. Ove analize pokrivaju sve emisije stakleničkih plinova u svakoj fazi životnog ciklusa pojedinog proizvoda.

Na temelju ovih uvida identificiramo rješenja i načine potrebne za smanjenje CO2 otiska naših proizvoda.  Na primjer, upotreba sastojaka s certifikatom održivosti ili uključivanje recikliranih materijala u našu ambalažu.

OTKRIJTE VIŠE O ŽIVOTNOM CIKLUSU NAŠIH PROIZVODA

1PRIDOBIVANJE SIROVINA

Životni ciklus proizvoda započinje kada se resursi izvlače iz okoliša i dalje obrađuju. Ova faza završava kada komponente proizvoda uđu u naša NIVEA proizvodna mjesta.

2PROIZVODNJA

Proizvodna faza počinje kada komponente proizvoda uđu u naše proizvodne pogone i završava kada gotov proizvod napusti naš proizvodni pogon.

3DISTRIBUCIJA

Proizvodi se distribuiraju korisnicima i mogu se pohraniti na različitim mjestima duž opskrbnog lanca. Faza distribucije uključuje transport od ulaza u tvornicu do skladišta ili do dućana kao i prijevoz do potrošačeve kuće.

4UPOTREBA

Faza upotrebe opisuje kako se očekuje da će potrošač koristiti proizvod. Primjena naših proizvoda za njegu kože ne uzrokuje nikakve emisije CO2, ali postoje emisije povezane s upotrebom naših proizvoda, na primjer energija koja se utroši za zagrijavanje vode koja se koristi za ispiranje proizvoda. Emisije nastale tijekom faze korištenja su izvan naše kontrole i stoga se ne mogu uzeti u obzir prilikom neutralizacije emisija naših proizvoda

5ZAVRŠETAK CIKLUSA

Faza kraja životnog ciklusa počinje kada potrošač odbaci proizvod i njegovu ambalažu i završava kada se proizvod vrati u okoliš kao otpad ili uđe u životni ciklus drugog proizvoda (tj. kao reciklirani proizvod).

VIŠE OD SMANJENJA: NIVEA 100% KLIMATSKI NEUTRALIZIRANI PROIZVODI ZA NJEGU KOŽE

Idemo i korak dalje; Osim smanjenja CO2 otiska, NIVEA uravnotežuje preostale emisije mnogih vaših omiljenih proizvoda kroz certificirane klimatske projekte, čineći ih 100 % klimatski neutraliziranim proizvodima.

2021. predstavili smo naš prvi klimatski neutraliziran asortiman proizvoda: NIVEA Naturally Good za njegu lica. Sljedeći princip mjerenja, smanjenja i ravnoteže, nastavljamo širiti naš portfelj 100 % klimatski neutraliziranih proizvoda.


ISTRAŽITE ASORTIMAN NAŠIH KLIMATSKI NEUTRALIZIRANIH GELOVA ZA TUŠIRANJE

 Naši novi NIVEA proizvodi za tuširanje su još održiviji nego prije:

Naši novi gelovi za tuširanje još su održiviji nego prije:

Inovativna formula s uljima i vitaminima za zaštitu kože, ne sadrži mikroplastiku i 98 % je biorazgradiva. 100 % sastojaka na bazi palminog ulja (ulja palminih sjemenki) potječe iz održivog izvora.
Ambalaža je 25 % lakša nego do sada i izrađena od 97 % reciklirane PE (neprozirne boce)  ili PET (prozirne boce) plastike. A lakše pakiranje znači i manje emisija iz transporta. Ova poboljšanja dovode do ukupnog smanjenja emisija povezanih s ambalažom od -32 %*, na temelju usporedbe nove i trenutne boce od 250 ml.
Linija se proizvodi u našem proizvodnom centru u Berlinu koji od 2022. godine radi isključivo na struju iz obnovljivih izvora i bioplin.
*32% manje emisije CO2 korištenjem reciklirane plastike. U usporedbi s prethodnim pakiranjem od djevičanske plastike.

 

KAKO NIVEA PODRŽAVA PRIRODNU APSORPCIJU CO2?

U 2022. godini otvaramo novo poglavlje u našem nastojanju za zaštitu našeg planeta, podržavajući certificirane klimatske projekte koji podupiru apsorpciju CO2 na prirodan način, na primjer pošumljavanjem.

Kada biramo klimatske projekte, osiguravamo da je naš pozitivan utjecaj stvaran, mjerljiv, trajan i potvrđen od treće strane. To se postiže radom sa stručnim organizacijama i podržavanjem samo projekata koji su certificirani i redovito revidirani na temelju vanjskih međunarodnih standarda, kao što su Verified Carbon Standard (VCS) ili Gold Standard.

KOJE PROJEKTE ZA ZAŠTITU KLIMATSKE RAZNOLIKOSTI PODUPIREMO?

Sadnja stabala zajedno s hvatanjem i skladištenjem ugljičnog dioksida jedan je od najjednostavnijih doprinosa borbi protiv klimatskih promjena. Ali ovi klimatski projekti čine više: stvaraju prilike za zapošljavanje, povećavaju kvalitetu života za najugroženije i vraćaju biološku raznolikost. Tri naša trenutačna projekta obnove šuma su u Južnoj Americi.

Urugvaj

Obnova šume Guanaré u Urugvaju:

Više od 300 godina područje Guanaréa se koristi za ispašu stoke. Stočarstvo je snažno obilježilo ruralni krajolik zapadnog Urugvaja. Zajedno s rijetkim mogućnostima zapošljavanja, lošim radnim uvjetima i nestajanjem biološke raznolikosti. Projekt obnove šuma Guanaré pomaže u sadnji prvenstveno stabala eukaliptusa: 21.000 hektara i preko 1.000 sjemenki u redu po hektaru. Time će se stvoriti održive manje šume, kao i prostor za pašnjake. Novo šumsko stanište obnavlja biološku raznolikost, pomaže u razvoju održive drvne industrije (FSC standard) i pridonosi boljem regionalnom razvoju.

Paragvaj

Pošumljavanje u Paragvaju:

Više od 500 godina Paragvaj je većinu svojih livada i prerija koristio za stoku, budući da je glavna izvozna stavka zemlje visokokvalitetna govedina. Dok krčenje šuma još uvijek prijeti amazonskoj prašumi, pošumljavanje ekstenzivnih, degradiranih travnjaka postalo je ključno kako bi se smanjio pritisak na prirodne resurse Južne Amerike i ograničilo štetne emisije ugljika iz Zemljine atmosfere. Projektom, koji je nastao u istočnom Paragvaju, već je pošumljeno više od 2.700 hektara zemlje, a planirano je više od 1.100 hektara u narednim godinama. Istodobno, pomaže lokalnim zajednicama u nepovoljnom položaju u Paragvaju stvarajući pravedno zapošljavanje, plaće i obrazovanje za radnike, mogućnosti za žene potičući ravnopravnost spolova i poboljšavajući infrastrukturu.

Kolumbija

Vichada – Kolumbia:

Projekt je nastao u slivu rijeke Orinoco, koji se može pohvaliti nevjerojatnom biološkom raznolikošću i dom je dvaju ekosustava koji su kritično ugroženi zbog krčenja šuma. Svrha projekta Puerto Carreño je stvoriti komercijalno održivu alternativu velikom stočarstvu, što je razlog degradacije prevladavajućeg područja projekta. S povećanim pošumljavanjem u regiji, ugljik se apsorbira i zadržava, proizvodi se održivo drvo. Pod nadzorom lokalnih stručnjaka, gotovo 200 lokalnih radnika sadi, održava i siječe pažljivo odabrane autohtone vrste drveća na 3000 hektara. Projekt se pobrinuo za obrat u načinu obrade zemlje koja je tako ponovno postala korito zdravog ugljika.

KLIMATSKI NEUTRALNO POSLOVANJE DO 2030.

Naša nastojanja da zaštitimo planet i naše zajednice uključuje i način na koji proizvodimo NIVEA njegu za kožu u proizvodnim pogonima. Od kraja 2019. sva naša proizvodna postrojenja pokreću se u potpunosti zahvaljujući električnoj energiji iz obnovljivih izvora. Time smo znatno smanjili našu emisiju energetski povezanog CO2. Međutim, nastojimo dodatno smanjiti naš ugljični otisak općenitim ciljem ostvarivanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030.

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Želimo biti 100 % transparentni i odgovoriti na sva pitanja koja imate o održivosti koju zagovara NIVEA. Ako niste uspjeli pronaći sve odgovore koje ste tražili na ovim stranicama ili želite podrobnije informacije, pišite nam i s veseljem ćemo Vam odgovoriti.