glatke noge

IZBJEGNITE IRITACIJE KOŽE NAKON BRIJANJA


SAVJETI ZA BRIJANJE BEZ CRVENILA KOŽE

Brijanje zna izazvati crvenilo i iritacije kože koje znaju biti neugodne i bolne. Saznajte kako ih spriječiti!

Iritacija nakon brijanja

KAKO NASTAJE PECKANJE NAKON BRIJANJA?

Svi smo makar jednom iskusili neugodan osjećaj peckanja nakon brijanja. Saznajte zašto često prati brijanje bikini zone, pazuha i nogu.
brijanje

Svako brijanje predstavlja stres za kožu

Mokro brijanje zna izazvati neugodan osjećaj peckanja, pogotovo ako je koža osjetljiva. Moguće ga je spriječiti, ali samo ako odaberete najbolje britvice za žene i odgovarajuće proizvode za brijanje.

Osjećaj peckanja kao posljedica mikroozljeda kože

Iako peckanje osjetimo tek nakon brijanja, iritacije kože razvijaju se tijekom brijanja. Tipični simptomi su crvenilo i prištići. Posebno su neugodne iritacije popraćene svrbežom koji uzrokuju upale mikroskopskih ozljeda kože.

Mokro brijanje povećava rizik nastanka iritacija. Ne vjerujte mitu da samo muškarci trpe oštećenje kože nakon brijanja – radi se samo o tome da su ranice na području vrata i brade odmah uočljive. No brijanje bikini zone i pazuha također zahtijeva oprez, jer je koža u tom području posebno osjetljiva. Stoga je jako važno da kožu prije, tijekom i nakon brijanja njegujete kvalitetnim proizvodima.


Uzroci iritacija

ŠTO UZROKUJE IRITACIJE NAKON BRIJANJA?

Zašto uopće nastaju mikro ozljede i kako ih spriječiti? Prvo morate znati što uopće uzrokuje crvenilo i svrbež, zato nastavite čitati.

Pogrešne britvice i nekvalitetni proizvodi za brijanje

Nekvalitetne britvice za žene jedan su od najčešćih uzroka iritacije kože tijekom brijanja. Isto vrijedi za tupe britvice - povećavaju rizik od ozljeda budući da ih grublje pritišćemo uz kožu, što uzrokuje mikro ozljede. Kut pod kojim držite britvicu i brijač također je bitan: zato se pri zamjeni brijača ili britvice prvo naviknite na novi model, a tek onda ga upotrijebite za brijanje.

Ne zaboravite na tehniku brijanja: brijanje u smjeru suprotnom od rasta dlačica može pripomoći nastanku crvenila i peckanja, pogotovo ako je koža osjetljiva. Pripazite da britvice režu, a ne trgaju dlačice.

Samo kvalitetni proizvodi za brijanje spriječit će iritacije kože. Nikad ne preskačite gel za brijanje ili losion za njegu tijela nakon brijanja. Samo tako će vaša koža biti i ostati besprijekorno glatka i zdrava. Proizvodi s alkoholom mogu uzrokovati iritaciju osjetljive kože, zato ih radije izbjegavajte. To posebno vrijedi za brijanje pazuha, stoga na svježe obrijanu kožu u tom području nanesite blagi dezodorans bez alkohola.

znoj-brijanje

Znojenje upaljene kože

Jeste li znali da znojenje može intenzivirati osjećaj peckanja nakon brijanja? Ako znoj dospije do mikro ozljeda, iritacija će se pogoršati – očekujte crvenilo i jak osjećaj peckanja. Zato neposredno nakon brijanja izbjegavajte aktivnosti koje uzrokuju znojenje.

Spriječite ih

OVAKO ĆETE SPRIJEČITI IRITACIJE KOŽE

Zašto bi brijanje bilo neugodno? Slijedite naše savjete kako bi vaša koža bila savršeno glatka i zdrava. Prije svega, uzmite dovoljno vremena za brijanje i budite nježni – koža će vam biti itekako zahvalna.
piling-koze-brijanje
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Priprema kože

Kožu na brijanje možete pripremiti toplim tušem ili nanošenjem gela za brijanje koji će omogućiti glatko klizenje britvice.

Piling prije brijanja može pomoći

Ako do sada niste redovito uživali u osvježavajućem učinku pilinga, sada ćete ga sigurno naučiti cijeniti. Stare stanice kože uklanjaju se blagim mehaničkim djelovanjem, čime se naknadno rastućim dlačicama olakšava put prema površini. Tako će urastanje dlačica zauvijek biti iza vas.

Za piling su pogodni posebni proizvodi sa sitnim piling zrncima i dragocjenim sastojcima. Alternativa je i uporaba lufa spužve s kojom se može postići sličan učinak. Za najbolje rezultate piling napravite prije brijanja. Ako je vaša koža iznimno osjetljiva, neka između pilinga i brijanja prođe određeno vrijeme.

britvice-dlacice
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Kvalitetne britvice za žene

Jednokratne britvice ili one za višekratnu upotrebu? Svakako odaberite kvalitetan brijač kako biste spriječili trganje dlačica.
smjer-brijanja
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Smjer brijanja

Osjetljivu kožu možete zaštititi brijanjem u smjeru rasta dlačica. Isto učinite ako rijetko brijete kožu kako bi se lakše priviknula.
brijanje-hladna-voda
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Ispiranje kože hladnom vodom

Kožu odmah nakon brijanja isperite hladnom vodom. Tako ćete zatvoriti pore te spriječiti nastanak crvenila i iritacija. 
osusite-kozu
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Brisanje kože ručnikom

Ukoliko usprkos svim savjetima ipak dođe do iritacije kože, važno je da je dobro osušite. Mokra koža je podložnija iritacijama, zato je nježno osušite tapkanjem ručnikom s mekanim vlaknima.
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Hidratacija

Nakon brijanja obavezno nanesite losion za tijelo bez alkohola. Tijekom brijanja koža gubi vlažnost, zato joj vratite hidrataciju njegujućim NIVEA losionom za tijelo. 

Za glatko brijanje se koža i pore omekšavaju toplom vodom što ih čini podatnima. Dlačice se tako mnogo lakše uklanjaju.

Međutim, topla voda može rezultirati isušivanjem kože, zato je nakon brijanja obavezno hidratizirajte i umirite. Odaberite što nježniji proizvod, kao što je NIVEA Aloe & Hydration losion za tijelo. Na taj način spriječit ćete svrbež, a koža će ponovno postati elastična i glatka. Izbjegavajte losione za tijelo koji sadrže puno parfema jer mogu nadražiti kožu.

prozracna-odjeca
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Prozračna odjeća

Ako je moguće, netom nakon brijanja izbjegavajte usku odjeću koja će trenjem uzrokovati iritacije.
sportske-aktivnosti
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Sportske aktivnosti

Izbjegavajte aktivnosti koje uzrokuju znojenje netom nakon brijanja. Zato je večer posebno prikladan dio dana za brijanje – uzmite vrijeme za sebe i ne žurite.

lijecnik
9 savjeta za sprječavanje iritacije kože

Trebate li otići liječniku?

Slijedite naše savjete o brijanju kako biste izbjegli iritacije kože ili ublažili njihove posljedice. No ako upala kože potraje dulje od tjedan dana ili vam se na koži pojave relativno veliki i bolni upaljeni prištevi, preporučuje se posjet liječniku. On će vam sa sigurnošću reći što je uzrokovalo vašu reakciju. Ako ste u nedoumici, obustavite sve metode uklanjanja dlačica i dajte svojoj koži dovoljno vremena za oporavak.

kapljica