Odvikavanje od pelena


SAZNAJTE KAKO ODVIKNUTI DIJETE OD PELENA

Otkrit ćemo vam kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena i kako ga naučiti na tutu.

VODIČ ZA ODVIKAVANJE OD PELENA

Navikavanje na tutu jedan je od najvećih izazova za novopečene roditelje. Saznajte kako ga možete uspješno savladati!
navikavanje-na-tutu

Kada je vrijeme za odvikavanje od pelena?

Kao što iskusni roditelji već dobro znaju, ništa od tute dok dijete ne bude spremno. Većina djece je fizički ili psihički pripremljena za odvikavanje od pelena u uzrastu od 1,5 do 3 godine. Djevojčice su uobičajeno nešto ranije spremne za odvikavanje od pelena nego dječaci.

Kako odviknuti dijete od pelena?

Čak i ako je vaše dijete naviknuto da ne nosi pelene, to ne znači da je spremno za tutu. Važno je da budete strpljivi, jer dijete nećete moći prisiliti na odvikavanje od pelena. Radije ga postupno i bez uzrujavanja naučite što se očekuje od njega. Prvo djetetu objasnite što je tuta i opišite mu što radite dok ga presvlačite.

Zapamtite da djeca uče kroz opažanje i imitiranje, tako da bi stariji brat ili sestra mogli poslužiti kao primjer. Pratite znakove koji ukazuju da je dijete spremno za odvikavanje od pelena - recimo, postane svjesno mokre ili pune pelene i unaprijed vas obavijesti da mu se piški.

Držite tutu u kupaonici kako bi dijete naučilo da se tu vrši nužda. Stavite ga na tutu nakon obroka ili u vrijeme kad obično vrši nuždu. Dječacima je obično lakše da u početku sjede na tuti dok piške.

SAVJETI I TRIKOVI ZA JEDNOSTAVNO ODVIKAVANJE OD PELENA

Evo što možete učiniti kako bi dijete prirodno i s čim manje poteškoća prihvatilo odvikavanje od pelena.

Ne vršite pritisak na dijete!

Svako je dijete drugačije, zato nemojte vršiti pritisak. Sasvim je u redu ako vaš princ ili princeza nisu spremni za odvikavanje od pelena. Znamo da je teško ostati smiren kad dijete uprlja tepih, ali ako pokažete nervozu, prenijet ćete negativne emocije na dijete. Ako ne budete ljuti, vrlo je vjerojatno da se to neće ponoviti, tako da očistite nered, no svakako ostanite smireni i raspoloženi.
odviknuti-bebu-od-pravila

Zapamtite 3 zlatna pravila

Strpljenje, puno pohvala i upornost. Pohvale koje dijete dobije od vas mogu dugoročno utjecati na razvoj samopouzdanja. Možda vam sad to tako ne izgleda, ali ako ostanete pozitivni i ustrajni, odvikavanje od pelene brzo će proći i uskoro ni vi ni vaše dijete više nećete razmišljati o tome!
navikavanje-na-tutu
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Uključite dijete

Povedite dijete u kupovinu kako bi odabralo tutu koja mu se sviđa. Uz simpatičan dizajn koje je samo izabralo, dijete će lakše prihvatiti tutu, a vrlo vjerojatno će je odmah poželjeti koristiti.
dijete-kahlica
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Kod kuće je najljepše

Kad se odlučite za odvikavanje od pelena, ne putujte daleko i preskočite kućne posjete. Bolje je da ostanete u blizini kuće kako ni vi ni vaše dijete ne bi bili pod stresom ukoliko dođe do nezgode.
nasmijana-beba
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Djeca kopiraju roditelje

Neki roditelji preskaču tutu i odmah navikavaju dijete na wc školjku. Budući da većina djece kopira roditelje, ako dopustite djetetu da koristi istu wc školjku kao i vi, odvikavanje od pelena bit će kraće i uspješnije. Osim toga, nered će biti manji!
dijete-kahlica-vodic
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Djeca vole biti u centru pažnje

Vaše dijete voli kad ste mu potpuno posvećeni, a odvikavanje od pelena je savršen trenutak da mu pružite svu svoju pažnju. Igrajte se, čitajte knjige ili pjevajte kako ni vi ni dijete ne biste navikavanje na tutu doživljavali kao obavezu, već priliku za zbližavanje.
toddies-maramice
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Osjetljivoj koži potrebna je blaga njega

Neka NIVEA Toddies vlažne maramice budu vaš saveznik dok traje odvikavanje od pelena. Razvijene su u suradnji s pedijatrima i dermatolozima za blago i nježno čišćenje bebine kože
nagradite-dijete
Najbolji savjeti za odvikavanje od pelena

Nagradite dijete

Osmislite sistem nagrađivanja kako biste motivirali dijete da ne odustane. Recimo, možete mu dati naljepnicu u obliku zvijezde svaki put kad koristi tutu, a kad skupi 10 zvjezdica, odvedite ga u prodavaonicu igračaka.

EVO ŠTO MAMA BLOGERICA @IWAIVA MISLI O NIVEA BABY VLAŽNIM MARAMICAMA:

Ne znam za vas, ali meni je život bez vlažnih maramica nezamisliv otkad sam postala mama. Bili doma ili u parku, u restoranu ili autu, bez njih nigdje ne idemo jer je svjetski prvak u stvaranju mrlja i nereda uvijek uz nas. Zato mi je prije svega bitno da su nježne za dječju kožu. NIVEA Baby Soft & Cream vlažne maramice ne sadrže sapune, pjeneće sastojke, sintetička ulja ni alkohol. Natopljene su blagom kremom i njegujućim nevenom pa su idealne za osjetljiva područja, posebno kada ste vani i morate djetetu presvući pelenu, a vjerojatno nemate sa sobom kremicu za guzu. Jednako tako su nježne za kožu lica pa bez grižnje savjesti obrišemo musava usta koja se u sekundi zaflekaju „kokoladom“ ili u goroj varijanti pijeskom i zemljom. 

 

Kako ih volim uvijek imati pri ruci, dodatni plus je da imaju i manja pakiranja s 20 maramica koja mi stanu u već natrpani ruksak kad idemo u park ili na izlet. No znate kako se one brzo i lako troše pa još više od toga volim uvijek imati zalihe doma, što je super, jer maramice dolaze i u 3+1 multipack ekonomičnom pakiranju.

Budimo iskreni, i mi mame se nekad poslužimo njima kad želimo brzinski skinuti šminku prije spavanja, a preumorne smo za detaljnije čišćenje lica, obrisati neke umrljane površine poput ostataka flomastera na stolu ili ljepljivih mrlja od soka, a da ne govorim o mrljama koje uvijek nekako završe na našoj odjeći kada smo s djecom vani. Vlažne maramice jednostavno u sekundi spašavaju sve i zato mi je bitno nositi sa sobom one kojima vjerujem!


RODITELJI, PROČITAJTE I OVO

Znamo da želite samo najbolje za svoju bebu, zato svakako provjerite našu ponudu NIVEA Baby proizvoda i dražesne priče za laku noć koje možete poslušati sa svojim djetetom!
njega-beba-proizvodi

Sve za vašu bebu

Brojne generacije su odrasle uz njegujući dodir NIVEA Baby proizvoda. Pregledajte obožavane NIVEA klasike i novitete koji će postati neizostavni dio vaše obavezne baby opreme.
03_MMC_NIVEA_Fairytales_FB_SharingImage_1502_fairy_mia

Čarobni svijet priča

Tražite simpatične priče za laku noć? Ljupki junaci NIVEA priča za djecu pobrinut će se da vaše dijete bezbrižno utone u svijet snova.