Nasmijana žena

Kako ubrzati rast kose

Kako da kosa brže raste: do duge kose začas

Duga, zdrava kosa već dugo je sinonim za ženstvenost. No rast kose zna potrajati, jer u prosjeku kosa raste po centimetar mjesečno. Naši savjeti otkrit će vam kako ubrzati rast kose i kako brže doći do duge kose.

Naša kosa: prvak u rastu

Žena s dugom kosom

Kakav rekord!

Jeste li znali? Većina ljudi ima oko 100,000 vlasi na glavi i svaka pojedinačna vlas naraste za oko 0.35 milimetra dnevno. To je jednako rastu od 1,000 metara mjesečno - uistinu vrhunsko postignuće.

Fascinantne činjenice o rastu kose

U osnovi, kosa je sastavljena od keratina, baš kao i nokti. Na vlasištu se nalazi oko 200 vlasi na kvadratni centimetar, a gustoća kose je genetski predodređena i kreće se između 0.04 i 0.12 milimetara.
Rast kose odvija se u različitim fazama:

  • Prva faza rasta kose traje između 2 do 6 godina i tijekom nje se formira korijen kose. U ovoj fazi kosa neprestano raste. 
  • Čak do 90% vlasi na vašem vlasištu trenutno je u toj fazi.
  • Zatim slijedi prijelazna faza u trajanju 2 do 3 tjedna tijekom koje se rast kose zaustavlja.
  • Slijedi faza odmora. Vlas ostaje na vlasištu narednih 9 mjeseci, a zatim ju zamjenjuje nova vlas koja se regenerira iz ostatka istog korijena. 
Rast kose je uobičajeno kontinuiran ciklus na koji utječu različiti faktori: stres, mentalni napor i hormonalne promjene mogu se negativno odraziti na rast kose.

Ne brinite: S pravim proizvodima i odgovarajućom njegom, možete aktivno poticati brži rast kose i početi se veseliti dugoj kosi.
Nadalje, mit da kosa raste brže ako ju šišate tijekom određenih mjesečevih faza nema nikakvu znanstvenu potvrdu. Ipak, mnoge žene se kunu u mjesečev kalendar. Svakako je istina da mjesec utječe na plimu i oseku, pa je moguće da u određenim fazama ima pozitivan utjecaj na tijelo. 

Zaintrigirani? Saznajte više o kozmetičkim mitovima ovdje.Savjeti za brži rast kose

Evo kako ubrzati rast kose

Nježno četkajte i češljajte kosu. Što manje vlasi gubite dnevno, to bolje.

Savjet: kada pletete kosu, ne koristite jeftine gumice za kosu. One mogu oštetiti strukturu kose i pridonijeti razvoju ispucalih vrhova. Izaberite gumicu u spirali koja podsjeća na stari telefonski kabel, i nježno ju omotajte oko kose. One su vrlo praktične jer nakon nošenja skoro uopće ne ostavljaju tragove na kosi. Zagrlite promjene! Umjesto da ste odani jednoj te istoj frizuri, mijenjajte ih dnevno - tako kosa neće biti pod stresom jer je stalno na jednakom mjestu.

Nakon nošenja kompleksne frizure, kosa će poželjeti malo odmora. Razmazite ju s bogatom maskom za kosu, kao što je bogati i regenerirajući Long Repair jednominutni tretman. Ispucali vrhovi bit će zahvalni i na par kapljica kokosovog ulja. Tako ćete kosi vratiti fantastičan sjaj i vlažnost.

Ne zaboravite: uvijek koristite šampone i regeneratore namijenjene vašem tipu kose. Najbolje je da budu iz iste linije kako biste postigli željeni efekt, bile to kovrče, manje masna kosa ili blistava obojena kosa.

Šišanje vrhova kose

Hoće li šišanje vrhova ubrzati rast moje kose?

Mit prema kojem rezanje vrhova ubrzava rast kose nikako da izumre iako je neistinit. Svejedno, šišanje kose preporučuje se svakih 4 do 6 tjedana. To će tankoj kosi odmah dati zavidan volumen i zdrav izgled.

Žena koja si masira glavu i vlasište

1. KORAK

Masažu glave započnite s velikim kružnim pokretima, koristeći vrške prstiju kako bi probudili živce na vlasištu. Za veće zadovoljstvo, u masažu uključite čelo i područje sljepoočnice.

Žena koja si masira glavu i vlasište

2. KORAK

Vršite tek lagani pritisak i prste pomičite u malim kružnim pokretima od vrha glave do stražnjeg dijela te od vrata natrag prema tjemenu. Tako ćete masirati ne samo vlasište, već i mišiće vrata - tko kaže da je masaža glave blagotvorna samo za kosu?

Nasmijana žena koja si masira glavu i vlasište

3. KORAK

Masažu glave zaključite tako što ćete vlasište nježno protrljati s obje ruke. Za masažu glave preporučujemo šampon ili ulje koje potiče cirkulaciju, jer je trenje inače preveliko na suhoj kosi i može izazvati oštećenja.

Povrće u košari

Zdrava prehrana

Zdrava prehrana s puno voća i povrća te izbjegavanje stresa odrazit će se i na bržem rastu kose. U suprotnom ne samo da dolazi do usporavanje rasta kose, već i mogućeg gubitka kose, budući da tijelu nedostaju hranjive tvari i minerali.

Zdrava kosa

Dodaci prehrani

Samo zdrava kosa je prekrasna kad je duga: dodaci prehrani kao što su biotin i vitamini B ojačavaju strukturu kose i potiču brži rast kose. A ima i dobra nuspojava: nokti će također ojačati od takvih dopuna prehrani.

Zdrave namirnice na stolu

Nezasićene masne kiseline

Konzumirajte dovoljno nezasićenih masnih kiselina poput omega 3. Iako su nužne za život, tijelo ih ne može samo proizvesti, a potiču rast takozvanih folikula kose. Omega 3 možete naći u orasima, ribi i ulju pšeničnih klica.