Djevojke se zabavljaju na plaži.

NAŠA OBAVEZA ZA MAKSIMALNO SMANJENJE UPOTREBE MIKROPLASTIKE

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

ŠTO JE MIKROPLASTIKA?

Prema definiciji Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP), mikroplastika su čvrste plastične čestice koje su manje od pet milimetara, netopive su u vodi i nisu biorazgradive. Zbog njezinih svojstava, mikroplastika je izvor onečišćenja tla i vode diljem svijeta.
Mikroplastika se često dijeli na primarnu i sekundarnu mikroplastiku. Primarna mikroplastika dizajnirana je da bude sićušna i planski se dodaje proizvodima, dok je sekundarna mikroplastika posljedica raspadanja većih komada plastike na manje komade uslijed izloženosti vremenskim uvjetima i eroziji. Neovisno o tome kako mikroplastika završi u okolišu – nakon što dospije u njega, ona predstavlja problem.
Zato je NIVEA prestala upotrebljavati mikroplastiku od kraja 2021.

Obaveza koju je NIVEA preuzela za njegu kože koja je 100 posto bez mikroplastike

NIVEA je od samog početka poduzela korake za prestanak upotrebe mikroplastike u svim svojim proizvodima. U 2013. godini odlučili smo postupno prestati s upotrebom čestica za piling kože od polietilena, koje se u kozmetici i proizvodima za njegu često nazivaju mikrogranulama. Od kraja 2015. niti jedan od NIVEA proizvoda za piling kože ne sadrži mikroplastiku. Umjesto toga služimo se ekološki prihvatljivim zamjenskim sastojcima.
No nismo se zadržali samo na mikroplastici koju možete vidjeti i osjetiti. Sljedeći cilj bio je postupno prestati s upotrebom sredstava za postizanje neprozirnosti u našim proizvodima koji se ispiru, što smo i ostvarili krajem 2019. Ovi su sastojci pridonosili boji i izgledu naših formula. Nakon što smo ostvarili ovaj cilj, svi naši proizvodi koji se ispiru, kao što su proizvodi za čišćenje lica i tijela, sada su 100 posto bez mikroplastike.
Sljedeći korak je bio da smo iz svih naših proizvoda uklonili mikroplastična punila, koja se upotrebljavaju u formulama koje ostaju na koži kako bi promijenila viskoznost proizvoda i poboljšala osjećaj koji proizvodi ostavljaju na koži. Od kraja 2021. nijedan od proizvoda NIVEA i Beiersdorf ne sadržava mikroplastiku.

nivea products

NIVEA proizvodi za njegu kože bez mikroplastike

sustainability

Vođeni znanošću: naš fokus na biorazgradive polimere

Rasprava o mikroplastici do neke se mjere proširila i na tvari koje imaju bitno različita svojstva. U pitanje su dovedeni polimeri, koji se ili otapaju u vodi ili su nalik gelu. Njih se ponekad naziva „tekućom mikroplastikom”, pojmom koji ne samo da je zavaravajuć već je i znanstveno neutemeljen. Kada se upotrebljavaju u manjim količinama kao zgušnjivači, stabilizatori ili sredstva za stvaranje filma, oni proizvodima daju čitav niz korisnih svojstava, kao što je poboljšana vodootpornost sredstava za sunčanje ili poboljšano zaglađivanje kose koje nude šamponi. No prema Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP), ovi polimeri nisu mikroplastika.
Neovisno o tome kako se nazivaju i koja im je svrha, svi polimeri kojima se služi NIVEA moraju ispunjavati najviše zahtjeve sigurnosti za upotrebu. Zbog toga ih koža vrlo dobro podnosi i ne izazivaju alergijske reakcije. NIVEA obećaje da će do 2025. svi polimeri koji se upotrebljavaju u njezinim europskim pripravcima biti biorazgradivi. Biorazgradivost smatramo presudnom za sprječavanje mogućih negativnih učinaka na ekosustave.

NIVEA proizvodi s biorazgradivim polimerima

Znamo da mnoge zabrinjava utjecaj njihovih omiljenih proizvoda za njegu kože na vodne sustave. Zato smo se obvezali na upotrebu biorazgradivih polimera. Već smo počeli mijenjati formule svojih proizvoda za čišćenje tijela i zaštitu od sunca.

sustainable shower gel

Naši gelovi za tuširanje: ne sadrže mikroplastiku već samo biorazgradive polimere

Dovršili smo postupak izmjene formula svojeg osnovnog asortimana proizvoda za čišćenje tijela. Kako biste odgovorno kupovali, sve bitne informacije možete pronaći na stranicama s pojedinostima proizvoda.
sunscreen

Naši proizvodi za zaštitu od sunca: ne sadrže mikroplastiku već samo biorazgradive polimere

Još smo u postupku izmjene formula naših proizvoda za zaštitu od sunca. Prvo od naših ponovnih lansiranja uključivat će naše nove proizvode za djecu sa 100 posto mineralnim UV filtrima.