Mala biljka raste u kartonskoj teglici.

BIORAZGRADIVOST

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Biorazgradivost je prirodan i uravnotežen proces koji osigurava kruženje materijala u prirodi. Svjedočimo joj svake jeseni kada drveće odbacuje svoje lišće, koje se zatim pretvara u šumsko tlo s neophodnim hranjivim tvarima u mjesecima koji slijede. Međutim, moderni materijali koji nisu biorazgradivi često ometaju ovaj proces i prirodni ciklus.
Zbog toga je jamstvo biorazgradivosti jedan od naših prioriteta u razvoju formula za njegu kože. Upotrebom biorazgradivih sastojaka jamčimo da se materijali mogu vratiti u prirodu, a da pritom ne ostavljaju za sobom tragove koje okoliš nije u stanju samostalno razgraditi. Da bismo ocijenili biorazgradivost svojih pripravaka, služimo se analitičkim metodama usklađenima sa smjernicama OECD-a ili drugim odgovarajućim smjernicama.

Zašto je biorazgradiva njega kože bitna?

Prednosti biorazgradivih proizvoda za njegu kože postaju očite kada se uzme u obzir kategorija proizvoda koji se ispiru, kao što su proizvodi za tuširanje i kupanje. Razmislite o količini proizvoda koji ispirete sa svoje kože u odvod tuša. Nakon upotrebe, voda odlazi u postrojenja za obradu otpadnih voda gdje postupci čišćenja oponašaju prirodan proces biološke razgradnje. Biorazgradivi proizvodi za njegu kože pomažu pri obradi otpadnih voda i osiguravaju da u vodne sustave ulaze isključivo neškodljive tvari.
Kako bi poboljšala biorazgradivost svojih pripravaka, NIVEA je već 2013. odlučila postupno ukidati čestice za piling kože od polietilena, koje se u kozmetici često nazivaju mikrogranulama. Od kraja 2015. NIVEA pilinzi za kožu više ne sadrže mikrogranule, a od 2020. nijedan od NIVEA proizvoda koji se ispiru, kao što su gelovi za tuširanje i šamponi, više ne sadrži mikroplastiku, prema definiciji Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP). Umjesto toga služimo se ekološki prihvatljivim zamjenskim sastojcima. Ono što je najvažnije, NIVEA proizvodi do kraja 2021. više neće sadržavati mikroplastiku, prema definiciji UNEP-a.

A što je s polimerima?

Rasprava o mikroplastici do neke se mjere proširila i na tvari koje imaju bitno različita svojstva. U pitanje su dovedeni polimeri, koji se ili otapaju u vodi ili su nalik gelu. Njih se ponekad naziva „tekućom mikroplastikom”, pojmom koji ne samo da je zavaravajuć već je i znanstveno neutemeljen. Kada se upotrebljavaju u manjim količinama kao zgušnjivači, stabilizatori ili sredstva za stvaranje filma, oni proizvodima daju čitav niz korisnih svojstava, kao što je poboljšana vodootpornost sredstava za sunčanje ili poboljšano zaglađivanje kose koje nude šamponi. No prema Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP), ovi polimeri nisu mikroplastika.
Neovisno o tome kako se nazivaju i koja im je svrha, svi polimeri kojima se služi NIVEA moraju ispunjavati najviše zahtjeve sigurnosti za upotrebu. Zbog toga ih koža vrlo dobro podnosi i ne izazivaju alergijske reakcije. NIVEA obećaje da će do kraja 2025. svi polimeri koji se upotrebljavaju u njezinim europskim pripravcima biti biorazgradivi. Biorazgradivost smatramo presudnom za sprječavanje mogućih negativnih učinaka na ekosustave.

Sister2Sister

 

Asortiman NIVEA biorazgradivih gelova za tuširanje

U našoj liniji biorazgradivih proizvoda za njegu kože ističe se naš asortiman gelova za tuširanje. Većina naših omiljenih proizvoda, kao i naši novi proizvodi iz linija NIVEA Naturally Good i Fresh Blends, već su daleko iznad 95 % biorazgradivosti. Potražite ovaj simbol kako biste bili sigurni da su vaši gelovi za tuširanje jednako nježni prema vašoj koži i planetu.

Pregledajte naše gelove za tuširanje

Ekološki optimizirane NIVEA maramice za čišćenje lica

NIVEA maramice za čišćenje lica još su jedan izvrstan primjer biorazgradive njege kože koju nudi NIVEA. Formule naših maramica ostvaruju do 95 % biorazgradivosti. Štoviše, izrađene su od viskoznih vlakana, biorazgradivog materijala koji je 100 posto biljnog podrijetla. Pažljivo biramo održivu viskozu. Njezina proizvodnja dovodi do 50 % smanjenja potrošnje vode i štetnih emisija u usporedbi s generičkom viskozom.

Otkrijte NIVEA maramice za čišćenje lica