Odgovorna nabava

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

ODGOVORNA NABAVA

NIVEA za svoje formule u proizvodima za njegu kožu, kao i za materijale za pakiranje upotrebljava prirodne resurse. Upotreba ovih obnovljivih materijala važan je odmak od ekonomije koja se temelji na fosilnim gorivima i korak prema održivijoj budućnosti. Istodobno, pri upotrebi sastojaka i materijala za pakiranje biljnog podrijetla važan je način na koji se takve biljke uzgajaju. NIVEA se nastoji prema prirodi ophoditi s poštovanjem, stoga naši ciljevi uključuju doprinos ekološkoj poljoprivredi, sprječavanje krčenja šuma i brigu za zajednice i regije u kojima rastu sirovine za naše sastojke.

sustainability

Kako NIVEA planira osigurati odgovornu nabavu sirovina?

NIVEA nastoji spriječiti štetu i negativne učinke na okoliš pri upotrebi dragocjenih prirodnih resursa. Stoga je naš cilj održiva nabava 100 posto naših obnovljivih sastojaka do 2025. uz potporu ekološkoj poljoprivredi.
NIVEA je uključena u održivu ekonomiju palmina ulja (ulja palminih koštica) koja ne podržava krčenje prašuma. Od kraja 2020. upotrebljavamo sastojke na osnovi palmina ulja (ulja palminih koštica) iz provjereno održivih izvora. Ovo se odnosi na 100 posto naših proizvoda diljem svijeta.

Upotrebljavamo papir i karton kao prirodne materijale za pakiranje. Certifikatom Vijeća za nadzor šuma (engl. Forest Stewardship Council – FSC) osiguravamo da materijali na osnovi drva dolaze iz šuma čije je gospodarenje odgovorno i koje pridonose zaštiti okoliša, društvu i gospodarstvu. Od 2019. 100 posto naših sklopivih kutija izrađeno je od materijala koji ima certifikat FSC.

Način na koji se sastojci dobivaju presudan je za ljude u regiji odakle takvi sastojci dolaze. Uzgoj sastojaka prirodnog podrijetla često je u rukama malenih, obiteljskih poduzeća, odnosno malih poljoprivrednih gospodarstava. Zajedno s lokalnim neprofitnim partnerima, NIVEA surađuje s malim poljoprivrednicima na terenu, promiče održivi uzgoj bez daljnjeg krčenja šuma i pridonosi poboljšanju životnog standarda i gospodarske situacije lokalnih zajednica.

sustainability

Proizvodi za prirodnu njegu kože sa shea maslacem iz zapadne Afrike

Shea maslac svestrani je hidratantni sastojak koji se često upotrebljava u proizvodima za prirodnu njegu kože. Ljudi diljem Afrike upotrebljavaju shea maslac tisućama godina kako bi zaštitili kožu od isušivanja zbog vruće supsaharske klime. Zahvaljujući hidratantnim i prirodno hranjivim svojstvima, shea maslac postao je nezamjenjiv u njezi tijela i kozmetičkim proizvodima diljem svijeta. Ovaj iznimno kvalitetan maslac također je neizostavan sastojak i mnogih NIVEA proizvoda.
Kao član organizacije Global Shea Alliance (GSA), nastojimo promicati održivu nabavu shea maslaca i pritom se brinuti za ljude uključene u njegovu proizvodnju. Primjerice, naš projekt malih gospodarstava u Gani i Burkini Faso osposobljava 10.000 sakupljačica shea oraha tijekom pet godina – uz programe osposobljavanja, čiste peći za kuhanje i sadnju drveća.

Promicanje etične njege kože s arganovim uljem iz Maroka

Arganovo ulje upotrebljava se u više NIVEA proizvoda zahvaljujući njegovim izvrsnim svojstvima za njegu kože. Marokanci upotrebljavaju dragocjeno ulje stabla argana tisućama godina. Danas prodaja arganovog ulja pruža ruralnom stanovništvu stabilan prihod i nudi radna mjesta koja sprječavaju ruralnu depopulaciju. Stabla argana također pomažu spriječiti dezertifikaciju jer njihovo duboko korijenje djeluje kao spremnik vode. Ovo zajednicama omogućuje ponovnu kultivaciju prethodno presuhe zemlje. Arganovo ulje dobivamo od lokalnog dobavljača u jugozapadnom Maroku i podupiremo njegov doprinos socijalnim, ekonomskim i projektima za zaštitu okoliša i lokalnom ruralnom stanovništvu.

Shea maslac za njegu kože.
organic ingredients

Upotreba sastojaka za organsku njegu kože: ekstrakt ploda čička iz Njemačke

Sastojci biljnog podrijetla dobiveni organskom poljoprivredom pridonose odgovornoj nabavi jer je takav pristup uzgoja usklađen s prirodnim procesima i ograničava upotrebu sintetskih sastojaka. Zato NIVEA upotrebljava čitav niz sastojaka za organsku njegu kože, primjerice, ekstrakt ploda čička.
Mnogi od nas sjećaju se čička iz djetinjstva. Plodovi imaju bodljikavu površinu koja prianja na odjeću kada ih bacite. Ovi bodljikavi plodovi potječu iz Azije, gdje se plod čička još uvijek redovito upotrebljava u medicinske svrhe – u ajurvedskoj biljnoj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini.
NIVEA stručnjaci ispitali su učinke ploda čička na kožu i otkrili da njegov ekstrakt potiče proizvodnju kolagena. Upotrebljavamo posebnu vrstu organskog čička koji se naziva nuda, a dobivamo ga iz Saske-Anhalta u istočnoj Njemačkoj. Ekstrakt ploda čička potiče stvaranje kolagena u koži, sprječavajući gubitak ovog ključnog dijela vezivnog tkiva i znatno smanjujući vidljive bore.

Sastojci za organsku njegu kože

Naturally Good aloe vera

Organska aloe vera: Naturally Good dnevna krema za blistavu kožu

Kako NIVEA promiče ljudska prava i industriju etične njege kože?

NIVEA aktivno podupire ljudska prava duž cjelokupnog lanca vrijednosti. Predani smo zaštiti ljudskih prava i ne toleriramo nikakav oblik prisilnog ili dječjeg rada, korupciju ili diskriminaciju u našem poslovanju i lancu opskrbe.
Izrada NIVEA proizvoda rezultat je zajedničkog djelovanja i odgovorni smo za svakog uključenog pojedinca, neovisno o tome je li naš izravan zaposlenik ili zaposlenik naših poslovnih partnera. Izradili smo unutarnja i vanjska pravila ponašanja koja uključuju obvezujuće politike.
Naš pristup etičnom poslovanju slijedi međunarodno priznata načela i smjernice, kao što su Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda ili temeljne konvencije Međunarodne organizacije rada (ILO), a naravno, pridržavamo se i zakona i propisa u svakoj pojedinoj zemlji u kojoj poslujemo.

shaking hands