Znak za recikliranje.

Obaveze za plastiku

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

„Do 2050. u moru će biti više plastike nego riba.” – Izvješće Zaklade Ellen MacArthur za 2016.

 

Ovakva predviđanja, zajedno s fotografijama onečišćenih vodnih tokova i oceana duboko su nas zabrinuli i natjerali da razmislimo što ostavljamo u nasljeđe generacijama koje dolaze. Eksponencijalni rast proizvodnje plastike ne samo da onečišćuje okoliš već i povećava klimatske promjene. Istodobno, postoji nekoliko dobrih razloga za upotrebu plastike: vrlo je lagana, izdržljiva i sigurna za primjenu u mnogim granama industrije. Čovječanstvo je suočeno s pitanjem kako riješiti globalni problem plastike.

NIVEA ima misiju odgovorno upotrebljavati plastiku u ambalaži svojih proizvoda vodeći se načelima kružne ekonomije. Naš je pristup jednostavan: smanjujemo upotrebu plastike kada je god to moguće, recikliramo je koliko je god to moguće, zamjenjujemo je kada to ima smisla i omogućujemo vam da našu ambalažu ponovno upotrebljavate. Kako bismo istaknuli svoju predanost ovom pristupu, postavili smo ambiciozne ciljeve:

Do 2025. želimo smanjiti upotrebu čiste plastike na fosilnoj osnovi u svojoj ambalaži za 50 % (polazeći od 2019.).
Slijedimo ovaj cilj smanjujući težinu naše ambalaže, ugrađujući u nju reciklirani sadržaj i zamjenjujući plastiku na fosilnoj osnovi materijalima biljnog podrijetla.

Do 2025. naša plastična ambalaža sadržavat će 30 % recikliranih materijala.
Upotreba recikliranog sadržaja ključna je za suzbijanje eksploatacije prirodnih resursa i onečišćenja plastikom. Pružajući novi život materijalu za pakiranje sprječavamo daljnju ekstrakciju fosilnih resursa za proizvodnju čiste plastike, kao i onečišćenje okoliša, stvarajući potražnju za sekundarnim materijalima.

Do 2025. pobrinut ćemo se da se 100 % naše plastične ambalaže može ponovno napuniti, upotrijebiti ili reciklirati.


Naravno, naša odgovornost ne završava na policama. Umjesto toga radimo na tome da se sva naša ambalaža može ponovno napuniti, upotrijebiti ili reciklirati. Na taj način ona može dobiti novi život ili čak više njih.

Smanjivanje količine plastike i NIVEA

Manje plastike za zeleniji planet.

Naravno, da bi se ostvarila nulta stopa otpada, najbolje rješenje za naš planet bilo bi potpuno ukloniti ambalažu. Međutim, ovaj pristup, nažalost, ne bi štitio naše proizvode za njegu kože na putu od naših proizvodnih pogona do vaših domova. Ipak, kada je riječ o plastici, manje je više! Kako bismo smanjili našu cjelokupnu potrošnju plastike, razmatramo sve vrste ambalaže koju proizvodimo i dali smo si zadatak da upotrebljavamo samo onoliko materijala koliko je nužno. Ovo je i najučinkovitiji način smanjivanja emisija CO2 povezanih s ambalažom.
Iznimno smo ponosni na našeg prvaka u lakoj kategoriji, bočicu NIVEA Naturally Good losiona za tijelo. Izrađena je od 50 % manje plastike u usporedbi sa standardnom bočicom NIVEA losiona za tijelo. Održivi dizajn ne samo da vodi do znatno manje plastičnog otpada već ima i dodatan skriveni talent: zbog zareza na dnu bočice, ona se može u potpunosti zgnječiti, pa čak i saviti poput tube. Na taj način možete upotrijebiti i zadnju kap losiona. Osim toga, manje pakiranje znači da više proizvoda stane na paletu za transport, što vodi do više proizvoda u jednom kamionu, manje kamiona na ulicama i manje emisija CO2.

Recikliranje plastike i NIVEA

Upotreba recikliranog materijala ključna je za suzbijanje eksploatacije prirodnih resursa i onečišćenja plastikom. Pružajući novi život materijalu za pakiranje sprječavamo daljnju ekstrakciju fosilnih resursa za proizvodnju čiste plastike, kao i onečišćenje okoliša, stvarajući potražnju za sekundarnim materijalima.

Ovisno o vrsti plastike koja se upotrebljava (PET, PE ili PP), ugradnja recikliranog materijala može biti tehnički izazovna, jer visokokvalitetna reciklirana plastika još uvijek nije toliko dostupna. Iznimno nam je važno da reciklirani materijal za pakiranje ne šteti sigurnosti ni učinkovitosti naših proizvoda za njegu kože.
Već smo ostvarili značajan napredak: do kraja 2020. NIVEA je preinačila 90 % svojih PET boca u Europi kako bi uključivale reciklirani materijal. Samo s pomoću ove mjere uštedjet ćemo više od 1.200 tona čiste plastike godišnje.

Na mnogim našim proizvodima možete pronaći oznaku da su izrađeni od gotovo 100 % reciklirane plastike. Još nismo ostvarili 100 % jer bojamo svoje bočice kako bismo im dali njihov prepoznatljiv NIVEA izgled. Za bojanje plastike još je uvijek potrebna tehnološka kombinacija pigmenata i čiste plastike. Budući da uvijek nastojimo biti transparentni kada je riječ o našem napretku, otvoreno to priznajemo.

body lotion

Reciklirana ambalaža proizvoda za čišćenje lica i tijela

Mnogi od naših omiljenih NIVEA proizvoda već imaju recikliranu ambalažu. Primjerice, PET bočice naše NIVEA micelarne vode ili prozirne PET bočice naših gelova za tuširanje. Također, brojni proizvodi koje smo nedavno predstavili, kao što su NIVEA Fresh Blends gelovi za tuširanje, plasirani su na tržište u PET bočicama koje su izrađene od najmanje 97 % recikliranog materijala (PCR), čime se izbjegla upotreba 150 tona čiste plastike na fosilnoj osnovi.

Reciklirana ambalaža proizvoda za sunčanje

Također radimo na tome da se prebacimo na reciklirani materijal za ambalažu NIVEA proizvoda koji se ne moraju ispirati ili prati: Primjerice, 2020. uspjeli smo ugraditi 95 % reciklirane PET plastike u naše bočice NIVEA sprejeva a za sunčanje. Također smo počeli nuditi asortiman proizvoda za čišćenje tijela za muškarce s recikliranom PE plastikom, koji u budućnosti namjeravamo proširiti na nove proizvode i kategorije.

Odakle stiže reciklirana plastika za ambalažu NIVEA proizvoda?

NIVEA se služi takozvanom rabljenom recikliranom plastikom (PCR). Ona se sastoji od materijala koji se dobivaju iz recikliranja otpada iz kućanstva – kao što je materijal koji se može pronaći u „žutim vrećama” ili povratna ambalaža industrije pića. Upotrebom takvih sekundarnih sirovina u ambalaži proizvoda štite se prirodni resursi i izbjegava upotreba čiste plastike na fosilnoj osnovi, čime se smanjuju emisije CO2.

recycling

Može li se plastična ambalaža NIVEA proizvoda reciklirati?

Pitanje može li se plastika reciklirati ovisi o lokalnoj reciklažnoj infrastrukturi. Provjerite kod lokalnog pružatelja usluga odvoza otpada na koji način možete najbolje pridonijeti recikliranju ambalaže.
NIVEA pažljivo procjenjuje ambalažu svakog od svojih proizvoda u suradnji s vanjskim institutom kako bi doznala koliko se materijala za pakiranje može detektirati, sortirati i reciklirati u praksi i u odgovarajućoj mjeri. Nekada su promjene koje moramo primijeniti kako bismo povećali mogućnosti recikliranja malene, no imaju snažan učinak. Na primjer: linija proizvoda za čišćenje lica NIVEA Micellar – uklonili smo srebrnu foliju koju smo prije upotrebljavali na stražnjoj naljepnici.
Još jedan primjer načina na koji smo povećali mogućnost recikliranja svojih proizvoda upotreba je novih pigmenata u našoj crnoj ambalaži. Prethodno naša crna plastična ambalaža često ne bi bila detektirana tijekom postupka automatskog sortiranja u postrojenjima za reciklažu i stoga bi završavala u spalionici. Novorazvijene čestice boje pravilno se detektiraju današnjom tehnologijom sortiranja i u skladu s time ambalaža se šalje na recikliranje. Od 2020. ove nove pigmente upotrebljavamo jedino u liniji proizvoda NIVEA Micellar Expert i NIVEA MEN DEEP šamponima i gelovima za tuširanje.

Ponovna upotreba plastike i NIVEA

Kada je riječ o „ponovnoj upotrebi”, NIVEA je pokrenula nekoliko različitih inicijativa diljem Europe s ciljem smanjivanja plastičnog otpada i emisija CO2 nudeći kupcima priliku da ponovno napune svoje omiljene NIVEA proizvode.

U Njemačkoj su, primjerice, u suradnji s velikim njemačkim trgovačkim lancem drogerija „dm”, u odabranim trgovinama pokrenute naše prve stanice za ponovno punjenje gelova za tuširanje. Nastojeći potaknuti ponovnu upotrebu ambalaže i smanjiti jednokratnu upotrebu plastike, prilagođeni aparat za punjenje osmišljen je kako bi bio usklađen s najvišim higijenskim standardima i omogućio intuitivnu upotrebu. S ponosom možemo reći da je već osvojio dvije nagrade: nagradu za dizajn MUSE i Nagradu čitatelja za održivost u 2020., koju dodjeljuje časopis Packaging Europe.

U Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu NIVEA također sudjeluje u pokusnoj fazi Inicijative za nultu stopu otpada „Loop” društva Terracycle s dva proizvoda za njegu nakon brijanja NIVEA MEN. Ovdje se rabljena ambalaža proizvoda prikuplja iz domova korisnika, čisti i ponovno puni kako bi korisnicima omogućila višestruku upotrebu.

earth

Zamjena plastike i NIVEA

Iako je plastika često još uvijek najbolji materijal za pakiranje, nekada se pojavi prilika za ponovno promišljanje upotrebe konvencionalne plastike i njezinu zamjenu drugim materijalom.
Naša NIVEA Naturally Good posudica proizvoda za njegu lica još je jedan primjer kako se konvencionalna plastika može zamijeniti. Proizvodnja naših plastičnih posudica koje je moguće reciklirati vodeća je po upotrebi materijala na biljnoj i na fosilnoj osnovi. Iako se za sada proizvodnja u potpunosti ne pokreće materijalima na biljnoj osnovi, jamčimo da je u postupak proizvodnje uključena upravo ona količina koja je potrebna za izradu naših posudica. Ovo jamči neovisni certifikat ISCC Plus.