nasmijana-beba

Sve o pelenskom osipu

Kako spriječiti pelenski osip

Većina beba dobije pelenski osip tijekom prve godine života, no postoji način kako spriječiti njegovu pojavu.

Pelenski osip: osnove

Otkrijte uzroke iza pelenskog osipa i saznajte kako ga se riješiti.

Što je pelenski osip?

mama-beba-mazenje

Pelenski osip se javlja kad koža koja je bila u kontaktu s pelenom postane crvena, topla i nadražena. Beba čak može imati laganu groznicu. Pelenski osip je vrlo uobičajen, pogotovo kod beba starih između 9 i 12 mjeseci.

Uzroci pelenskog osipa

Glavni uzrok pelenskog osipa je vlažnost koja iz pelena stupa u kontakt s kožom. Koliko god pelena upijala vlažnost, dio će uvijek ostati na koži Vaše bebe i tako ju nadraživati.

Drugi uzrok može biti gljivična upala uzrokovana vlažnošću ili bakterijska upala ako je na koži i najmanja ranica. Također je moguće da Vaša beba ima alergijsku reakciju na neki proizvod, kao što su nove pelene, sredstvo za pranje ili maramice za čišćenje. Ako dojite, znajte da beba može reagirati na začinjenu hranu ili povrće koje je majka netom prije jela.

Neke bebe imaju posebno osjetljivu kožu i sklone su pelenskom osipu čak i usprkos čestoj promjeni pelena. Zato koristite proizvode posebno razvijene za osjetljivu dječju kožu, recimo NIVEA Baby Pure & Sensitive maramice koje održavaju prirodnu pH vrijednost bebine kože.

Kako spriječiti pelenski osip

Bolje spriječiti nego liječiti - evo kako možete zaustaviti razvoj pelenskog osipa kod svoje bebe.

Ne zaboravite na vrijeme bez pelena!

bez-pelena

Važno je djetetu omogućiti vrijeme bez pelena tako da koža zadiše, a zrak cirkulira na području pelena. Vaša beba će svakako uživati u tom osjećaju slobode!

Platnene pelene vs. jednokratne pelene

bebe-promjena-pelena

Tip pelene koje odaberete je stvar osobnog izbora, no ako su Vam draže platnene pelene, pripazite da su dobro očišćene nakon pranja i da nema tragova sapuna, odnosno praška za pranje. Također, u tom slučaju je najbolje preskočiti plastične hlačice.

Tretman pelenskog osipa

Nije uvijek moguće spriječiti pelenski osip, ali zato ga je itekako moguće izliječiti - stoga bez panike!

Blaga njega je najbolja njega

medo-leptir

Pobrinite se da proizvodi koje ćete koristiti na nježnom području pelena budu dovoljno blagi kako ne bi uzrokovali dodatne iritacije kože. Potražite njegujuće i umirujuće proizvode koji su klinički testirani i sadrže sastojke koje koža dobro podnosi.

Koliko dugo traje pelenski osip?

Ako ga se pravilno tretira, pelenski osip bi trebao nestati unutar 3 do 4 dana. Ukoliko ne nestane ili se pogorša, vrijeme je da posjetite pedijatra - on će Vam znati reći što učiniti.

Sprječavanje pelenskog osipa je lako uz prave proizvode!

Nanošenje kvalitetne kreme nakon promjene pelene ključno je za prevenciju crvenila i nadraženja kože.

Izbor pravih maramica za čišćenje zbog velikog izbora djeluje kao nemoguća misija. Budući da su namočene u njegujućoj kremi, NIVEA Baby Soft & Cream maramice pomažu spriječiti nadražena kože i održavaju prirodnu pH vrijednost kože.


Najbolji način za nanos kreme

beba-ruka-usta

Nema potrebe za pretjeranim nanosom kreme - dovoljan je tanak sloj na području pelena prije stavljanja nove pelene. Kremu utrljajte tako da ju koža u potpunosti upije.

SOS savjeti za tretiranje pelenskog osipa

  • Nakon promjene pelena, uvijek u potpunosti očistite cijelo područje - ne zaboravite struk i sam vrh nogu
  • Umjesto grubim trljanjem, područje osušite nježnim tapkanjem
  • Prije spavanja, beba treba biti temeljito očišćena, a njena koža osušena
  • Ako pelenski osip ne nestaje ili se širi, posavjetujte se s pedijatrom