sumska-bajka-bajkaonica

Šumska bajka

Ježica Bodljica i ježić Zašiljenko živjeli su sretni veseli u šumi, sve dok nije došla jesen....

Priča

Na kraju šume, ispod starog hrasta, bijaše kućica ježice Bodljice i njenog ježića Zašiljenka. Živjeli su sretno i zadovoljno. Bodljica je po cijele dane skupljala bobice za zimu, a Zašiljenko je išao u šumsku školu učiteljice vjeverice. Bio je pristojan i dobar đak.

Hladna jesen, kiša i vjetar doselili su se u šumu. Jedne noći Zašiljeko se probudio u vrućici. Bio je strašno prehlađen. Bodljica se jako zabrinula. Čim se sunce probudilo pošla je u šumu ubrati ljekovitu biljku po imenu tratinka kako bi izliječila bolesnog ježića. Hodala je hodala, umorila se, već se i mrak počeo spuštati, a Bodljica još nije uspjela pronaći ljekovitu tratinku.

Umorna i tužna sjela je na panj i zaplakala. Šumska vila Zdravka, koja je brinula o ljekovitim travkama, začula je njen plač.

Sažali se nad Bodljicom te joj reče: „Tamo, iza napuštenog medinog brloga nalazi se grmić ljekovite tratinke. Idi, uberi tri grančice i skuhaj ježiću čaj!“ Bodljica zahvali vili Zdravki, ubere tri grančice tratinke i požuri kući. Kad je stigla kući, noć je već prekrila šumu. Zašiljenko je bespomoćno ležao u krevetu.

Obrazi su mu bili crveni, a čelo gorjelo od vrućice. Bodljica brzo skuha čaj. Ježić je popio punu šalicu čaja i odmah zaspao. Ujutro se probudio zdrav i veseo.

Ubrzo je stigla zima. Ježica Bodljica i ježić Zašiljenko zaspali su sladak zimski san, a vila Zdravka čuvala je u svom tajnom domu sjemenke svih ljekovitih trava. Na proljeće će ih opet marljivo posijati po šumi.

GLASUJTE

DND SVETI KRIŽ ŽAČRETJE

DND Sveti Križ Žačretje se zalaže za ostvarivanje prava djeteta, organizira dječje aktivnosti u slobodnom vremenu te pomaže djeci u razvoju i odgoju. Društvo kroz cijelu godinu organizira različite aktivnosti namijenjene djeci kao što su to: Dan obitelji, Dječji tjedan, Kinč moje babice i Božićne svečanosti. KINČ MOJE BABICE je aktivnost na koju su članovi Društva posebno ponosni. Sastoji se od radionica tradicijskih vještina izrade nakita i ukrasa i po tome su posebno prepoznatljivi u županiji, ali i šire. Iako Društvo ne posjeduje točan podatak kada je osnovano, njegovog rada sjećaju se i mame i bake još kada su se aktivnosti održavale u staroj školi i dvorcu.