bajkaonica-mackica

Neobična mačkica

Ovo je priča o prijateljstvu neobične mačkice Šlapice i jedne djevojčice…

PRIČA

Bila jednom neobična mačkica. Imala je posebne flekice na svom krznu i na šapici, a bila je i posebno neposlušna. Voljela je istraživati i često je odlutala pa ju je mama mačka morala tražiti. Braća i sestre mačkice zbog toga je nisu voljele i nisu se htjeli s njom igrati. Jednog dana mačkica se zbog svoje znatiželje izgubila. Ovog puta nitko je nije tražio i ostala je posve sama, tužna i izgubljena. U tom trenutku prolazila je djevojčica. Jurila je stazom na svom biciklu po rupicama i kamenčićima. Odjednom je začula: „Mijau!“ Zaustavila je svoj bicikl i upitala: „Ima li koga?“ „Mijau!“ začulo se opet.
Djevojčica se sagnula i pogledala, kada je iz grma izašla prekrasna mačkica, s flekicama na krznu i na šapicama. „Jesi li sama?“ upitala ju je djevojčica. „Mijau, jesam“,  odgovori mačkica. „Jesi li se izgubila?“ upita djevojčica. „Mijau-da“, odgovori mačkica. „Onda ćeš biti samo moja, mazit ću te i paziti i bit ćemo najbolje prijateljice!“ veselo je govorila djevojčica.

Djevojčica je zastala na tren i razmišljala kako će nazvati mačkicu. „Nazvat ću te Flekica. Ne, ne nazvat ću te Šapica! Tako je! Šapica!“ „Dođi Šapice, vodim te kući.“ Djevojčica je uzela mačkicu, stavila je u košaricu i veselo počela juriti biciklom. Mačkica je pokrila oči svojim šapicama dok je bicikl jurio po rupicama i kamenčićima. Kada su došle kući djevojčica je počela otkrivati koliko je Šapica zaista posebna. Odvela je Šapicu u svoju sobu i pripremila joj njezin mačji krevet. „Evo Šapice, ovo će biti tvoj krevet. Spavat ćeš pokraj mog kreveta“, veselo je govorila djevojčica. „Mijau! Hvala!“ odgovori Šapica. „Ti si zaista posebna mačkica!“ vikne uzbuđeno djevojčica i zagrli svoju novu prijateljicu. Sada idemo u trgovinu po mačje keksiće, zatim ćemo večerati pa ići na spavanje.                                                                                                                          

karlovac

Ujutro kada se počelo daniti mačkica je izašla iz kuće i počela istraživati. Voljela je močiti šapice u jutarnjoj rosi. A nakon istraživanja vratila se u sobu i s mokrim šapicama počela dirati djevojčicu po licu i buditi je. Djevojčica se nasmiješila i rekla: „Znači nema više spavanja?!“ Cijeli dan prošao je u igri i upoznavanju. Predvečer, djevojčica je otišla po kekse i mlijeko. Kada se vratila, Šapice više nije bilo, nestala je. „Mačkice!!! Šapice!!! Gdje si??“ djevojčica je vikala i tražila svoju mačkicu. Za to vrijeme Šapica je odlutala do rijeke. Zbog znatiželje se poskliznula i upala u rijeku. Da nisu došle ribice i pomogle joj, Šapica bi se utopila. Sva mokra zahvalila se ribicama i krenula tražiti put do djevojčice. Tada je začula kako ju djevojčica doziva. Sva sretna što je čuje odmah je potrčala do nje. „Mačkice! Dobro si! Ne znam što bih da ti se nešto dogodilo i da te nisam pronašla?!“ djevojčica je grlila mačkicu i nosila je kući.  
„Nemoj molim te više odlaziti sama i biti toliko znatiželjna“ upozoravala ju je djevojčica. „Neću djevojčice, obećajem“, rekla je mačkica. Djevojčica je znala da to nije istina. Bez obzira na to, njezina mačkica je bila zaista posebna i bila je presretna što je samo njezina zauvijek.

DND KARLOVAC

DND-KARLOVAC

Najpoznatija manifestacija Društva „Naša djeca“ Karlovac se  naziva Karlovački vrtuljak, koji se sastoji od glazbenih, plesnih, kulinarskih, vizualnih i literarnih radionica u trajanju od sedam dana u svibnju, u kojima sudjeluje preko 3000 djece i oko 100 voditelja. Prošle godine održano je ukupno 76 radioničkih susreta. U ostale aktivnosti se ubrajaju Karlovačke maškare, s preko 1000 sudionika u povorci, Sajam vlastelinstva s radionicama izrade srednjovjekovnih kostima, te mnoge druge. Vrijedni članovi i članice DND-a Karlovac ne miruju ni ljeti, kada na Foginovom kupalištu kroz cijeli srpanj i kolovoz organiziraju animaciju za djecu.

http://dnd-gradkarlovac.hr/