bajkaonica-djevojcica-s-maramom

Djevojčica s maramom

Djevojčica Yanara zna kako je to kada se razlikuješ od ostalih vršnjaka, ali zna i kako tome doskočiti…

PRIČA

Jednog dana u Emin je razred došla djevojčica Yanara¹. Yanara se nedavno zajedno s roditeljima  doselila iz Egipta. Zbog vjerskih običaja Yanara je nosila maramu na glavi, što se drugoj djeci nije sviđalo. Smatrala su je ružnom, rugala joj se, zadirkivala je i natezala joj maramu. Zato se Yanara osjećala tužno i usamljeno.
Jednom se pod školskim odmorom pokušala uključiti u razgovor s djecom, ali su je ismijali zbog lošeg znanja hrvatskog jezika. Nakon toga više se uopće nije usudila govoriti. Drugom zgodom, u igri graničara Yanara je pružila ruku djevojčici Emi koja je pala, ali ju je Ema odbila i okrenula glavu na drugu stranu. Yanara je doživljavala neugodnosti i van škole. Jednom, kad je s mamom bila u trgovini primijetila je kako joj se djeca rugaju. Zbog svega toga Yanara se osjećala sve više povrijeđenom i nesretnom.

zabok-ilustracija-bajkaonica

Tko zna dokad bi se djeca tako ponašala prema Yanari da nije bilo izleta  na obližnju planinu.  Jednu subotu Yanarin razred bio je s nastavnicom tjelesnog odgoja na izletu na obližnjoj planini. Po običaju Yanara je bila na kraju reda. Ispred nje hodala je Ema. Nakon nekog vremena jedna grupica djece zaostala je za ostatkom razreda. Zatim je Ema zastala da popije vodu. Dok je pospremala bočicu spotaknula se, pala i otkotrljala do ruba litice. Vrisnula je. U zadnji tren uhvatila se za korijen drveta koji je virio iz zemlje. Yanara je prva primijetila da je Ema u opasnosti, pa je brzo otrčala za njom kako bi joj pomogla. Uhvatila je Emu za ruke i povukla na sigurno. Djeca koja su zaostala potrčala su prema mjestu s kojega se začuo vrisak. Ostala su zbunjena situacijom. Ema je snažno zagrlila Yanaru i počela plakati. Zagrljaju su se pridružila i ostala djeca. Jedno vrijeme ostali su tako, a onda su svi zajedno požurili prema ostatku razreda. Zahvaljujući tom događaju djeca su Yanaru prihvatila u svoje društvo. Uvidjeli su da prihvaćanjem različitosti stječemo nove prijatelje. Zavoljeli su Yanaru, a Ema i Yanara su od tada  nerazdvojne. Postale su najbolje prijateljice i baš poput njezinog imena Yanara  je donijela svjetlost u Emin život.

DND ZABOK

nasa-djeca-zabok

DND Zabok već dugi niz godina kontinuirano provodi programe, akcije i aktivnosti za djecu grada Zaboka u njihovom slobodnom vremenu. Osnovna zadaća Društva se očituje u izravnom radu s djecom i za djecu. DND Zabok svoje djelovanje temelji na volonterskom radu svojih članova, promicanju ideje o volonterstvu među mladima te pružanju mogućnosti edukacije, uključivanja i darovanja svog slobodnog vremena za dobrobit djece. Neke od aktivnosti po kojima je DND prepoznatljiv su: Dan igara, Dječji tjedan, Noć vještica, Prosinačke svečanosti, Mali fašnik, Humanitarne karaoke, Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta, Kiki Tabor – međunarodni festival dječjeg filma…

www.dndzabok.hr