crna-ribica-prica

Crna ribica

Duboko u Jadranskom moru, blizu otoka Hvara, mala crna ribica je u potrazi za svojim sestricama. Putem sretne gospođu hobotnicu, no hoće li pronaći i svoje sestrice?

PRIČA

Jednog dana na početku  dugog, toplog ljeta u  pješčanim dubinama Jadranskog mora, mala crvena ribica odložila je pet jajašca. Iz jajašca izlegle se četiri prelijepe crvene ribice i krenule u život morskih dubina i  jedna mala sićušna crna ribica koju su ostavile u svjetlucavom pijesku. Zaplivala je ribica i tražila svoje sestrice, no više ih nije bilo. Tražila  ih  iza svakog kamenčića  no gdje god doplivala, gdje god pitala, svi su je začuđeno pogledali i pobjegli. Svakoga dana neumorno je plivala i tražila svoje sestrice, no morske životinje su je  izbjegavale i ismijavale zbog njezinog neuglednog izgleda, i nitko joj nije želio pomoći.

Jedne večeri između  dva kamena pokraj otoka Hvara srela je gospođu hobotnicu, uplašila se i počela brzo plivati, no hobotnica je zaustavila i rekla da se ne treba bojati. Ubrzo su se sprijateljile i zajedno uživale  u plivanju i igri. Prijateljstvo je trajalo godinama… Tužna ribica oprostila se i ponovno je krenula tražiti svoje sestrice, rekla je hobotnici da joj strašno nedostaju. Zahvalila je ribica hobotnici što joj je bila prijateljica i što je nije odbacila kao ostali stanovnici mora. Hobotnica je savjetovala ribicu neka ponosno pliva kroz život, jer ljepota njezinih crno-crvenih peraja jedinstvena je, a veliko i dobro srce  pomoći će joj u ostvarenju svih njezinih želja.

ribica-bajkaonica

Sretna ribica krenula na put, no odjednom pronašla se u  velikoj ribarskoj mreži  okružena  velikim i malim ribama . Pomislila je ovdje ću sigurno pronaći sestrice… Nije potrajalo dugo kad ribica ugleda četiri crvene uplašene ribice, priđe im  i radosno se priljubi uz njih. Ribice su prepoznale svoju crnu sestricu, posramljene  zamolile su neka im oprosti što su je napustile… Ribica velikog srca  sretna, ubrzo je pronašla rupu  na ribarskoj mreži koju je napravio prijatelj dupin i izvela svoje sestrice na slobodu najljepšeg Jadranskog mora.

Ribice sestrice sigurno još i danas plivaju u morskim dubinama…

DND ČAKOVEC

cakovec-dnd

Teško je nabrojati sve aktivnosti koje su pratile Društvo „Naša djeca“ Čakovec kroz posljednjih 65 godina, za što su ponosni nositelji Zlatnog grba Grada Čakovca. Odgojno obrazovna vertikala u Čakovcu uključena je u sve njihove aktivnosti, dok je Dječje gradsko vijeće jedno od najboljih gradskih vijeća u Hrvatskoj. Ambicija ne nedostaje, snage i entuzijazma još manje, prvenstveno na radost velikog broja mališana Grada Čakovca prijatelja djece. Danas ima nominalno 1500 djece, a u radu i razvoju DND Čakovec će svoje djelovanje i dalje usmjeravati kroz osmišljavanje i provedbu aktivnosti s djecom i za djecu u slobodno vrijeme na području održivog odgoja djece i mladih.