zelja-mravica-mirka-nivea

Želja mravića Mirka

Jedan maleni mrav zaželio je postati dijete. Je li mu se želja ostvarila?

PRIČA

U malome gradiću zvanom Slatkobarsko živjela su najslađa djeca na svijetu. Sva djeca Slatkobarskog polazila su dječji vrtić Slatkomat. Ukusne krafnice, šareni bombončići, topli kolačići i raznovrsne čokolade bile su omiljena hrana svoj djeci vrtića. No, nisu samo oni voljeli slatkiše.

U dvorištu vrtića, sakriven pod toboganom, nalazio se mravinjak po imenu Sloga. U rijetkim bi trenutcima mravići napravili gozbu od zalutalih mrvica. Jedan od njih posebno ih je volio. Bio je to mravić Mirko. Nestašni Mirko često bi zakasnio na gozbu i ostao bez poslastica. Tada bi bio jako tužan i dugo bi plakao.

Mirkov se rođendan sve više približavao, a on nije znao što poželjeti. Nakon dugoga razmišljanja, odlučio je. Na dan je svojega rođendana, pušući svjećice, zaželio postati dijete. Kad se zadnja svjećica ugasila, želja mu se ostvarila. Mirko sada ima dvije noge, dvije ruke  i više nije mravić. Sada je dječak! Oduševljeno je počeo jesti krafne, čokolade, lizalice, torte i sve što je bilo ponuđeno. Jednostavno nije mogao stati.

Vrijeme je prolazilo, a Mirkova se sreća polako topila kao najfinija čokolada. Od silnih slatkiša Mirko se osjećao loše. Teško je hodao i bolio ga je trbuh. Poželio je opet biti onaj mali mrav koji puše svjećice na torti. „Hoće li se ikada vratiti u svoj mravinjak?” pomislio je.

Gledajući ostale dječake kako se igraju, smiju i vesele, Mirko se prisjetio svoje obitelji i prijatelja. Više mu nije bilo stalo ni do čokolade, ni do lizalice, mislio je samo na svoju pogrešnu želju i svoje mraviće. Znao je da će moći postati mrav tek iduće godine za svoj rođendan, a nije znao kako će izdržati do tada bez svoje obitelji i prijatelja.

Dugo je tako sjedio i razmišljao. Odjednom, udubljen u misli o svojemu mravinjaku, počeo se smanjivati a na glavi su mu izrasla ticala. Naš je Mirko sada ponovo mravić! Želja mu se ostvarila jer je shvatio da su obitelj i prijatelji važniji od bilo čega na svijetu i ako nešto jako, jako, jako želiš, to će ti se i ostvariti!

DND Jastrebarsko

dnd-jastrebarsko-nivea

Društvo među svoje najpoznatije aktivnosti ubraja  Aleju prvašića, projekt sadnje linijskog drvoreda tako da svaki prvi razred svake godine posadi jedno stablo koje će biti posvećeno njima i postati svojevrstan spomenik generacije. S vremenom će Aleja prvašića postati živi rastući spomenik svim građanima Jastrebarskog. Uz aktivne Dječje Forume i Dječja vijeća, prestižan naslov Grad/Općina – prijatelj djece“ dodijeljen je 2013. godine. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima.

http://dndjastrebarsko.hr