bajkaonica-prica

Sreća

Mala Sreća rođena je na čarobnom oblaku, a odrasla je u obitelji Srečkić. Jednog dana Tuga ju je zamolila za pomoć....

Priča

Priča počinje tako što se jednom davno prije 17 godina mala Sreća rodila na čarobnom oblaku. Bila je zarobljena na visokom nebu u velikoj kuli. Oblak ju je odnio jednoj sretnoj obitelji Srečkić. Tako je mala Sreća rasla i odrastala.

Kada je napunila 17 godina odlučila se prošetati granicom Srećograda. Srećograd je graničio s Tužnogradom koji mala Sreća nikada nije posjetila. Šetala je rubom granice dok do nje nije došla djevojčica imenom Tuga s druge strane granice. Upoznale su se i svakog dana dolazile na isto mjesto družiti se.

Jednoga dana Sreća odluči prijeći granicu. Tuga ju je zamolila da joj pomogne biti sretna. Sreća se spremila, prešla i nije se više mogla vratiti dok ne ispuni obećanje koje je dala svojoj najboljoj prijateljici.

Krenule su u svoju pustolovinu. Prvo su morale saznati kako skinuti kletvu granice između Srećograda i Tužnograda.

Uputile su se u najtamniji dio Tužnograda, u močvaru tame, kako bi pronašle vidovnjakinju koja jedina zna tajnu.

Putem su nailazile na mnoge nedaće. Zaplitale su se o trnje koje je obraslo čitavim putem, borile su se kako bi pobjegle iz strašne paukove mreže, skrivale su se od užasnih čuvara močvare… Napokon su stigle i do vidovnjakinje.

Zamolile su je da im otkrije tajnu, a zauzvrat će one učiniti sve što poželi. Vidovnjakinja je pristala i postavila svoj uvjet. Uvjet je da baš sve granice svijeta moraju biti srušene, a kako bi srušili kletvu moraju pronaći prvobitne srećare Radost, Veselje i Zabavu koji će im pomoći.

Pristale su i krenule u potragu. U povratku iz močvare imale su veliku sreću i izbjegle su sve zamke. Vratile su se u Srećograd gdje su pronašle prvobitne u šumi čudesa. Njih je bilo vrlo lako pronaći, međutim oni nisu mogli pomoći bez rozog cvijeta koji se nalazio na livadi visećih naušnica.

Putovali su tri dana i tri noći te su napokon stigli do ulaza u livadu. Pokucali su na vrata tri puta i ona su se otvorila. Radost, Veselje i Zabava počele su tresti ogroman cvijet koji je obasjavao čitavu livadu. Njegov pelud letio je planetom, širio radost i veselje te skinuo kletvu granice

Napokon su svi bili slobodni i živjeli su sretni zauvijek.

DND BAKAR

dnd-bakar

DND Bakar osim djece iz grada Bakra okuplja djecu i iz okolnih mjesta kao što su to: Hreljin, Krasica, Praputnjak, Zlobin, Škrljevo, Kukuljanovo. Društvo djeluje od 1959. g. i od tada je vode je neumorni volonteri koji organiziraju mnoštvo sadržaja s djecom i za djecu. Posebno su glasoviti po svojoj dramskoj i likovnoj skupini koje se redovito istaknu na tradicionalnim Smotrama dječjeg stvaralaštva u organizaciji Saveza DND Hrvatske, ali i po svom sudjelovanju na karnevalima u Rijeci. Cijenjeni su i prepoznati u svom gradu i šire, a posebno po tome što njeguju lokalne običaje i govor na čakavštini.