avantura-malog-lista-nivea

Avantura malog lista

Približava se jesen, a maleni list sprema se za svoj prvi let...

Priča

Jesen se ušuljala  polako i nečujno. Tiho je na prstima šetala i bojila grad. Zašla je pod svaki grm i svako drvo. Lišće na drvetu u trenu je pocrvenjelo i počelo opadati s grana. Ali, jedan mali list, na drvetu kod staroga mlina,  još uvijek se čvrsto držao. Jesen se i dalje nečujno šuljala te obišla cijeli grad. Maleni list još uvijek je bio zelene boje.

U magli je vidio kako mu se jesen približava pa se razveselio. Polila ga je kapljicama crvene i smeđe boje. Nekoliko dana kasnije list se pripremao za svoj prvi let i polazak na daleki put. Samo ga je nekoliko trenutaka dijelilo od pada na tlo. Vjetar ga je naglo digao i list je shvatio da kreće u veliku avanturu. Spustio ga je na površinu rijeke pa opet podigao najviše što je mogao, zamalo je dodirnuo i oblake. Lebdeći,  došao je do obližnje bare gdje je naišao na žabe.

One su se pokušavale sakriti ispod njega, bježeći od roda. Vjetar je opet zapuhao i maleni list se našao u parku na klupici. Tu su se našli i kesteni koji su tek otpali s drveta.

Bilo im je hladno pa su list iskoristili kao pokrivač,a on je bio znatiželjan i htio je saznati sve o kestenju. Pričali su o svemu....o vjetru, o suncu, o bubama i gusjenicama. Bilo im je zabavno. No, zabavu je prekinuo vjetar koji je htio da list vidi cijeli grad. Poveo ga je sa sobom: letio je ulicom, sletio čovjeku na šešir, bio je na tlu,  na cvijetu...i na kraju je završio u travi. Vjetar se tada umirio...

Kada se počeo spuštati mrak, listić se uplašio. Nadao se da će netko naići i praviti mu društvo. Doletjela je ptičica i stavila ga u kljun. Sletjela je na neku granu i lagano ga je  spustila u nedovršeno gnijezdo. Listu se svidjela njezina ideja da bude dio gnijezda.Odlučio je ostati i tu provesti ostatak jeseni i zime. Društvo mu je pravila ptičica i tako su zajedno dočekali proljeće.

DND Prelog

nivea-dnd-prelog

Društvo je započelo svojim radom 1952./53. g. o čemu svjedoči zapis u Ljetopisu (Spomenici) OŠ Prelog. Aktivno sudjeluju u svim aktivnostima u gradu Prelogu, ali i  na nivou Saveza DND-a Hrvatske, maksimalno uključujući što veći broj djece školske dobi. DND potiče i vodi osmišljene i slobodno odabrane aktivnosti djece u njihovom slobodnom vremenu. Također, pokreće akcije za ostvarivanje prava svakog djeteta i pruža pomoć roditeljima u razvoju i odgoju djece. Aktivnosti Društva temelje se prvenstveno na volonterskom radu članova, suradnika i prijatelja djece. Društvo organizira predstave, predavanja te kreativne radionice za djecu i roditelje.

http://www.dnd-prelog.hr